Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Благотворителност и духовност


Recommended Posts

Тези дни стартира ново реалити шоу с цел набиране на средства за деца в неравностойно положение и първата мисия беше -набиране на средства за развиване на децата таланти в домовете за сираци.(Вип Брадър)

Аз лично изключително се радвам на тези инициативи и с радост участвам в тях.

Хората които отделят време за да ни забавляват са изключително приятни и симпатични.

Интересно защо, но отново всичко започна с прословутия български скептицизъм, оплюване на личностите, подозрения и едва ли не мотото -благотворителност стана мръсна дума.

От това следва извода - българина е далеч Не духовен.

Ако човек има в себе си някяква духовност - ще погледне позитивно, ще се усмихне и ще даде пари без да иска отчет.

Всичко останало не е благотворителност, не е духовно.

Харчещия парите отговаря за себе си -пред себе си.

Защо ни е толкова трудно да дарим безвъзмездно?

Link to comment
Share on other sites

ще даде пари без да иска отчет

Парите са енергия, не може да не си отговорен към това, къде даваш собствената си енергия. Българите доста се напариха в това отношение в последните десетилетия. От друга страна се убедих от личен опит, че повече енергия+време се хаби за контрол. Затова хората, които я нямат, предпочитат да се скрият зад скептицизъм и да се откажат от благотворителност.

Моето лично мнение е, че на тези деца им липсва топлина и човешко присъствие, Любов преди всичко. Вещите са необходими, но не са заместители.

В тази връзка мислех преди време да предложа на един много активен напоследък участник, оплакващ се от липса на Любов и разбиране, да отиде точно там - при самотните деца- и да вложи себе си в Даването на Любов. А че ще получи безрезервен ответ, е повече от ясно. .. . После се изясни, че позицията на този човек е фарс, и дори не е позиция... това е страшно в нашето общество - нежеланието да дариш Любов, внимание, време ... време , в което няма да печелиш пари, но ще потърсиш своята Духовност.]

Най-лесно е да хвърлиш пачката / банкнотата. Друго иска българското общество, макар и подсъзнателно - да види процеса завършен от начало до край ... но хората не знаят как да стане и не им достигат сили. Няма кой да го направи, освен всеки един от нас.

Link to comment
Share on other sites

Мисля си, че благотворителност трябва да е равно на духовност. Разбира се и мисъл е нужна. Защото, понякога и само с пари не се помага. Какво имам предвид? - Не е правилно само да се съберат и дадат на някого, за нещо парите. В обществото ни има достатъчно примери за злоупотреби (дори и от родители).

Например, децата от домове, на които им се купуват бални тоалети. Изживяват една вечер-приказна и след това следва безпътица... Няма нищо лошо да имат своята вечер, но има още 364 дни и вечери, в които те ще търсят своето оцеляване и мястото си...

Хубаво е хората, които дават пари, да поискат и да знаят за какво са изразходвани те. Защото ако се замислим, колко пари се отпускат от Еврофондове, а пък децата в различните домове, социално слабите и инвалидите все не са в добро положение...

Значи средствата не се управляват правилно...

В Мюнхен, общината има проект-"Ако нямаш пари, подари време" (може и да не цитирам абсолютно точно, за което се извинявам). Там пенсионери отделят по няколко часа седмично, за да помагат в социални домове или на някои майки, като гледат децата и т. н.

Има различни курсове-към общината или църквата, които обучават доброволци за да помагат в различни социални сфери. Разбира се има и такива програми със заплащане от типа социален асистент. Изобщо отношението на обществото към 'различните' хора е различно... човешко... Там наистина благотворителността работи и хората могат да водят достоен човешки живот, независимо от проблемите си. :feel happy:

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Ако човек има в себе си някаква духовност - ще погледне позитивно, ще се усмихне и ще даде пари без да иска отчет.

:thumbsup: И аз мисля, като didi_ts по този въпрос. Когато искам да помогна на някой, просто помагам и не търся отчет.

