Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Библията


 Share

Recommended Posts

Здравейте, обични приятели! Радвам се, че ви има и че сме заедно. Учителя Петър Дънов ни е оставил достатъчно работа, задачи и упражнения ...за цялата вечност ....Той ни казва да изучаваме Библията - работим по въпроса... и по-конкретно казва - правете сравнение между четиримата главни пророци - Исайя,Йезекиил,Йеремия и Данаиил;после се спрете върху 4 евангелисти, върху 12-те малки пророци и 12-те апостоли.Изучавайкии гитрябва да видите на каква добродетел отговаря всеки пророк и апостол - това са 12 добродетели,т.е.12 извора,12 свята,12 сили.

Разсъждавам кои са тези 12 добродетели и разпределянето им по пророци и апостоли - помогнете с мнения . Един вариант - Тръгнах от плодовете на Духа - Любов, Радост, Мир,Дълготърпение,Благост,Милосърдие,Вяра,

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравейте!

Здравей и ти Благост !

Ако ми позволиш ще почна в обратен ред на тебе. Не знам защо, но така ми се прииска изведнъж. Силно интуитивен човек съм и съм свикнал да слушам интуицията си.

И аз така съм чул от някъде , че Царството Божие не се привземало на Сила. Само ще добавя, че изобщо не се привзема по мое виждане. Ако те харесат Небесните Същества, пускат те и... влизаш. Чул съм още , че пускали само слабите хора. Тук е много интересен въпроса -Защо ??? Мисля , че си има много разумен и изключително точен отговор.

До тук съм на мнение, че много голяма част от форумците ще се съгласят , дори си мисля всички. Ако някой не е съгласен да се обади... :) .

Също така съм чул, че не пускали в Царството Божие групово , а ... по единично. Но ако някога някъде се случи малка групичка да "влезат" заедно - ...изклучението подвърждава правилото.

И сега тук идва разликата в мненията...:

Според мене Царството Божие се пази със Сила идваща от самото Него. Това проявено в Земния живот има много голямо значение според мене. Мнозина се бъркат в двете неща ... "влизането" и "пазенето" на Царството Божие. Явно в разсъжденията които излагаш имаш в предвид това за ...влизането .

Ще те помоля да се изясниш ! Защото намесваш и ..."Съединението прави силата".

Преминаваш някак много бързо от ... личните общения с Бога към общения с група хора. В това няма нищо лошо разбира се , но се смесват понятията , според мене.

Заблудата на хората, според мене, едва от смесването на термините. Зависи кой човек къде го търси това Царство Божие . Защото има много царства. Ако говориш да се съединим вярващите в един Бог- това е добре. Ще ни направи по-силни като група хора с еднакви интереси и по-лесно ще се пазим от друговерци-хищници . Само моля, да не смесваме спасението на собствените си души със .... условията ( групата ) в която го правим това спасение на душите си . Според мене се подчиняват нещата на малко по-различни закони .

За по-голяма яснота ще дам един премер:

""Всяко семейство се изгражда с Любов, трупа покъщнина и условия за живот с Любов без Сила , но се пази с някаква Сила от крадци. ""

Според мене подобно е и в Царството Божие. И ако смесим нещата, ще получим неправилно ... погрешно познание Благост ....!!!

Поправи ме ако греша моля те!!!

Така трябва да разделяме и плодовете на Духа ... :

За кои плодове говориш ...?

За плодовете на Индивидуалният Дух ли говориш ???

Или ....

За плодовете на Груповият Дух говориш ???

Ако говориш за плодовете на Индивидуалният Дух ... прав си до някъде .

Дванадесетте Апостоли отговарят на дванадесетте чакри в околовръст на епифизната жлеза . Всеки един Апостол е развил по една жлеза и е демонстрирал проявлениета й при излъчване на различни хормони. Според мене това са 12-те скъпоценни камъка за които говориш. Но върхът на еволюцията според мене е да събудиш епифизната жлеза в пълнота в целият й блясък . Мисля си , че това е пътят за постигане на Възкресението Христово.

И всички Пророци и Апостоли това са има ли в предвид. Струва ми се , че Учителят Беинса Дуно за това е говорил , че имаме работа за цяла Вечност . Едно прераждане ще развием една способност, друго - друга способност. После ще "вкараме" предобитите способности във "Вечната съкровищница" - и така чрез упражниния и нови задачи .... имаме достатъчно работа за ...цяла вечност .

Пък после който е "работил" ... ще влезе в Новата Епоха на Новата Раса. Поне така си мисля . Може и да греша ..... човешко е , нали ???

Чакам желаещи да ме поправят, ако греша. Ще ми е от полза - пане така мисля .

Амин !!!

