Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво ни мотивира да работим?


Ради
 Share

Recommended Posts

Или граденето на кариера? Колеги и работна атмосфера? Любов към работата която вършим? Израстване и дългосрочнио цели?

Пари и средства за препитание, или може би забогатяване?

Или може би защото работата ви развива като хора, развива нашите способности?

А някои не работят - те как се чувстват?

За вас работата тежест ли е или радост, мъка или предизвикателство?

Леле, колко въпроси!

Спирам дотук :1eye:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Зависи, какво работиш.

Ако работата ти доставя удоволствие тя спомага за духовното, материално и физическо развитие. Най-често това са хората на изкуството.

Ако не ти доставя удоволствие то ти работиш за пари изобщо мъка... :sleeping:

Link to comment
Share on other sites

Какво ни мотивира да работим? Ами живота с неговите предизвикателства. :feel happy:

Парите са ни необходими, като условие за съществуване/особенно в големия град/ - трябва да работим за да ги придобием. Тази работа каквато и да е тя, ако я извършваме осъзнато с любов ни помага да се повдигнем.

От друга страна, ако не работим и не срещаме предизвикателства можем да се отнесем в собствените си илюзии - колко сме добри и съвършенни.

Всекидневните срещи с колеги и други хора ни помагат да развиваме качества/ като търпение/, с две думи да изградим характер. :hmmmmm:

Интересно ми е да разбера как би отговорил Иво на поставените въпроси :sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели!

Ради, благодаря за темата.Аз се ослушвах да отворя такава темичка, щото и без това в любимия ни форум теми безброй....Всеки активист - все теми отваря( и аз съм в групата на активистите!!! )- това е показателно - средно силно Его или другото ниво - Азът може би са причините... :harhar:

И конкретно по темата: ......МЪЧЕНИЕ - ТРУД - РАБОТА са три степени на проявление на нашата човешка дейност тук във физическия свят, та нашият благ Учител Беинса Дуно - мъдрецът и философът Петър Дънов ( "познайникът" както пише един голям умник от форума и кандидат - мъдрец хехехе...ехехееееех!) още в началото на миналия век много съвършено го е казал: МЪЧЕНИЕ - ТРУД - РАБОТА - Духът на Истината чрез Него го е казал!!! :angel: Пък аз ще поразсъждавам набързо. :smarty:

И така: на ниво МЪЧЕНИЕ е целокупния български народ - прави нещо, уж работи, парите не му стигат, работата не му харесва, началникът - глупак, колегите - кретени, парите и недоволството са в основата...изобщо - мъчение!!!На второто ниво - ТРУД...труд-ничко е...ама е по - търпимо...може професията/занаята да ти харесва, но парите да не стигат, началникът да е глупак, колегите -симпатяги, или обратното...комбинации безчет, но финикийският знак е пак определящ!!!....и сега третото ниво - РАБОТАТА - тука е пей душа...РАБОТАТА ...твориш вдъхновено, паричките - идват колкототрябва че и повече и когато е нужно, изобщо...свобода и отговорност....пожелавам го на всички форумци - знайни и незнайни посетители на портала! На това ниво всичко е ХАРМОНИЯ!!! - живея го и ми се искаше да го споделя с всички Вас! Възможно е , приятели! :thumbsup2:

Не значи, че е лесно, никак даже...но е много интересно, вдъхновено и отговорно!Моля се непрекъснато да съумея да го задържам това ниво...Огромно изпитание е и също така - благодат безкрайна! За мотивите - някой друг път!

Благодаря Ви, че сме заедно по Пътя!

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Когато човек работи, той се концентрира, напряга вътрешната си сила, дисциплинира се, това е един вид динамично съсредоточаване. Работата може да е и най-обикновена, но разбира се цяло благословение е когато е желана и обичана - въобще, както българската поговорка гласи: "за лудо работи, за лудо не стой!" Работата е и лекарство за всякакви психически проблеми. Въобще целият ни земен живот е работа - дори и да стоим неподвижно на дивана, самото ни пребиваване в този тежък груб свят си е работа ...