Харчещия парите отговаря за себе си -пред себе си.
:thumbsup: И с това съм напълно съгласна. Вярно е,че има много спекулации, които се прикриват под благотворителността, но дори и те да бъдат разкрити, след търсенето на отчет, какво ще се промени за всеки един от благотворителите!? Най-сигурният резултат е обезверяването и пасивността на хората в подобни начинания. В крайна сметка "измамника" ще си получи заслуженото, макар и по-далеч във времето. Естествено няма да има шум и медийни сензации, но пък така ще се спази закона на истинското възмездие, което само Бог има право да раздава. Всички знаем и вярваме, че няма безнаказано зло.
Link to comment
Share on other sites

Всъщност тъжно ми стана от факта, че с поредната благотворителна кампания, започна поредното черногледство и оплюване.

Когато човек не може да даде е хубаво да се зарадва от факта ,че има някой който може да даде.

Да замълчи и да помисли как би могъл да помогне.

В България се наблюдава интересно развитие на този тип взаимоотношения.Голяма част от хората не искат да дадат, но не просто не искат, а започват да викат и дуднат с пълно гърло, че няма смисъл да се дава, едва ли не всички трябва да се съгласят с тях и трябва да прекратят доброто начинание.

Тъжно ми стана, защото го гледам 2 вечери в национален ефир.

Хората които са застанали да ни забавляват, дават това което могат за едно добро дело, а отстрани сякаш има само негудование и порицание.Много странно поведение е това, но за съжаление е факт.

В тази ситуация дори Бай Ганьо с прословутата си фраза "Имал си бол пари, дал си"звучи по разумно.

Който не иска да дава, нека не дава, но защо се опитва до спре другите да дават, с манипулации и анти агитации.

Един смс по принцип не коства нищо на никого, а повечето благотворителни кампании вече са точно такива.

За мен думата благотворителност означава даване на любов(с каквото може)с даването на пари(например)аз давам част от своята любов, нямам надежди, нямам и очаквания.Не това се иска от мен, а и не това е моето усещане когато искам да дам.А когато дадеш любов е някак нелогично да искаш отчет за нея.Или другата крайност да оведомиш гръмогласно какво си дал.

Link to comment
Share on other sites

В Мюнхен, общината има проект-"Ако нямаш пари, подари време"

А във Австрия има опция наборниците да си карат казармата извършвайки социално ангажирана дейност. Научих за това от един австрийски младеж, който си кара казармата в еврейския старчески дом в София.

Link to comment
Share on other sites

В Мюнхен, общината има проект-"Ако нямаш пари, подари време"

А във Австрия има опция наборниците да си карат казармата извършвайки социално ангажирана дейност. Научих за това от един австрийски младеж, който си кара казармата в еврейския старчески дом в София.

Официално това го има и в България.

Link to comment
Share on other sites

Kaто стане въпрос за благотворителност, се сещам за нещо, четено отдавна някъде и поради това - вече не толкова конкретно като цифри и време:

В някакво трудно, околовоенно за България време германците решили да помогнат. Как? Дали са внесли храни, одеала?

Обучили са безплатно български момичета в курс по шев и кройка и са им подарили по една шевна машина.

Edited by късметче
Link to comment
Share on other sites

В някакво трудно, околовоенно за България време германците решили да помогнат. Как? Дали са внесли храни, одеала?

Обучили са безплатно български момичета в курс по шев и кройка и са им подарили по една шевна машина.

Ето това е истинската помощ! :thumbsup:

Специално за didi_ts, искам да поясня позицията си

Едно от качествата на Любовта е предвиждането. Който люби, може да предвижда, т.е. да предсказва нещата. Това се дължи на едно вътрешно чувство в човека. Всеки човек, в когото това чувство е развито, може да предсказва. Дадат му да вдигне някаква тежест. Той погледне тежестта и предварително казва дали може или не може да я вдигне. Като направи опит, той се уверява, че чувството му не го лъже. Колкото по-напреднал е човек, толкова по-добре развито е това чувство. Съвършените хора предвиждат всичко, което им се случва в живота, благодарение на това чувство. Несъвършеният не предвижда нещата, не знае какво го очаква. От гледището на съвършения живот това е невежество. За обикновения човек невежеството е благо. Какъв смисъл има за него предвиждането на нещата, ако не знае как да се справи с това, което ще му се случи?

