Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Дъгата

Интересни екологични статии

Recommended Posts

04.jpg

За пръв път Япония е атакувана масово от гигантски медузи - с тегло 200кг.

Пречат на корабоплаването (витлата на корабите).

източник

07.jpg

****

13.jpg

Езерото на медузите - Микронезия

*****

nation18.jpg

Едни от най-красивите подводни снимки на National Geographic

Редактирано от Дъгата

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

07.jpg

Всички участнички от конкурса мис Свят 2009 взеха

АКТИВНО УЧАСТИЕ В ЕКО ИНИЦИАТИВИ

и дефилираха по бански и еко лозунги...

източник

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Във Великобритания правят биогаз от отходни води

Уволниха директора на национален парк "Пирин"

Според медийно разследване той е в бизнес отношения с концесионера на скизона Банско в националния парк.

Още от аварията в завода за алуминий в Унгария

Редактирано от Дъгата

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

3b9ace02bce645f1275b5c95321b177e_400.jpg

Токсичните отпадъци от Унгария стигнаха река Дунав

Броят на предполагаемите жертви след аварията в унгарския завод за производство на алуминий Ajkai Timfoldgyar Zrt. нарасна на десет, като сред тях са две малки деца и много възрастни.

Междувременно представител на WWF съобщи пред австрийската агенция АРА, че дори и въздухът вече е отровен.

d881d33ccf38.jpg

Унгарският замърсител предлага по 360 евро обезщетение

„110 хиляди евро за всички загинали, ранени и лишени от покрив е не само неприемливо, но и цинично", се казва в декларацията на природозащитниците от Greenpeace. Те поискаха от виновниците за екологичната катастрофа в Унгария да поемат всички разходи по преодоляването на последиците от аварията и по обезщетяването на местните жители.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

AKО това е вярно, то започва ледникова епоха в Европа

Golfstream1-600x436-150x150.jpg

По последни данни от сателитите Северноатлантическото течение Гълфстрийм вече не съществува, а с него и норвежкото. Тези две топли водни течения всъщност са част от същата система, която има няколко имена, в зависимост от това къде се намира в Атлантическия океан. Цялата система е ключов елемент от топлинното регулиране на планетата, което позволява Ирландия и Обединеното кралство до голяма степен да не са сковани в ледове и скандинавските страни, които не са твърде студени, и е нещото, което защитава света от нова ледникова епоха.

Тази „река“ с топла вода, която се движи през Атлантическия океан се нарича, на различни места по различни начини, но е най-известна като Гълфстрийм.

Цялата тази река с „топла вода“, която тече от Карибския басейн до края на Западна Европа умира заради дисперсанта Corexit, който BP използва за скриване на размера на бедствието в резултат на експлозията на нейната платформа.

Около 2 милиона галона Corexit, както и

няколко милиона галона на други дисперсанти са изсипани в повече от 200 милиона галона суров петрол,

които се изляха досега от кладенците на BP, главно на дъното на океана.

Когато имаше учени, които предвиждаха спирането на топлите водни течения, всички им се смееха - били песимисти..

Благодаря на Вал68 за откриването на тази статия

Редактирано от Дъгата

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В доклада се съдържа недвусмислено послание: до 2012 г., световните запаси от петрол могат да бъдат изчерпани, цените на петрола ще санеконтролируеми, и това не е всичко. „Още през 2015 г., според анализатори на Пентагона, разликата между все по-нарастващо търсене и затихване на предлагането може да достигне 10 милиона барела на ден“ – пише вестникът.

И прогнозите на Пентагона не са уникални. От много месеци има тревожни сигнали, идващи от експерти, анализатори, икономисти. Според Оксфордския университет запасите от петрол в света са надценени три пъти!!!

Очаква се, че през 2011-2015 година на нефтените пазари ще се развива много груб борба. Само погледнете Китай, който всяка година изгражда хиляди километри от магистрали. Днес Китай има 40 милиона автомобила – срещу 250 милиона в САЩ. Търсенето на петрол може да се увеличи драматично.

„В същото време обемът на суровината, който може да се осигури от нови области на добив, е ограничен. Според доклада на Пентагона: Каспийско море, Бразилия, Колумбия, Американски континенталния шелф могат да компенсират спада на старите области, но те не увеличават общото производство, а същото се отнася и до катранените пясъци. От биогоривата не трябва да се очаква повече от 1% да задоволят енергийните нужди „- посочва изданието.

http://30dumi.pozici...tsit-na-petrol/

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Идва най-студената зима за последното хилядолетие в Европа

Според полски метеоролози зимата на 2010-2011 година може да се окаже една от най-студените за последното хилядолетие. Вината за това се приписва на топлото океанско течение Гълфстрийм, което почти е замряло

Според полски метеоролози зимата на 2010-2011 година може да се окаже една от най-студените за последното хилядолетие, съобщи hicomm.bg. Вината за това се приписва на топлото океанско течение Гълфстрийм, което почти е замряло – през последната година скоростта му на движение е намаляла почти два пъти в сравнение с предишните няколко години. Затова в момента Гълфстрийм не може да компенсира студените въздушни маси идващи от Арктика. Според климатолози от Института по метеорология и водно стопанство на Полша тези промени вече се отбелязват в Норвегия и други скандинавски страни.

Ако течението Гълфстрийм напълно изчезне, Европа ще бъде скована от нов ледников период, а в Скандинавието е възможно да се образува огромен ледник. Според някои учени намаляването на скоростта на топлите океански маси може да се дължи и на аварията в нефтодобивната платформа на BP, която се случи на 22 април тази година. От тази дата до края на юли в океана са попаднали между 600 и 760 хиляди тона нефт.

