Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Да спрем Супер Рила за да има Рила


Recommended Posts

Здравейте, не знам дали вече не е публикувано нещо по темата тук - става въпрос за мега-мащабния френски туристически проект, който ще се строи в Рила. Ето подробности тук:

 

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/10/27/2169492_frenski_proekt_v_rila_za_550_mln_evro/

 

А това е линк към страницата в Аваз.орг, където се събират подписи против проекта. Инициативата тръгна от Любомир Розенщайн. Всеки, който се чувства съпричастен, нека да подпише.

 

 

https://secure.avaaz.org/en/petition/Da_sprem_Super_Rila_za_da_ima_Rila/?smisLcb

 

Засега има по-малко от 5 хил. подписали.

Линк към коментар
Share on other sites

Как да спрем Super Rila
 
Та нали самият този проект е замислен и ще се изпълни от обществото което не иска да го изпълни? Докато идеалите и ценностите на всички са нечисти, то желанието да се напечели лесно ще замени любовта на всеки към Рила планина.
Днес 95 на 100 от хората имат еднакви възгледи за живота:"Да се уредя и да спечеля повече от другите, за да имам най хубавото" .
Някой ще каже: "Аз нямам нищо, аз се боря, аз не съм като богатите".
Да той разбира се не е като тях, но има същите възгледи и стремежи, и ако се постави в тяхната среда ще действа точно както тях. Следователно разликата не е в идеалите и духовните ценности на човек, а в джоба му. Ще приведа един пример: 
Имало един работник в един завод, в който поръчките силно намалели и се наложило съкращаване на персонала. Един ден началникът извикал този работник и му казал че ще го уволнява, тогава работникът  се примолил за малко човещина обяснявайки че има две деца на училище и  трябва да работи за да ги храни. Но началникът се възпротивил с думите че има да издържа студент в престижен университет и го уволнил. Минало време и на работникът му провървяло, станал и той началник. Един ден установил че за да спечели повече трябва да уволни трима от своите работници. Извикал ги и им казал че има две щерки студентки в скъпи учебни заведения и няма как ще ги уволнява. Работниците му се молили за малко разбиране и човещина, но без резултат. Всички били уволнени.
Ето така поставен в друга среда всеки върши нещата които до вчера е отричал молейки се със сълзи на очи. А какво би се случило ако същия този човек беше решил да научи децата си на истински човешки ценности, онова за което е молил, което не може да се научи в часа по бизнес и икономика?

Ако проекта Супер Рила спре, тогава друг проект ще почне например като Супер Пирин. Когато всеки се опита да притежава поне малко от чистотата на Рила в мисълта си, вместо изцяло да е обладан от алчност, лицемерие и жажда за още, тогава и тенденцията за унищожаване на всичко прекрасно и чисто ще бъде спряна.

Линк към коментар
Share on other sites

Използва се името на Супер Рила - почнал отдавна проект и се прикачва на проект, който още не е почнал - това случайно ли е?

Петицията е създадена от абсолютно анонимно лице. Няма нито майл, нито посочен профил някъде. 

И се почва тотален спам, вкл. с приложения по Фейсбук. Досега пет съобщения за това там получих само аз. 

 

Сблъсък на корпоративни интересни или наистина загриженост за природата?!

Линк към коментар
Share on other sites

Използва се името на Супер Рила - почнал отдавна проект и се прикачва на проект, който още не е почнал - това случайно ли е?

Петицията е създадена от абсолютно анонимно лице. Няма нито майл, нито посочен профил някъде. 

И се почва тотален спам, вкл. с приложения по Фейсбук. Досега пет съобщения за това там получих само аз. 

 

Сблъсък на корпоративни интересни или наистина загриженост за природата?!

 

 

https://www.facebook.com/hashtag/%D0%B4%D0%B0%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0

 

Аз лично разбрах от този линк във Фейсбук, защото Любомир Розенщайн ми е приятел там. Със сигурност не е спам, нито има нещо прикрито. За съжаление малко хора се включват.

 

Жалко е, че "инициативата Halloween" тази година се радваше на къде-къде по-широк интерес в социалните медии... :( 

 

 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

От икономическа гледна точка проектът е добър. А и от екологическа може да се окаже такъв, ако се вземат определени превантивни мерки. Това, че проектът евентуално ще се осъществи изцяло от един инвеститор, а не "на парче" както се строи на много други места у нас е предимство. Ние като българи от една страна искаме да живеем в една прилична държава, а от друга страна се противопоставяме на проектите, които могат да спомогнат за това. Какво заводи ли трябва да строим за да стимулираме икономиката си? Все нещо трябва да се направи в тази посока, и развитието на туризма е едно от най-удачните решения за нашите условия. Ама ако не могат да се предложат други ефективни алтернативи и в същото време се оплакваме от стандарта си на живот, че бил недостатъчно висок - просто е нелепо. Мисълта ми е, че със същите доводи с които някои хора се опитват да отхвърлят този проект, могат да се отхвърлят абсолютно всички минали, настоящи и бъдещи по-мащабни икономически проекти. Това няма да доведе до никъде. Вместо да се отхвърля проектът, по-удачно е да се спомогне той да бъде осъществен по начин, който да носи повече ползи за България и за българите.