Трите родословия

Не мога да предсказвам, но е добре да предвидя някои неща

Дали правя добро, ако давам пари и не зная за какво? Може да се използват за недобри цели. Нима не нося отговорност за това, че съм помогнала на користни цели?... Не казвам, че конкретния случай с тази благотворителност е такъв, но е добре да има прозрачност и да се знае дали наистина се помага! Практиката, живота ни е показал, че има много хора с недобро съзнание и не можем да бъдем лековерни. :feel happy:

И друго - ако парите, които събраха хората за моето дете аз бях похарчила за себе си да речем, да си купя кола, дали щеше да е добре за благотворителността? Дали хората щяха да направят отново това, за други деца? И дали щяха да са лоши ако откажат или се обезверят? Да, пред Бога всеки ще дава отчет, но и пред хората сме отговорни!

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

Благотворителност и духовност

По темата може да се говори много... Изобщо благотворителността на един духовно зрял човек няма нищо общо с благотворителността, която наблюдаваме в ежедневието си (SMS - и, дарителски кампании,... и подобни простотии полиращи човешката суета) !

Да! - дарителя не е редно да контролира и изисква отчети за дадени суми и дарения, но не искам да задълбавам в тази посока.

За Вип Брадър и дарителството ?!?... Ако има такива,които го отричат и порицават това предаване, то аз ги подкрепям напълно !

Как може един човек да се смята за "дарител" като междудругото пусне един SМS докато се забавлява... Да се смее ли човек или да плаче! "Забавлявайки се - дарявам..."! Браво !!!

Колкото повече българи НЕ УЧАСТВАТ в такава порнография (меко казано!), толкова повече ще смятам,че българина е духовно зрял, морално извисен и осъзнат.

Защо? - защото в България има повече ЖЕЛАЕЩИ усиновители от колкото деца за усиновяване . НЕОСПОРИМ ФАКТ !!!

Вместо тези всички "звезди" да впрегнат усилие да създадат натиск на управляващи и политици за намиране дом (родители) на тези деца, те предпочетат да вземат тлъсти хонорари (до 100 хиляди лева) за да събират "благотворителност" ... Неописуема еснафщиа ! Направо нямам думи за тези жалки палячовци, които се смятат за "звезди"... Мъчно ме е и за всички почтени хора, които се подведоха на такава манипулация и ги подкрепят!

За това предаване не само,че не трябва да се пускат SМS-и, но даже и не трябва да се пуска канала по това време, че да нямат рейтинг и спонсори.

Аз спецялно го гледам само, ако има реклами на други места !

Лицемерие! Лъжа ! Манипулация! ...

Имам непоносимост към такива нещо и подобни продукции ме отвращават.

Edited by НиколаДамянов
Link to comment
Share on other sites

НиколаДамянов няма нищо лошо в това, хората да се забавляват, докато правят нещо добро. Има достатъчно добри примери като концерти, в международен мащаб. НО ако има благотворителност, то участниците в нея би трябвало да не получават хонорари (ако е така?!).

Защото ако ще се похарчат 200 хил. лв., за да се съберат 20 хил. лв. всичко се обезмисля :feel happy:

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

:) Точно за този род изказвания става дума.

И въпроса към този тип мислещи е- А какво направи ти?-За тези деца в частност.

Благодарение на тези "тъпи " смс-и за 1 нощ се събраха 70 000 лв.Колко хора биха дали на куп толкова пари?В България -николко.

Има много хубава българска поговорка- "Задружна дружина, планина повдига."

Но нашето колективно мислене куца и то много.

Всички тези хора -недарители, които са си направили труда да пуснат по 1 смс, защото нямат желание или възможност за друго, дружно събират пари за една красива кауза.

Всички останали, които не пускат, защото това било фалш-какво правят?Освен антиагитациите и негативните изказвания?

Link to comment
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

...

Има много хубава българска поговорка- "Задружна дружина, планина повдига."

...

красива кауза.

...

