Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Интересни факти за исторически личности


Буби

Recommended Posts

1.Линкълн станал конгресмен през 1846, а Кенеди през 1946.

2.Линкълн станал президент през 1860, а Кенеди през 1960.

3.И двамата били много заинтересувани за подобряването на гражданските права, съпругите и на двамата губят по едно дете, докато били в Белия Дом.

4.И двамата били убити в петък, и двамата били простреляни в главата.

5.Секретарката на Линкълн имала за фамилия името Кенеди, а тази на Кенеди имала за фамилно име името Линкълн.

6.И двамата били убити от южняци, и двамата били заместени от южняци със едно и също име: Джонсън.

7.Андрю Джонсън, който заместил Линкълн е роден в 1808, а Линдън Джонсън, който заместил Кенеди е роден в 1908.

8.Джон Уилкис Буут, който убил Линкълн е роден в 1839, а Лий Харви Осуалд, който убил Кенеди в 1939.

9.Убийците и на двамата се представяли и били познати с трите си имена нещо не много обичайно за американското общество , сумата от числовата стоиност на буквите на имената и на двамата била 15(написани на латиница).

10.Линкълн бил прострелян в ложа на театър с името Форд, Кенеди е прострелян в една лимузина „Линкълн” произведена от Форд.

11.Техните убийци били убити преди да бъдат изправени пред съд.

12.Седмица преди да бъде убит Линкълн посетил гр. Монро, щата Мериленд седмица преди да бъде убит Кенеди се срещнал с Мерилин Монро.

Редактирано от Буби
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Будика е име на кралица на келтското племе исени, което е населявало Източна Англия през Древността.

През 60 г. тя застава начело на въстание срещу Римската империя и в жестока битка предвожданите от нея войски избиват 70 000 римляни. Въстанието е потушено и тя се самоубива. Римляните запомнят червената ѝ коса и дълго време се страхували от червенокоси жени.

Взето от Уикипедия

.....................................................

По един от научнопопулярните канали гледах за въпросната Будика. Казаха че е предвождала 100 000 мъже !!! Уникално нещо за една жена ! Особено за онези патриархални времена ! :king: Днес в Лондон има нейна статуя.

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

По един от научнопопулярните канали гледах за въпросната Будика. Казаха че е предвождала 100 000 мъже !!! Уникално нещо за една жена ! Особено за онези патриархални времена

:3d_137:

Да, Будика е била уникална. Родена с кралска кръв, висока, красива, с огнено червена коса. След битката за която пишеш, римляните са получили алергия от червенокоси жени. :P Била е и много умна. Изобщо – роден водач. Името й „boudīko” на келтски означава „победоносен”. Може би затова през XIX век нейният образ е обвит в своеобразен романтичен ореол – това е било по времето на кралица Виктория, чието име също означава „победа”. :)

boudicca.jpg

Статуята на Будика в Лондон

Но Будика не е някакво изключение при келтите. Има огромна разлика между социалното положение при жените на келтите, викингите и изобщо северните народи от една страна и жените на Ориента, че дори Рим, Гърция...от друга. Да не говорим за евреите и семитите изобщо, където жената е в някакво междинно положение между животното и мъжа. За съжаление цялата Библия е пропита от това, че и в Новия завет го има. :(

Келтските жени са били воини също като мъжете. Те са имали правото да влизат в битка, да имат собствено и наследено имущество, да запазват връзката със собствения род, както и името му, след брака; да избират съпруга си и да се развеждат с него. Все немислими неща за жените в Библията. Можели са да стават дори друиди. Например Могх Ройт, един от най-могъщите ирландски друиди, бил обучен от жена-друид, на име Банвуана, дъщеря на Деиртхоуалах. По-подробно за това можеш да прочетеш тук.

