Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Популяризирането на вегетарианството


Донка

Recommended Posts

Благодаря и аз за този клип, който ме провокира да отворя тази тема.

Без да се впускам в дълги обяснения на професионален език, директно ще си кажа мнението. Мнение, зад което стоят една диплома (не обичам да говоря за това, че я притежавам и не се гордея с нея, но пък ми е помагала много) и две десетки години четене, проучване, и което е най-ценното - опит!

Клипът, предложен по-горе не популяризира вегетарианството. произведения от подобен тип подхранват невротичните състояния на съвременните хора и конфликтите вътре в сърцевината на обществото. Това е едно към едно политиката "разделяй и владей" и се поддържа от контингент задкулисни политици, които биха загубили власт, влияние и пари, много пари, ако човечеството тръгне по пътя на Христос. Загубили позиции и влияние на ниво международни отношения и на ниво вътрешна държавна политика, загубват вече и влияние на ниво социални групи - партии и обществени организации, те се опитват да влезнат в личните ни отношения и вътре в психиката ни, вътре в самите нас.

Повярвайте ми, мен са ме учили като млада как да правя подобни неща и какъв е техният механизъм на влияние. Не случайно Учителят непрекъснато във всичките си беседи повтаря да се свързваме с "доброто".... Не случайно Майка Тереза, на която празнувахме 100 г. скоро, отказва да участва в движения срещу войната. Това са мъдреци - да вземем да ги послушаме и да вникнем в това, което искат да ни кажат, вместо да скачаме първосигнално по свирката на "добри" хора, които ни призивават към погнуса, омраза, осъждане, отрицание на нещо въобще.

Та по темата - кой е най-добрият начин да популяризираме здравословните режими на хранене и по-специално вегетарианството?

Моят категоричен отговор е:

1. Личният пример.

Никого у дома и в кръга на познатите си (а моите са половината град заради дълго практикуваната професия) никога не съм убеждавала.... Откакто спрях да ям месо като желание на организма ми и на предложенията и убежденията отговарям само усмихнато - "ами на мен така ми е леко и свежо в стомаха и в главата и се чувствам много жизнена. Не чувствам нужда от месо и напоследък дори и от яйца и мляко. Просто не се сещам, защото има толкова много други вкусни и хранителни неща, че не стигам до тях. Ето да ти кажа - това лято се научих да ям сурова тиквичка - олеее ако знаеш колко било вкуснооооо..." и се започва обмен на рецепти по женски и всички забравят, че сме говорили за месо и започват да се хвалят как приготвят различните зеленчуци... Като се позичерпи темата, подхвърлям - "А какви дини намерихме на еди-кой си пазар! Два дни само на дини бяхме по горещините - супер си беше."

Въпрос -"Ама как без готвено ли бе?" - "Ами дааа - свикнах и ми е толкова по-леко и жизнено....!" Обаче явно и видът и поведението ми го потвърждават, защото за тези почти две години около мен броят на хората, които ядат все по-малко месо и готвено се увеличава. Дори започнаха да ми дават съвети за нови рецепти за салати, дето ги изпробвали... :3d_146:

2. Изобилие от информация за полезните съставки на зърнените храни, зеленчуците и плодовете и много идеи как да се приготвят с минимална топлинна обработка и смесване. Също много информация за пречистването на организма и всичко от този род. Ние също се опитахме да направим такова нещо тук в Портала - форум за вегетариански рецепти, но за съжаление зашитниците на вегетарианството не пишат фанатично своите предложения и опит във вегетарианското хранене, а без да съзнават това, наливат вода в чужда мелница - с най-добри намерения, разбира се. С риск да бъда обвинена в реклама, и затова няма да дам линк, бих дала за пример сайта на д-р Пашкулев - с ник Добромир при нас. Намерете си го в гугъл сами. И още много, за които сега нямам време, но ги има в гугъл. Поклон пред труда им!

Ще спра предложенията си дотук, за да си хапна плодчетата и краставицата за обяд, и ще очаквам с интерес вашите мнения и предложения на базата на личния ви опит.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Донке, какво мислиш за A.L.F. ? Нали все пак, реалността се променя не само с мисли, а и с действия. Мислиш ли, че тези хора пречат на разпространението на вегетарианството ?