"Задружната дружина" в случая не повдига планина, а създава планина от проблеми и когато се "стреми" да ги оправи, тя печели на гърба на страдащи беззащитни деца.

Какво има толкова в тази "красива кауза" ?

Аз не критикувам тези които са пуснали или ще пускат SMS -и ! Това е техен избор и разбиране и аз се радвам за тях...

Сигурен съм обаче, че тези хора са се поддали на една ГОЛЯМА манипулация и са подведени жестоко следствие на лъжа и лицемерие !

Защо трябва да "помогнеш" на някой, когато той може да бъде спасен ? - тука е фалша и отвратителното лицемерие! Кое е правилно - удавника в океана да го нахраниш с парче хляб или да го вземеш на кораба си ?

На колко деца ще се помогне така ? - на няколко стотици...А за другите десетки хиляди какво правим ??? Разбира се,че трябва да имаме "резерв", за да си начешем егото и утре и по празници и догодина, че ...нали трябва да сме "добри", "духовни", "благородни", ...а пък това ако става и когато си правим купон - ГОЛЕМ КЕФ! БРАВО!

То пък и кеф да беше...Събрани и затворени някакви мишки ("звезди" де!) и всички ги чакат да се чифтосат, че да се види сеир... Простотия!

Изобщо участниците в тази порнография (меко казано!) в къщата ще загубят много... Но времето ще покаже и нека то да е съдник!

Администраторска бележка: Моля избягвайте да използвате такъв език във форумите на този сайт!!!

Link to comment
Share on other sites

Хората които отделят време за да ни забавляват са изключително приятни и симпатични.

Интересно защо, но отново всичко започна с прословутия български скептицизъм, оплюване на личностите, подозрения и едва ли не мотото -благотворителност стана мръсна дума.

От това следва извода - българина е далеч Не духовен.

Ако човек има в себе си някяква духовност - ще погледне позитивно, ще се усмихне и ще даде пари без да иска отчет.

Всичко останало не е благотворителност, не е духовно.

Диди, оценявам високо твоята загриженост за дечицата поставени в неравностойно положение и вярата ти, че именно хората събрали се в този Vip brother ще помогнат. Но не мога да приема, че ако някой се е усъмнил в истинските цели на звездите събрани там, е бездуховен, нечуствителен, скрънза и т.н. :unsure:

Нямах намерение да пиша по тази тема. Казвах си, че всеки пуснат смс е от полза за децата. Но думите на Никола:

Защо трябва да "помогнеш" на някой, когато той може да бъде спасен ? - тука е фалша и отвратителното лицемерие! Кое е правилно - удавника в океана да го нахраниш с парче хляб или да го вземеш на кораба си ?

На колко деца ще се помогне така ? - на няколко стотици...А за другите десетки хиляди какво правим ???

ме накараха да се замисля. Наистина – защо тези деца на България са лишени от възможността да продължат своето обучение като останалите. Ако едно дете притежава талант, то нормалните родители ще се загрижат за неговото развитие. Нима българската държава не се грижи за тези деца и те трябва да разчитат на подаяния. И колко от тях ще успеят да се доберат до тези пари? А останалите? А тези деца, които не са в детски домове и уж имат родители, но просят по улиците, крадат, проституират ...? За тях кой ще се погрижи?

Няма нищо по-лесно от това да се пуснат няколко смс-а и готово, чиста съвест и спокоен сън. Много по-трудно е човек да реши да се бори за оправяне на самата система в държавата, така че тези деца да не разчитат на трохичките хвърлени им по нечия милост, а да имат равни стартови възможности с останалите и това да бъде узаконено. Да стане политика и грижа за държавата. А благотворителността да е нещо допълнително, а не основното на което трябва да разчитат сирачетата.

Link to comment
Share on other sites

Съгласна съм с Никола, че хонорар от 100 000 не би взел един доброволец в социална мисия. Участвала съм в такива и това е кощунство. Всъщност те пледират да се гласува за да им се изплати хонорара...

От друга стра имам опит и стаж в тези домове и съм ЗА гласуването така поне мъничко от парите от смс ще отидат за школи по танци и поне няколко момичета ще бъдат спасени от проституция.