Link to comment
Share on other sites

Трябва да имаш Сила за да влезеш в Царството Божие и да го Пазиш в себе си, защото то не е нещо външно.

Царството Божие наСила се взема.

Link to comment
Share on other sites

Здравей, приятелю Иван!

Благодаря за отговора! Важното е ,че слушаш интуицията си, редът в отговора не е най - важен в случая.Радвам се, че разсъждаваме:

1. За избора/подбора/решението на Небесните същества и аз така мисля. 2.Струва ми се, ЦБ се превзема, като "превземането" всъщност е процес на набиране на сила, за да влезеш и за да бъдеш допуснат вътре трябва да положиш уСилия, за да придобиеш Силата , необходима за служенето и оставането в ЦБ и благодаря на Ради , за чудесния изказ "Да имаш Сила за да влезеш в ЦБ и Сила да го ЗаПазиш в себе си! Дай Боже.Амин

3.Да, пускат действително само слабите,но слабите в Злото и Силните в Служенето за идването на ЦБ на Земята чрез всички наши вътрешни ЦБ.

4.Да, през тясната врата групово не се минава, може в група да работиш, но всеки сам трябва да налее масло в Светилника си и да бъде готов да посрещне Жениха( да не е като 5-те неразумни девици , искащи масло от 5 разумни девици, които отказват да им дадат...всеки сам тръбва да се погрижи за маслото си( индивидуалната работа).

5.Нямаме разлика в мненията , приятелю и по въпроса, че ЦБ се пази със Сила, която идва от Него, там филтърът е абсолютен и критериите са свръх бизкомпромисни и справедливи( например , безкористието е един от тях).

6.Мисля си сега, за бъркането /преплитане между Влизането в ЦБ и Пазенето Му.Във Влизането участваме ние , Пазенето е служба на Велики Небесни Същества, заПазването/оставането ни в ЦБ е наша задача ,а за оПазването на ЦБ - обща служба.

7.Не е случайно, че изписах Съединението с Любов(та),Мъдрост(та),Истина(та),Правда(та) и Добродетел(та) прави Силата! Разбирасе, че : 7.1. Ние , вярващите и търсещите да се съумеем да се съединим с Божествената ЛМИПД - т.е. в Единия Бог и 7.2.Ние , когато общуваме, споделяме, работим заедно да го правим с ЛМИПД...за да можем да станем ДОБРИ + РАЗУМНИ + СИЛНИ +БОГАТИ ( както ни заръчва Учителя в беседатта "Ето Човекът "...това са безкрайни въпроси...важно е нашето Приложение на нещата/ Служенето ни , за идването на ЦБ на Земята ...

Да..., може и да е голяма скоростта ( бързо - бавно са пак относителни понятия ), за мен времето ми е най - скръжавия ( взискателен, стиснат) господар ...само 1440 минутки в денонощието , кое по напред...и затова успях да маркирам само най-основните неща, които ме от безкрайните въпроси.

Казваш, че има смесване на понятия - според мен не е смесване , а само кратко и бързо поставяне на определени теми - трудничко е всичко да изкажеш наведнъж(не и нужно) ...

Мисля си, че Постиженията ни при личното общуване с Бога ни помагат да общуваме пълноценно с другите съРаботници...Ако индивидуалното общуване с Бога е добро, то и другото трябва да е добро...това не е смесване.

8. Подкрепям те, че "смесването" на различните термини е една от многото причини за разните заблуди на хората.

Царството Божие е Едно, разнообразните други царства са част от Него, аз наблягам на не Къде да го търся, а на това Как да постигна и въдворя ЦБ в мен!Има много силна формула по тази тема, но прости ми - нямам физическо време,а искам да ти отговорч максимално добре и бързо.

9.ПРИНЦИПЪТ И ЗАКОНЪТ са общи положения за ВСИЧКИ хора и ВСИЧКИ неща., но Приложението на Закона/законите НЕ се отнася за всички хора/неща.ПРИНЦИПЪТ е общ за всички, но Приложението му е различно.Всеки човек прилага принципа по своему,а Приложението на Закона/законите зависи от Условията, при които индивидът живее.Например относно Движението - всички живи същества се движат, но те не се движат по един и същи начин.Нещата могат да се подведат под общ знаменател, но не и под общ числител!!! какво значи - под общ знаменател,т.е.да ги подведем под действието на един ПРИНЦИП! -сега осъзнавам, че аз се старая да Различавам ПРАВИЛНО и да не Смесвам НЕПРАВИЛНО, да ... надявам се, че съм ясна...и това е една безкрайно интересна тема...

Спирам да номерирам, просто бързам, а и не знам как се работи добре с "цитат"ите, редактирането и сега нямам излишно време да експериментирам.