Link to comment
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели! :feel happy: Здравей, братко обични Орлин!

Работата може да е и най-обикновена, но разбира се цяло благословение е когато е желана и обичана - въобще, както българската поговорка гласи: "за лудо работи, за лудо не стой!" Работата е и лекарство за всякакви психически проблеми. Въобще целият ни земен живот е работа - дори и да стоим неподвижно на дивана, самото ни пребиваване в този тежък груб свят си е работа ...

Така е - важно е все пак какво РАБОТИШ ( богоугодно дело да е) , важно е КАК го работиш - с Любов да е !!! и важно е плодът какъв е!!! киселичък да не е ...другото е от лукаваго...и си е илюзия... :1eye:

Относно българската поговорка дето си я изписал...даже не ми се цитира...толкова сбъркана и остаряла схема на мислене е ...само глупаците работят за лудо...Надявам се да по-медитираш и по-разсъждаваш и да се освободиш от шаблона на старозаветното мислене! твърдо инволюционно задълбаване е това! Също и като "Бели пари за Черни дни"...някъде го бях писала...моля ви приятели, СТИГА ВЕЧЕ с тези остарели щампи..ново мислене и ново чувстване ни е необходимо...това е положението ...значи ...".Зелени пари за Бели дни" е новото послание!!! Чисти прави мисли!Амин

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

За поговорката: Дори и да работи човек без външни облаги, работата винаги му носи вътрешни такива - не виждам какво старозаветно има в това...

Link to comment
Share on other sites

Зравейте !

Не съм съгласен, че работата винаги носи удоволствие Орлине. Точно пък за вътрешните облаги. Вътрешно удоволствие и облаги работата доставя тогава и само тогава когато си извършва с Любов и желание. А с любов и желание се работи когато е без принуда. Дори Духовната работа трябва да е без принуда, а тя е вътрешна работа и най-вече тя ...Духовната работа трябва да се работи с Любов и без принуда. А само един Бог е проповядвал Любов и това е точно Новия Завет.

Така,че напълно съм съгласен с Благост. Много точно го е казала.

Само, че Благост има и една категория хора заставени да работят за лудо против волята им. Те не са никак глупаци, просто им е отнет правото на избор и за това така се получава. За да има човек избор са необходими поне 3 ( три ) възможности , за предпочитане е да са повече. За мене двете възможности са рекет. Казано по-простичко ти казват " Или правиш както искам , или ..." . Така, че не всички работищи за лудо са глупаци защото нямат никакъв избор. В този случай просто се чака първата грешка на рекетьора от дуалистичния свят и повече няма да е такъв. Напълно се съгласявам с тебе Благост , само допълвам твоето мнение мъничко само ... ако позволиш разбира се!?

Пожелавам на всички работа само с Любов и желание !

Link to comment
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели!Здравей, братко Иване!

А само един Бог е проповядвал Любов и това е точно Новия Завет.

Така,че напълно съм съгласен с Благост. Много точно го е казала.

Само, че Благост има и една категория хора заставени да работят за лудо против волята им. Те не са никак глупаци, просто им е отнет правото на избор и за това така се получава. За да има човек избор са необходими поне 3 ( три ) възможности , за предпочитане е да са повече. За мене двете възможности са рекет. Казано по-простичко ти казват " Или правиш както искам , или ..." . Така, че не всички работещи за лудо са глупаци защото нямат никакъв избор. В този случай просто се чака първата грешка на рекетьора от дуалистичния свят и повече няма да е такъв. Напълно се съгласявам с тебе Благост , само допълвам твоето мнение мъничко само ... ако позволиш разбира се!?

Пожелавам на всички работа само с Любов и желание !

Така е, не съм се съмнявала никогаж..че си от СС - силно схванатите- :thumbsup2: мигновено Схващаш. :smarty: ..а си си и предизвикателство- мен-тално :1eye:

Много съществена посока задаваш - за работата с Любов, мотивацията - желанието -способността/възможността да избираш ..."за да има човек избор са необходими поне три възможности, за предпочитане е да са повече..." ...бързо да поразсъждавам - "или правиш както искам, или..."