Link to comment
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

Искам да уточня, че аз не съм против благотворителни кампании било то чрез SMS-и или под каквато и да било друга форма.

Никога и не бих си позволил да критикувам някаква форма на благотворителност... Може и семка да е - щом е от сърце и с мисъл за помощ,...това ме радва. (писах го!)

ТУК обаче говорим за вредителство , а не за дарителство ! Използуват се едни бедни и беззащитни деца като панаирни маймунки (в клиповете) за да се изкарва с това пари !

За такива действея аз не мога да намеря оправдание. Това е неморално, долно, лицемерно, пошло и отвратително. Това е!

Пак повтарям - Всички тези сираци (надарени или не!) могат да имат свой дом и семейства и който не работи в тази насока, а е "благотворителен" с независимо каква сума пари, е или заслепен и необективен, или е в групата на лицемерите, безскрупулните печалбари и еснафите.

"От друга стра имам опит и стаж в тези домове и съм ЗА гласуването така поне мъничко от парите от смс ще отидат за школи по танци и поне няколко момичета ще бъдат спасени от проституция." Eshavt

Eshavt, погледни по глобално на нещата... Тези деца, няма да бъдат спасени от проституцията, те просто ще станат елитни образовани компаньонки, което е едно и също. Дете без семейство и хора около себе си,които да го обичат винаги е обречено на големи рискове и изпитания. Едно образование или школа по танци не решават проблемите на тези деца. Те рано или късно "глътват вода" и потъват.

п.п. Относно "Администраторска бележка: Моля избягвайте да използвате такъв език във форумите на този сайт!!!" - ако имате предвид острият език, бих казал, че това е най-мекият вариянт по който мога да изкажа възмущението и отвръщението си от подобни пошли нелепост. Това е лична позиция и искам тя ясно да е подчертана и изразена! (все пак нося отговорност за нея,нали?)

Edited by НиколаДамянов
Link to comment
Share on other sites

Няма нищо по-лесно от това да се пуснат няколко смс-а и готово, чиста съвест и спокоен сън. Много по-трудно е човек да реши да се бори за оправяне на самата система в държавата, така че тези деца да не разчитат на трохичките хвърлени им по нечия милост, а да имат равни стартови възможности с останалите и това да бъде узаконено. Да стане политика и грижа за държавата. А благотворителността да е нещо допълнително, а не основното на което трябва да разчитат сирачетата.

:thumbsup: Да, и аз съм с две ръце за това! Но най-ужасното е, че държавата дори участва в ограбването на тези деца! Наскоро научих за, да кажем организация за социално подпомагане в Пловдив (не съм сигурна, че това е името, което носи съответната институция), която е започнала съществуването си, благодарение на чуждестранна фондация-спонсор. С течение на времето съответната организация минава под опеката на Общината и резултатите от нейната работа са все по-мижави в сравнение със същите организации в другите градове, където продължават дейността си самостоятелно, под ръководството на фондацията-спонсор. (Съжалявам,че не мога да си служа с конкретни имена, но ако някой се интересува, бих могла да ги науча и съобщя.) Това, което ме потресе, беше, че средствата, превеждани за подпомагане на деца, самотни майки, възрастни хора почти не достигат до тях, а в същото време има хора, които са заведени на няколко длъжности и без въобще да имат представа от работата с тях, получават по няколко заплати на месец. В същото време малкото от хората, действително работещи там, имат дежурства от по 12 часа срещу мизерно възнаграждение. В този случай и аз се замислих - а защо дарителската фондация не изисква някакъв отчет къде отиват в крайна сметка преведените от нея средства!? :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

Никола, гледала съм глобално и продължавам да гледам но не виждам воля за промяна. След като приоритетите на министъра по тези въпроси са розов майбах и пътувания в чужбина ... След като завърших образование попаднах в екип на министерството отговарящ за домовете. На това място събрах толкова скръб и болка, че си докарах физически проблеми но не можах нищо да променя. Напуснах и започнах да помагам като аз си знам на деца от домове, защото те имат нужда не само от ядене а и от социална подклера и социални занимания за да растат щастливи. Що се отнася до това да "глътнат вода" ами много деца с богати родители стават наркозависими и "гълтат вода" при все това че имат семейства. Важно е преди всичко качеството на семейството.

