Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Картите Таро и Времето


Guest Мона

Recommended Posts

с надежда, че ще споделиш с нас, лаиците :)

Имах предвид себе си. :lol:

Много съм провинена в етичен аспект, посипвам си главата с пепел. :huh: Но това беше моят пример от съвсем скоро,достатъчно красноречив. Не исках да взимам чужди примери, можех да намеря много. Но са чужди.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, но това събитие още не се е случило. Аз не мисля, че е добре да се разискват такива неща предварително, особено като става дума за бременност. Хайде стига толкова по тази тема за днес, да са живи и здрави майката и детето и ще чакаме новини от теб :)

Линк към коментар
Share on other sites

Ето един пример за въпрос свързан с време,по принцип и аз не обичам да задавам общи въпроси в стил -"Кога?","скоро лии..." и т.н., но точно за този казус сякаш имам нещо като интуиция която ме води от известно време и откакто започнах да си помагам и с картите се оказва ,че най-често като им се доверя на тях и на интуицията ми (вътрешното чувство ,което имам за проблема) нещата се подреждат доста приятно.Точно заради това вместо да попитам "До еди колко си дена/месеца/ години ще се решат нещата?" ,ми се прииска за попитам "Наближава ли вече момента ,в който да се случат нещата?" и ето какво излезе :

8 пентакли , Асо мечове ,Асо жезли /отдолу СИЛАТА

Тъй като конкретната ситуация си е почти насилствено задържана от няколко месеца ,но не като вмешателства или разни конкретни пречки ,а просто от безхарактерност и липса на воля ,инициатива и сила, тълкувам VIII.СИЛАТА като причината за ситуацията да стигне днес-като някакво изкуствено задържане.От друга страна 8 пентакли ме навява на мисълта, че времето за "подготовка" за някаки конкретни действия не е било напразно -трупал се е опит или по-точно ресурс,сили за действие (преди за този въпрос вместо 8 пентакли на 1ва позиция излизаше 7 пентакли).На едно вътрешно ниво това е било нещо като преборване със собствената ленност , но и преценяване ,премисляне на цялостната ситуация с цел избягване на грешки или поне просто намиране на куража за някакво начало ,откриване на нужните аргументи и идеи ( следващата карта от мечове ) .И така смятам ,че още в много кратък преиод от време -например 2-3 дни ще се дооформят детайлите и до понеделник например ще започне конкретното реализиране на въпроса.Като финализирането на процеса се очаква когато 6 пентакли ,светът или някоя подобна карта дойде на 3та позиция ,а асата на 1ва и 2ра.

За мен бързите карти за 8 мечове - случва се за часове време и трае дни ,8 жезли ,рицар жезли-също дни,колесницата.

Има и още една страна на въпроса колко време значи една карта и тази страна се свързва с това откога чака питащият, колко за него е скоро и колко е търпял досега...?В някои случаи жезлите могат и да са месеци ,които при проект, който обичайно се случва за години време да означават просто много по-бързо развитие.

Линк към коментар
Share on other sites

8 пентакли , Асо мечове , Асо жезли /отдолу СИЛАТА

Тъй като конкретната ситуация си е почти насилствено задържана от няколко месеца ,но не като вмешателства или разни конкретни пречки, а просто от безхарактерност и липса на воля ,инициатива и сила, тълкувам СИЛАТА като причината за ситуацията да стигне днес-като някакво изкуствено задържане.От друга страна 8 пентакли ме навява на мисълта, че времето за "подготовка" за някаки конкретни действия не е било напразно -трупал се е опит или по-точно ресурс,сили за действие (преди за този въпрос вместо 8 пентакли на 1ва позиция излизаше 7 пентакли). На едно вътрешно ниво това е било нещо като преборване със собствената ленност , но и преценяване ,премисляне на цялостната ситуация с цел избягване на грешки или поне просто намиране на куража за някакво начало ,откриване на нужните аргументи и идеи ( следващата карта от мечове ) .И така смятам ,че още в много кратък преиод от време -например 2-3 дни ще се дооформят детайлите и до понеделник например ще започне конкретното реализиране на въпроса.Като финализирането на процеса се очаква когато 6 пентакли ,светът или някоя подобна карта дойде на 3та позиция ,а асата на 1ва и 2ра.

За мен бързите карти са 8 мечове - случва се за часове време и трае дни ,8 жезли, рицар жезли - също дни, колесницата.