За патриархалност може да се говори през Средновековието, когато от Светото писание са взети избирателно само някои неща. Когато учението на Христос е изкривено до неузнаваемост и дори уродливост. Точно в тези мрачни времена, когато жените са били изгаряни на клади понякога за съвсем дребни неща, като носене на мъжки дрехи например, може да се говори за уникалност при Жана д'Арк. По това време едно 17 годишно момиче да застане начело на войска от рицари и да постигне победи – това вече е чудо. :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Ани, благодаря за информацията ! :) За такава жена като Будика ( пък и като Жанчето), като един българин бих казал нещо рода на : Бреххх ! :lol:

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

И в нашата история има примери за храбри жени. :3d_069:

ЗА ЖЕНИТЕ В ХАЙДУШКОТО ДВИЖЕНИЕ

Използвани са материали на Николай Хайтов, както и други материали от интернет

Един особен и не малък дял от хайдушкия национален епос се пада на жената войводка. Тези народни песни говорят, че когато е трябвало да защити живота на своите близки и своята чест, българката не се е поколебавала да хвърли хурката и запаше сабята, да излезе в гората като мъж с мъжете, нещо повече - като техен войвода. Песните убедително говорят, че станала веднъж хайдутка, жената не само не отстъпва на мъжете по юначество, но и ги надминава. Нито една народна песен няма, в която мъж - хайдутин да помага на жена - хайдутка, да я спасява или отървава. Винаги е обратното. От народните песни са известни имената на хайдутките Драганка,Еленка, Ирина, Сирма, Румена, Боянка, Рада,Янка, Тодорка и др. За Румена от Гюешево се носели легенди, че може да прескочи два коня, тя била изумително пъргава жена и вървяла така бързо, че ножът и от бързото ходене сам излизал от ножницата. Тя била сама жена сред петнадесет мъже - между тях и двама бивши войводи с опит и слава, - тя става войвода на дружината и цели три години я води от победа към победа, докато най - сетне пада от ръката на един амбициозен предател. Години след като Румена войвода е мъртва, нейното име стряска бейовете в Югозападна България и всяко отмъщение, всяка дързост се приписват на тая великолепна жена.

Четниците на Янка войвода водели бой с турските поробители в земите между реките Огоста и Цибрица. Войводката загива през есента на 1839г. в бой с турски аскер. В знак на почит на мястото на което била убита жената - войвода, нейните четници издигнали паметника "Янкин камък".

Широко известна е песента за Бояна войвода, която се оженва за Мирчо войвода и получава в дар хурка сребърна и златно вретенце, но след сватбата трябвало да освобождава мъжа си от потеря . Мома Драганка пленява по поръка на болния си брат-хайдутин царска хазна. В песен с много варианти се възпява как бременна сестра помогнала на брат си да оберат турска хазна и да разбият турците. Жена, взела участие в хайдушката борба, трудно можела да се откаже от нея. Животът на обикновените жени вече не я привличал. В песента за Стоянка хайдутка се разказва как тя по молба на майка си хвърля "рухо вдовишко", облича "рухо девишко" и взема "фурка шарена" и "позлатено вретенце" да си изпреде тънки дарове. Когато обаче вижда зелената гора, тя захвърля всичко и повежда отново дружината си. Според народните песни често пъти жените хайдутки били избирани и за войводи на дружина поради смелостта и юначеството, което проявявали, и поради умението и сръчността, които показвали при състезанията за войводи - скачали най-високо, хвърляли камък най-далеко, прокарвали при стрелба куршум през пръсте.

Димитър Миладинов под текста на песента за Сирма войвода прави бележка, че той лично видял тази знаменита жена у дома и - вече старица - и научил от нея, че за дълги години тя водила своите хайдути, без те да разберат, че войводата им е жена. Историческите примери показват, че стане ли жена хайдутка, тя подир хайдутите не ходи, а винаги води.

Жените, които намирали в себе си сили, за да зарежат дом, деца и роднини, да изоставят домашен покрив, да захвърлят хурката, за да грабнат пушка, са били изключителни натури, отличаващи се както с умение, така и със смелост и дръзновение.