възможни варианти :

1.Не правиш както той/рекетьора иска...ама ако ти стиска...

2.Правиш както той/рекетьора иска...ама става както той/рекетьора не е искал!!!

3. Правиш както ти/човека искаш....

4. Правиш ти/Човека - както Бог иска....

И аз мисля като тебе , че не всички работещи за лудо за глупаци, слава Богу започват да се посъбуждат. Категорията хора заставени да работят за лудо против волята им....дай моля те примери, аз понеже съм от категорията човеци , която никак не може да бъде заставена да работи за лудо против волята/желанието ми, но хармонизирана с Божията Воля/Желание.

Благодаря че сме заедно и ще продължа да разсъждавам.

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

... :hypocrite:

Привет на бързосхващащите братя и сестри... мен- тално !!

Аааа... добре си ми е в лоното на философията. Моят Бог от Новея Завет ми е аповядал на мене и другите му последователи да бъдем ... :

"Мъдри като змиите,

Незлобливи като гълъбите,

За да станем силни като лъвовете."

Защото, те примерите са безчет и ако се впуснем в много примери ще изпуснем крайната цел . А тя е да влезем в Божията Любов и Живот в пълнота.

Иначе вариантите върху които поразсъждава бързичко просто се свеждат до един , от моята гледна точка .

А този вариант е ...:

1. Правя това което Бог иска.

А Той ми "говори" какво да си искам. Достатъчно е само да Го слушам какво иска Той и всичко ще е наред.

Радвам се, че има хора които разсъждават и ще продължат да разсъждават. :thumbsup1: защото човек не е само високоскоростен касетофон , а образ и подобие на Бога. А Бог не е касетофон, а Живо Същество с Разум.

Link to comment
Share on other sites

:v: Привет - приет и преумножен към всички разсъждаващи и различаващи!

Даааа, мъдри - змиите, незлобливи - гълъбите , силни - лъвовете - символи тънки.Благодаря за вибрацията. :P

Малко и за примерите...безчет- що се измъкваш...има малко но решаващи и поучителни примери винаги...не говоря за плявата...а относно изпускането на крайната цел - добрият пример може да ускори осъзнаването и прилагането. Както и да е.

Темата е какво ни мотивира да работим !

За себе си донякъде съм се светнала по въпроса с мотивацията и безкористието - всичко да е за Славата Божия и за благото на нашите души (и моята е задължително в групата!) но още ми е периодично средно мрачкаво при изпълнението на Волята Божия. Особено когато става дума за работа в група/екип и интересите и разбиранията са силно разнообразни....пък нали плодовете( крайния резултата) трябва да са сладки...

Що е то мотивация всъщност? :1eye:

:thumbsup2: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Да, така е. Има малко но решаващи и поучителни примери. Не се измъквам, никак даже, защото съм си малко... непуко. Примери наистина имам, но този сайт си има модератори и администратори. Няма да им хоресат примерите ми. Пак ще се обеснявам от къде знам това и това, и защо го казвам и къде съм го прочел. За мене Надеждата и Вярата са били винаги достатъчните мотиви. А Надеждата и Вярата идват с усъвършенстване на сетивата при общението с Бога като спазвам принципите Му и законите Му. Колкото повече и от по-далече усещаш божествените вибрации, толкова повече изгаряш в желанието да се достигне недостижимото и резултата идва сам , от самосебе си, нуесетно, тихомълком... като полъх на Зефир и те обгръща нежно като в памук на меката си всепоглъщаща прохлада.