Линк към коментар
Share on other sites

И аз мисля като Станимир. Тази година видях за първи път Алпите (по-точно частта от тях, намираща се в Германия)  - чудесна планина, прилича на Рила. Има пътища, има хотели, има ски-писти, има замъци, които също привличат много туристи, всичко е направено много разумно и практично, не намирам, че планината е пострадала някак.

Защо и при нас да не стане така?

Вие как предпочитате - да има само хижи, в които от една страна хигиенните условия за туристите са ужасни, а от друга нямат пречиствателни станции, няма възможности за извозване и преработване на отпадъците и т.н. Тази година се качих на Мусала - е, пред хижа Мусала има едни огнища, където явно се горили и отпадъците, но беше пълно с леко пообгорели кенчета от напитки, кутии от сокчета, консервни кутии и др. такива негорими неща, както и полустопени пластмасови шишета и опаковки. По-добре ли е така? Налага се да ползваш тоалетна - да, има такива, но къде отива отпадната вода от тях? Замислете се! Засилва се интереса на хората към планините, това е чудесно, срещнах много семейства с малки деца, имаше и чужденци. Но повече хора - повече отпадъци. Не съм отворила да прочета за този проект, но той най-вероятно си върви с всичко необходимо - в смисъл пречиствателни станции, депа за събиране на отпадъци и извозването им и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

И аз това доста си мислех, толкова проекти има из Алпите - спрели ли са да са планина. 

 

Станимир чудесно и много добре логически е формулирал всички въпроси от тяхната полезна за българите гледна точка. Според мен. 

 

Какво могат създателите на петицията да отговорят на тези въпроси?

Линк към коментар
Share on other sites

Ами нали уж и морския ни бряг така го "окултуряваха" и усвояваха и създаваха работни места??? На строителите не платиха, фалираха стотици малки честни фирми за какво ли не, свързано със застрояването. Унищожиха природната среда, а уж щяха да внимават. Превърнаха черноморските ни курорти в сборище на алкохолици, плажовете ни заприличаха на мравуняци.... Защо не отидете да видите как изглежда Супер Приморско??? А да сте виждали призрачния панелен квартал на Царево??? А сега за планините - ами идете да видите как изглежда Супер Пампорово, или се полюбувайте на изоставените ръждясващи съборетини в Паничище, или се разходете в Трещеник... . Докато държавата ни е в ТЕЗИ ръце и с ТЕЗИ закони, и с ТЕЗИ приоритети на инвестиране, ще ни убеждават колко е добър проекта, ще изстискват работниците и ще ги захвърлят без заплащане за труда им, ще си делят тлъстите печалби и накрая ще зарежат бетонните призраци, с помощта на които са изпрали мръсните си пари.... Нима вече не сме го видели през последните 25 години?

Линк към коментар
Share on other sites

Моето лично мнение, като човек, подписал петицията, е, че ще се повтори ситуацията с българското Черноморие... Ще привлечем туристи от типа "Слънчев бряг". Според мен трябва да развиваме селския туризъм в региона, семейния бизнес... Разбира се, че трябва да се вложат пари за изграждане на инфраструктура и съвременни удобства, това е безспорно, но не с мащабни чужди проекти, в които българите ще работят за жълти стотинки.

Линк към коментар
Share on other sites

Не, няма как да са същият тип туристи както в Слънчев бряг. Зимните курорти са много по-различни от летните. Свръхзастрояването се получава когато няма единен проект, а хотелите се строят на парче от отделни собственици, които нямат никакви интереси надхвърлящи собствения им хотел. Когато целият проект е възложен и се изпълнява от един инвеститор, той няма интерес от свръхзастрояване. Дори и да се перат пари, то идеята пак е същата - те да носят печалба, само че вече законна. А това в един зимен курорт не може да стане със свръхзастрояване, както по черноморието. Другото, което ми прави впечатление е, че нещата малко се преувеличават според мен. С 550 млн. се съмнявам да могат да се построи чак толкова голям комплекс за 200 хил. посетители годишно, но може и да греша.

Линк към коментар
Share on other sites

Линк към коментар
Share on other sites

До колкото разбирам проекта е за местността между Самоков и Говедарци.

Вчера се върнах от обиколка из Рила. Ходих до езерата, 3 вечери спахме в къща за гости в Говедарци. В този сезон там е празно. 

Местността за която става въпрос е поляна, голяма пуста поляна. 

На входа на Говедарци, обаче има доста големи комплекси от къщи, които до колкото разбрах стоят празни и не се експлоатират по различни причини.

Ако идеята е да се правят грандоманските изпълнения , като на входа на Обзор например, които стоят празни и изглеждат като паметници на архитектурата, по - добре нищо да не се прави.

Че ще се наруши екосистемата ще се наруши, в това спор няма.

Въпросът е: Кому е нужно???

Новата постройка на Мусала стои празна и недовършена, голяма част от къщите за гости в тези села също, а са приказни, уютни и много приятни, модерно обзаведени и с всички удобства.