Link to comment
Share on other sites

Никола, ти си противоречиш във всеки следващ пост. Само мнението ти против въпросната благотворителност остава непроменено.За съжаление твоята позиция се споделя от много хора, поради тази причина негативизма просперира.

Но аз по- горе зададох въпрос -Какво ще направиш ти?

Интересното е че многократно се зададе този въпрос на хора поддържащти гръмогласно и цинично твоето гледище, отговор обаче не последва,само безкрайни увъртания и отново хули по хората които искат да направят нещо.

Това е положението, добре че има тихи хора, които се усмихват и имат какво да дадат.

А за спекулациите-да има ги.И какво?Да не правим благотворителност!?Да не правим нищо, защото някой щял да вземе част от сумата!?Ами странна ми е тази позиция.

А който казва -Аз съм,За благотворителността, но този начин не ми харесва, обикновенно има конкретно предложение, за начин който му харесва, а не безкрайно и ненужно плюене.

До момента се е установило, че подобни каузи са най- успешни има и доста примери -реални -за това.

По тази причина, този начин за събиране на средства се популяризира.

И слава Богу, че въпреки всичката мръсотия която се хвърля по основателите на поредната кампания, хората не се отказват.

Само така може да се промени нещо.

А кой министър и защо не си върши работата, това е нещо което аз не мога да поправя и обиждайки или не , нещата няма да се променят, но ако пусна 1 смс мога да променя нещо и това не е заради някаква си съвест.

Дон Мигел Руис и Петър Дънов ,също, (няма да цитирам)казват, че във всеки един момент човек е хубаво да прави най-доброто на което е способен.Най-доброто в различните ситуации ще бъде различно, но ние трябва да се постараем да постъпваме по най-добрия начин на който сме способни.

Прави най-доброто на което си способен във всеки момент, в човека виж първо доброто.

Оплюването и съденето не влиза в моите критерии за добро.

Ако един човек е застанал пред нас да събира благотворителност, той може да е всякакъв,но в този момент той иска да ни покаже най-доброто от себе си, за да ни помоли да бъдем по- добри и хубаво е ние да му повярваме.

:) Наистина ли е толкова трудно?

Link to comment
Share on other sites

А който казва -Аз съм,За благотворителността, но този начин не ми харесва, обикновенно има конкретно предложение, за начин който му харесва, а не безкрайно и ненужно плюене.

А кой министър и защо не си върши работата, това е нещо което аз не мога да поправя и обиждайки или не , нещата няма да се променят, но ако пусна 1 смс мога да променя нещо и това не е заради някаква си съвест.

Дон Мигел Руис и Петър Дънов ,също, (няма да цитирам)казват, че във всеки един момент човек е хубаво да прави най-доброто на което е способен.Най-доброто в различните ситуации ще бъде различно, но ние трябва да се постараем да постъпваме по най-добрия начин на който сме способни.

Прави най-доброто на което си способен във всеки момент, в човека виж първо доброто.

:) Наистина ли е толкова трудно?

Не е вярно, че не можем да бъдем коректив на министри. Просто в нашата страна не сме свикнали да искаме оставки настоятелно и с демонстрации , не сме свикнали да изнасяме изобличаващи факти в медиите (и за мен се отнася).

Конкретно предложение - направих - в моята служба. Надявам се септември месец да се осъществи и да има какво да рзаказвам.

А като цяло подкрепям идеята за благотворителността, но да не провокира алчността на някои "организатори".

Edited by късметче
Link to comment
Share on other sites

И аз съм от тези, дето не пускат SMS-и.

Когато се изпрати SMS, добре е да се знае, че:

- 20% от него автоматично ги прибира държавата (в общия кюп, който в последствие подлежи на източване от находчиви граждани на подходящи управленски позиции), заради данък добавена стойност (ДДС);

- не по-малко проценти (да не кажа много повече) са за печалбата на мобилния оператор;

- и ... какво остава за благотворителната кауза направо не е ясно.

