Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Секс? Какво е отношението ви към него?

Recommended Posts

Здравейте,

Незнайно защо сред духовно търсещите, а и не само сред тях, тази тема като, че ли е малко коментирана и донякъде е табу. Сякaш това преживяване не е част от чудото наречено Живот. Особено в БГ хората като, че ли се срамуват да я коментират. Резултата е цели поколения израстнали със задръжки и комплекси. Много житейски драми се дължат единствено на незнание или странно отношение към въпроса. Може би повече трябва да говорим и мислим върху нея? Като че ли твърде много страх имa свързан с тази тема? :unsure:

  • Какво е вашето отношение към секса?
  • Секса анти-духовен ли?
  • От една страна духовно търсещите практикуват, а от друга страна мълчат и не обсъждат? Това не е ли лицемерно?
  • А секса за удоволствие?
  • С постоянен партньор или без?
  • Дали е само въпрос на техника?
  • Можете ли да говорите по сексуални теми с непознат или малко познат?
  • Може би е въпрос на енергия и впрягането и на работа за духовни цели?
  • Как да я трансформираме тази енергия ако я имаме в повече и ни прави бели във вътрешния (и външния) живот? Знаете ли конкретни методи?

:smarty: Как мислите?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Иво,

радвам се, че си подхванал тази тема! :)

Между другото наскоро си задавах същите въпроси и ми беше доста интересно да разбера дали секса противоречи на духовните стремежи. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Може би не случайно мисълта за деня днес (24.02.04) е: "В живота нищо не трябва да бъде унищожавано, а само трансформирано."

На друго място съм срещал/чувал сентенция от сорта: "Убийте страстите и ще убиете живота."

Може би и в тази посока трябва да се мисли също.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:yinyang:

Разпиляването на енергията дови до разруха. А задържането на едно място води до експлозии. Следователно енергията трябва да се движи, да прелива , да се трансформира. Да се проява в различни направления.

Животът е движение.

Остава въпросът - толкова ли е лесно да се трансформира и управлява енергията? Да се усеща и разбира?

Каква мъдрост, чистота и воля са необходими за да държи човек ключа не енергията? Много голяма.

Нижни са услия, любов, опити, мислене и съзнаване.

Не човек да се предаде на разни страсти,които да го опустошат.

Но да не стане сух колон, отричащ енеергията, живота и всичко покрай нея.

Волтер беше казал, че страстите са вятъра, който издува платната на платноходката на живота?

Но как да направим така, че вятъра да е попътен, а не да се превърне в моркса буря? :hmmmmm:

Добри въпроси :harhar:

:yinyang:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:angel:

чувала съм и дори съм чела някъде, че колкото повече напредваш духовно толкова по-малка нужда имаш от секс, но че това е един естествен процес, който е по-скоро следствие и дори, че ако се опитваш да подтискаш този вид страст или емоция има по-скоро обратен ефект

когато се напредне духовно, блаженство което се изпитва е многократно и несравнимо по-силно от всякакъв вид човешка любов (секс) и точно тогава започвало да се губи всякакъв интерес към секса

аз не съм толкова духовно напреднала :D

и всичко свързано с темата ми е интересно

:feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Секса е нещо хубаво, великолепно, чудесно. Когато обичаш, естествено е да искаш да докоснеш душата на партноьра. С подходящия човек, се постига всичко. Секс без любов, това е нагон. Не го разбирам. Може би, понеже мъжете и жените имат различно усещане и разбиране за секс.

Правете любов, а не война :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте :P

Ето една теория за провокация :)

Сексът и защо ни е страх да говорим за него?

В сексуалното общуване между хората от край време има много неясноти, табута, комплекси…

Духовните хора в своят път често са склонни да го игнорират като форма на общуване и го причисляват към низшите проявления на душата, страсти непозволени и отричани зад фасадата на дълбока моралност. Истината за секса всъщност е далеч по-реална и достъпна за всеки, решил да поеме по пътя на себепознание.