Линк към коментар
Share on other sites

Темата е прекрасна, Донке! Обаче я отваряш изключително манипулативно. След като залагаш собственото си преобърнато тълкувание и казваш на черното бяло, по презумция изискваш съгласието с теб и вече нормалното писане по темата! Отвори тема за "разделяй и владей" ако искаш. Иначе се получава срив в самото начало на темата! Разсъжденията, с които започваш, изглеждат вярни, но всъщност представляват именно изказване от типа "разделяй и владей". Не съм съгласен за мнението ти за клипа. Запознат съм с принципа, за който говориш. Той обаче присъства в мисленето, формулирано като начало на темата, не и в клипа. Когато невротично се свръхфиксираш само в положителното, невиждайки другото, самото такова мислене се явява бягане от реалността и разцепване на съзнанието. Когато става дума за външен факт като храната, това може да се поддържа и цял живот, защото все пак не е вътрешен процес. Едва ли съм много ясен, но за повече ще е нужна отделна тема! Отвори я ако искаш. А тук - защо не изтриеш сугестивните проекции от началото на такава хубава тема, за да може да се развива хармонично?! Благодаря ти!

С уважение: Орлин

Линк към коментар
Share on other sites

Орлине, от една страна твоите постове ми напомниха детството и засилиха увереността ми във вегетарианството.

От друга страна е хубаво малко човек да се отърси от емоциите. Този клип наистина е пропаганден и това е. Знаем какво означава пропаганда.

Понеже се усещам, че скоро ще стана емоционален, то спирам въобще да коментирам вегетарианството.

П.С.

Заекът, вълкът и хамстерът се събрали да играят. Решили да си изберат партизански имена:

Заекът казал:

- Аз ще се казвам Зуйо.

Вълкът:

- Аз ще се казвам Вуйо.

А хамстерът казал:

- Ами аз в тази игра няма да участвам.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Пропаганда означава в превод разпространение, нищо повече! Разсъжденията на Донка просто изопачават развитието на темата още от самото и начало. Доколкото за емоционалността ти - ти си знаеш.

Та, как да се популяризира вегетарианството?

- Личен пример

- Мотивиране - в психотерапията има метод, наречен мотивационно интервю, в което чрез специфични стъпки се дават ясно да се видят негативите от дадено поведение, сравняват се с позитивите на желаното поведение и тогава последното става фокус, цел. Именно в такъв дух е горният клип. Има общо с принципа "разделяй и владей", но за разлика от ползването му за манипулация, при която се цели невротично прекъсване на потока от осъзнаване, в случая се цели разширяване на осъзнаването и интегриране на психиката. Същото е при психичните разстройства.

- Правителствена политика - тя назрява в цял свят и ще съм сигурен, че скоро ще бъдем свидетели на по презумпция много различни становища относно храненето и етиката на храненето.

- Популяризиране на системите з аразширяване на съзнанието и възстановяване връзката с човечността.

- Инфомация за позитивите на веганството, дори превръщането му в трайно установена мода, както вече хиляди години е положението с месоядството понастоящем.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Няма да ги изтрия, защото много им се иска на много хора това да е тайна за "човешката маса". Но вече не е. И няма да бъде. Ще изнасям от кухнята на нашите знания и техники това, което според мен хората заслужават да знаят и да внимават.

Ако ти имаш някакви - от опит! - постижения в лечение на хора с проблеми в психиката и си използвал средства, с които е направен клипа, моля - сподели ги. Благодарна ще съм! Аз имам резултати с позитивните си техники - и то много.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ти за адекватната и приятелска реакция все пак. Ще споделя, но довечера! Чао засега!

С уважение: Орлин :)

Линк към коментар
Share on other sites

Първоначално се изумих, когато преди време в един сайт за майки прочетох за "житна диета". Мале-е, как са изкривили и принизили нещата! Даже някои форумци я бяха нарекли "диетка". Обаче, четейки мненията и резултатите по-надолу, останах изненадана и много доволна. Те имаха реални постижения, включително духовни! Без да са съзнателни последователи на Учението на Беинса Дуно.