Що се отнася до мотивацията на голяма група хора ...мммм... тук вече е много тънка работата. Тук се иска определена доза майсторство подплътена с авторитет и да се говори на един "език" в една единна философска система. Вече навлизаме в друга тема. Знам, че методическите занятия се провеждат встрани от погледа на обучаващите се. Пък и не се чувствам подготвен за това още.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Скоро поработих за около две седмици в един ресторант на златни пясъци - като ... "викач" :)! Тоест стоях на прага на снек бара в който работех и приканвах потока от хора да влезе и да похарчи някой лев в заведението ! Работих за да заместя един роднина, който беше зает и иначе щеше да загуби работата си. Аз обикновено не съм от приказливите и в началото започнах да работя с голяма неприязън към работата си. Но знаете ли, хареса ми! Защото си принуден да си усмихнат, да си весел и привлекателен, дори и малко да се напънеш за това, защото общуваш с много хора и се обменяш с тях, защото си заобиколен от мнозина - на алеята имаше буквално стотици магазини и продавачи - с които се запознаваш и ставаш част от един колектив - защото на всяко рабнотно място има обща аура и ти ставаш част от нея и внася

Link to comment
Share on other sites

Нещо се публикува преди да свърша...

Внасяш своя дял в тази аура - своят цвят и аромат... преживяваш много неща при сблъсъците с различни характери и собствените си несъвършенства, ошлайфаш се, искаш или не... защото се напрягаш и отделяш така наречената ментална пот(пък и материална) - и това те хармонизира вътрешно! Може би една от главните задачи на живота ни е да работим - така казват Космическите същества за нашите малки епизоди, наречени живот...

Разбира се че е от значение какво работим и е добре да ни харесва работат ни, да я вършим с желамие, с радост. Но ако не е съвсем така, тогава можем да работим върху егото си и да го подчиним повечко. Аз бях за известно време в една държава и там ми се наложи да върша работа която никога не съм си мислел че ще работя - прибирах реколтата в едно ранчо в продължение на три месеца, лазих по земята на колене в дъжд и студ за да събирам цвекло и какво ли не - доях крава два пъти на ден ... това силно смачка фасона ми, както казваме на български жаргон - и ме смири силно... преди това ако някой ми кажеше че ще чистя кравешки фекалии, щях да му се изсмея... И не само този пример - всяка една работа и професия може да привнесе много в характера на човека зависи от осъзнаването му и реакцията му на ставащото! Аз съм сменил досега поне пет професии, и още съм в процес на учене - и външно, и вътрешно! А работата е невероятен вътрешен Учител!!!

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ти Орлине :feel happy:

Мисля че, Господ поставя всеки от нас някъде в нашия свят и го "заставя" да прави нещо - къде чрез финансова, къде чрез друга принуда... Докато не осъзнаем защо сме поставени на това място - ние сме във фаза МЪЧЕНИЕ.

Когато осъзнаем и приемем мястото, на което се намираме и това, което трябва да правим, когато започнем да разбираме и учим уроците си (като тези, за които говори Орлин) - това се превръща в ТРУД.

Когато открием мястото, за което сме създадени, предназначението на нашата "клетка", и незвисимо колко привлекателно, престижно или доходно е то, застанем на него с Любов, "за благото на нашите братя и ближни по дух"...трудът се превръща в РАБОТА. Работиш, защото не можеш да не го правиш, защото си в хармония със света си и тази хармония ти носи щастието и спокойствието, и усещането за лична значимост :)))

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Една мисъл от сирйския поет, философ и мистик Кахлил Гибран:

"Винаги ви е било казвано, че работата е проклятие, а трудът - нещастие. Но сега аз ви казвам, че когато работите вие изпълявате част от най-красивата мечта на земята... Когато работите вашият живот е изпълнен с истинска любов. Да обичате живота чрез работата си е да бъдете в съприкосновние с най-великата тайна на живота. "

И още една от същия автор:

"Работата е любов направена видима. И ако вие не можете да работите с любов, а само с неразположение, по-добре е да оставите вашата работа, да седнете пред вратите на някой храм и да поискате милостиня от тези, които работят с любов. И ако разчупвате хляба с безразличие, вие раздавате горчив хляб, който задоволява едва половината от човешкия глад. И ако ви се свиди гроздето, вие слагате отрова във виното. И ако пеете като ангелите, но не обичате да пеете, вие заглушавате човешките уши за пеенето на деня и на нощта."

