Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Петиция Онлайн - Опасно! Шистов газ в България?


Recommended Posts

добивът на газ или на нефт е опасен за природата?! Че в това послание се използва газ като новина и нефт като опасност?!

Link to comment
Share on other sites

проблема е в метода на добиване на газ....

в земните недра се се прави сондаж и се впръсква силна струя вода с пясък и химични вещества(радиоактивни и други отровни), които после отравят почвата и водата...освен това може да се получи отаравяне със самия газ на водите и почвите...

за хората последици са увеличаване на раковите заболявания, повишена смъртност, раждане на деца с малформации....

Проведен е търг за проучване и добив на шистов газ на територията на България. Ако е вярна информацията, днес изтича срокът за подписването на договора с американката фирма, спечелила търга. Става дума за компанията “Шеврон”. Както казва министър Трайков, офертата е без аналог. В момента на подписването на договора България ще получи 30 милиона долара бонус. А компанията ще има право при откриване на шистов газ да получи концесия за 35 години. Коментира се добивът на 1 трилион кубични метра газ? Ще има и правата за проучване на още две полета. Ние се обръщаме към партиите, обществото и правителството с искането да бъде наложен мораториум на всичко, свързано с това направление – подписването на договора, получаването на бонуса и стартирането на практическите действия. Трябва да се проведе достатъчно представителна и сериозна експертиза, с която да се ангажира академичния и университетски потенциал на България с ясно мнение по въпроса. Става дума за нещо изключително сериозно. Говорим за едно стародавно геоложко равновесие, върху което е възникнал и съществува живот на една четвърт от територията на България, което е застрашено. Последствията могат да бъдат катастрофални. Има три съществени момента. Колкото е опасен методът за получаване на шистов газ, толкова е опасно и самото проучване. Шистовият газ се намира на дълбочина между 2500 и 4000 метра. Той не под високо налагане. Методът на проучване е опасен както с евентуално замърсяване, така и с предизвикването на земетресения. Подобни действия се извършват на места, на които няма живот – например в пустинята. Най-страшно е проявлението на този метод в Еквадор. Там резултат на 18-годишен съдебен процес държавата осъжда същата фирма на стойност 8,6 милиарда долара. Англичаните преустановиха изследването на шистовия газ. В България говорим за възможното нарушаване на обмен на най-голямото сладководно тяло в България – Маланвалжанския воден коридор. Това водно тяло е пряко свързано с питейната вода и засяга река Янтра, Търговище, Нови Пазар, Шумен, Добрич, Албена и Варна. Продаваме бъдещето на България за 30 млн. долара. Това е жалко. Проучването е свързано с използването на токсични вещества, които променят вискозитета на слоевете, за да се пробива напред. Говорим за връзка с питейна вода. Какво да очакваме? Ако решението е геополитическо е едно, но това е решение срещу Българи

http://argumenti-bg....zitsiya-iskash/

http://www.on-parliament.com/media/2011/07/11/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D1%8A%D1%82-gasland-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8/

Edited by pass_to
Link to comment
Share on other sites

МОЛЯ ВИ ХОРА, ПОМОГНЕТЕ ТАЗИ ТОЛКОВА ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ДА ДОСТИГНЕ ДО КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ХОРА....

изключително важно е да не оставаме пасивни.....

освен всичко друго като начална точка за тези проучвания е местност около гр. Нови Пазар, Шумен

всички знаем, че Мадарския конник е важен енергиен център ....

помслете бъдете активни....МОЛЯ ВИ :wub::angel: :angel:

:3d_064: вярвам, че заедно ще успеем.....:3d_064::v:

Link to comment
Share on other sites

Ако има някаква петиция, или друга формална форма на протест, веднага бих се включила... =(

http://citizenspeak.eu/node/45 връзка към петицията...предполагам, че трябват още много хора да я подпишат ако искаме да й обърнат внимание

Благодаря, важно е информацията да стигне до възможно най-много хора от там нататък смятам, че ще имаме силата да променим нещата...

:)

Link to comment
Share on other sites

В нашата малка прекрасна родина България все още има останала на места незасегната и неунищожена природа. Да допуснем прилагането на тази разрушителна тепнология е равносилно на смъртна присъда срещу собствената ни земя. Да изгоним търговците от Храма - България, мили сънародници, докато безскрупулните им финансови интереси не са ни отнели и последното ,което ни е останало; Благодатната Земя !!!