Съгласна съм, че инакомислещите трябва да се приемат като равни и информацията, която искаме да споделим с тях, трябва да се поднася с уважение и добро чувство.

Монодиетата /телом и духом/ само временно е полезна, дори буламачът е по-близо от нея до разнообразието на живота.

Линк към коментар
Share on other sites

Този клип е още по - емоционален. Мислите ли, че ако в целия свят десетки хиляди алф нападнат и разрушат кланниците, и освободят животните, това ще доведе до решение на въпроса ? Или може би решението ще е временно, защото месната индустрия ще се надигне пак ?

The shape of our souls - Rezerven plan (dedicated to A.l.f.) [official video]

Песента е българска.

http://www.vbox7.com/play:42ec4a14

A.l.f Разбиване На Магазин За Кожи

http://www.vbox7.com/play:24b1df6b

Conflict - This Is The A.l.f.

http://www.vbox7.com/play:257666c3

Редактирано от Христо6
Линк към коментар
Share on other sites

Ето това намирам за ценно и определено работи! Благодаря на създателите и работниците в тези сайтове! Определено популяризират вегетарианството по най-добрия начин!

http://gotvarski.com/category/postni-iastia/

http://xn-----7kcjeiafaoj1ekhm9ah5d.com/recepta/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F/

http://navigator.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8

Предлагам да съберем тук източници, които на всички ще ни бъдат от практическа полза.

Линк към коментар
Share on other sites

Няма да ги изтрия, защото много им се иска на много хора това да е тайна за "човешката маса". Но вече не е. И няма да бъде. Ще изнасям от кухнята на нашите знания и техники това, което според мен хората заслужават да знаят и да внимават.

:thumbsup: Донче!

В това сме колежки.

Ще коментирам само първите секунди от клипа- заставката, защото да си призная, не ми остава време за четене - организирала съм си практикуване на полезните знания и колелото се завъртя доста бързо. :)

Та значи - клипът манипулира масите, катосвързва две несвързваеми неща - сексуалната чакра и пъпната чакра. От енергийна гкедна точка те са близки, но се допълват, което значи , че са с много различна насоченост.

Простичко казано - храната не е сексуален обект. Затова клипът е обречен на неуспех. Направен е от някой, който нищо не разбира от веге, но затова пък е обучен да залага на сексуалните изживявания, за да внушава щастие.

Тъй като това вече е масова практика, която промени голяма част от поддаващите се хора, но ... от друга страна се поизтърка и поомръзна ... идеята за манипулация чрез медиите пак се проваля.

П.П. Видях все пак и останалото.

Има какво да допълня към мнението си.

Накратко:

Досега ни заливаха със сцени на бой и насилие 24ч., за да ни показват как накрая ще победи "добрият", след като е изклал 200 лоши.

Това омръзна и на децата.

Сега - нова тема - ще ни заливат със сцени на насилие над животни, за да блокират съзнанието ни.

Мисля, че средно интелигентният човек разбира от 1 обяснение в рамките на 2 минути. Продължаването на темата има друга цел -

блокиране на съзнанието, за да не се занимава с нещо друго - неизвестно и опасно.

Тоест блокиране на разитието.

Преживяхме го с темата за насилието,

преживяхме го с темата за секса...

... някои се поддават, други - не. Природните закони за естествения подбор действат и в обществото.

Хайде да разведрим с един виц в тази връзка:

Баща към подрастващия син:

- Моето момче, май вече е време да поговорим за секса.

Синът:

- Добре, тате. Питай.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Досега ни заливаха със сцени на бой и насилие 24ч., за да ни показват как накрая ще победи "добрият", след като е изклал 200 лоши.

Това омръзна и на децата.

