Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кратки въпроси и мнения


Васил

Recommended Posts

Конкретно за вегетарианството аз разбирам, че това е ценност и никога не съм го подлагал на съмнение. От чисто любопитство, ако щете, аз се интересувах за неговите измерения и аргументираност. Ако ми бъде казано "не се обсъжда под никаква форма", то аз няма да го обсъждам под никаква форма,

 

1. Всъщност, темите за месото, които са пуснати от потребителя vorfax (за справка линковете са дадени по-горе) подлагат на съмнение целесъобразността и здравословното влияние на вегетарианството, което по принцип не е забранено за обсъждане, но не влиза в приоритетите на този сайт. Подобна ситуация би се получила, ако във форум на ловци и риболовци се пускат няколко теми, подлагащи на съмнение хуманността на лова и риболова и в прав текст твърдят, че последните са заплаха за родната природа. Какъв шанс имат тези теми да оцелеят там изобщо? 

 

2. Аргументираността на вегетарианството е един от приоритетите на форума доколкото участниците дават информация и/или опит, свързани с вегетарианския режим на хранене. В правилата е написано какви теми и по какъв начин не се обсъждат при нас. Едната тема, която потребителят vorfax започна директно гласеше "Месна кухня", възнамерявайки да се изтъкват вкусовите и хранителни качества на месната храна. Поради неадекватността на подобна тема - тя беше пренасочена към дискусия, в която потребителите могат да споделят своите мнения за и против храненето с месо. След като темата изчерпа този замисъл и новите мнения започнаха да повтарят стари тези, екипът взе решение да я затвори, за да насочи вниманието на потребителите към други, по-адекватни за този форум теми. 

 

С това смятам дискусията за темите и мненията на потребителя vorfax за изчерпана. Затварям темата за известен период от време, за да не се остави възможност за зацикляне на разговора в нея. 

 

 

(Ако все пак потребител почувства сериозна необходимост да зададе въпрос или да даде мнение докато тази тема е заключена, моля нека ми пише лично съобщение, за да дадем възможност да ги публикува.)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Отговори 320
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Благодаря на чудесния екип на сайта за отключването на тази тъй удобна тема.

Въпросите ми. Защо някои души, напуснали физическите си тела (завинаги или временно), могат да местят предмети, да докосват осезаемо хората в плът, а други не могат ? Доколкото знам, зависи с каква енергия разполага съответната същност. Предполагам, нивото на духовна осъзнатост има значение за това дали и доколко душата ще може да влияе върху събитията в материалния свят, но това единственият фактор ли е ? Ако не е единственият, има ли други фактори и кои са те ? Чел съм за случаи, в които души на покойници местят предмети (това е застъпено и в някои филми). За това доколко душата ще може да въздейства върху материята, има ли значение дали тя е в центъра на мегаполис или в някоя гора ? Способността за въздействие, влияе ли се от вида и силата на емоциите, които напусналият физическото си тяло изпитва ? Силен гняв, силно желание за нещо, може ли да му помогнат да се материализира видимо за околните или поне да стане осезаем за тях?

 

П.п.: Публикувах повече въпроси, отколкото мислех да публикувам. Ако някой модератор желае, нека направи нова тема от коментара ми.

 

П.п.2 : В някои филми са показвали, как душата се концентрира и чак тогава успява да повдигне предмет или да нанесе удар (с астралното си тяло). Друго : знам, че на медиумните сеанси, явилата се душа черпи енергия от присъстващите и така става възможно да прави определени изпълнения (почукване, докосвания на присъстващите, материализация на образа, който е имала при живота и в плът).

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Сигурно ви е познато усещането за духовна сладост, приповдигнатост - става дума за една душевна приятност, свързана с духовното. Например усещате сладост от прочитането на някакви духовни текстове, или от това, че в момента медитирате или се молите. Готино ви е на душата. Възможно ли е човек да се пристрасти към тази хубава емоция, трябва ли да я търси, когато усеща, че му липсва ? Да се опитва да я предизвика ? От това, което аз знам - не бива да се допуска подобна зависимост (нещо, което ми се струва доста трудно). И не е ли все пак пристрастеността към това да ти е благо на душата, за предпочитане пред това да си пристрастен към телесни изживявания ?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

В един индийски филм, някакъв професор занимаващ се с паранормалното заяви, че за да се установи дали на дадено място има дух, трябва там да се остави лимон. Ако лимонът почервенее - има дух. На мен този метод за проверка ми се струва ненадежден. Срещали ли сте подобен род информация ? Какво мислите по въпроса - за художествена измислица ли иде реч ?