Много често срещано е да се насаждат комплекси у малките деца в тази насока и внушаването им от най-ранна възраст, че сексът е лош, непристоен акт от който би следвало да се срамуват или най-малкото да не говорят за това.

А истината за единението на мъжът и жената е друга…

Частица божественост се ражда от най-висшата форма на общение между двама.

Епохата на Водолея се надявам да даде нови насоки на това измерение. Противно на природата ни е да отричаме актът на собственото си сътворение.

В една по-друга насока е и теорията за нива на общуване в сексът. Различно е проявлението му при хора от различни нива на еволюционно развитие. Жалко е, че хората достигнали големи висоти в своето усъвършенстване са потиснали тази си природна наклонност за получаване на по-висока октава на трептене…

Ето как са пропуснали важен урок в развитието си и им предстои да се върнат и го усвоят под друга форма.

Никой на този свят не е толкова висш, че да надскочи собствената си природа, отричайки сексуалността си. Ако бяхме наистина толкова висши, нямаше да живеем в тези си тела и в тази реалност, нали?

Всички сме се появили по един и същи начин и непорочното зачатие е още много далеч от еволюцията ни в материята.

Сексът не спъва нашето духовно развитие. Той е част от него, неделима като дишането, храненето, пиенето, усмихването…

Природата живее в нас и чрез нас …

Нивата в сексът са най-общо казано четири.

Първо ниво е подчертано физическо. Тук се изразяват най-вече инстинктите у човек, естественото му проявление е изцяло в материалният свят и не касае душата. Много важно е да се разбере, че душата също участва в сексуалното общуване. На първо ниво нейното участие е в латентна форма, само присъства без реално да се осъществява някакъв духовен обмен между двамата. Тук най- ярък пример може да се посочи порнографската индустрия и нелепият начин за демонстриране на власт на мъжа над жената, чисто физически.

Второ ниво е доста по-емоционално и продуктивно. Имаме влюбване. Емоция велика и загадъчна, вдъхновявала поети и художници, музиканти, творци…Ех, любов…Сексът между двама влюбени е изключително изживяване, разтърсвъщ, наситен екстаз. Любовта придава романтична окраска и нежност, копнеж. Голяма е разликата между първите две нива. Всъщност веднъж отскочили от земните окови на материята в първо ниво, далеч по – лесно става изкачването нагоре. Тук душата за първи път узнава що е споделяне. Физическото сливане е спонтанно, истинско изживяване на душите във физическо проявление. Природата казва “Да”…

Трето ниво е специфично по своята същност от гледна точка на йерархията. То не е над второ, а по-скоро е около неговата височина, но с друга насоченост. Сексът е осъзнат инструмент на общуване. Психологически погледнато това ще рече, че партньорите притежават в достатъчна степен познания по отношение тънкостите и техниката в сексуалните си умения. Лесно е преминаването от второ в трето ниво. Осъзнатите индивиди почти никога не се задържат на второ.

Себепознанието им от висотата на културата им дава дълбочинност и проникновеност, осигуряващи в пълна степен съзнаване, по време на акта. Дисциплината и самоконтролът, постигнати по пътя на самоусъвършенстване, са ценни качества в секса. Превръщаийки го в изкуство, доставят на партньорите си изключителна наслада. Това е ниво, където в значителна степен е акцентирано на психологическата страна в секса. Общуването започва далеч преди самият физически допир. Нагласата, атмосферата, детайлите, финните нива на душата у дригия са поле за действие в трето ниво. Тук вибрациите са много специфични и има голяма опасност от злоупотреба. Хората, увладяли трето ниво дължат изключително сметка за всяко свое действие тук, понеже възможността им да упражняват власт върху партньор от по-долно ниво на практика е неограничена. Моралът и етичността са задължителни! Интересно е да се спомене, че на трето ниво любовта не е задължителна. Съществува голяма близост между двамата, но емоционалната свобда е отличителната черта от второ ниво. Индивидите са свободни, ограничения няма, само желание от двете страни.