Сега относно въпроса ти за Плодовете на Духа - мисля си, че Един е ДУХЪТ , много са духовете. Ако имаш време и работиш със ЗАВЕТА НА ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ НА СВЕТЛИНАТА и погледни Галатяни ,глава 5, стихове 22 -23.

От там са всъщност и основния мой въпрос към всички -за 12 ДОБРОДЕТЕЛИ - кои са все пак - какви разсъждения имаш?

Благодаря ти много за поставените въпроси, предизвикаха доста проблясъци в мен.

Хареса ми и примера , който даваш "Всяко семейство.." - така е.

Благодаря ти много за Апостолите, жлезите, хормоните и 12 чакри околовръст епифизната жлеза - не знаех че са точно толкова около нея.ще осмислям и препроверя тази информация, защото и аз се интересувам от тези въпроси и мисля като теб за ролята и значението на епифизата и хипофизата ( мостът между тях) за разширяването на съзнаниети ни и Прсветлението /Посвещенията/Възкресението...още и още безкрайно важни теми .

Не мога да те "поправям", според мен "погрешно' е относително понятие, знам че може да има временно "погрешно"( все още не съвършено) разбиране и като резултат объркано/" погрешно" Познание и Приложение, НО - търсим, хлопаме, искаме ,нали сме незавършени картини, а именно общувайки - всички ние форумците Растем и се Развиваме, като Растенето и знанията са от Ума, а Развитието от Сърцето!

Добър , Разумен , Силен и Бодат винаги бъди и Бог да те благослови и всички форумци !

Link to comment
Share on other sites

Здравейте! Виждам, че доста разсъждаваме по интересни теми, но не съм сигурен дали е полезно това...

Според мен, доста истини се загатват тук, но сякъш разбирането им не е пълно. То май и няма как да бъде, поне на този етап. Много интересно се тълкува приложението и значението на Силата, обаче терминът ми се струва, не е най-подходящ за това което си обясняваме...

Виждам, че говорите за трансмутация и трансфигурация, което представлява физиологичния паралел на пътя към това Ново Жизнено поле, което се явява наш стремеж, но със сигурност, не физиологичните процеси са нашите крайпътни камъни. Между другото точно в тази връзка и аз поставих темата за тимуса, съживяването на който е пряко свързан с измененията в хипофизата и пинеалиса. Но пак казвам, не това заслужава нашето себеотдаване. То си е паралелният процес, който така или иначе протича при нашето завръщане у Дома.

А добродетелите... Те се разбират истински не с развитието на интелекта и възприемчивостта, а с нравственото очистване. То е ключа към разбирането, също една Християнска ценност.

Link to comment
Share on other sites

Когато се говори за връската между скъпоценни камъни и добродетели, това не е просто символично.

вид медитация, дадена от Учителя.

Беседата тук

а за 12 камъка има в Откровението на Йоан гл. 21:18-23

Според Учителя за новораждането е необходима една много силна воля.

Също така:

"Царството Божие вътре във вас е" Лука, 17:21

Според Учителя Бог може да намерим най-лесно вътре в нас.

самовглъбяване, мисъл за Божественото в нас.

"Чрез Неговия Дух да се утвърдите крепко в вътрешният человек"

Ефесяни, 3:16

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Благодаря, Пришелец за препратката/ за беседата! Нещо за 12 добродетели да поназнайваш? За скъпоценните камъни има няколко варианта:

А.

аметист - Овен

ахат - Телец

берил - Близнаци

изумруд- Рак

рубин - Лъв

яспис- Дева

диамант,брилянт - Везни

топаз - Скорпион

курбункъл/тъмночервен гранат - Стрелец

оникс - Козирог

сапфир - Водолей

хрисолит - Риби

Б. 12 скъпоценни камъни от Откровението са: яспис, сапфир, халкидон, смарагд, сардоникс, сардий, хрисолит, вирил, топазий,хрисопрас, якинт, аметист.

Добродетелите, добродетелите ми подскажете!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте, приятели! Продължавам по темата с

• 322 • Опит за размишление от Беинса Дуно " Имам дом неръкотворен" том 1, съставител Влад Пашов

Сега ще ви дам един малък опит за една седмица: всяка сутрин и вечер четете 3-та глава от Евангелието от Йоана, от 1-ви до 13-ти стих включително, и размишлявайте върху разговора, който се е водил между Христа и Никодима. Като размишлявате, постарайте се да възстановите разговора не само както е написан, но и с онези подробности, които не са изнесени, а се четат между редовете. Като размишлявате върху тези стихове, в ума ви ще изпъкнат нови образи, нови мисли и идеи. Никодим е седял при Христа с часове, през което време се е водил дълъг разговор. Ако бихте могли да възстановите поне една стотна от тази беседа, щяхте да придобиете много нещо. Ако съзнанието ви е будно, ще можете да се свържете с миналото и лесно ще възпроизведете разговора на Христа и Никодима. Ако не успеете да възпроизведете този разговор, все пак ще придобиете нещо. Колкото и да е несполучлив опитът ви, не се обезсърчавайте. Който е живял във времето на Христа, той ще може да се върне в миналото и ще възстанови целия разговор. Ако не е живял по това време, съзнанието му ще бъде затворено и нищо няма да си спомни.