Ако масовата сила в тази сурова хайдушка антиосманска съпротива са били мъжете, то нейното романтично обаяние и увенчание се дължало на жените, които и придали прелест, порив, вдъхновение и красота.

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

Прочетох че преди 2200 години, индийският император Ашока назначил в страната си "духовници на дхарма", които да облекчават страданията на хората."Тези духовници трябвало да се грижат за специалните потребности на жените и на живеещите в религиозните общности."

И зачудих се какви ще се тези потребности : първо се сетих за нещо неприлично. :lol: На прима виста, така се получи. След като помислих стигнах до извода, че сигурно се има предвид : израждане на деца, снабдяване с дамски превръзки. Обаче : все едно индийките толкова време не са могли да се грижиат за специалните си женски потребности и преди назначаването на въпросните духовници. И все едно не е имало акушери/акушерки , които да израждат децата ( може би са били израждани от бабите, не знам). Но се казва още : " и на живеещите в религиозните общности." Сигурно са доставяли храна на живеещите в религиозните общности. :)Явно са им били дистрибутори. :D Този Ашока доста е направил за страната си в материален и в духовен план, нещо което много днешни управляващи не правят. :)

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Един от исполините на българското перо – Алеко Константинов – има изключително драматичен живот. Навремето, в университета, ми беше и един от любимците, върху когото пишех курсови работи. Така се запознах с много неизвестни неща в неговата биография. Ще разкажа за две-три от тях.

Като потомък на знатен търговски род, детството и младежките му години са белязани с охолство.. и поради това, с непристъпната и студена самота на „висшата класа”. Белязани са и с трагичната смърт на майка му и сестрите му.

Впоследствие, тогавашното правителство и бюрокрация всячески се опитват да възпрепятстват адвокатската му кариера - като софийски прокурор, а впоследствие и като частен адвокат със скромен кабинет на ул.”Дондуков”. Алеко, с типичния си алтруизъм и честност, винаги поема делата на онеправданите и тези, които никой не иска да защитава. Това са предимно бедни хора, които не могат да си плащат хонорара. Едновременно с това, високопоставените му врагове използват лостовете на чиновническата бюрокрация и той е принуден да води и лични дела срещу техните обвинения. Наред с това, литературният елит, също не може да му прости острото и прямо перо – и ежеседмично го подиграват във вестникарските си статии. Всичко това го води до пълен фалит и мизерно финансово съществуване. :huh:

Като ответна реакция, напук на всичките си нещастия и с типичния си хумор, Алеко заменя литературния си подпис от „Круглый Сирота” на „Щастливец”.

В дългогодишното си „опознаване” на този изумителен човек – попаднах и на доста любопитни факти за него. Така, например – след убийството му аутопсията установява, че мозъкът му тежи 1595 грама.. а това и до днес се смята за най-големият мозък на българин. ;)

Интересно е и друго: след смъртта му, родната му къща в Свищов запустява, поради липса на наследници и макар отначало в нея да влизат да живеят поред няколко семейства – при всяко от тях се констатира нещастие. Хората в Свищов започват да говорят, че в дома имало „духове и вампири” и никой вече не иска да влиза в „прокълнатата” къща. Накрая, една сиротна бабичка се настанила в една от стаите, за да пази пустата къща. Сега къщата е музей от 1926 година, но слуховете за „проклятието й” – продължавали.. 8a3fa35a3789cc61c38a9a078a3aa392.gif

Също така: Алеко, макар да е обичал събирания с компании и пътешествия, да е бил изключително красив и забавен мъж, харесван, преследван и ухажван от жените – няма информация да е имал интимна връзка с никого. Няма информация и според медицинските архиви да е имал здравословен, психически или физически проблем, който да му е пречел да има интимни отношения.. Той просто казвал, че харесва свободата си :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

След битката за която пишеш, римляните са получили алергия от червенокоси жени. tongue.gif