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

Като нещо, което не подлежи изцяло на предвиждане или на прогнозиране. Винаги, когато се борави с вероятности, имаме присъствие повече или по-малко на случайност. Например, един и същ човек може да действа по два различни начина в една и съща ситуация. Как точно ще постъпи, ние можем да предположим с някаква вероятност, но ако искаме прогнозата ни да е на 100% точна, ние следва да му отнемем свободата и то изцяло..

Линк към коментар
Share on other sites

Предопределеността също ни изглежка като случайност - не може да се предвиди.

 

Ако нещо изглежда случайност, не значи, че не е предопределеност.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Има ли фини светове, в които да има редуване на почивка и работа, сън и бодърстване по подобие на земния живот (иначе казано има ли нейде отвъд цикличност) ?

Уморяват ли се душите, когато не са във физически тела, та да им се налага да почиват ?

Линк към коментар
Share on other sites

Цикличност има навсякъде. Доколкото знам точно от сън във фините светове нямат нужда, но може би редуват по някакъв начин работата с почивка или правенето на нещо друго за удоволствие. В още по-висшите светове пък може би работата и удоволствието се припокриват, но пак би трябвало да има някаква цикличност.

Линк към коментар
Share on other sites

В сборника "За невидимите светове" се цитират думи на Дънов, който казва, че ангелите сутрин се събуждат и започват да пеят. Може би е имал предвид нещо друго под събуждане, а не буквалния смисъл.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Някои хора слагат знак за равенство между Демиурга (Твореца) на вселената и Змията/Сатаната ?? Учителя говорил ли е нещо по този въпрос ? Ако е вярна тази идея, излиза че хората молейки се на Отца се молят на Дявола. :(

Линк към коментар
Share on other sites

Змията захапала опашката си е символ на времето, на цикличността и на развитието. Тя е Кронос и няма нищо общо със сатаната. Разбира се като един от титаните Кронос и след като воюва със Зевс, той в крайна сметка се превръща в отрицателен за гърците персонаж. Оттам му се преписват връзки със сатаната, но сатаната не създава Бог, докато в гръцката митология а и други титаните създават боговете.

Линк към коментар
Share on other sites

Не става дума за древногръцката митология. Твърдението се състои в това, че Сатана (наричан още Змията) е създал вселената, в която живеем (или поне част от това, което се има предвид под вселена в езотеричен смисъл). Цитирам откъс от материал на Елеазар Хараш озаглавен  "ЧИСТОТО СЪЗНАНИЕ е истинската първична имунна система".

 

Защото всеки от нас, по природа, е несътворен (от земна материя) Дух, погрешно идентифициращ се със сътворения си материален "аз", т.е. с егото си, поради това, че е изгубил/ЗАБРАВИЛ истинската си идентичност, влизайки в сътворено (което автоматично означава "нечисто"; Библията казва: "от кал") материално тяло. Физическото, астралното и низшето ментално тяло – всичко това е материя. А материята, по дефиниция, е "нечиста", тъй като всичко вторично, сътворено (от Демиурга; т.е. от Змията) е "нечисто"; илюзорно. Само ПЪРВИЧНОТО (а то е недостъпно за петте физически умствени сетива), е РЕАЛНО И НЕСЪТВОРЕНО ЧИСТО БИТИЕ. ДА, РЕАЛНО Е САМО НЕСЪТВОРЕНОТО; ТО Е ПЪРВИЧНОТО! ПЪРВИЧНОТО е дело на Креатора, наречен още ИСТИНАТА (също ПУСТОТА, БЕЗКРАЙ, ПЪЛНОТА и др.) – така казва окултната наука.

https://www.facebook.com/velina.vasileva1/media_set?set=a.798743333477880.1073741836.100000266612154&type=1

 

Тук не се споменава думата "Сатана", но съм срещал твърдение, че създател на тази вселена в определен смисъл е Дявола. Пример за коментар от този род :

 

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=9687&page=13#entry122460

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

Може ли ангел да се прероди ? Дънов е твърдял, че част от ангелите са паднали (морално) и са заживели на Земята (сборника "За невидимите светове"). Срещал съм въпросното твърдение и в книгата "Фрагменти от духовното познание" на Константин Златев.

