Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Велина Василева

Участници
  • Общо Съдържание

    801
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    16

Велина Василева last won the day on Юни 26 2023

Велина Василева had the most liked content!

4 Следващи

За Велина Василева

  • Рожден Ден Февруари 11

Метод за Връзка

  • Website URL
    https://www.facebook.com/velina.vasileva1

Профил Информация

  • Пол
    Не казвам

Последни Посещения

55528 посещения на профила

Велина Василева's Achievements

Статус Обновяване

Виж всички обновявания по Велина Василева

  1.  

    1. Велина Василева

      Велина Василева

      ЗА БЛАГОРОДНИ ЦЕЛИ, СЕ ИЗИСКВАТ И БЛАГОРОДНИ СРЕДСТВА. ТОВА Е ОБЩ ЗАКОН В БИТИЕТО, ТОВА Е НЕИЗМЕННИЯТ КРИТЕРИЙ НА ИСТИНАТА.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Петър Дънов – Учителя: „Подтиквани постоянно от вътрешните пориви на животинското си естество, хората често избират онези идеи за свой идеал и онези обекти за своя цел, които влекат след себе си най-лошите и гибелни резултати, спъващи духовното им растене. Това растене засяга целия им душевен живот, а не само част от него, както мислят някои. Този факт се потвърждава в историята на човешкия напредък.

      Духът на просвещението винаги е имал да се справя и бори със заблудата, лъжата, измамата, неправдата, порока и беззаконията. Изглежда, че човешкото сърце е по-разположено засега към тия неща, отколкото към Истината, добродетелта, правдата и човещината. Това личи от факта, че поради изопачените си понятия за живота, хората постоянно пренебрегват Истината и нейните изисквания. Вследствие на това, те постоянно страдат за своето упорство. Какви ли не злини и нещастия са ги постигали за този им единствен грях! Понякога хората са готови да жертват всичко в този свят, само да не приемат Истината. Като че ли те нямат още ясно понятие за върховните цели на своя живот. Главни подтици в живота и днес още са: илюзиите на славата, сластолюбието, егоизмът и жаждата за забогатяване – подтици, които не би трябвало да движат човека, който е Разумно Същество.

      За съжаление и днес още хората се кланят на златния телец, както старите езически народи. Без съмнение, светът постоянно мени своя образ – идолопоклонството е взело днес друг вид и друга форма, но то все още съществува.

      РАЗУМЪТ Е ДАДЕН НА ЧОВЕКА НЕ ЗА ДРУГО, А ДА ГО НАУЧИ ДА ПОЗНАВА ИСТИНСКИТЕ СИ НУЖДИ И ИНТЕРЕСИТЕ НА СВОЯТА ДУША, която се нуждае от здравословна храна, която може да се придобие само със съзнателна работа и постоянстване в доброто.

      Лъжливата философия, която твърди, че нямало значение какви средства употребява човек за постигане на своите желания, че целта оправдава средствата, е и си остава едно чисто йезуитско учение.

      Колкото и да се оправдават постъпките на хората с целта, която преследват, в никой случай те не могат да бъдат оправдани, ЩОМ СЕ ПРИЛОЖИ АБСОЛЮТНАТА МЯРКА НА ВЪРХОВНОТО ДОБРО, ТАКА, КАКТО ТЯ СЪЩЕСТВУВА В ПРИРОДАТА.

      ЖИВОТЪТ Е ТЪЙ УСТРОЕН, ЧЕ ВСЯКО ДЕЛО, КАКВОТО И ДА Е ТО, ПОЛУЧАВА СВОЯТА ЗАПЛАТА, СПОРЕД ВЪТРЕШНАТА СИ СТОЙНОСТ. ТОВА Е ЕДНИЧКОТО ВЪРХОВНО МЕРИЛО НА ПРИРОДАТА.

      ЗА БЛАГОРОДНИ ЦЕЛИ СЕ ИЗИСКВАТ И БЛАГОРОДНИ СРЕДСТВА. ТОВА Е ОБЩ ЗАКОН В БИТИЕТО, ТОВА Е НЕИЗМЕННИЯТ КРИТЕРИЙ НА ИСТИНАТА.

      Така работи и действа Духът, когато произвежда и ражда нещо добро. „Според семето и плодът“, казва поговорката. И действително, фактите показват, че всички велики хора, благодетели на човечеството, се родили от добри и благородни майки [т.е. те не са били обикновени хора, а са били Божии Синове, граждани на Божието Царство, родени от Св.Дух; което значи от Господ, а това е Майката и на Христос]. Следователно, ЗА ДА ПОСТИГНЕМ ВЕЛИКАТА ЦЕЛ НА ЖИВОТА, НЕОБХОДИМО Е ДА ЖИВЕЕМ КАТО РАЗУМНИ ЧОВЕЦИ, КАТО БРАТЯ, ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ ЕДИН БАЩА И СВЪРЗАНИ С ТЯСНАТА ВРЪЗКА НА ЛЮБОВТА.

      Ако всички хора се ръководеха и вдъхновяваха от това Начало и изпълняваха изискванията на този Велик Закон, той непременно щеше да произведе присъщите нему резултати и щеше да принесе своите плодове на мир, благоденствие, успех и духовен подем.

      При такива УСЛОВИЯ, у човека ще се развият онези благородни чувства и качества, в основата на които лежат доброто и Истината. Духът му тогава ще се радва на една съвършена СРЕДА, много по-фина от ефира, която ще разкрие пред ума му, посредством своите трептения, величието и красотата на една Жива Вселена. Тя ще му разкрие един необятен свят, дето тупти пулсът на Вечния Живот, който постоянно въздига и оживотворява човека."

      Из: "Общо въведение. Две влияния"
      https://triangle.bg/books/science-and-education.1998/introduction.html?fbclid=IwAR0zkMCHWPKBJnZZ5l9BQMsLFlc1mPuGR2R-ZLRk7nojKN9uIMPm4YYnKII

×
×
  • Добави...