Четвърто ниво е съдба. То е сливане на сродни души, увладели първите три. Прилича на екстаз, избухване на милиони малки частици светлина, сетивата са наситени до краен предел, имаме цяло. Те са едно с душите си, сърцата си, мислите, чуствата… Едно! Тук всичко е любов. Хора, срещнали сродната си душа могат мигом да се принесат от първо в четвърто ниво. Защото любовта е висша сила, неизменна, вечна като самата пролет и чудесата са нейната сила. Дар от Бога за човеците е най-красивото чувство! Насладете му се!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:hmmmmm: Доста противире4ива тема!

От една страна секса дори и низша проява на любов е любов.

От друга 4исто физиологи4ески 4овекът без разлика между жени и

мъже има нужда от задоволяване на тези нагони.

твърди се също 4е много голяма 4аст от деиствията ни са провокирани именно

от сексуални инстинкти.

Защо например както ве4е беше споменато интелектуалци и мислители са обикновенно самотници.Дали това се дължи на духовното им израстване! Според една теория за типовете ли4ности у всеки 4овек доминира дадена функция .

Мисловната например е противополижна на 4увствената.

При интелектуалците доминира именно тя,от това следва 4е 4увствата са слабото им място.Именно осъзнаваики тази уязвимост те бягат от обвързване или каквато и да е проява на 4увства.

Виждала съм много слу4аи на хора изживяващи се като духовни ли4ности и претиндираши за успешно справяне с трансформирането на сексуалната си енергия.Определено смея да твурдя 4е имат нужда от психотерапефти4на помощ.

Според мен нищо не става на сила, а неизбежно идва с времето си :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:))))Прав си :)) я само погледни колко хора са я прочели , а колко са се включили:)))

според мен за всяко нещо си има време :)))

според мен е абсолютно необходим за да бъдем хора , да създаваме хора, да бъдем богати с още един от аспектите на любовта :))

вярно е че има секс като чисто физически контакт , но според мен ако я няма духовната близост и чувството на любовта, губим самите ние / поне , мисля жените сме така устроени :))))/

количеството енергията във всеки от нас може да нараства и намалява , може да се транформира от физическа в сексуална , емоционална и психическа. Въпрос на желание и на умения . Ако видим , че натрупването и в една форма започва да прави бели , може "насилствено" да я насочим в друга форма :))

като се затрупаме с работа- например :)))) или се заемем със спорт :))не че е най- подходящото , но е най лесното :))

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето един въпрос, който може да бъде според мен ключ за разбиране на тази тема, а именно: Сексуалното желание може ли да бъде задоволено със секс?

чувала съм и дори съм чела някъде, че колкото повече напредваш духовно толкова по-малка нужда имаш от секс, но че това е един естествен процес, който е по-скоро следствие и дори, че ако се опитваш да подтискаш този вид страст или емоция има по-скоро обратен ефект

В тази насока на мисли преди малко попаднах на следната инфо, която донякъде съвпада с тезата на Силви: "Източната философия казва: "Убий всяко желание!" Това не е добър превод, истинският превод на тези думи е: "Тури всяко желание на мястото му". Няма какво да се бориш със своите желания, важното е да се издигнеш над тях и те сами по себе си ще се урегулират. " (източник: Акордиране на човешката душа, т3, съст: Боян Боев, стр. 262-263)

Сексът не спъва нашето духовно развитие. Той е част от него, неделима като дишането, храненето, пиенето, усмихването…

Това, което спъва е отношението ни към него според мен, а не толкова самия секс като действие. Чувствата, мислите, които асоциираме с него, те са, които ни спъват. В организма, както и в природата, процесите трябва да стават по естествен начин. Всяко насилване в една или друга посока, може да доведе до проблеми.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте :)