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

Всяка една душа ли е предопределена някога да постигне спасение (в смисъл на излизане от самсара) ? Срещал съм теорията, че някои души биват унищожени от висшите сили, защото са супер слаби ученици в училището на Живота. Някак си това не ми се вярва...По - вярно ми се струва (и по - Божествено), абсолютно всяка индивидуалност, рано или късно да постигне това, което е естествено да постигне. Вие как смятате ?

Линк към коментар
Share on other sites

Всяка една душа ли е предопределена някога да постигне спасение (в смисъл на излизане от самсара) ? Срещал съм теорията, че някои души биват унищожени от висшите сили, защото са супер слаби ученици в училището на Живота. Някак си това не ми се вярва...По - вярно ми се струва (и по - Божествено), абсолютно всяка индивидуалност, рано или късно да постигне това, което е естествено да постигне. Вие как смятате ?

Тук може да се получат много неразбирателства в резултат от различия в терминологията. Божествената искра, духът на човека са вечни, неродени и неунищожими. Когато въплътената личност в следствие на множество свои действия прекъсне връзката си с духа, тя просто няма къде да отиде. Ако не се завърне при духа от който е произлязла, тя просто престава да съществува. Никакви висши същества не я унищожават. Просто духът е единственото нещо, което може да й осигури безсмъртие, а тя е прекъснала връзката си с него.
Линк към коментар
Share on other sites

Под "духът на човека" имаш предвид нещо личностно, със съзнание за себе или божествена искра, която е безличностна? :)

Ако е първото - значи индивидуалността е безсмъртна.

Ако е второто - значи духовната смърт е нещо възможно.

Линк към коментар
Share on other sites

Може ли ангел да се прероди ? Дънов е твърдял, че част от ангелите са паднали (морално) и са заживели на Земята (сборника "За невидимите светове"). Срещал съм въпросното твърдение и в книгата "Фрагменти от духовното познание" на Константин Златев.

На пръв поглед е логично, ако е възможно човек да деградира дотолкова, че да заживее отново в животинско тяло, то и ангел да може да падне дотолкова, че да стане част от човечеството.

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

Духът не може да умре. Той е индивидуализиран, т.е. всеки човек си има дух и всъщност човекът е духа. Тази част която се въплъщава и която в момента осъзнаваме като аз, не е точно истинското ни аз. То е само една част от нас. Духовната смърт е нещо реално, но тя не е смъртта на духа, а откъсването на тази част, която се въплъщава и всъщност тя умира. Духът също губи много - според случая, като в най-тежката ситуация може да загуби опитностите от дълга поредица въплъщения.

Линк към коментар
Share on other sites

В едно предаване, чух твърдението, че в онзи свят (простичко казано), душите (които има за какво да страдат) страдали по - малко, понеже там липсва усещане за време. Обаче съм чел, че в низшите сфери на астрала е същински ад ? Както и че самоубийците, много съжаляват, че са си турили край на живота и им се ще да не се прибягвали до подобна постъпка. Може би много души в този свят (материалния) страдат повече, но не всички души.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Може ли да се каже, че на запад, в християнството идеята за прераждането е била изкоренена (ако въобще някога е съществувала...), за да бъдат манипулирани хората по - лесно ? Но на изток (в Индия) е била поддържана и не и се е посегнало..., за да бъдат манипулирани хората ? Тоест, да не са особено активни в социално отношение и по - лесно да се задоволяват с подтисничеството на богатите.

Линк към коментар
Share on other sites

Влие ли Бог (висши духовни същности) върху подсъзнанието и оттам върху поведението на обкръжаващите ни хора с цел да бъде изпълнено това, което сме си заработили като карма ?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...