Има и още една страна на въпроса колко време значи една карта и тази страна се свързва с това откога чака питащият, колко за него е скоро и колко е търпял досега...? В някои случаи жезлите могат и да са месеци ,които при проект, който обичайно се случва за години време да означават просто много по-бързо развитие.

Първо за картите ти.

От цялата комбинация единствено ще обърна внимание на Силата (въпреки, че не обърщам особено внимание на 4-та карта, ако няма някаква особеност) - това е потискане и задържане, най-вече забавяне.

Останалите карти не бих тълкувала изобщо, намирам ги за несъществени, подозирам че твърде често си задавала въпроса си - в такива случаи започват да се появат Аса, особено жезли - силно желание, както и карти от боя пентакли. Не ги мисли тези карти.

Мисля, че преди си имала по-добро прозрение за картите и времето за осъществяването им, но вероятно не помниш комбинацията.

Задаваш един основен въпрос обаче за Таро - колко продължава времето на влияние на дадена карта, това вече е много сложно.

Не мисля, че жезлите са траещи карти - траещо е желанието за осъществяване и то се натрупва, и ако няма конкретни реалности то да се осъществи, жезлите преминават в мечове, а в най-лошия случай - в Дяволът. Защото за всяка една идея е нужно и осъществяване, за да се прояви като пентакъл - устойчивост във времето и най-вече продължителност/траене.

Би било добре да дадеш конкретна комбинация, за да обсъдим и траенето/влиянието на дадена карта или цяла комбинация от карти.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Първо за комбинацията - за първи път си позволявам да задам въпрос за време въпрос ,защото едва сега виждам реална възможност за осъществяването му.Може да има друга причина за асата- нямам идея..

Относно продължителността на картите си мисля,че от всяка боя има по-дълго трaещи и по-краткотрайни карти, въпреки че като цяло едни са бързи ,а други бавни.4 чаши , 8 чаши ,9 мечове ,4- пентакли от малките и повечето от големите аркани за мен са "дълго траещи карти".Започнат ли да се появяват често ,сякаш дълго време ще оказват влияние.

Редактирано от Минотавър
Линк към коментар
Share on other sites

Да са ни живи и здрави майката и бебчето- имамме си резултат вече. :D Както показаха картите (паж жезли)- момченце. Родил се е вчера малко преди да настъпи днес с цезарово (ето ги защо са двете придворни карти мечове и на двата дни). Да са ни живи и здрави! :D

И да се учим добре да си четем картите, защото те не шикалкавят, а показват всички много точно.

Хайде да направим хипотези какво ли ще значи тази луна! :huh: Честно казано, малко ме обърква и не знам как да я тълкувам...

Линк към коментар
Share on other sites

Да са живи и здрави :)

Луната значи това, което значи за теб конкретно.

Ако се падне на мен, бих казала, че е осъзнаване на новата ситуация след случването на толкова много и важни събития за такъв кратък период.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

От големите Аркани още бавни са Звездата, Обесеният, Императрицата, Императорът, Дяволът, Силата, Умереността. Страшният съд има изключително място като карта, свързана с Времето в един подчертано философски смисъл, а като карта на човешкото време, аз й определям период от поне 5 години на влияние.

Пропуснала съм да спомена и картата Кулата, чието влияние може да се нарече продължително.

Понеже времето от гледна точка на Кулата се регистрира психически и емоционално, то колкото по-големи са пораженията, толкова по-дълго е и възстановяването от тях. Много от тези събития са свързани верижно и образуват поредица от скачени съдове или се получава ефектът на доминото. Ако например започне да се появява и Звездата през периода на влияние на Кулата - възстановяването е сигурно, но някъде много далеч напред във времето.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

много интересна тема ( и благода ря на регина за примера)

аз веднага щях дапосоча луната- но е бил по - бързия паж жезли:) и е интересо наистина как луната се явява следствие на събитието:hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

много интересна тема ( и благода ря на регина за примера)

аз веднага щях дапосоча луната- но е бил по - бързия паж жезли :) и е интересо наистина как луната се явява следствие на събитието :hmmmmm:

да се поправя : раждаето е станало малко преди крал мечове при кралица мечове.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

Като се замисля, това е може би един от най-важните проблеми за всяка една система за гадане. Макар, че думата гадаене не е точна: при Таро няма гадаене, има прогноза и тенденция.