Разбира се – според други източници изводите за състоянието на Гълфстрийм може да са прибързани. Океанологът от НАСА Джош Уилис демонстрира доказателства за увеличението на капацитета му през последните 18 години, базирайки изследванията си на спътникови снимки и изследователски кораби.

Информацията за намаляващата сила на „океанската река“, която е десетки пъти по-мощна от Амазонка за пръв път е публикувана през 2005 г. Тогава британския океанограф Хари Бридън публикува статия в сп. Nature за забавянето на циркулацията на водните маси на Гълфстрийм с 30% спрямо 1957 година.

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/15190/Idva-nai-studenata-zima-za-poslednoto-hilyadoletie-v-Evropa

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Бутилка сама се пълни с вода

Идеята е „открадната“ от пустинен бръмбар


_64341948_beetle.jpg?1355128996
 
Пустинен бръмбар даде идея на млади изобретатели за технологична иновация. Наблюдавайки насекомото, те стигнали до идеята за бутилка, която сама се пълни с вода от... въздуха.
Пустинният бръмбар живее на най-сухото място на Земята - пустинята Намиб. В хитиновата обвивка на гърба си той има издутини. Нищожната влажност от въздуха се кондензира между тях, докато се образува капка. Тя се търкаля по каналчетата между издутините и пада директно в устата на бръмбара. 
Изобретателите копирали релефа от гърба на насекомото и го внедрили в бутилка. Използвайки същия принцип за кондензиране и отвеждане на влагата, тя сама се пълни с вода. Повърхността на бутилката е мозайка от хидрофилен и хидрофобен материал. Технологията е еко - с нейна помощ вода за домакинствата може да се набавя и в най-сухите райони. 
Ако керемидите на сградите бъдат покрити с новия материал, той ще кондензира нощната влага до вода и ще я отвежда в резервоари. До 2015 г. изобретението ще е на пазара.
 
 
Източник: spisanie8.bg
Редактирано от mvm

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Изкуствено дърво чисти тон СО2 на ден

http://30dumi.eu/2010/07/izkustveno-darvo-tchisti-po-edin-ton-vagleroden-dvuokis-dnevno/

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Стар кораб, който австралийското правителство е използвало по време на Втората Световна Война за транспорт на продоволствия и оръжие, а в следвоенните години - за превоз на каменни въглища, получило втори живот. Корабът бил поставен в залива Сидни, а на него се появила изкуствена мангрова гора. Сега тази плаваща гора привлича обективите на фотографи от цял свят. 

20110222_104-1024.jpg

 

priroda.su

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Първата "зелена" търсачка

 

 


%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%8D%D0%
Един клик в търсачката  Ecosia.org спасява 2 квадратни метра влажни тропически гори, защото 80% от доходите се зачисляват на Световния Фонд за Дива Природа  (WWF) за защита на басейна на Амазонка. Дъщерният сервиз от  Bing и Yahoo - Ecosia също така разполага със собствени сървъри, които работят на екологически чиста зелена енергия. 
 
"Една от най-големите заплахи, стоящи днес пред човечеството ние смятаме, че е намаляването на екологичното здраве на нашата планета. Като социален бизнес, Ecosia прие решение да съсредоточи внимание на екологичната устойчивост като основна цел" - се казва в официалния сайт на търсачката. Съгласно разчетите, от момента на своето създаване до началото на 2013 проектът е предал около 1 милион  долара за защита на планетата от варварското стопанисване на човека. 
 
 
През последните 50 години ние се нагледахме на разрушението на тропическите гори: всяка минута от лицето на Земята изчезваше зеленина, еквивалентна на 30 футболни стадиона. До днешния ден хората успяха да унищожат половината от всички дъждовни тропически гори, да не говорим и за другите проблеми - неправомерен лов и риболов и нови строежи, носещи вреда на екологията. Политиците само даваха обещания, но нищо смислено на можаха да направят - или не искаха да направят. 
 
Ecosia вече за кой ли път указва причините, защо е толкова важно да се съхранят тропическите гори. В тях са съсредоточени най-разнообразните еко-системи на нашата планета - повече от 30 милиона видове растения и животни обитават в този регион, т.е две трети от всички видове в света. Дъждовните гори също така играят ключева роля в регулирането на климата на Земята, функционират като "белите дробове" на нашата планета:  те поглъщат огромно количество въглероден двуокис от атмосферата на Земята, съхранявайки естествения баланс. Изсичането на горите се смята за втората по важност причина за измененията в климата днес. 
 
Най-приоритетен е  Тумукумаке - регион в северна Бразилия. Тук се намира един от най-големите горски световни запаси -  - 38 867 квадратни километра (което съответства на размерите на Швейцария), от 80 до 90% от които все още остават незасегнати. Освен това , този регион е един от най-разнообразните биологически, също така тук се съдържа т около 20% от незамърсените водни запаси на Земята.
%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%8D%D0%
Всички тези богатства иска за защити  Ecosia, като поддържа повече от десет годишната инициатива на бразилското министерство на околната среда, Световната банка, Световния екологичен фонд и Световния фонд за дива природа. Затова  Ecosia се стреми да увеличи потребителите си, за да направи своя принос в защитата на дъждовните тропически гори. Потребителите на  Ecosia могат напълно безплатно да помогнат да се спасят тропическите гори, като поставят екологичната търсачка по подразбиране в браузера си, или поне понякога да я използват. Толкова е просто!
 
"Ако на вас ви харесва това, което правим, помогнете да разпространим идеята" - апелират създателите на  Ecosia. – "Разкажете на своите колеги и приятели, учители и родители за нашето начинание. Освен това можете да ни последвате в Tweetter и да се присъедините към световното движение за устойчиво развитие".
%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%8D%D0%източник : 
http://facepla.net

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×