Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Интересни екологични статии


Recommended Posts

04.jpg

За пръв път Япония е атакувана масово от гигантски медузи - с тегло 200кг.

Пречат на корабоплаването (витлата на корабите).

източник

07.jpg

****

13.jpg

Езерото на медузите - Микронезия

*****

nation18.jpg

Едни от най-красивите подводни снимки на National Geographic

Редактирано от Дъгата
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Във Великобритания правят биогаз от отходни води

Уволниха директора на национален парк "Пирин"

Според медийно разследване той е в бизнес отношения с концесионера на скизона Банско в националния парк.

Още от аварията в завода за алуминий в Унгария

Редактирано от Дъгата
Линк към коментар
Share on other sites

3b9ace02bce645f1275b5c95321b177e_400.jpg

Токсичните отпадъци от Унгария стигнаха река Дунав

Броят на предполагаемите жертви след аварията в унгарския завод за производство на алуминий Ajkai Timfoldgyar Zrt. нарасна на десет, като сред тях са две малки деца и много възрастни.

Междувременно представител на WWF съобщи пред австрийската агенция АРА, че дори и въздухът вече е отровен.

d881d33ccf38.jpg

Унгарският замърсител предлага по 360 евро обезщетение

„110 хиляди евро за всички загинали, ранени и лишени от покрив е не само неприемливо, но и цинично", се казва в декларацията на природозащитниците от Greenpeace. Те поискаха от виновниците за екологичната катастрофа в Унгария да поемат всички разходи по преодоляването на последиците от аварията и по обезщетяването на местните жители.

Линк към коментар
Share on other sites

AKО това е вярно, то започва ледникова епоха в Европа

Golfstream1-600x436-150x150.jpg

По последни данни от сателитите Северноатлантическото течение Гълфстрийм вече не съществува, а с него и норвежкото. Тези две топли водни течения всъщност са част от същата система, която има няколко имена, в зависимост от това къде се намира в Атлантическия океан. Цялата система е ключов елемент от топлинното регулиране на планетата, което позволява Ирландия и Обединеното кралство до голяма степен да не са сковани в ледове и скандинавските страни, които не са твърде студени, и е нещото, което защитава света от нова ледникова епоха.

Тази „река“ с топла вода, която се движи през Атлантическия океан се нарича, на различни места по различни начини, но е най-известна като Гълфстрийм.

Цялата тази река с „топла вода“, която тече от Карибския басейн до края на Западна Европа умира заради дисперсанта Corexit, който BP използва за скриване на размера на бедствието в резултат на експлозията на нейната платформа.

Около 2 милиона галона Corexit, както и

няколко милиона галона на други дисперсанти са изсипани в повече от 200 милиона галона суров петрол,

които се изляха досега от кладенците на BP, главно на дъното на океана.

Когато имаше учени, които предвиждаха спирането на топлите водни течения, всички им се смееха - били песимисти..

Благодаря на Вал68 за откриването на тази статия

Редактирано от Дъгата
Линк към коментар
Share on other sites

В доклада се съдържа недвусмислено послание: до 2012 г., световните запаси от петрол могат да бъдат изчерпани, цените на петрола ще санеконтролируеми, и това не е всичко. „Още през 2015 г., според анализатори на Пентагона, разликата между все по-нарастващо търсене и затихване на предлагането може да достигне 10 милиона барела на ден“ – пише вестникът.

И прогнозите на Пентагона не са уникални. От много месеци има тревожни сигнали, идващи от експерти, анализатори, икономисти. Според Оксфордския университет запасите от петрол в света са надценени три пъти!!!

Очаква се, че през 2011-2015 година на нефтените пазари ще се развива много груб борба. Само погледнете Китай, който всяка година изгражда хиляди километри от магистрали. Днес Китай има 40 милиона автомобила – срещу 250 милиона в САЩ. Търсенето на петрол може да се увеличи драматично.