Какво имам предвид? Дори и най-простото гадание от 3 карти, което условно е разпределено на минало, настояще и бъдеще, много често обърква понятията ни за време, което, обърква и тълкуванията ни. Много често, на мястото определено за карта на миналото стои целта или картата на бъдещето, а на трета позиция е карта, която говори за настоящето. Понякога дори, цялата конфигурация от карти е само минало, само настояще и само бъдеще ...

Същото се случва и с подредбата Келтски кръст: там някой условно е определил кое е минало (5-та карта, например и защо ли), 6-та за близко бъдеще и т.н. Други подредби определят местата на миналото и бъдещето по друг начин. Колко време ще е необходимо на един човек да се ориентира в този хаос от времеви понятия?!

И опираме до условно приетите карти за бавни, като Отшелникът, Обесеният, Страшният съд и други ... Нашето лично усещане за време няма никакво значение за картите, нека това да стане ясно - в този случай картите изобщо не отразяват нашите лични усещания и вълнения какво е бъдеще или минало. Когато почнем да усещаме кога картите в ТАРО СЕ СЛУЧВАТ, тогава ще усетим наистина силата на Таро.

Препоръчвам на всички, които искат сериозно да се занимават и изучават Таро да си водят дневник на картите: кога какви карти се падат, описване на предположенията и какво се е случило после и най-вече след какво време. Ще видите, че има закономерност: ако първата карта е от Асата, е една ситуацията, ако са дворцови карти е друго, ако са Големи аркани - трето. Много често Големите аркани, като Император и Императрица говорят за цикъл от време, когато силата и влиянието на картата ще се прояви с пълна сила, но може да означава и само ден на влияние.

Например: 2 чаши, 6 меча, Императрицата или Ас жезли, Дяволът и Императорът. Това са много силни комбинация, които са от моя живот, т.е. не са измислица. И всички те се случват в настоящето, ала продължават и в бъдещето ... Защо? Кои карти обуславят границите и слагат край на нещо, защото има и такива, и те не са само обичайните - Крал мечове, Справедливостта или Светът (често приеман като развитие, ала той често значи просто край на нещо) ... Краят може да се яви като съчетание от Рицар меча и 8 меча, Крал пентакли и Глупакът, 3 меча и Отшелникът, 2 жезли и 10 жезли ...

Т. е. как усещаме времето с картите - това е въпросът, как превеждаме това време и как го предаваме на онези, които искат мнението ни. Но да оставим другите хора, ако ние, които гледаме на Таро не усещаме времето в тях и не знаем коя карта какво послание за време носи, знаем Таро наполовина. Не искам да обезсърчавам никого, но това е основен въпрос за Таро и е добре да се научим да улавяме времето в картите, преди да се е случило нещо-то: това е магията на картите :)

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Аз от месец и нещо си водя дневник на картите, като си тегля по 3 за ден. До онзи ден, за пет поредни дни третата карта се падаше Голяма аркана, обърната, това бяха Звездата, Светът, Смъртта, Влюбените, Силата. Както и да ги гледам, не е логично да се паднат така, точно сега, точно такива карти. Явно пропускам нещо. Възможно ли е да бележат нещо напред/назад във времето, което се отлага, забавя. Изглежда точно така, но такова събитие не виждам. Особено едната комбинация беше 8 жезли, Колелото, Смъртта обърната, моите наблюдения са, че нещо внезапно е започнало някога, но не е изяснено на момента, не е предприето нищо и в крайна сметка се намесва Колелото и нещата съвсем спират, и в един момент, когато има възможност за реализация (Смъртта), тя се проваля. Не намирам толкова стойностно събитие, ситуация, която да отговаря на тези карти, но едва ли е случайно, че се падат така.

Или просто Големите аркани добиват съвсем ежедневни значения, като карти за деня, или аз пропускам нещо съществено. Някой има ли подобни наблюдения, да сподели опит?

Линк към коментар
Share on other sites

Интересна и полезна информация споделяш Мона ! Това ме провокира да споделя пример от днес ,в които питам за потенциала на връзката и шансовете да се задълбочат отношения ,но Таро реши да ми отговори за сегашното положение без да дава прогнози за бъдещето.

Картите са - Паж Жезли,Крал Чаши и Кралица Мечове

Бързи събития ,неща които се случиха след около 10-ет минути :) Та това е то Таро в действие :) както казва Мона ! Питаш за бъдеще ,но Таро отразява събития ,които ще се случат много,много скоро !

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

Една интересна и доста сложна според мен, комбинация от карти, касащи време:

Справедливостта, 2 жезли обърната, Императорът - кога нещо ще се случи?