Да не би от там да е тръгнало схващането, че червенокосите са вещици.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Не става дума за конкретни личности. Наскоро прочетох малко за Спарта. Направи ми впечатление, че това е било единственото гръцко царство, което не е било защитено от крепостни стени, защото явно обитателите му наистина са били много смели и силни.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Владислав Варненчик бил гей (18 +)

http://www.sibir.bg/...le&artID=551120

Е, и? Александър Македонски също е бил гей. Това прави ли ги по-малко велики от някои "мъжкари", които са се криели под полите на жените си по време на Априлското въстание например, а и по времето на кръстоносния поход на Владислав Варненчик (Владислав III).... май?

Това ли е най-интересното за този полски крал, който вместо да си гледа спокойствието в Полша, тръгва срещу турците? Та той е бил само на 20 години когато загива!

Според историческите хроники е допуснал непредпазливост, обкръжен е от отряд еничари на 10 ноември 1444 г. и обезглавен. Другото са пикантни измислици и хипотези.

Каква е причината за поведеният от него кръстоносен поход е друг въпрос. Тук има намеса и папата. Имало е желание на европейските сили да съкрушат Османската империя и дори да се освободи Йерусалим. Каквито и да са били интересите на подбудителите на този поход, ние само сме щели да спечелим. 500 години турско робство са забавили развитието на страната ни.

Линк към коментар
Share on other sites

Е, и?
Какво е и ? Просто попаднах на неизвестна за мен и много други хора историческа информация и я споделих. Ако е бил шизофреник, също щях да го споделя. История. :)

Преди години, първият ми съквартирант си говореше по една чат програма с един полски тийнейджър. Полякът не знаеше кой е Владислав Варненчик (макар че му описах накратко в какво е участвал, кога и срещу кого; не съм сигурен, но може да съм споменал и името Янош Хуняди, та барем се сети нещо - но не помня; и да съм споменал, не е помогнало).

Явно хората затъпяват не само в България. :D

П.п.: Ако някоя историческа личност е била хибрид между извънземно и човек, или пък автор на будистка литература, също би могло да се спомене като любопитен факт. :D В по - официалната история, информацията е по - суха, а някои неща са и слабо известни. :) Прочетох, че Симеон Велики е бил женкар (което не е нещо необичайно), но пък видиш ли синът му Петър е бил благочестив. :) Ако искаш и ти сподели някой слабоизвестен и дори пикантен факт от историята.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Леонардо да Винчи пръв установил, че има връзка между кръговете на дънера и неговата възраст. Също така забелязал, че разстоянието между кръговете показва колко дъждовна е била изминалата година.

Дендрохронологията (в този случай - наречена дендроархеология) е една от методиките за датиране на археологически находки и древни предмети, основана върху изследвания на годишните пръстени на дървесината. Прилага се (паралелно с датировката чрез С-14) при датиране на древни предмети и фрагменти от дърво (например - дървени конструктивни елементи на сгради, мебели, оръдия на труда и музикални инструменти), а също и в биологията - при изучаване на биологическите промени през последните хилядолетия.

Съществува направление в дендрохронологията, наречено дендроклиматология, занимаващо се с изучаване на закономерностите при изграждането на годишните пръстени при различни дървесни видове за установяване на климатичните промени в минали геологически епохи.

Линк към коментар
Share on other sites

Леонардо да Винчи пръв установил, че има връзка между кръговете на дънера и неговата възраст.