Няма да говоря от позицията на духовно извисен човек, не само защото не се считам за такава, но и защото не мисля, че тази тема го изисква. Незная какви теории точно има за секса и духовното израстване, но за мен едното по никакъв начин не би могло да пречи на другото (изключвам, разбира се, случаите в които секса е самоцел). За да имаш здраво тяло ти е нужна здрава душа, по същия принцип, за да имаш здрава душа ти е нужно здраво тяло. Тяло, за което да се грижиш. И това не изисква само ползване на козметика, спорт или масажи ;). За мен секса също спада към грижата за тялото. Това е естествена нужда, като пиенето на вода например. Ако сте духовно извисени няма да спрете да пиете вода, нали? Пиенето на вода няма да разхищава енергията ви, нито пък ще ви отклонява от пътя ви..Е, защо тогава ситуацията със секса да е различна? Какво прави една естествена нужда по-различна от друга такава?

Секса е част от духовното. При определени обстоятелства и с подходящия човек би могъл да бъде по-възвишен от всякакви разговори, действия и т.н.

Поздрави :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Всъщност, човека е колектив от множество същества... Единна монада, обединяваща съставящите я "малки монади". Трудно е точно да се определи къде е същинският човек и къде са неговите "помощници". Много малка част от действията са съзнателно управлявани, повечето възникват под въздействието на "примесите", на влияния вън от нас.

В този ред на мисли, важно е да се разграничи източника на сексуалният импулс. Според нивото му, от по-низша или по-висша монада в човека, той би имал различен характер, съотв. различно проявление и последствия.

Когато човек е хармонизирал съставните си монади, т.е. всички са подчинени на централната, без да бъдат подтискани импулсите им, това е идеалното състояние според мен.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

А, навлизаме в много несигурна зона. Това го пиша на базата на абстрактни разсъждения, не съм сигурен какъв метод е приложим и дали съм приложил такъв въобще.

Предполагам, че методи за развиване на будността (т.е. концентрация), от една страна, от друга - съзерцание, самонаблюдение, биха позволили идентификацията на импулса във вътр. план.

Задачата за хармониране на "помощниците" (ако мога така да се изразя относно отделните компоненти, които ни съставят) според мен е по-сложна.

Вероятни методи, вършещи работа според мен

- осъзнаване ( на собствената си зависимост от "помощниците" и следователно инертност)

- чрез съзерцание и медитация (все още не правя голяма разлика м/тези понятия;

- единение на "помощниците" с единната монада

- Молитва, предполагам че това е най-ефикацният метод в случая.

- Да "говориш" на тялото си, на клетките си, на всички по-големи съставящи ни компоненти - това са живи същества, с които сме свързани. Дори за мислите Учителят казва, че са живи същества. Като отправим импулс на любов към тях, като обичаме всеки елемент от тялото и душата си, би трябвало да постигнем единство, оттук и разрешаване на евент. възникнали противоречия :angel: .

Ще се радвам, ако има по-различни и по-пълни мнения по този въпрос.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Преди време гледах едно предаване с участие на психолози, където обсъждаха подобни въпроси.

Това, което разбрах от психолозите малко го разширих с моя опит и наблюдение. Получи се следното.

Често срещани прични за проблеми при изразяване на сексулаността:

- човекът не харесва/обича тялото си

- не е учен от майката/бащата как да изразява по фин начин сексулаността си, финната еротика. Учят ни, че трябва да бъдем умни, добри, но не и как да се справим с една от най-големите сили в нас – сексуалността.

- малко известна информация за самото общуване и практически как става (в ранната възраст); малко информация от родители и образователната система.

- малко информация за емоционалните, умствените и въобще житейските аспекти на въпроса.

- децата нямат модел на подражание, освен медиите и приятели. Често приятелите объркват, тъй като и те са неинформирани, а медиите са комерсиализирани и се водят по модата.