Аз лично разсъждавам поне в 3 насоки, но ще ги споделя после. Имате ли идеи?

Линк към коментар
Share on other sites

Една интересна и доста сложна според мен, комбинация от карти, касащи време:

Справедливостта, 2 жезли обърната, Императорът - кога нещо ще се случи?

Аз лично разсъждавам поне в 3 насоки, но ще ги споделя после. Имате ли идеи?

За мен това е картина на плетеница, която хората в тази ситуация с действията си са оплели на възел, от който трудно има измъкване. Може би вече не зависи и само от хората тук, а има необходимост от действия на ниво документи, някакъв статут за оправяне. Нещата се проточват отдавна и не ми изглежда да приключат скоро, въпреки 2 жезли обърната. Ще помисля още върху картите.

Линк към коментар
Share on other sites

Една интересна и доста сложна според мен, комбинация от карти, касащи време:

Справедливостта, 2 жезли обърната, Императорът - кога нещо ще се случи?

Аз лично разсъждавам поне в 3 насоки, но ще ги споделя после. Имате ли идеи?

Мона, и на мен ми хрумват няколко варианта,но малко са ми объркани тези карти,затова ще споделя какво беше оървото ми усещане. Определено това е трябвало да се случи отдавна, но не се е...сега е необходимо чудо ,за да стане или дори вече е имало или ще стане такова ,но този Император тук не показва срока според мен ,а обременителните обстоятелства ,които биха възпрепятствали това нещо ,въпреки това,което дава 2 жезли ...която е хубава възможност в най-скоро време. 9 пентакли ти трябва сега струва ми се и ,ако Императорът не показва забатачване ,а само тежестта и естеството на въпроса ,за който питаш ,то тогава 9 пентакли като трета карта , или в комбинация с висока дворцова карта ще се появи.

Линк към коментар
Share on other sites

Една интересна и доста сложна според мен, комбинация от карти, касащи време:

Справедливостта, 2 жезли обърната, Императорът - кога нещо ще се случи?

Аз лично разсъждавам поне в 3 насоки, но ще ги споделя после. Имате ли идеи?

Много сложна комбинация - човек няма за какво да се хване:).

Според мен, ако нещо не е било преди възможно да се случи, сега има вероятност и то голяма, може би малко неочаквано да се случи. Касае някакъв статут на питащия в обществото, но не знам какъв.

Говорими и за безпроблемно и бързо разрешаване на проблем, но пък картите са ми някак си строги, така ги чувствам.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви, момичета :)

Наистина сте станали страхотно добри и това ме радва изключително много!!! Защото Таро се познава в сложните въпроси, не в лесните.

Когато говорим за време, става сложно.

Сега ще дам и моето мнение за картите.

Почвам със Справедливостта - тя указва винаги състояло се време, състояло се минало, преминало вече през Страшният съд - само от този абзац вече имаме цяла една история; сега е дошло времето за разплата и отплата - вярващите ще кажат - дошло е Второто пришествие, но дали ... За Второто Пришествие е нужно чудо: чудото на 2 жезли обърната, чудото на невъзможния избор, за който обаче, е дадено определено време, именно от Справедливостта. Знаете - всички съдебни решения се изпълняват в срок, след който срок, идва съдия-изпълнителят и разпродава вещите - кой каквото имал, имал ...

Т.е. засега е дадена ОТСРОЧКА - съдия-изпълнителят ще се забави, заради Императорът, но пак в определен срок и този срок няма да е дълъг, заради Справедливостта.

Никой от нас не е готов да се бори срещу Съдбата тепърва, ако предварително не е показал устои - Императорът ги е показал, но е заковал и жертвата си - да се предаде - ако не промени статуквото си (по думите на Жур), то той никога няма да получи втори шанс, ВТОРА СПРАВЕДЛИВОСТ. НИКОГА.

Понеже комбинацията е много тежка, си позволявам и тежки думи. Обикновено залагам и на втория шанс за битие.

Но тук, кръгът се затваря - без Глупакът и без Светът - достатъчно е едно магическо преобръщане на света, за да стане Небето Земя и Земята Небе - този потенциал носи Императорът и той владее времето. Ако си повярва обаче - заради 2 жезли обърнати, че е възможно. Че е възможна Справедливостта, т.е. Равновесието - чашите да са напълнени, мечовете в ножниците, жезлите на кладата (за да топлят), а пентаклите - в земята (за да ни заземяват и връщат към реалността).