Три вечери стояхме на сладка приказка с местните домакини и стана ясно, че те работят на пълен капацитет по 2 месеца зимата и 2-3 лятото. През останалото време работят за уикендите. Т.е. сградния фонд в момента в този регион покрива напълно търсенето.

Та..... Кому е нужна поредната грандоманщина??

Линк към коментар
Share on other sites

Не, не съм бил скоро в Пампорово. Въпросът е, че никой няма да вложи 550 млн. евро без да е направил сериозно проучване за инвестицията си. Това не е като да построиш един или два хотела, дори и пет. Освен това става въпрос за компании с традиции, репутация и име, които не биха рискували имиджа си с безперспективни и необмислени проекти. Сериозните хотелски комплекси сами си осигуряват туристите, а не чакат на случайни посетители. От друга страна е контролът, който би следвало да се осъществи от държавата и от обществеността по отношение на изпълнението на проекта. На първо време това е публичност на информацията по отношение на това какво точно ще се строи и гаранции, че то ще бъде построено така, както е запланувано.

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам кво става тука... то бетона и желязото наоколо не е от вчера. Самите хора живеят наблъскани като сардини в тея високите надгробни плочи наоколо из градовете като живи погребани. Така че... в смисъл такъв, не откривам топлата вода.

Редактирано от Nano
Линк към коментар
Share on other sites

Моето лично мнение, като човек, подписал петицията, е, че ще се повтори ситуацията с българското Черноморие... Ще привлечем туристи от типа "Слънчев бряг". Според мен трябва да развиваме селския туризъм в региона, семейния бизнес... Разбира се, че трябва да се вложат пари за изграждане на инфраструктура и съвременни удобства, това е безспорно, но не с мащабни чужди проекти, в които българите ще работят за жълти стотинки.

Добре, въпрос - селския туризъм и семейния бизнес ще могат ли да финансират пречиствателна станция? Ще могат ли да направят депо и завод за отпадъци? Или за това ще плати държавата, за да могат да печелят няколко семейни фирми? Това, че проектът е с чужди пари, какъв проблем е? Нашата държава има ли парите за изграждане на тази инфраструктура, за която говориш? Българите работят за жълти стотинки навсякъде - и в български, и в чужди фирми. Дори бих казала, че в чуждите фирми заплатите са по-големи и се работи по на светло; българските фирми са повече в сивия и черния сектор. 

 

Донче, в строителството изгоряха фирмите подизпълнители, защото българските фирми посредници не им платиха, а не че не дойдоха парите по проектите или от главния инвеститор. Да, тази година бях в Приморско, да, има недовършени строежи, много, но те НЕ са собственост на големи фирми. Лично познавам такава малка строителна фирма, която в бума на строителството, без да има нужния капацитет, реши и тя да бъде "Барабар Петко с мъжете." и като се награби с голям кредит и разчитайки на продажби на зелено, тръгна да прави апартаментен комплекс на морето също (не зная точно в кой курорт). Е, само след година дойде кризата, спряха продажбите, не могат да си обслужват кредита и така си им стои недовършен и техния строеж. Та, ей такива дребни проекти на парче не бива да се одобряват, те презапълниха курортите. И не само на морето.

 

Диди, в планините работят с пълен капацитет 2-3 месеца през зимата и 2-3 месеца през лятото. Ами на морето как е? Лятото 4 месеца. Ми това е дори по-малко, отколкото в планината. И никак не съм съгласна, че базата в планината е достатъчна. Щом е достатъчна, защо все не мога да си намеря места за ски-ваканция? И Станимир е прав - с 550млн. евро не може да се направи грандомански проект, дори и в България.

 

Не знам, според мен пишете чисто емоционално, без да мислите.

Линк към коментар
Share on other sites

Защото излее ли се веднъж бетон на една земя, от нея вече само гробище става... В родината ни колкото щеш такива. Да изброявам ли или няма нужда? Нашите деца никога никога няма да видят Слънчев бряг такъв, какъвто го помня аз - хотелчетата сгушени в гората, само по табелките се разбираше кой къде е. Така беше и в Пампорово, и в Боровец, и в Трещеник, и в Паничище и.... 

Сега в Паничище е тъжно - само на десет метра от лъскав хотел - руини от стара писта, ръждясали железа, натрошени бетонни платформи. В Слънчев бряг вече няма гора - и почти никъде вече няма - дори в Царево и в Арапя е на изчезване, дори и в Камчия, макар и да е защитена зона...

В Пампорово и в Боровец германци или австрийци бяха започнали да строят малки къщи алпийски тип - скрити между дърветата - да се отсекат най-много три дървета за тях. Сега са възправили снага чудовища с огромни канални тръби, които се заустват... сещате се къде... Както и на морето се заустват... в морето... 

 

И Дианче - в Рила ще стане същото като на морето - точно както си го описала по-горе... 

Въпросът е -  КОЙ  има интерес непрекъснато да се вземат заеми, да се започва, да се строи и да не се достроява, за да не може да се проследи колко пари откъде са дошли, в какво са вложени и... абе не ми се говори.... тъжно ми е за България... 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...