Като размишлявате сутрин и вечер върху тези стихове, в душата ви ще настане Мир и вътрешноспокойствие.

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

:)

Галатяни 5: 22 - 23

  А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра , кротост , въздържание.Против таквизи няма закон.

А които са Исус Христови, разпнали са плътта заедно със страстите и похотите й.

Ако по Духа живеем, по Духа и да ходим.

Да не ставаме тщеславни, един друг да се не дразним и да си не завиждаме един на друг.

беседата Плодовете на Духа 3 февруари 1924 г. „Двата метода на природата“ (Неделни беседи. Сила и Живот. Шеста серия (1923–1924). Том II. София, 1998)

Сега да се върнем към същественото в живота. Павел, който е минавал за един добър знаток на мистическата наука, говори кои са плодовете на Духа. Някои като чуят „окултна наука“, почват да гледат с криво око. Като говорим за спиритизъм, за духове, почват да гледат с криво око. Казват: „А, духовете, това е лошо нещо“. Не, духовете, това е единственото разумно нещо в света. Под думата „дух“ разбирам онова разумното, най-хубавото нещо в света, което осмисля живота, което изпълва всичко, което носи всичкото благословение и дава онова най-хубавото умствено, сърдечно и волево разположение в живота. Когато Духът говори, в света няма да има никакви противоречия. Ако бихме се ръководили от този Дух, който ръководи всичко в живота, ние всякога щяхме да се разбираме. А като говорим за духове, в обикновения смисъл на думата, това са изостаналите човешки души в пътя на своето развитие. По някой път и те говорят, ние тях наричаме духчета. Някои казват: „Духът ми проговори“. Какво ти проговори? – „Направи това и това.“ Когато дойде Духът, кои са качествата, по които ще Го познаем? Няма да ви оставям вие да го налучквате, ще се докачи вашето честолюбие, че не сте познали, а като кажа аз, и да направя една грешка, ще кажете: „Е, Учителят направи грешка“. Значи аз взимам всичката отговорност, ще направя една погрешка.

И тъй, присъствието на Духа всякога произвежда топлина на физическия свят; присъствието на Духа всякога произвежда движение на физическия свят; присъствието на Духа всякога произвежда растене в живота; присъствието на Духа във физическия свят всякога произвежда цъфтене, завързване плодове. Духът носи живот в себе си. Следователно Той разширява съзнанието. Там, дето този Дух дойде, ако Му дадеш място, ще видиш, че Той донася радост в цялата къща. Онзи, който има този Божествен Дух, от него лъха нещо обилно, той е като един планински извор и всичките растения наоколо познават този Дух. Защо? – Той внася живот. Сега не си правете никакви други илюзии. Когато Духът отсъства, у вас веднага ще се зароди друго едно състояние: меланхолия, безсмислие в живота, антипатия, съмнения, подозрения, глупости, не ти се работи, не обичаш хората и т.н. Следователно присъствието на Духа има една положителна страна. Тази страна сега Павел я застъпва.

Другата страна наричаме тъмни сили на живота. И те са активни. Тъй че в света има два вида съзнания: едното съзнание е съзнание на светлината, а другото съзнание е съзнание на тъмнината. Затова има хора, които аз наричам „хора на светлото съзнание“ и „хора на тъмното съзнание“. Дето и да срещнете тези хора, в Англия, в България, те се отличават. Виждаш един човек, на когото съзнанието е тъмно. Докато не измените неговото съзнание, не можете да измените и неговия характер. Ако майката роди едно дете с тъмно съзнание, каквито професори и да му вземе, то ще стане един занаятчия. Няма да употребя френската дума „вагабонт“. Думата „вагабонт“ отпосле е взела този смисъл.

И тъй, първото проявление на Духа, първият плод, това е Любовта. Любовта, това е първият, необоримият подтик на живота, срещу който никоя сила в света не може да се противопостави. Тя е сила, която руши всичко. Следователно този първият подтик в природата е най-силният. Той е първият подтик, срещу който вие трябва да отворите царския път. Ако не го отворите, той сам ще си го отвори. Любовта не признава никакви закони.