- разведени родители и травмирани от това емоции и мироглед

- родители, които рядко или никога не говорят по тази тема с децата си

- родители, които никога не се изразявали обич помежду си пред детето си

- родители, които са упражнявали над детето или помежду си всякакви форми на насилие (физическо, емоционално, психическо)

- незнание за изразяване на емоции и чувства, стеснителност, затвореност

- недобро умение за общуване

- неумение за спазване на дистанция – приближаване и отдалечаване при общуването

- травми от общуване с другия/същия пол в ранна възраст

- психическа стегнатост по време на самото сексуално общуване. Източното мислене (и психология) набляга на пътя, на самото общуване, а западното - на крайната цел.

Как мислите? Дали са верни по-горните разсъждения?

А ето и една по-езотерична гледна точка към въпроса. Примерен компелкс от методи за трансформиране на енергиите. Един приятел го е пробвал и ми каза, че има много добри резултати. Касае се за упражнения дадени от Учителя за балансиране на енергиите в организма. Редовно практикуване на методи за енергиен баланс като:

- четерите упражнения

- шестте упражнения

- двадесет и едно упражения

- дишане

- молитви със специално и нормално дишане

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Да, сексът пречи, но се различава от праването на любов! А то е възможно само с един партнъор в определен период от време - и то не просто партньор, а човек към който изпитваш висши чувства! Тогава и самото физическо чувство е несравнимо, макар че лично аз имам странни отношения към него.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, обични приятели форумци! Моят творчески форумски отпуск почти изтича , но гледам че има още доста нераздвижени теми! Стигнах и до тази също чудесна тема - секса.......като част от нашия живот !

Да ги подредя по степени : секс - сексуалност - любов .

Сексът е свързан с тялото/телата ни и разните телесни функции/ качества/особености.Тялото трябва/струва си... да преживее "оргазма"/сливането/тръпката ....май тази думичка я изписваме за пръв път във форума....и тогава всеки сам решава/преценява какво да прави...по въпроса , с кого , кога , къде и колко често/рядко...

Сексуалността всъщност е нашата способност да желаем интимния контакт , да го предизвикваме съзнателно или като естествена даденост( магнетичните личности, външната красота ..), способността ни да привличаме или отблъскваме физическата/ интимната близост.

Любовта е взаимното сливане на всички нива с всичката възможна Чистота + Нежност + Одухотвореност+Хармония......

Темата е даже изключително важна и чудесно го е изписала Надежда

Никой на този свят не е толкова висш, че да надскочи собствената си природа, отричайки сексуалността си. Ако бяхме наистина толкова висши, нямаше да живеем в тези си тела и в тази реалност, нали?

Всички сме се появили по един и същи начин и непорочното зачатие е още много далеч от еволюцията ни в материята.

Сексът не спъва нашето духовно развитие. Той е част от него, неделима като дишането, храненето, пиенето, усмихването…

Природата живее в нас и чрез нас …

Ние можем и е добре да говорим и споделяме деликатно, с трепет и уважение за нежността , за сексуалните си желания и проблеми.....както си говорим по темата за дишането - храненето - радостта и духовността.

Стъпка по стъпка ! С мнооого Любов + Светлина + Мир + Радост!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Това е деликатен въпрос наистина и може да зависят някои неща от самия човек, от неговите минали прераждания, от хороскоп, възпитание, др.

Общо взето според мен е за предпочитане човек колкото може да се учи да овладява тези енергии, за да не е зависим от тях, освен сексуалността има и други сфери на проява на човека:)

От друга страна подтискане без трансформация също може да е разрушително.

упражнения за дълбоко дишане може да помогнат за това, също по дълбоко изследване и самоанализ.