Много рядко и тогава забележете изрично са упоменавали, че SMS-ите ще бъдат освободени от ДДС (мисля само веднъж, по повод на една от кампаниите Българската Коледа - но може и само медиите да са повдигнали въпроса, а в крайна сметка да не се е реализирало, не съм сигурна) и един-два пъти мобилния оператор беше изрично обявил, че се отказва от печалбата си за тези конкретни SMS-и.

Предпочитам да изпратя пари по банков път - така парите оставят диря: кога, колко и от кого са изпратени, на кого (коя организация) са преведени, кой и за какво ги е изтеглил/използвал. По този начин, не че е невъзможно, но е много по-трудно да се злоупотреби с тях.

Изпращам пари на SOS-детски селища, защото за мен това е най-приемливата форма в България за полагане на грижи за деца, останали по една или друга причина без действителните си родители.

Иначе и аз съм на мнение, че има много семейства, желаещи да си осиновят дете и много деца, които имат нужда от любовта на някой, за да растат. И споделям мнението, че ВИП-Брадър използва тънката струнка на човешкото състрадание, за свои си комерсиални цели. Е, ще даде трохички и на тези деца, дори ще се похвали за това пак в ефир ... :lol:

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup: Така е, това са популистки маневри, ако който и да е от много богатите наистина искаше да помогне щеше да се усети много бързо... Изглежда проблемът е в това, че при сегашната социална система много пари могат да придобият главно тези, които не мислят за другите и оттам не може да се очаква, че ще се променят по същество. Обличат овчи кожи, за да си дигнат рейтинга, което още повече им вдига приходите... Всъщност, познавам двама-трима, които май наистина имат желание да помагат, но и тях ги ограничава системата... :hmmmmm:
Link to comment
Share on other sites

По принцип, когато се правят толкова мащабни проекти за благотворителност става въпрос за каузи свързани с много пари милиони, които за жалост не могат да се съберат от частни дарители.

Такава благотворителност има по цял свят.Както се каза по горе има много благотворителни концерти с цел набиране на средства, но тук в България хората са изключително негативно настроени към тези прояви.Абсолютно непонятно за мен.

Едноличната благотворителност е прекрасна и предполагам, че много хора които имат време, възможност и желание се занимават с това.

Има доста фондации и организации в които в малки размери всеки може да помогне и според това което съм разбрала има някакъв интерес.

Но тук става въпрос за мащабна кампания, която първо трябва да се популяризира, да се организира, за да се съберат милиони за кратко време и идеята да започне да функционира.Медиите са най- добрия начин за реализирането на такива кампании Факт известен в цял свят.Но в България -Не.

За пример последната мащабна кампания с децата в Могилино.

Трябваше света да ни шамароса, за да се огледат някои хора, да го организират и благодарение на цяла България и на хората които участват в тези кампании, се събра милиона и резултатите са налице.

Изобщо, ама никак не ме интересува, кой какъв хонорар е взел и какъв е.

За мен важен беше репортажа в който мръсния дом се затвори и децата сега живеят в къщи из цяла България.Дадоха видимото подобрение и справянето им със здравословното състояние.

Интересно е, че във всички подобни кампании Винаги има и дарителски сметки, но в сравнение с парите от смс-те те остават почти празни.

Когато се насложат фактите и се прояви нужния интерес ще се види, че тези кампании никак не са неефективни или маловажни.

Но за съжаление българина си е вълк-единак и не осъзнава силата на глутницата.

Харесват ни западните модели, но нямаме съзнание за тях.

Не може човек да помага на нещо за което не знае, тук е силата на медиите.

Също така не може да помага на всички, затова този род благотворителност е най-ефективния.

Всъщност предварително се извинявам, ако постовете ми се приемат за агитация.Не е така.

Просто видях, че повечето са на противоположното мнение и ми беше интересно обяснението на противната позиция.

Но се повтаря едно и също-как някой щял да вземе пари които явно не заслужава.

Но се пропуска другата страна, колко неща се променят за тези за които се прави.