Ето пример, когато Справедливостта - надличностното, въпреки, че е свободна воля (но и не е) - дава избор. И човекът отсреща, който избира времето сам или го пропилява.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Ето пример, когато Справедливостта - надличностното, въпреки, че е свободна воля (но и не е) - дава избор. И човекът отсреща, който избира времето сам или го пропилява.

Да, така и стана - времето беше и се пропиля; стагнира се и се капсулира в удобни формули и устои в племето, каквото всъщност е един Император - силен в поддържането на архетипа, безволев в Аз-осъзнаването; бедно сърце.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

6 пентакли, Крал жезли, Кулата. Въпросът касае време, кога нещо ще се случи.

Интересно ми е какво прави краля жезли тука. Първо не мисля, че тези карти са продължителни като времетраене, изключвам Кулата, щото тя може да се окаже по-продължителна като време и като сфери, които може да засегне. Може би ще има възможност нещото да се случи, но е възможно и твърде бързо да рухне като дадена възможност.

Или Кулата е неизбежна, тя просто трябва да се осъществи, за да се осъществи това за което питам.

Някаква стабилност виждам в картите, устояване на разрушаването на представи, на нещо за което е мислено. Или умишлено се върви към нея, тя да е една необходимост.

Линк към коментар
Share on other sites

6 пентакли, Крал жезли, Кулата. Въпросът касае време, кога нещо ще се случи.

Ето един от примерите, когато нещо е трябвало да се случи преди време - в миналото, но човекът така го е отблъсквал като идея, че съдбата му е направила услуга в лицето на 6 пентакли и го е помилвала; нещо като оправдателна присъда.

Съмнявам се, че Кулата, специално в тази комбинация ще се състои, тук времето е обърнато.

И затова, когато се гледа с три карти и някой казва, че първата е минало, втората - настояще и т.н., ами няма много истина в това. Всичко е ужасно условно и е необходим голям вътрешен усет.

А иначе какво прави Крал жезли - ами то се явява апогей на движещата сила, носи заряда на действието, на акта, на проявлението в света, мъжка и силна карта, която трябва да оплоди и самата Кула за действие, но всъщност, първо трябва да умре, за да възкръсне. В случая Кралят жезли трябва да излезе от пепелта, която сам е запалил преди време. Трябва да се откаже от уюта на 6 пентакли, ето случай, в който наградата и спасението търсят свободата, първите две са окови.

Таро е интересно, нали :)

Редактирано от Ивета
Линк към коментар
Share on other sites

6 пентакли, Крал жезли, Кулата. Въпросът касае време, кога нещо ще се случи.

Ето един от примерите, когато нещо е трябвало да се случи преди време - в миналото, но човекът така го е отблъсквал като идея, че съдбата му е направила услуга в лицето на 6 пентакли и го е помилвала; нещо като оправдателна присъда.

Съмнявам се, че Кулата, специално в тази комбинация ще се състои, тук времето е обърнато.

Таро е интересно, нали :)

Много си права, много. Понякога нещо те връща пак там в миналото, колкото и да се стреми човек да върви напред, явно не може да се премине натам, ако не си усвоил това, което е трябвало в миналото.

Изумена съм как времето се обръща, аз никога не бих се сетила за това. Но обърнатото време в Таро, често се случва, но си е изкуство да го уловиш.smile.gif

А Таро е не само интресно, а и пленителноsmile.gif.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Да уловим времето в Таро, е като да уловим вятъра, но не е невъзможно.

3 меча и 8 чаши, тежки карти, натоварени, но не и в момента на гледането, проявяват се след време, няколко месеца, по-точно по мои наблюдения 3-4 месеца от поява им. Те не се повтарят обаче в другите гледания, вече са индикирали развитието на каквото и да е. Задължително се проявяват, няма мърдане. Говоря, ако са на трета позиция от гледане с три карти.

Друго впечатление имам за Паж меча, винаги е сигнал, че нещо не знаем, нещо за което дори не подозираме. Случва се в процеса на гледането, индикира нещото в момента. Пажът обаче се повтаря като карта в другите гледания.

Мисля, че темата е интересна, ако имате такива наблюдения и за други карти ще е интересно обсъждането им.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

Я, много интересно! Изненада ме! Мечовете /мисълта, идеята/ не могат да бъдат продължени с жезли /огън, порив, инициативност/. Може би има логика. Огънят изгаря бързо, ако няма какво да го поддържа. Т.е. ако не  продължи в пентакли, може би...?

Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...