Аз ви говоря за Любовта като сила. Тя идва в света и ние я познаваме, ние я виждаме отдалеч с нашите телескопи.

Вънка от нашата вселена идва една велика вълна и тя върви с една грамадна бързина. Тя ще залее целия свят и всички онези, които ѝ се противопоставят, тя ще ги задигне и завлече със себе си. Къде ще ги завлече? – Ще ги завлече там, където отиват и някои работници в някоя железарска леярница. В някоя железарска леярница, някои от невнимателните работници, като разтопява желязото, по невнимание падне в пещта и майсторът забелязва, че температурата ѝ се повишава с няколко градуса. Като изчезне работникът от физическия свят, температурата на пещта се увеличава с 2 градуса. Разбирате ли? Тъй и тези работници в света, които бъдат завлечени от тази вълна, само ще подигнат температурата на Божествената пещ с няколко градуса. И ние само ще хроникираме това. Когато говорим за подигане на температурата, то значи, че онези работници там по невнимание паднаха в пещта и подигнаха температурата ѝ. Те влязоха вътре, за да научат законите на Любовта.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

"Любовта, това е първият, необоримият подтик на живота, срещу който никоя сила в света не може да се противопостави. този първият подтик в природата е най-силният ... срещу който вие трябва да отворите царския път."

:feel happy:

:)

много дълбока, вярна мисъл

асоциацията ми е с парната турбина, кпд ~ 50%

милиони конски сили, впрегнати в съзидателна разумност

Любов, любов, ти все оставаш права

до край след тебе ще вървим

със огън от Свещената ти клада

света да стоплим и благословим

Link to comment
Share on other sites

:) Импулс да преживеем малко и блаженствата... :angel:

Матей глава 5

[5:1]  Като видя народа, Той се възкачи на планината; и когато седна, учениците Му се приближиха до Него.

[5:2]  И Той, като отвори устата Си, поучаваше ги и казваше:

[5:3]  Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.

[5:4]  Блажени плачещите, защото те ще се утешат.

[5:5]  Блажени кротките, защото те ще наследят земята.

[5:6]  Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.

[5:7]  Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.

[5:8]  Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

[5:9]  Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.

[5:10]  Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

[5:11]  Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене.

Девет пъти...блажени...нали не е случайно, как мислите, приятели обични :sleeping:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

"[5:1]  Като видя народа, Той се възкачи на планината; и когато седна, учениците Му се приближиха до Него.

[5:2]  И Той, като отвори устата Си, поучаваше ги и казваше:

[5:3]  Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.

[5:4]  Блажени плачещите, защото те ще се утешат.

[5:5]  Блажени кротките, защото те ще наследят земята.

[5:6]  Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.

[5:7]  Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.

[5:8]  Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

[5:9]  Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.

[5:10]  Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

[5:11]  Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене. "

Девет пъти...блажени...нали не е случайно, как мислите, приятели обични.

И аз така мисля. "Плодовете на Духът" са също девет.

Плодът на Дъхът е любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание: против таквизи няма закон. Гал.5:22,23

Това са добродетелите, които трябва да придобием, за да видим Царството Божие. Много трябва да работим върху себе си. Само едно да ни липса и не сме Там :D

"Девет е число на духовния свят. То е възвишеното число. Число на резултата. Примиряване с противоречията, т.е. резултат на всички работи.

Девет е число на човечеството, на разумността. То е образ на по- съвършени от нас същества. Това число е главата на човека с неговите възможности. В числото девет са съединени земния,духовния и Божествения живот.

Това са портите , през които ще минете. Портите на деветия ангелски чин, за да бъдете посрещнати от Елохимите, Херувимите и Серафимите.

Девет съдържа всички добродетели. Краен резултат на всеки човешки живот. Проявеният човек.

Като дойде числото девет, не отлагай! Отложиш ли, ще дойде нещастието. При девет не се философства.

Активно число.9 е в триизмерния свят. Ще обобщи всички неща.

За добрия човек числото 9 означава узрял плод, а за лошия - затвор.", Учителя, "Път към съвършенство", стр.90,83

Link to comment
Share on other sites

Хубаво пишете за добродетелите.

Харесва ми как сте го казали всичките.

Но нещо имам вътрешен дискомфорт по един въпрос . Може ли да ви попитам да ми разясните нещо ?

Казвате " Плодът на Духа е ..." това и това. Това добре. Но как да познае човек , че друг човек е образно казано "ял" от този плод на Духа в едно Общество раздирано от противоречия. В Общество в което да станеш началник трябва да си корумпиран. Пък като станеш началник искаш другите да ти играят по твоите субективни правила. И ти казват кое е обективно и кое субективно , само защото си началник.