Права си, като малък ми бяха по - интересни екшъните и някак си по - справедливи ми се струваха тия касапски стрелби. Но като се замисля, то и добрите в тия филми не са стока, а и тези дето са спасявани също не са ангели. :lol: И все пак едните може би са малко по - добри от другите. На мен ми харесват филми за лоши - добри, в смисъл лоши дето не са толкова лоши и проявяват благородство, или пък лоши дето направо се трансформират на добри и се разкайват. Предпочитам разкаял се и направил добро лош, пред лош със сто куршума на квадратен сантиметър. :lol:
Линк към коментар
Share on other sites

Ето малко положителен розов опит:

Поръчвам си храната за обяд в една кухня, която разнася по офисите. В менюто им на практика няма вегетариански ястия, само от време на време фасул, но той е със запръжка - яхния. Не мога да заставям хората да готвят за мен специално и преди 3 месеца измислих да пиша към "пиле с ориз" - само ориза, моля :)

Примирих се, че ще е било в бульона на мръвката. Приех го като изпитание да трансформирам енергиите. Достатъчно за моето ниво - не много висока летвата.

Миналия ден питам момчето - нали няма проблем, че искам само ориза - той се усмихна и ми каза, че след мен много хора започнали да го искат така и сега слагали много малко мръвка. Обаче се окказа,че и на тях съм направила услуга, защото месото сега им излизало солено - било с ниско качество и буквално се топяло наполовина, макар и охладено. Мислели дали изобщо да не го предложат само ориз или само печени картофи. И са доста благоразположени към изваждането на месото от менюто им...

Излезе, че понякога и една лястовичка може да доведе другите... :) с добро.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Поздравления за твоя избор на хранене Донка , но съм на мнение, че съзнанието ни трябва да е на много високохуманно ниво.Някъде попадах на твои решения да хапваш отвреме на време и месо.Да си вегетарианец, трябва дълбока мотивация.Хубави са съветите ти, че това е и донякъде неудобно на някои социални нива.Поздравявам и Орлин, че мисли много позитивно.Приемам, че може да се говори с близки и познати на тази тема, но избора да е техен.Попадала съм в много взаимоотношения с хора, като клиент на хранителни вериги и не съм срещала неразбиране. Мои приятелки вегетарианки са разказвали свои житейски истории и самото съзнание ги е насочвало към единствен възможен избор за здравословен начин на живот.Правело ми е впечатление, че това са хора минали през много вътрешни противоречия, за да изберат вегетарианството.Всяка съдба е различна и тези мои познати бяха на различно ниво на усвоените житейски уроци.Така, че не се знае с кой месоядец ще срещнеш гледни точки и ще го чувстваш близък.Изисква се и чистота на тялото, и на духа, и на мисленето, до определено ниво това се случва само със здравословното хранене-вегетарианството.После на още по- фини нива позитивно мислене.Донка, твоята тема ме насочва към мисълта за хранене с продукти не минали през термична обработка, приели слънчевата енергия, прана.Не харесвам продукти от консерва за зимния сезон.Намирам го за излишен труд, мои приятелки ме убеждаваха в това.:thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Не само мотивация е необходима за вегетарианството.

Има още едно изискване - да си се наял на месо.

Просто идва един момент в живота на човек, когато той усеща, че той вече достатъчно месо е ял и повече не му трябва.

Ако го спре по-рано, стават сакатлъци.

Човешкият организъм има нужда да си пренастрои почти целия метаболизъм след спирането на месото, затова е трудно в началото.

Но след 7 години /времето за подмяна на материята на човешкото ни тяло/ - и последната частица, която е яла месо е заменена с растителноядна

и споменът за месото изчезва. Общо взето важни са първите 7 години. И "онези" и "тези".

Линк към коментар
Share on other sites

Не само мотивация е необходима за вегетарианството.

Има още едно изискване - да си се наял на месо.

Просто идва един момент в живота на човек, когато той усеща, че той вече достатъчно месо е ял и повече не му трябва.

Ако го спре по-рано, стават сакатлъци.

Ей, много точно казано. Така няма насилие, а нещата протичат по естествен начин. Така се случи и при мен, преди години - организмът ми го отхвърли сам най-неочаквано за мен, беше се наситил и оттогава никога не не ме е привличала миризмата на месо, какво остава за вида.

Духовният аспект и мотивацията, отношението към всички живи същества се породи вторично...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...