Тази последна мисъл ми напомня за този текст. Сещам се също и за една мисъл от Беинса Дуно по темата (цитирам по памет): "Ученикът малко яде, малко спи и много работи."

Излиза, че мотивът може да е не само професионален или финансов, но и любовта към работата, мисълта че допринасяш нещо за другите. Както се беше изразли един будистки монах, с който говорех преди време: чрез работата ние участваме в цикъла на живота, даваме своя принос за другите.

Link to comment
Share on other sites

Изключително силен мотив е убеждението, че трудът ти носи обществена полза.

Ако това убеждение не се подхранва достатъчно често, идеалният модив за работа изчезва и трудът става ежедневно бреме.

Link to comment
Share on other sites

Работата е вид Йога - концентрация на съзнанието -когато работиш максимално напрегнато, нямаш време за лутане на ума - а концентрацията води човека до центъра му - там където мислите и чувствата се преобразуват и заменят от непосредственото присъствие на духа. Точно вътрешното бърборене и постоянният кипеж на искането - на страстите- носи цялата човешка мъка!

Учителят Беинса Дуно е говорил много за работата, в Агни Йога също се говори много за работата - ще се опитам тези дни да намеря текстове за труда и ги приложа - вероятно на руски.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

:v: Здравейте, приятели!

"Истини за РАБОТАТА" – една от много любимите ми - от Свещени думи на Учителя - № 333

Най – голямото БЛАГО , което човек има от Бога, е ЖИВОТЪТ.

А най – голямата благодарност на човека заради живота е РАБОТАТА.

Деликатността е плод на зачитане работата на другия.

Който почита – мисли.

Колкото човек е по- внимателен към работата на другия, толкова и невидимият свят е внимателен към неговата работа.

Работи само онзи, който работи от Любов.

Който работи, обича.

И който почита работата на другия, сам работи.

Който разбира, живее.

Смехът понякога показва, че не разбираш. Той е временно развлечение.

Който разбира, мисли!

Който разбира, работи!

„Отец Ми работи, и Аз работя ”

:v: Любов + Светлина + Мир + Радост :v:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Парите са сериозен мотив за работа. Но ако не харесваме това, което работим, сигурно много ще се повредим. Всъщност направо познавам хора, с които точно това се е случило. А в сферата, в която аз работя, хората работят въпреки парите, въпреки общественото признание ... Много от тях работят с любов и вдъхновение въпреки това обществено положение в момента- не девета дупка на кавала, а направо извън кавала. Не съм се замисляла какво ме мотивира, винаги вътрешно съм знаела какво ще работя. Ако някога съм избирала "учебна програма " за един живот, водещ Дома, май не бих могла да намеря по- подходяща работа за тази цел за мен от тази - работа на учител... Благодаря на Водача си, който ми я избра!

Link to comment
Share on other sites

Всеки се мотивира по различен начин, защото всеки получава вътрешно удовлетворение от различни неща.

При мен вече не се получава това силно вътрешно удовлетворение от неща които го донасят за време.

Стигнах до извода , че ми трябва онова нещо, което донася радост завинаги - това е моята мотивация! Докато го намеря, ще се опитвам да правя нещата по-добри за всички и дано имам милоста и благославията Му! Амин!

Бъдете здрави!

:smarty::yinyang::smarty:

Link to comment
Share on other sites

:) Здравейте, приятели!

Смея да споделя, че нямам проблеми с мотивацията...от определено достатъчно време...след като преживях/проумях /разумях някои неща и спрях да се стремя и "гоня" постижения, а започнах да се стремя да работя само за славата Божия и за благото на светлите души.

Не само с думи, мисъл и идеи, а на дело - получава се, възможно е и не е особено сложно - нещата, които върша да са в хармония с нещата, в които вярвам.Безкористна професионална работа и осъзнато интензивен духовен живот.

И както е казано в Писанието, при това знаем, че на ония които любят Бога и са призвани по Негова воля, всичко съдейства към добро.Амин

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...