Та ...въпроса ми е къде пише в Библията как да се справим с такива корумпирани и субективни началници, които се опитват да задушават и с властовите си позиции, да ни казват кое е обективно.? Защото човек колкото и да е благ и кротък и милосърден и милостив , в един момент му писва от корумпирана самоуправщина. И за да живее човек по божиинте закони се налага да отиде някъде ..далече...далече ... иначе неименуемо ще се сблъска с тази корумпирана паплач. И за да си запази човешкото достойнство човек, трябва да ги прегази като ИЗМЕТ САМОЗАБРАВИЛА СЕ В ЛАМТЕЖИТЕ.

Защото този Плод на Духа е непроявим в дуалистичния свят без Сила и то ярко демонстрирана. Мисля, че Бог дава този плод само на малцина или се лъжа в предположението си.? И ако го дава , как го дава скришам или явно. ??? И как се разлбира дали е даден на някой човек, особенно в нашето Общество сега и тук .

Та като хора богобоязливи , виждам и много начетени, да ви попитам и да се науча. Пише ли нещо по въпроса в Библията ?

Link to comment
Share on other sites

"Защото този Плод на Духа е непроявим в дуалистичния свят без Сила и то ярко демонстрирана. Мисля, че Бог дава този плод само на малцина или се лъжа в предположението си.? И ако го дава , как го дава скришам или явно. ??? И как се разлбира дали е даден на някой човек, особенно в нашето Общество сега и тук .

Та като хора богобоязливи , виждам и много начетени, да ви попитам и да се науча. Пише ли нещо по въпроса в Библията ? "

Здравей Оринави,

В Библията всичко е казано, но трябва да имаме "очи и уши", за да разберем какво пише между редовете. И тъй като това е много трудно за обикновените хора като нас, затова е по- добре да се учим от Словото на Учителите, които на всеки 2000 год. слизат на земята, за да помагат на хората. Такова е Словото на Учителя Беинса Дуно:

"Представете си, че един богат, но добър господар дава всеки ден на слугата си по един килограм хляб и десет лева да ги носи на една бедна вдовица. Слугата занася хляба, но парите задържа за себе си. Господарят се интересува за положението на бедната вдовица и често пита слугата си за нея. Слугата казва, че бедната вдовица е добре. На края на годината положението на слугата се подобрява, но това на вдовицата се влошава. Ако господарят провери как слугата е изпълнил възложената му от него работа, какво ще излезе? Какво е придобил слугата, със задържане на парите за себе си? – Не само че нищо не е придобил, но много неща е изгубил. Краят на нещата е важен, а не началото. При създаване на човека има един момент, когато той напълно се оформя. Този момент е най-важен. Той е моментът, когато се завършва създаването на дихателната система. В този момент ангел слиза от небето, драсва клечка кибрит и запалва огъня - животът на човека се проявява. До това време всички системи в човека са приготвени, чакат само запалване на клечицата кибрит, за да се прояви деятелността на дихателната система. В този момент детето излиза от утробата на майка си и заплаква. Плачът се придружава с първата вдишка. Детето започва вече да диша и да издиша. Докато е в утробата на майка си, детето се мъчи. Щом излезе вън от утробата, то започва да плаче. Плачът показва, че свещта е запалена.

Следователно, ще знаете, че реализирането на дадена добродетел е свързано с големи мъчнотии. Всяка добродетел представя един организъм, който постепенно расте и се развива, докато се прояви дихателната система. Щом дихателната система се прояви, човек ражда една идея, която започва да свети. Светлината й показва, че тя е вече запалена, т.е. родена. Да родиш една добродетел, т.е. да я проявиш, това показва, че връзката между човешката душа и Бога е правилна. Също така и връзката между мислите, чувствата и действията на човека е правилна. И тогава, който среща препятствия в живота си, той трябва да знае, че причината на това не седи в неговата съдба, но в неговата неразумност. Съдбата, както и разумната природа, са всякога добре разположени към всички живи същества по лицето на земята.