Пръв може да го е описал, но пръв да го е забелязал - едва ли.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Това е забавно. :3d_146: Горкото, сигурно е било много кофти да нямаш бойна визитка и да си човек с такъв ранг във войнствената си държава. :D

През целия си живот Гьобелс страда от, както той смята "опетняващия" факт, че не е могъл да служи на дъражвата си по време на война. Той винаги чувства уродливостта и физическата си неадекватност. Въпреки проницателната си интелигентност и демагогската си брилянтност той се обижда от оглеждащите го погледи и предполагаемите коментари. Особено унизително за този нисък сакат човек, със слаба физика и черна коса, "ученик на йезуити и наполовина французин", е да се появява на обществени места и да проповядва добродетелите на стройната, здрава, синеока арийска раса. Той има ясна представа за това, че неговите добре сложени и простовати приятели снизходително го наричат "малкия миши доктор" и се присмиват зад гърба му. Може би дълбоко вкоренената омраза в този човек се дължи на яда от собственото му физическо състояние.

Малкият мъж с дългия нос и блестящите очи, който винаги носи шлифер, твърде голям за мършавото му тяло, успява да спечели вниманието на германците за себе си, Хитлер и партията.
Лицемерно е да изглеждаш така, а в същото време не само да възхваляваш арийската раса, ами и да твърдиш, че хората от другите раси били по - непълноценни от теб. :3d_140: Щото от другите етноси и раси, сигурно е имало много много хора, които са по - красиви, добри, а сигурно и по - умни от него.

Обяснимо е защо този чичка е бил толкова злобен. :3d_146: Да беше си намерил някакъв по - хуманни начини за отърсаване от недоволството : :3d_052::3d_076:(тук имам предвид спорт с меч, а НЕ клане :D) :3d_104::3d_141::3d_097::3d_072::3d_167::3d_049::3d_031:

"...Гьобелс прави своето популярно изказване (на конференция в Хановер през 1926 г.) : "буржоата Адолф Хитлер ще бъде изключен от националсоциалистическата партия". Обаче на 14 февруари 1926 г. на партийната конференция в Бамберг той променя мнението си и минава на страната на Хитлер - решение, което има огромно значение за малкия, куц човек и нацистката партия. Гьобелс започва да гледа на Хитлер като на нов "Христос или Св. Джон". "Адолф Хитлер, аз те обичам!" пише в дневника си.
Фурнаджийска лопата е бил малкият Гьоби.

Ако Орлин и Тошко го лекуваха, никога нямаше да стигне до там... ! :3d_003:

Е, бил е умен човек, но други също са умни, но изглеждат по - добре и са по - добрички. ;):3d_118:

А животът на Хитлер е пример за това докъде може да доведат невзетите изпити...особено ако кандидатът смята, че е ощетен... :3d_146: Кандидатствал е в художествена акадамия, но изпитващите, които били евреи, не го одобрили. Чувал съм, че като е бил дете, малкият Адолф е мразел някакво превъзхождащо го еврейче - може би е било по - хубаво и умно.Чувството за ощетеност поражда много бели. Така че даскали и даскалици, внимавайте ! :3d_121: А и малката безгръбначна пишка може да доведе до големи конфликти, ха-ха. :D И Хитлер тоже не е бил образец за арийски вид - явно е възприел девиза "по - католик от папата". Работата е там, че папата му като малък го е побийвал, което се е отразило зле на психиката му. :) Може би постът ми е по - подходящ за тема от рода на :"Забавното в историята". :) Моля духовете на обсъжданите люде, както и всички техни живи или умряли фенове да не ми се сърдят. Итс оу ъбаут дъ шоу, казал е поетът. :)

П.п.: Ако бях фен на расистките проповеди, може би нямаше да съм съгласен да ми бъдат държани от грозни и сакати хора, които отчетливо се различават от това, за което пропагандират. Мисля че ако някои ще проповядват такива дивотии, за предпочитане е те да имат вид подобен на визиите на хора като Оливер Кан (има баба латвийка) и Хайди Клум. Та тъй. Все едно някой поп да яде луканка по време на пости и да спи с момите от селото, а да заклеймява другите които го правят (или да ги заклеймява за тези неща, дори без да ги правят, но той да си е внушил, че ги правят или просто така да му е кеф).Стига ви толкова история засега. Адио Рио. :D

Източник на цитатите :

http://www.boinaslav...na/Goebbels.htm

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...