Edited by didi_ts
Link to comment
Share on other sites

Това, че имаме различни позиции, ние българите е добре, всеки има право на мнение, свободна воля. А това, че някой се ядосва, защото и другите не са на едно мнение с него, си е само негов проблем. Това, че има будни хора, които искат да мислят, да анализират, също е хубаво. Дори е добре, че сме по-различни от другите ;)

Българина знае, че благотворителност и Любов не е равно на забогатяване и реклама...

Харесват ни западните модели, но нямаме съзнание за тях.

Не може човек да помага на нещо за което не знае, тук е силата на медиите.

Да и затова смятам, че е добре ТВ да има своя роля - в друга една медия се каза за концерт, който организират млади изпълнители (като някои от Айдълите) и го правят абсолютно безвъзмездно, за да съберат пари за едно от децата в будна кома. И аз подкрепям това! Такива концерти, направени с наистина благотворителни намерения са прекрасни.

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

Никола, ти си противоречиш във всеки следващ пост. Само мнението ти против въпросната благотворителност остава непроменено.За съжаление твоята позиция се споделя от много хора, поради тази причина негативизма просперира.

...

Благодаря ти didi_ts за тази констатация, която ме накара да изчета отново Мнение #10 , Мнение #13, Мнение #16 тук в темата.

При такава сериозна тема да получиш упрек за непоследователност е много тежко обвинение и за това се заех с доста сериозен анализ...

За мен лично в горните мнения няма непоследователност, но ако решиш ТИ (или някой друг участник тук) сподели по-конкретно мисли в тази насока.

...

Но аз по- горе зададох въпрос -Какво ще направиш ти?

Интересното е че многократно се зададе този въпрос на хора поддържащти гръмогласно и цинично твоето гледище, отговор обаче не последва,само безкрайни увъртания и отново хули по хората които искат да направят нещо.

...

На този въпрос всеки лично трябва да отговаря ...

Аз лично не отговорих, защото е нескромно да говоря за тези неща, които съм дарил или дал... Мога да ти разказвам за проекти за сираци навършили пълнолетие, за защитени жилища, за друг личен опит,...но не мисля, че ще го разбереш. Заслепена си в момента от настъпеното Его.

Към всички други (съзнателни братя и сестри), които ако са разбрали идеята ми в горните три мнения и са се включили с поне една молитва за тези деца, то това за мен се равнява на повече от стотици SMS-и ! Тези деца не се нуждаят от пари, а от семейства, грижи и любов. Всяка мисъл, действие и молитва в тази насока е много ценно за всички тези деца.

Парите просто удължават тяхната агония и престой в домовете !!! - А защо по света е така ? Събират пари ? ...- didi_ts отговорих ти в три поредни поста с ЧЕРВЕНО... Там (по света и в Европата) осиновители за подобни деца няма или навярно са по-малко !!! ТУК в България не само, че има осиновители, ами и самите ТЕ осиновителите са ПОВЕЧЕ ОТ сираците и децата с увреждане. (този път това не го оцветявам,защото се надявам,че пък може така да го прочетеш!) :)

Накрая - в горните мнения доминира острият тон. Това е личен избор и смятам,че е правилен.

Когато се изразява мнение по съществен и принципен въпрос, човек трябва да знае точно своето място и да не се страхува ясно и точно да декларира това.

От друга гледна точка, "острият тон" искам да е КАМБАНА , която да събуди заблудените и поддалите се на манипулацията светли Души, които са решили да бъдат "благотворителни" по този начин. Това е "благотворителност", за която се плаща с тежки последствия после и оправдания от рода на "аз не знаех" или "исках да правя добро" не важат.

Изобщо незнанието не може да бъде оправдание!

Поздрави.

п.п. didi_ts ,нищо лично и съжалявам,ако си чула по-силно звука на "камбаната", която ударих, и която в случая не се отнася за теб...Предлагам да престанем с разискванията. Уважавам твоя избор на благотворителност, но в никакъв случай не мога да го приема или поощря, когато той се отнася за сираците в България и съществуващите реалности КЪМ момента тук.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...