Да се върнем към въпроса за страданията. Несгодите, страданията представят малък баласт в самия живот, който внася стимул в човека. За да уякне, човешкият дух се нуждае от външни препятствия. Чрез външни препятствия или изненади, хората могат и да се лекуват. Запример, българите лекуват треската чрез уплаха. Върви един трескав човек по пътя, трепери от студ – тресе го. В това време от някой прозорец изливат върху него един котел студена вода. Болният се стряска и веднага оздравява – треската го напуща. Хората са възприели този метод от природата. За пример, за да освободи човека от едно зло, природата му изпраща друго зло, по-голямо от първото. Като се намери в това положение, човек веднага се примирява с живота. И тогава той казва: „Ела зло, че без тебе е по-зле”. Не е въпрос по този начин да се лекува човек, нито по този начин да се справя с мъчнотиите в живота. Човек трябва да има една основна идея в живота си, която от нищо да не се разколебава. Тя трябва да бъде канара в неговия живот. Сега, на всички ви препоръчвам следното: всеки от вас да си избере някакво изкуство или занаят, но да го усвои в съвършенство. При всички случаи в живота си, той трябва да разчита на това изкуство. Започнете да изучавате различни занаяти: обущарство, шивачество, плетачество, градинарство и т.н. Други пък нека изучават лечебните свойства на билките. Също така изучавайте признаците, по които да познавате промяната на времето: кога ще бъде топло или студено, дали ще вали дъжд или не. Като научите тази част от метереологията, тръгнете по селата да улеснявате селяните: ще им кажете, дали зимата ще бъде студена или не, какво сено трябва да употребяват за овцете си и т.н. Изобщо, вие трябва да имате такъв занаят, или такова изкуство, с което да си пробивате път навсякъде". Източник:Живата реч, Място на добродетелите.

Link to comment
Share on other sites

И още малко за четене, което да те убеди, че ти си този, от когото зависи как ще си намериш мястото дори и в такова общество като нашето.

"Въображението в човека е сила, която може да му помогне в това превръщане. Някой иска да стане музикант. Нека си представи, че има хубава, скъпа цигулка и всеки ден свири по пет-шест часа. След това излиза на сцената и започва да свири като виден музикант. По този начин мисълта му ще слезе на физическия свят и ще започне да влияе върху музикалното му чувство. Друг пък иска да стане виден писател или лекар. И това може да постигне, като си представи, че пише велики работи, или че лекува болести, за които съвременната медицина се указва безпомощна.

Съвременните хора не успяват в живота си, понеже се спират само върху едната страна на живота – отрицателната, мрачната. Животът има две страни: положителна и отрицателна. За да има ясна представа за нещата, човек трябва да гледа на тях от две страни. Така работи и природата. И тя си служи с рай и ад. Кой живее в рая ?– -Работният, трудещият, способният човек. – Кой живее в ада? – Мързеливият. Ако мързеливият започне да работи, той влиза в рая; ако работният престане да работи, той слиза в ада. Работният всякога сее радва, а мързеливия – страда, скърби.

Следователно, когато се радва, човек работи; когато скърби, той е станал мързелив. Между работата и труда има известна разлика. Работата е Божествено нещо, а трудът – не. Казано е, че човек се мъчи, ангелът се труди, а Бог работи. Хората често се обезсърчават и казват: За кого ще пея, за кого ще пиша, за кого ще живея? – За себе си. Пей за себе си, пиши за себе си, живей за себе си. Заболи ли те глава – сам се лекувай. Стани лекар на себе си. Щом можеш да правиш всичко за себе си, ти ще можеш да правиш същото и за другите. Когато сее лекува, човек от нищо не трябва да се страхува. Казано е в Писанието: „Страхливите няма да влязат в Царството Божие”. Силната мисъл изпъжда всякакъв страх. Човек със силна мисъл може да влезе при болни от чума, от холера и да излезе здрав и читав. От страх човек може да заболее, без никакви бацили.

Един човек срещнал на пътя си чумата. Той я запитал къде отива. Чумата му казала, че отива в Багдад. – Колко души ще вземеш? – Хиляда. На връщане от Багдад, чумата срещнала същия човек. Той веднага я запитал: Свърши ли работата си? – Свърших. – Колко души взе? – Двадесет хиляди. – Нали каза, че ще вземеш само хиляда? – Аз взех хиляда души, а деветнадесет хиляди умряха от страх. Какво показва този пример? – Че от 20 страдания само едно е дадено от природата, а 19 – от човека , от неговия страх. Наистина, страхът причинява ред болести, страдания, мъчнотии.

Значи, 1/20 от страданията на човека са дадени от природата, а 19/20 – от самия човек. Както виждате, дробите имат приложение в живота, главно в процеса на растенето. Издънките на дърветата, разклоняването им не са нищо друго, освен дроби, получени при раздробяването на цялото. Единицата е цялото, а клонете и корените са дробните части.

