Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Велина Василева

Участници
  • Общо Съдържание

    801
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    16

Велина Василева last won the day on Юни 26 2023

Велина Василева had the most liked content!

4 Следващи

За Велина Василева

  • Рожден Ден Февруари 11

Метод за Връзка

  • Website URL
    https://www.facebook.com/velina.vasileva1

Профил Информация

  • Пол
    Не казвам

Последни Посещения

55154 посещения на профила

Велина Василева's Achievements

Статус Обновяване

Виж всички обновявания по Велина Василева

  1. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Вътрешната страна на Живота е непозната, но точно тя е Съществената му страна.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Дотогава, докато човек не може да мисли правилно, не може да тури ред на нещата. Привидност и Същина не са едно и също нещо. За да влезе човек в Правия Път, трябва да различава Същественото от несъщественото. Не трябва да има човек амбиции, да владее това-онова. За всичко старо, което спъва вашето развитие, трябва "да умрете" [в смисъл: в новата Светлина на 21 век, вие тотално трябва да забравите старите си убеждения, защото посоката, в която вече ви предстои да мислите – е диаметрално противоположна, на нагласата ви към личен живот. Тази стара нагласа, в края на краищата, ви води към смърт и тя е, която ви прави да се чувствате нещастни и неудовлетворени, от живота, защото на нея ѝ липсва Същественото. Онова, което ѝ липсва, е Великата Истина, за Живота, който само привидно може да изглежда като личен, но Реално – не е такъв и не може да бъде личен. Животът има две страни, едната от които (по-точно вътрешната му страна) – за всички ония, които се самоопределят като личности, е Terra incognita (обаче точно тя е Съществената му страна). В този смисъл – дори мислейки си, че живее личен живот – човек пак живее за Цялото (въпреки че не го знае), но мракът, в ничие съзнание – не може да продължи повече от строго необходимото и предвидено (за сън), време. Светлината на вътрешното Слънце вече изгрява в главите на бившите личности и те постепенно започват да осъзнават, че идеалите на личният живот – са нонсенс, за разумния човек, който е познал Истината (за Единството и Неделимостта на всичко Съществено, в света)]. Вие, които ме слушате, трябва да имате почитание към всичко в света. Старите корени нека изгният и от тях да се образуват нови корени, нови листа, цветове и плодове. Старите вярвания, старата философия, всичко старо трябва да окапе, да умре. От техните сокове ще се създаде Новата Култура. Ако възприемем старото, както е сега, ние ще спрем своето развитие. Бог иска днес от нас да ослепеем, да изгубим сърцата си. Кои сърца? Каменните. Преди хиляди години още пророкът е предал думите на Господа: „Ще отнема каменните им сърца, ще ослепеят вълчите им очи, ще прогледат като човеци." Това значи да изгубят каменните си сърца и да придобият нови; да изгубят вълчите си очи, да придобият човешки.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Петър Дънов – Учителя: „Под "богатство", разбирам това, което внася Живот в човека, а не смърт. Да придобиеш знание разбирам да придобиеш живот, а не смърт. Някой казва: “Аз придобих Любовта.” - Придоби ли с нея заедно и Живота? Понякога Любовта може да донесе и смърт. За кои хора тя носи смърт? - За неразумните.
     
    Христос казва: “Делата, които аз правя в името на Отца си, те свидетелстват за мене.” Под думата “Отец” разбираме най-възвишеното, най-разумното, което Любовта включва в себе си.
     
    Думата “Отец”, както е употребена в стиха, подразбира: Разумната Любов, която дава условия за живот и растене, но същевременно причинява и смърт; разумната Мъдрост, която дава Светлина и знание, но същевременно и лишава човека от тях; Великата Истина, която носи свобода, но същевременно носи и ограничения. В действителност така е. Всеки, който иска да се учи – трябва да умре [не физически, но да умре – относно низшето, в себе си, което значи – знаейки, че Бог е Цялото – да се посвети на работа за Бога, от Любов, към Него – като се отрече, доброволно, от личния си живот. На практика – това е – да си надраснал възгледите на своя личен живот, защото си осъзнал, че всеки личен живот – както и да изглежда – (бездруго, той), е привиден]. Така е било в старите школи, така е и днес. В древните времена, когато някой отивал на училище да се учи, той трябвало да се откаже от много свои стари навици; той трябвало да се откаже от знанието, което придобил от своите майка и баща, дядо и баба, за да може съвършено да се преобрази. Мислите ли, че като влезете във Великата Школа, не трябва да умрете [относно старите си възгледи на човешка личност; т.е. на мъж, или на жена]? - За всичко старо, което спъва вашето развитие, трябва да умрете.
     
    Мислите ли, че житното зърно [което е символ на човешката душа], като влезе в земята, не трябва да умре? - То трябва да умре за да се роди в него Новия Живот.
     
    Според този закон, ако посаждате едно житно зърно десет пъти в земята, то ще има различни опитности, ще придобие различни качества.
     
    Същото нещо се отнася и до хората: всеки ден те придобиват нови опитности, нови качества, но понеже съзнанието им още не е в състояние да схване и разбере тия малки придобивки, те гледат на другите хора, виждат тяхното положение и казват: “Еди-кой си човек е станал богат; еди-кой си човек е станал учен.” Казвам: Ако аз констатирам, че даден човек е разбогатял, че друг човек е станал учен, това трябва да бъде за мене стимул, да зная, че и аз мога да постигна това. Туй показва, че тия хора са впрегнали на работа всички свои сили, всички свои възможности и затова имат резултат [по отношение на Новото разбиране, за Живота].“
     
     
×
×
  • Добави...