„В същото време обемът на суровината, който може да се осигури от нови области на добив, е ограничен. Според доклада на Пентагона: Каспийско море, Бразилия, Колумбия, Американски континенталния шелф могат да компенсират спада на старите области, но те не увеличават общото производство, а същото се отнася и до катранените пясъци. От биогоривата не трябва да се очаква повече от 1% да задоволят енергийните нужди „- посочва изданието.

http://30dumi.pozici...tsit-na-petrol/

Линк към коментар
Share on other sites

Идва най-студената зима за последното хилядолетие в Европа

Според полски метеоролози зимата на 2010-2011 година може да се окаже една от най-студените за последното хилядолетие. Вината за това се приписва на топлото океанско течение Гълфстрийм, което почти е замряло

Според полски метеоролози зимата на 2010-2011 година може да се окаже една от най-студените за последното хилядолетие, съобщи hicomm.bg. Вината за това се приписва на топлото океанско течение Гълфстрийм, което почти е замряло – през последната година скоростта му на движение е намаляла почти два пъти в сравнение с предишните няколко години. Затова в момента Гълфстрийм не може да компенсира студените въздушни маси идващи от Арктика. Според климатолози от Института по метеорология и водно стопанство на Полша тези промени вече се отбелязват в Норвегия и други скандинавски страни.

Ако течението Гълфстрийм напълно изчезне, Европа ще бъде скована от нов ледников период, а в Скандинавието е възможно да се образува огромен ледник. Според някои учени намаляването на скоростта на топлите океански маси може да се дължи и на аварията в нефтодобивната платформа на BP, която се случи на 22 април тази година. От тази дата до края на юли в океана са попаднали между 600 и 760 хиляди тона нефт.

Разбира се – според други източници изводите за състоянието на Гълфстрийм може да са прибързани. Океанологът от НАСА Джош Уилис демонстрира доказателства за увеличението на капацитета му през последните 18 години, базирайки изследванията си на спътникови снимки и изследователски кораби.

Информацията за намаляващата сила на „океанската река“, която е десетки пъти по-мощна от Амазонка за пръв път е публикувана през 2005 г. Тогава британския океанограф Хари Бридън публикува статия в сп. Nature за забавянето на циркулацията на водните маси на Гълфстрийм с 30% спрямо 1957 година.

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/15190/Idva-nai-studenata-zima-za-poslednoto-hilyadoletie-v-Evropa

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Бутилка сама се пълни с вода

Идеята е „открадната“ от пустинен бръмбар


_64341948_beetle.jpg?1355128996
 
Пустинен бръмбар даде идея на млади изобретатели за технологична иновация. Наблюдавайки насекомото, те стигнали до идеята за бутилка, която сама се пълни с вода от... въздуха.
Пустинният бръмбар живее на най-сухото място на Земята - пустинята Намиб. В хитиновата обвивка на гърба си той има издутини. Нищожната влажност от въздуха се кондензира между тях, докато се образува капка. Тя се търкаля по каналчетата между издутините и пада директно в устата на бръмбара. 
Изобретателите копирали релефа от гърба на насекомото и го внедрили в бутилка. Използвайки същия принцип за кондензиране и отвеждане на влагата, тя сама се пълни с вода. Повърхността на бутилката е мозайка от хидрофилен и хидрофобен материал. Технологията е еко - с нейна помощ вода за домакинствата може да се набавя и в най-сухите райони. 
Ако керемидите на сградите бъдат покрити с новия материал, той ще кондензира нощната влага до вода и ще я отвежда в резервоари. До 2015 г. изобретението ще е на пазара.
 
 
Източник: spisanie8.bg
Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 4 weeks later...

Стар кораб, който австралийското правителство е използвало по време на Втората Световна Война за транспорт на продоволствия и оръжие, а в следвоенните години - за превоз на каменни въглища, получило втори живот. Корабът бил поставен в залива Сидни, а на него се появила изкуствена мангрова гора. Сега тази плаваща гора привлича обективите на фотографи от цял свят. 

20110222_104-1024.jpg

 

priroda.su

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Първата "зелена" търсачка

 

 


%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%8D%D0%
Един клик в търсачката  Ecosia.org спасява 2 квадратни метра влажни тропически гори, защото 80% от доходите се зачисляват на Световния Фонд за Дива Природа  (WWF) за защита на басейна на Амазонка. Дъщерният сервиз от  Bing и Yahoo - Ecosia също така разполага със собствени сървъри, които работят на екологически чиста зелена енергия. 
 
"Една от най-големите заплахи, стоящи днес пред човечеството ние смятаме, че е намаляването на екологичното здраве на нашата планета. Като социален бизнес, Ecosia прие решение да съсредоточи внимание на екологичната устойчивост като основна цел" - се казва в официалния сайт на търсачката. Съгласно разчетите, от момента на своето създаване до началото на 2013 проектът е предал около 1 милион  долара за защита на планетата от варварското стопанисване на човека. 
 
