breakaway Добавено Ноември 19, 2013 Доклад Share Добавено Ноември 19, 2013 (edited) Не, досега не съм, но я имам от около седмица, за преди това не знам как са я третирали. Само я поливам, веднъж в седмицата, наливам престояла вода в чинийката й и след около половин час изливам водата, която е останала. Редактирано Ноември 19, 2013 от breakaway Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Ноември 20, 2013 Доклад Share Добавено Ноември 20, 2013 (edited) Не, не бива така. Орхидеите живеят по дърветата, усукали дългите си и здрави корени около клоните им, но не паразитират, само се крепят така. Не случайно листата са събрани в розетка, макар и двустранно сплесната, за да може да се събира водата от всеки дъжд (а в джунглите вали почти всеки ден), както и за да може съборени от дъжда и вятъра листа и цветове от други растения да попаднат в същата тази розетка и изгнивайки в нея, да отделят хранителни вещества. Затова полезно за орхидеята е да се потапя до горния ръб на саксията за няколко часа в торов разтвор, който да се налива в розетката, като се постави саксията на орхидеята в друг съд, малко по-висок и широк от нея. Така тя ще може да всмукне колкото й е необходимо вода и храна. После се изважда саксията и се поставя върху суха подложка. С останалия торов разтвор може да се полеят други цветя. Може да не се слага тор всеки път, а само веднъж седмично, или веднъж месечно, ако растението е в покой след цъфтеж. Потапянето на саксията на орхидеята във вода или торов разтвор се прави съобразно температурата, при която се отглежда - през лятото на 2-3 дни, а ако е по-хладно (но не под 18 градуса) в стаята - на 2 седмици, но не по-рядко. Също така саксиите на повечето орхидеи е важно да са прозрачни. И да се ползва специален субстрат за орхидеи. Точиците може да са и от пряка слънчева светлина. Орхидеята харесва ярка, но непряка/разсеяна светлина. Редактирано Ноември 20, 2013 от Диана Илиева Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
тинтява Добавено Март 26, 2014 Доклад Share Добавено Март 26, 2014 Здравейте,имам спешна нужда от съвет!Живея в Лондон и наскоро се преместихме в къща с градинка,в нея има три големи увивни растения и един храдт(прилича на Бенжамин).Всички те се бяха вплели едно в друго в търсене на светлина,с цел да ги разредим малко и да освободим храста орязахме едно от увивните(мисля че е жасмин),което беше на прецъфтяване.Проблема е,че горкото растение не спира да сълзи вече четвърти ден и листата му взеха да увисват Как да го спася??? Благодаря предварително! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
B__ Добавено Март 26, 2014 Доклад Share Добавено Март 26, 2014 Нормално е да сълзи, но вижте дали не сте прерязали, без да искате, ключово стъбло. Тогава може да спасите част от растението. И е важно да се знае, че растение, което цъфти, не се подрязва. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
тинтява Добавено Март 27, 2014 Доклад Share Добавено Март 27, 2014 Благодаря за отговора! :/Да,ще си вземем поука! Как да разбера дали е кючово,ствола преди разклоненията ли имате предвид?!Мисла,че са по-скоро дебели клони.А трябва ли да направя нещо за да спра сълзенето..? Извинявам се, но съм съвсем начинаещ "градинар",градинката е с чудесни стари растения,но не е пглеждана с години!Ще кача снимка за да онагледя проблема Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
_Маги_ Добавено Март 27, 2014 Доклад Share Добавено Март 27, 2014 Тинтява, жасминът не се реже по това време на годината, защото вече е заложил пъпки, но след като си го направила и сълзенето не спира, опитай да накапеш прополис върху среза, така че да го запечата. И стискаме палци да спре сълзенето. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
тинтява Добавено Март 27, 2014 Доклад Share Добавено Март 27, 2014 Ох,голяма съм беля :/ще пробвам!Благодаря! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
B__ Добавено Март 27, 2014 Доклад Share Добавено Март 27, 2014 не си беля и не се отказвай от градинарството. това е благословия така се учат нещата Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
тинтява Добавено Март 28, 2014 Доклад Share Добавено Март 28, 2014 Здравейте,така е да,прекрасно е да виждаш как се разлиства природата за нов живот Взех прополис и сега лекуваме раните. Опитвам се да кача снимка на градинчето,за да ме посъветвате как да действам за напред,но не успявам!?Как да кача снимки? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
тинтява Добавено Март 29, 2014 Доклад Share Добавено Март 29, 2014 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mileva Добавено Март 17, 2015 Доклад Share Добавено Март 17, 2015 здравейте,искам да попитам мога ли да използвам торф дурпета вместо почва за отглеждането на големи мушката? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Рошко Добавено Юли 18, 2016 Доклад Share Добавено Юли 18, 2016 za Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Рошко Добавено Юли 18, 2016 Доклад Share Добавено Юли 18, 2016 Присадена преди два месеца плачеща брезичка започна да линее,листата и започват да изсъхват и незнам как да и помогна. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts