Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Наследственост при шизофрения?


Recommended Posts

Добър вечер,

Отдавна не бях посещавал вашия форум, но последният път когато го направих наистина ми помогна, за което още веднъж искам да изкажа огромни благодарности.Не съм сигурен дали това е правилният раздел, но искам да задам един въпрос.

Майка ми е с диагноза шизофрения,имала е доста кризи,хоспитализирана е няколко пъти.Тази вечер дочух баща ми и дядо ми да си говорят на тази тема и дядо ми попита дали е възможно и аз да развия същата болест.Татко ми се подвоуми и каза, че не знае и само времето ще покаже.От 2 часа немога да си отдъхна изчетох хиляди статии и дивотии, в които се казва ,че болеста може да се развие от 16 до 39 годишна възраст и вероятноста при семейна история е около 10%.Аз навърших 15 години февруари месец и мисля че тогава бях писал тук поради ОКР.Справих се с него, но сега не ме оставя на мира мисълта ,че това може да е началото на едно по-страшно бъдеще.Бих се радвал, ако някой ми даде компетентен отговор, защото просто се страхувам и не мога да се успокоя.Благодаря ви предварително :)

Линк към коментар
Share on other sites

Както сам казваш, вероятността е едва 10%! А това значи, че ако вземем 10 човека на твоята възраст, майките на които имат шизофрения, само един от тях има вероятност да развие тази болест. Обърни внимание, че дори при този един случай имаме само вероятност, а не задължително развиване. Това, че си се справил с ОКР-то, при това сам, само с помощта на подфорум "психотерапия онлайн" говори само за едно. А именно, че вече имаш едно стабилно себепознание, опит в работата с ума си.Вече си развил известно спокойствие - разбира се, винаги може да се иска още! Работата, която вече си свършил, вече е гаранция, че си в 9-тте от горните десет. А продължаващата ти работа по засилване на самоувереността ти, на спокойствието и центрираността ти в щастието, която разбира се, че правиш и ще правиш, е допълнителна гаранция!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви много за бързият отговор!

Значи наистина няма за какво чак толкова да се притеснявам.Бих искал също да попитам от какво може да се развие тази болест?В такъв смисъл, никой не се е родил с шизофрения, но има хора, които се раждат с такава предразположеност - какво ги кара да развият болеста?

Линк към коментар
Share on other sites

Питаш как да мислиш и да се държиш, така че да си психично здрав!

Това, което ще ти напиша, е съвсем простичко и ясно, далеч от ненужните никому латинизми и гърцизми в психиатрията.

Улеснява се развитието на шизофрения ако възприемаш света, ставащото, хората, ситуациите, себе си и т.н. прекалено катастрофично, черногледо, тревожно и болезнено. Как филтрираш ставащото с психиката си! Ако е с ведрина, вяра в себе си и живота и здрав реализъм, психиката ти е здрава! Развива се, когато тревожното черногледство стане прекалено силно, така че повярваш прекалено на тези вътрешни "филтри" и те станат за теб основна реалност. Една пълна със страх, нараняване и изкривено налудно мислене реалност, в която когато човекът се потопи, губи връзката с обективната твърда реалност наоколо.

Оптималната психика, която е здрава и силна и към която е нужно сега да се стремиш, е следната: оптимизъм, здрава връзка с твърдата обективна реалност и логика, здрава научна скептика, самоувереност, спокойствие. Нужно е да си повярваш! Да се отърсиш от вината, срама и страха и да се изпълниш с един спокоен оптимизъм! Един релаксиран, ведър оптимизъм! Оптимизъм, съчетан с нормално здраво себеотстояване и самочувствие!

Линк към коментар
Share on other sites

Шанса при наследствена обремененост с един родител не е 10%, четири процента е. Това е наистина малка вероятност. За всички други тя е 1%.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви много!Надявам се всичко да е наред, въпреки че се чувствам малко напрегнат все още, но и това ще одмине.Още веднъж благодаря! :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Monа , грешиш. Това,че си с психично заболяване и диспансеризиран не е пречка да сключиш граждански брак. Невъзможно е само ако си поставен под пълно запрещение. Това се прави изключително рядко. Хубаво е обаче партньора да бъде уведомен за заболяването и то му бъде разяснено от психиатър. В противен случай –ако не уведомен може да използва това като основание за разтрогване на брака.

За децата-има разлика между шизофения и шизофрения .В смисъл в тежестта и. През последният месец двама човека с лека форма на шизофрения се съветваха с мен по този въпрос, заслужава ли си да имат деца при риска и те да са с такова заболяване .След като добих представа за наследствеността в рода и проявата на заболяването при тях аз чистосърдечно им казах ,че тези 4 процента вероятност не бива да са пречка пред това да имат свое дете. Но това е наистина преценка съобразена с индивидуалната ситуация.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...