И дали това е за някой просто възможност за едно приятно усещане(преживяване) или нещо преобразяващо... :sorcerer:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Слушали ли сте любима песен на уредба, която предава предимно високите честоти, а ниските "орязва"? Знам, че сте и че не Ви е харесало. Ако слушате само басите, пак няма да Ви хареса. Защо е този страх от Любовта във всичките й проявления? Преди година по повод рождения ден на човека, когото обичам, написах стихотворение, което започва така: "Ти запали в мене всички огньове". Истинската любов се състои от вибрации, обхващащи целия спектър. Нейната светлина е ярка и бяла, звучи като симфония, превзема като мощна вълна. Аз се отказах да споря с нея. Знам, че винаги съм обичала и ще обичам само един мъж. Предпочитам да съм сама, вместо да продължавам да наранявам и да лъжа себе си и другите. Въпреки, че той не се интересува от мене, не мога да си представя да позволя на някой друг да ме докосне. Звучи абсурдно, но се оказва, че аз съм му вярна, без той дори да знае за това. Правя го, защото така ми диктува сърцето и не мога да постъпя иначе. В заключение ще кажа, че любовта може и да се въздържа, може и да даде всичко от себе си. Истинска любов може да има само между един мъж и една жена. Изневярата е ужасно жестока, понеже разкъсва грубо и болезнено създадените интимни връзки между мъжа и жената при тяхното сливане, все едно да разкъсваш човека на парчета, макар и в по-фините нива. А на моя любим богослов ми иде да кажа с усмивка: "Извинявай, че те обичам!".

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, Латина! Шекспир ли беше казал.... Да обичаш е НИЩО! Да си обичан е НЕЩО! Да обичаш и да бъдеш обичан е ВСИЧКО ! .............противоречив изказ на първи поглед .....но преживяванията ти са свързани с интимни дълбоко лични вълнения и избори и ми се иска мнооого деликатно да ти кажа.....на първите две изречения думите с големите букви.....като се разместят....става по добрия вариант....за тебе и за сега...Ще го бъде както ний не знаем!

Любов + Светлина + Мир + Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Всъщност не участвам, за да получавам критични забележки и съвети от хора, които не ме познават. Не съм очаквала това, макар че като се замислих пост фактум, би трябвало. Познавам такива, работещи за собственото си развитие, които се чувстват в правото си да дават с лека ръка съвети за чуждия живот. Наскоро един човек ми каза за едно момиче: "Тя е много любвеобилна, по правилния начин." Дай сега да кажем на огъня къде и как да гори, на вълната откъде да мине... Някои хора биха оставили Любовта да ги отмине, само защото не е в приемлива и правилна според техните разбирания форма. Представете си един вегетарианец, противник на късите поли и дълбоките деколтета, как среща жена, ядяща всичко, облечена непристойно според него, около която грее Любов. Борбата е голяма! Всъщност Отгоре ни учат все повече да се разширяваме, да бъдем толерантни и некритични към другите, да приемаме света такъв, какъвто е. И да благодарим! Предпочитам все пак да не си говорим само общи приказки и да показваме колко сме мъдри, недостъпни и извисени.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Нещата е хубаво да се вземат по Дух, а не по форма.

За Хитлер съм срещал че бил също вегетарианец...

Любовта има различни проявления.(май 35 000 000:)

Може да прозвучи шокиращо за някои, но според Учителя е строго определено кой кого да обича(тъй като в Природата се държи строга сметка за използване на енергията(включително и енергиите на Любовта).

От друга страна Божията Воля е да обичаме без да очакваме да ни обичат.

Любовта е отговорност, още повече че след като обичаме някой може да приемем от него както положителните му, така и отрицателните му черти.

(което не значи, че не трябва да обичаме:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Понякога на човек се дава знание, придружено с множество знаци кой му е определен, но се случва другият още да не го е разбрал или да не му е дошло времето. В такава ситуация аз смятам, че е най-добре да се изчака, защото създаването на нови връзки междувременно може да усложни нещата твърде много. Все пак Любовта може да преодолее какво ли не. Съгласна съм, че не бива да очакваме обич в замяна на нашата обич. На моменти успявам да постигна това, да призная правото на свободен избор на другия, да го благословя и "да го пусна". Знанието, което ми е дадено обаче, ме кара да се надявам и да очаквам това, което е предвидено за мене .

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Гост
Тази тема е затворена за писане.

×