Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Илюзиите на мозъка, очите, сетивата


Recommended Posts

Здравейте,

Учените се опитват да изградят своите теории главно на възприетата от сетивата информация.... Но дали предадената информация от сетивата и преработена от мозъка винаги ни дава истината за заобикалящата ни реалност?

Предлагам в тази тема да съберем линкове, които показват някои от заблудите на очите и мозъка, а можем и да обсъдим как и защо се получава така...

Ето и още една забавна каринка:

what_do_you_see.gif

Текста гласи: Концентрирайте се в 4-те точки в средата на картината за около 30сек. После затворете очи и наклонете глава назад. Дръжте ги затворени известно време... и ще видите кръг от светлина... Продължете да гледате в кръга... Какво виждате? :feel happy:

Иво

Link to comment
Share on other sites

:v: Добри+Разумни+Силни+Богати :v:

Вълнуваща тема :thumbsup2: Даааа! и мнооого сериозна...

Всъщност доста познато ми състояние.... :P гледам уж нещо ЕДНО :1eye: а виждам...други СТО :o

Седя...мисля/моля се/медитирам...седя/МММ... седя/МММ ....и изведнъж - изненада :o:ph34r: установявам, че само ...СЕДЯ :harhar:

И що е то Илюзия и къде точно е тя... :hmmmmm:

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Да... това ми напомня на онзи дзен коан. Двама ученици спорят - дали вътърът се движи или знамето, което гледат отсреща се движи. Отиват да питат техния учител. Той отговаря, че единственото, което се движи е тяхното съзнание. :feel happy:

А като мисля за тези картинки се сещам и за научната парадигма за хологафската вселена... или за думите на мъдреца, че зад това, което виждаме и възприемаме има една велика реалност.

Link to comment
Share on other sites

:v: Добри+Разумни+Силни+Богати :v:

Моля ви :lol: братчета+сестрички...овладейте инерцията :ph34r: ...този филм вече сме го гледали и отработили :whistling::thumbsup2: ...и то много активно...по друга тема...кво виждаме на едни картинки...от локва...до Исус Христос....показателен опит, не мислите ли... :blink::1eye::dancing yes:

:P то че мъглата в сетивата и умовете ни .... си е мъгла...голяма веселба...дано да е краткотрайна...МЪГЛАТА де....но мъдрите казват, че това състояние е част от Пътя.. :angel:

:thumbsup2: Да бъде все някога Виделина!

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Като следвах указанията не успях да видя нищо определено. Но открих по-лесен начин: картинката се поглежда с едно око, почти докрай затворено, така че едва-едва да се вижда. Тогава контурите се размиват и се вижда ясно силует на глава на възрастен мъж.

Ефекта илюстрира работата на зрителния анализатор, според мен.

Между другото, задачата да се разпознават хиляди различни двумерни образи мигновено (което извършваме несъзнателно всеки ден) в технически план е доста сложна и би отнела значително време на един съвременен компютър.

Така че зрителният ни анализатор си е супер машинка :thumbsup2:

Това са само дребни странични ефекти ;)

Link to comment
Share on other sites

Ефекта на негатива :D

Видях белия кръг и в него се очерта образът на мъж с дълга коса и брада - така, както рисуват Христос.

После погледнах пак картинката - само че с премрежен поглед, през миглите и ясно видях негативното изображение. Няма никакво чудо. Мозъкът е чудото :dancing yes: .

Link to comment
Share on other sites

Да бе, и аз видях Исус, чак се изненадах - това компютрите могат да си играят с възприятията на нас, бедните протоплазмени протеинови маломощни тяхни бледи подобия... :) !

Link to comment
Share on other sites

Guest Зара_

Направо невероятно! Най ме впечатли това, че някъде 3-4 мин след като си бях отворила очите,виждах същия образ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Една задачка, която изисква участието и на вътрешните сетива, тоест умът: имаме шест кибритени клечки - ето ги: / / / / / / . Как да ги наредим така че да образуваме четири равностранни триъгълника? Ами сега? ...:)

Link to comment
Share on other sites

:D Орлине, благодаря за задачката, много обичам такива! И аз се позабавих заради това, че пред белия лист по навик мисля в равнината, а решението е пространствено. И е доста популярно, хората пари правят от него. Оказва се, че понякога листът и химикалката пречат на мисленето, на пространственото, де.
Link to comment
Share on other sites

Както чувам - решили сте задачката - хей, наистина се радвам - аз не я реших, а и имаше 30 човека около мен, все интелигентни млади студенти... :)

Да, отговорът е пространствен, Латина, трябва да се прехвърли мисленето от 2-то в 3-то измерение. Отговорът е тристранна пирамида ! :)

Link to comment
Share on other sites

Естествено. Три страни плюс една основа - равностранни триъгълници. Всеки е чувал за египедските пирамиди, за хеопсовата пирамида, умален модел на която се продава за неутрализиране на вредни енергетични влияния. Една такава, пълна с пясък, имам и у нас, подарък от майка ми. Някои хора ползват кухи пирамиди за съхранение на хранителни продукти, понеже в определена част от вътрешността им не могат да се развиват микроби. Предполага се, че в това се крие една от тайните на мумифицирането. Около всяко тяло има излъчвания, предизвикани от формата му и по-чувствителни хора могат да ги усещат. По-силни потоци от частици се излъчват от острите ръбове. Заслужава си човек да научи повече за това.

Link to comment
Share on other sites

Имаме една водна лилия - за един час тя развива листата си двойно. За 24 часа изпълва цялото езеро - за колко часа изпълва половината езеро? :)

Link to comment
Share on other sites

Хей, ти трошиш рекорди наред... Верен отговор!

Link to comment
Share on other sites

:v: Два въпроса :

1. Ако познаваш една бременна жена, която е болна от сифилис и има 8 деца като 3 от тях са глухи, 2 слепи и едно със забавено развитие….Ще и препоръчаш ли да направи аборт!

Отговор:

2. Трябва да се избере нов световен лидер и ти имаш възможност да гласуваш за него. Има 3 кандидата със следните факти от живота им:

Кандидат 1 :Бил е свързан с корумпирани политици. Консултира се с няколко астролога. Има 2 любовници. Пуши и пие дневно между 8-10 мартинита.

Кандидат 2: На 2 пъти уволняван от работа. Спи до обяд. В университета е употребявал опиум и всяка нощ изпивал по една бутилка уиски.

Кандидат 3 : Заслужил герой от войната, с отличие, вегетарианец, не пуши, рядко пие бира. Не са известни извънбрачни връзки.

За кой един от тримата ще гласувате. Помислете внимателно и изберете отговора си.

Отговор:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...