В Божествения живот обаче, няма дроби. Там всички числа са цели. Дето има страдания, там има дроби. Страданията са от хората, а не от Бога. Бог дава условия на човека да учи, но ако не може правилно да използува тия условия, той страда. Да живеем, това е дадено от Бога. Да умираме, това е от хората. Да сме здрави, това е от Бога. Да сме болни, това е от хората. Отрицателните неща са от хората, а положителните – от Бога. Обаче Бог превръща всичко отрицателно в положително, в добро. Той превръща сиромашията в богатство, невежеството – в знание. Ако искате да бъдете силни, да не се спъвате в живота си, дръжте в ума си положителни мисли за Бога. Желанието на Бога е да бъдем здрави, умни, силни. Не мислите ли така, каквото и да спечелите, ще го изгубите. Ако сте здрави, ще изгубите здравето си; ако сте богати, ще изгубите богатството си."Източник: Живата реч, Здраво мислене.

Link to comment
Share on other sites

Защото този Плод на Духа е непроявим в дуалистичния свят без Сила и то ярко демонстрирана. Мисля, че Бог дава този плод само на малцина или се лъжа в предположението си.? И ако го дава , как го дава скришам или явно. ??? И как се разлбира дали е даден на някой човек, особенно в нашето Общество сега и тук .

На лицето на човека е написано много, също от всеки се излъчва нещо.

Ние може да развиваме възприемателност по методите на Учителя.

"Имайте ревност за по-добрите дарби" - според мен това значи че някои неща зависят от нас. В окултната школа само молитва не е достатъчно. Има значение начина на живот, работата върху себе си.

Link to comment
Share on other sites

:v:

Мисля, че Бог дава този плод само на малцина или се лъжа в предположението си.?

Плодовете на Духа са за всички , всички светли душички :hypocrite: който задълбочено търсят Истината :P

:v: импулсът/стремежът/жаждата ни да са истинни + задълбочени + постоянни - другото ни се дава :v:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

:feel happy: Авторството на текста по-долу е спорно + дали това са думи, изречени от игумен Евмений, автор на много книги, статии, изследвания или на Киевския митрополит Владимир + важното е, че ни свързват с "Химна на Любовта" на апостол Павел.

Без Любовта всяка ДоброДетел губи своето значение. Има само една велика преобразяваща сила - ЛЮБОВТА!

ЗАДЪЛЖЕНИЕ без любов прави човека РАЗДРАЗНИТЕЛЕН.

Дълг, изпълнен с любов, прави човека ЩАСТЛИВ

ОТГОВОРНОСТ без любов прави човека БЕЗЦЕРЕМОНЕН.

Отговорност, носена с любов, прави човека ДЕЛИКАТЕН.

СПРАВЕДЛИВОСТ без любов прави човека ЖЕСТОК.

Справедливост, прилагана с любов, прави човека БЛАГ.

ИСТИНА без любов прави човека КРИТИКАР.

Истина, представена с любов, прави човека ДОБРОЖЕЛАТЕЛЕН

ВЪЗПИТАНИЕ без любов прави човека противоречив.

Възпитание, провеждано с любов, прави човека ХАРМОНИЧЕН

УМ без любов прави човека ХИТЪР.

Ум, прилаган с любов, прави човека ЧЕСТЕН

ЛЮБЕЗНОСТ без любов прави човека ЛИЦЕМЕРЕН.

Любезност, изразена с любов, прави човека ОТКРОВЕН

РЕД без любов прави човека ДРЕБНАВ.

Ред, оформен с любов, прави човека ВЕЛИКОДУШЕН.

ПОЗНАНИЕ без любов прави човека НЕОТСТЪПЧИВ.

Познание, приложено с любов, прави човека ТАКТИЧЕН.

ВЛАСТ без любов прави човека НАСИЛНИК.

Власт, упражнявана с любов, прави човека СПРАВЕДЛИВ

ЧЕСТ без любов прави човека ВИСОКОМЕРЕН.

Чест, носена с любов, прави човека СКРОМЕН.

БОГАТСТВО без любов прави човека АЛЧЕН.

Богатство, управлявано с любов, прави човека ЩЕДЪР.

ВЯРА без любов прави човека ФАНАТИК.

Вяра, живяна с любов, прави човека ТОЛЕРАНТЕН

:rolleyes: дааа , много и различни са думите / словата , ползвани да изразят/ въплътят представите ни за душевните качества + интелектуалните способности + волевите сили :rolleyes:

Добродетелен ден желая на всички, всички светли душички!

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Edited by Благост
Link to comment
Share on other sites

В Библията се описват вътрешни душевно-духовни процеси. Тези епизоди имат външни изяви с второстепенно значение. Дори бих казал, че е напълно възможно нещо от тях да не се е случило на физически аспект. Имената, като действащи лица, са символи на духовни превъплъщения. Описаните действия-взаимоотношения между символите са душевно-духовните събития.

Човешкото съзнание и мисъл не би могло самостоятелно да се адаптира в библейските описания понеже физическата сетивност е безпомощна в скритото познание.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...