 
През последните 50 години ние се нагледахме на разрушението на тропическите гори: всяка минута от лицето на Земята изчезваше зеленина, еквивалентна на 30 футболни стадиона. До днешния ден хората успяха да унищожат половината от всички дъждовни тропически гори, да не говорим и за другите проблеми - неправомерен лов и риболов и нови строежи, носещи вреда на екологията. Политиците само даваха обещания, но нищо смислено на можаха да направят - или не искаха да направят. 
 
Ecosia вече за кой ли път указва причините, защо е толкова важно да се съхранят тропическите гори. В тях са съсредоточени най-разнообразните еко-системи на нашата планета - повече от 30 милиона видове растения и животни обитават в този регион, т.е две трети от всички видове в света. Дъждовните гори също така играят ключева роля в регулирането на климата на Земята, функционират като "белите дробове" на нашата планета:  те поглъщат огромно количество въглероден двуокис от атмосферата на Земята, съхранявайки естествения баланс. Изсичането на горите се смята за втората по важност причина за измененията в климата днес. 
 
Най-приоритетен е  Тумукумаке - регион в северна Бразилия. Тук се намира един от най-големите горски световни запаси -  - 38 867 квадратни километра (което съответства на размерите на Швейцария), от 80 до 90% от които все още остават незасегнати. Освен това , този регион е един от най-разнообразните биологически, също така тук се съдържа т около 20% от незамърсените водни запаси на Земята.
%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%8D%D0%
Всички тези богатства иска за защити  Ecosia, като поддържа повече от десет годишната инициатива на бразилското министерство на околната среда, Световната банка, Световния екологичен фонд и Световния фонд за дива природа. Затова  Ecosia се стреми да увеличи потребителите си, за да направи своя принос в защитата на дъждовните тропически гори. Потребителите на  Ecosia могат напълно безплатно да помогнат да се спасят тропическите гори, като поставят екологичната търсачка по подразбиране в браузера си, или поне понякога да я използват. Толкова е просто!
 
"Ако на вас ви харесва това, което правим, помогнете да разпространим идеята" - апелират създателите на  Ecosia. – "Разкажете на своите колеги и приятели, учители и родители за нашето начинание. Освен това можете да ни последвате в Tweetter и да се присъедините към световното движение за устойчиво развитие".
%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%8D%D0%



източник : 
http://facepla.net
Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 years later...
  • 1 year later...

Интересна статия за псевдо еколкогия . Сряда / 06.10.2021 / 17:44

Труд

https://trud.bg/гретенизмът-оръжие-на-глобалния-елит/

ретенизмът – оръжие на глобалния елит“

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

 

Цитат

 

ЕКСПЕРТЪТ ПО ХРАНИТЕ Д-Р СЕРГЕЙ ИВАНОВ: НЕ ЯЖТЕ ПИЛЕШКО!

http://informaciq.eu/wp-content/uploads/2020/02/d048fd243c244cffb037159ec75106a7.jpg
 

Сергей Иванов е биолог. От десет години се занимава с изследване на растенията, които използваме за хранене. Работи в Центъра по биология на храните от шест години. Там в специална лаборатория изследва състава на продуктите. Потърсихме експерта във връзка с заниженото качество на храните и специално на пилешкото месо, както и за съвет какво да ядем и какво да избягваме от трапезата си.

Д-р Иванов, непрекъснато се говори, че пилешкото месо е пълно с вода и соли, а вие твърдите, че у него могат да бъдат намерени и остатъци от антибиотици. Какво означава това и до какво води?

Проблемът с ветеринарно-медицинските остатъци в месото е проблем не само у нас, но и в световен мащаб. Но в България не може да се каже, какво количество от препаратите има във всяко пиле, просто, защото няма реален контрол върху храните. Ние на практика не знаем какво е състоянието на месата у нас, защото не се проверява както трябва. Под такива препарати аз визирам най-вече антибиотиците. Много често ние като независими експерти откриваме антибиотици в пилешкото месо. Това е опасно, защото като се поема от човешкия организъм, той развива такива щамове бактерии, които са резистентни към антибиотици. Много хора умират от такива бактерии, които са вече резистентни към този тип лекарства.

 

От друга страна приемането на подобни препарати натоварва черния дроб. В месото често се откриват и хормони. Те като цяло са забранени в целия ЕС при отглеждането на животни. Проблемът с хормоните обаче не е чак толкова голям, както с антибиотиците. Няма как в една огромна птицеферма със стотици птици, всяка една от тях да бъде боцкана с хормони. Антибиотиците се дават с храната и това става по-лесно. Така че хормоните са по-малкото зло.

Как изнасяме месо тогава? В другите страни контролът е силен, не ни ли „хващат”?

