Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Консуматорското общество - какво ни дава и какво ни отнема?


Донка

Recommended Posts

В другата тема за МОЛовете няколко пъти се говори за консуматорското общество. Някои виждат в него Злото, други нямат против и го смятат за нормално стъпало в развитието на цивилизациите, трети го възхваляват с думата "прогрес" и дори финансират програми от типа Консуматорска класна стая. 

 

Какво е вашето мнение? 

Линк към коментар
Share on other sites

Добро уточнение, но като се размислям сега, ми се струва, че ще е интересно да ги видим и дискутираме в двата аспекта едновременно. А дали са два?

Линк към коментар
Share on other sites

„Растежът заради самия растеж е идеология на раковата клетка.“ Edward Abbey

[indent]

консумирам

(гл.) потребявам, употребявам, изразходвам, поглъщам, харча, изхарчвам, прахосвам, изяждам.

[/indent]

Значи и по дефиниция консуматора е прахосник, който харчи, поглъща и изяжда. Същото важи и за потребителя – просто думата се възприема по-добре от слушателя. Е, аз не искам да се възприема по-гладко, ами напротив – нека по-абразивно да звучи, че да се разбере негативния смисъл на консумацията от консуматорите в консуматорското общество. :-)

В нашия език е потребител е влязло от славянските езици и по-конкретно от руския потребитель, като консуматор е изместено по незнайни причини и се ползва в негативен смисъл и за неодушевени предмети, напр. „Радиото е слаб консуматор на енергия“.

В испанския език consumidor и usuario се ползват с еднаква сила и значение. В македонския, сръбския и околните им езици, думата е потрошач, т.е. този който изразходва, харчи.

В общи линии, няма език на който консуматор да има положителен смисъл – това е онзи, който консумира и в края на краищата ще изконсумира всичко и докрай. Положителния смисъл на консуматор може да се случва само в главите на икономистите и то само на онези от тях, които за съжаление имат ограничени възможности.

 

[/indent]

 

и.... алтернативата:

 

 

 

 

В блога има доста интересни статии за "
гардеробите за храна"
:)
и за
група "Де" - 
 Смаляване/Дерастежизация/Degrowth

 

В първия момент реакцията ни е "е хайде сега...", но в един момент човек се замисля...

Линк към коментар
Share on other sites

Моделът свръхпроизводство-свръхпотребление е изчерпан отдавна, въпреки че все още се правят опити за съживяването му. Няма начин статуквото да се запази и последните рецесии в световен мащаб са само началото. Мисленето на хората вече е променено, а и икономически е невъзможно да бъдат удовлетворявани прищевките на потребителите на досегашните смешно-ниски цени.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Понеже нищо не се случва в живота на тези пластмасови човеци, им се осигуряват забавления под формата на търговски центрове с бърза храна и бързи покупки. В Щатите има шкафчета за съхранение на вече купени вещи, които не ти трябват на момента и да си ги оставиш в магазина. 

На мен евтини стоки не ми трябват, но не ми трябват и скъпи боклуци. Нямам желание да си купувам всяка година нов телефон или да си сменям колата често. Не съм само аз на тази земя. Ако китайците решат да се изкъпят, водата на планетата ще свърши. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Един пример за това до къде може да стигне консуматорското общество и по-точно шопинг манията - тези хора от клипът към който давам линк просто са загубили човешкия си облик. А живеят в една от най-проспериращите страни (САЩ) и съвсем не са умрели от глад.... Става дума за така нареченият "черен петък" през декември, който мина и у нас, но не успяхме да ги стигнем американците. :)
 

Линк към коментар
Share on other sites

Жалко наистина... Изобщо "Парица е царица" се опитва да превземе цялата планета. 

И все пак има надежда. Познавам мнооого млади хора, които не само не се зомбират от тези "ценности", а напротив - все повече напълно осъзнато се дистанцират от тях и възпитават и децата си в любов към природата и приятелството... Явно отново е дошло време разделно...

Линк към коментар
Share on other sites

Има ли си създаването на консуматорския тип общество идеолози? Ако да - кои са те? Къде е границата между консуматорство и нормално потребление?

Редактирано от Сингам
Линк към коментар
Share on other sites

Жалко наистина... Изобщо "Парица е царица" се опитва да превземе цялата планета. -----   Защо жалко ? Може ли по друг начин да разбера че всичко си има цена . Всичко е разултат от нечии труд .И тока и хляба и светлината . По някое време идва бирника и казва , време е да взема моето .И ако не съм създавал , само съм консумирал  :) от мене , след бирника , не остава нищо .

 

 

пп ...според мен светът се развива . На къде  , е друг въпрос . Значи  , процесът на развитие може да се разгледа като сбор от няколко по малки процеса .Има консумиране (събиране и преработка) ; има и градеж , разрастване .Границата е , когато се ограничаваме само в поддръжката . Когато не полагаме усилия за развитие ... Когато сме над тази граница , ни помагат едни сили . Когато се задоволяваме с постигнатото и лежим на лаврите . С нас се занимават други сили .

 

 

 

 

 

 

 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...