Хващат ни, разбира се. Смешно е, но е факт – изнасяме месо, което уж е проверено от нашите органи, но чуждите установяват наличие на препарати. Другото нещо, което трябва да се каже е, че практиката да се слагат вода и соли в пилешкото не е разрешена, нищо, че от агенцията по храните твърдят друго. Практиката е забранена в целия Евросъюз. Може да се влагат водни соли, но само при заготовки, тоест при пилешките гърди, филета. Но при целите пилета и при бутчетата, това е категорично забранено и който го прави, нарушава законодателството на ЕС. Освен това, те не са толкова безобидни, колкото се говори. Това са соли и влияят на кръвното налягане. Не случайно има бум на хипертониците в страната ни.

Пивоварите твърдят, че консумацията на бира и вино влияе благоприятно на организма. Вярно ли е това?

Да, вярно е. Умерената консумация на бира и вино влияе много добре на организма. Умерената консумация зависи от възрастта и килограмите, но горе-долу може да се приеме, че за мъжете е нормално да пият по литър бира на ден и до 400-500 мл. вино. За жените, разбира се стойностите са по-малки. И в пивото, и във виното има полезни съставки, които идват от растенията, бактериите и дрождите, които помагат за ферментацията. Самите дрожди отделят много полезни вещества като антиоксидантите например. Резултатите от наскоро направено изследване за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. бирено коремче. Причината е, че пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари.

 

Наистина ли плодовете и зеленчуците у нас не са качествени и се пръскат с отрови?

Повечето търговци пръскат плодовете и зеленчуците, за да изглеждат свежи. Друг е въпросът до колко строг е контролът за влагането на пестициди. Те са по-опасни. Но честно казано зарзаватът е най-малкият проблем. Истинският са хранителните продукти от животински произход.

Освен при пилешкото, при кои други продукти има проблеми?

Общо взето при всички месни продукти. За всички тези продукти важи правилото, че наистина не знаем какво ядем. Ще дам пример не с каквото и да е, а със стандарта „Стара планина”. Беше обявено, че продуктите по стандарта ще се правят само от месо и ще са чисти. Само че какво се получи. Кренвиршът например се прави 90% от т.н. прат, който представлява нискокачествено смляно месо от кожи, кости, сухожилия, нокти, сланина. За съжаление у нас този прат се слага в почти всички колбаси. Скандалното в случая е, че самият стандарт „Стара планина” разрешава влагането на прат. Тоест стига да не сложите отрова, всичко друго е разрешено.

Тоест тези кости и нокти се слагат във всички колбаси?

Да. Преди се слагаха само в малотрайните корбаси- кренвирши, наденици и други подобни. Но вече се слагат във всички колбаси. Зависи разбира се производителят в каква ценова категория се цели.

Що се отнася до вносните храни, след като се внасят от ЕС, може ли да сме сигурни, че са с добро качество?

Вносните продукти от Съюза се проверяват първо от местните контролни органи, след това се проверяват и от нашите органи. Като цяло контролът в другите страни-членки е доста затегнат, така че не би трябвало да се притесняваме европейски внос. Не така стоят нещата за страните извън ЕС обаче. Там не може да знаем какъв е контролът и колко кочествени са храните, особено тези от животински произход. Рибата основно я внасяме от Азия, например. За съжаление много от тези продукти са със съмнително качество, но въпреки това достигат до пазара и крайните потребители.

Какво ще посъветвате хората, какви храни да консумират най-вече през зимния сезон?

Най-важното е хората да се хранят разнообразно. Балансираната диета включва зеленчуци, плодове, не бива да се страхуват от нитратите и да хапват зелени зеленчуци.

Продължава ли да се влага палмово масло в млечните продукти?

Да, продължава с пълна сила. Наскоро правихме проучване на маслото. От 12 български масла, 7 имаха проблем с качеството. В тях имаше примеси на растителни мазнини. Това разбира се е скандално. Има масла, в които животинската мазнина е едва 15%, всичко друго са примеси и вода. Даже, ако се намери палмова мазнина не е толкова опасно, има и по-опасни мазнини.

Какви например?

Има съмнения, че в някои продукти се слагат индустриални мазнини. Но се надявам те да са малко, защото това би било вече наистина супер скандално.

Източник: Всекиден

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

отдавна търсех реално мнение , извън официално внушаваното ,за зелената зделка . И ето нещо смислено .И как няма да е интересно , когато уж затоплянето бе слетствие на човешка дейност , а на последък се доказва че си е планетарна и май космическа промяна .

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...