Мир и Любов

Документален филм:-Gasland / Газланд (2010)

kolibka.com

Edited by томи
Link to comment
Share on other sites

Гледах един филм за добиването на шистов гас в Америка ,и по тази технология просто нямаше незасегнато домакинство ,и по точно питейната им вода беше замърсена,и ако до чешмата се доближи пламък спокойно пламва .Ще се радвам ако политиците не го допуснат ,това ще покаже че имат поне малко съзнание .

Link to comment
Share on other sites

Гледах един филм за добиването на шистов гас в Америка ,и по тази технология просто нямаше незасегнато домакинство ,и по точно питейната им вода беше замърсена,и ако до чешмата се доближи пламък спокойно пламва .Ще се радвам ако политиците не го допуснат ,това ще покаже че имат поне малко съзнание .

поради тази причина темата е много важна, а хората просто не ги интересува, а нашите управници правят всичко за пари

за това моля ви хора, бъдете активни...:mellow:

петицията http://citizenspeak.eu/node/45

във фейсбук има специална група, в която можете да откриете прекалено много информация... http://www.facebook.com/groups/101979483232395?ap=1

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Утре сутринта по БТВ в "Тази сутрин" ще има тема за скритите вреди от добива на шистов газ гост ще е Трайчо Трайков. Хубаво е да се вземе отношение. Не знам дали ще е възможно ( технически). Ако действително е в ход сключването на подобни договори, това е държавно самоубийство на североизточното земеделие. Амбициозни хора се опитват да направят организация във фейсбук и да направят нещо, нека подкрепим.

Link to comment
Share on other sites

Силно се надявам темата в този форум да стане по-популярна....

повече от съфорумците да станат по-активни...надявам се и администраторите и модераторите да се включат ....ако е възможно по някакъв начин темата да стои винаги отгоре, за да може повече хора да я виждат и да й обръщат внимание..... :hypocrite::angel:

Link to comment
Share on other sites

Час

05 август 2011 г. · 19:00 - 22:00

Място - пред БНТ Сан Стефано 29

За Ние сме против Българският Чернобил - добива на шистов газ

Допълнителна информация

Идеята филмът да се пусне по националната телевизия е точно заради тези хора които нямат никаква представа от замунда, интернет и фейсбук, живеещи на територията на "БЛОК 1" и други лишени от интернет места. Тези хора имат правото да бъдат информирани!!! И как би могло да стане това ако не чрез БНТ? Който има някаква друга идея, моля нека я сподели.

източник

Link to comment
Share on other sites

Защо не организирате и някакъв мирен протест пред правителството например с ярки плакати? Така няма как да не го публикуват в новините, задължени са/така знам/, особено ако и някой от политиците се хване на фокус!

Link to comment
Share on other sites

"Вестник Тhe Independent съобщава, че в началото на юни британските служби са започнали разследване на добивът на шистов газ край Блекпул. Следствието е предизвикано от серия земетресения в района, за които се смята, че се дължат на сондажите на газови шисти.

Последното земетресение от края на май съвпада с интензивно инжектиране на вода и химикали под високо налягане в земните недра от енергийната компания Cuadrilla. Методът по който се работи в района е т. нар. “fracking”. Той предизвиква мини взривове под земята и е привнесен във Великобритания от САЩ. Този метод предизвиква множество спорове между експерти по света.

Върху методът “Fracking” за проучване и добив на шистов газ са наложени забрани във Франция, както и в два американски щата – Пенсилвания и Ню Йорк. В Пенсилвания хората живеещи в близост до райнони със сондаж на шистов газ са се оплакали на съдебните органи, че чешмяната вода съдържа метан и дори той може да бъде подпален. Има филмирани случаи.

Според Браян Бапти от Британския институт за геоложки изследвания, много е вероятно да има пряка връзка между земетресенията и fracking-процесът. Той добавя, че е доказана връзката между сондажите от този тип и слабите земетресения, които те предизвикват. Британските учени обясняват, че процесът включва изпомпване на милиони литри вода, смесена с химикали, които разтварят скални образувания. Това размества скални пластове и освобождава газта, която се хваща в сондираното пространство."

от група във фейсбук.

Филми в youtube.com с и без бг субтитри.. (май докато публикувам мнението са махнали канала)

"Ако пак изтрият канала, търсете го на следващия номер:)

Разпространявайте тези филми по всички възможни начини, ако имате нужда от субтитри или видео, пишете ни.

В канала са приютени 103 филма със субтитри или дублирани на български. За да видите целия списък, натиснете Load more.

Facebook - http://www.facebook.com/dokumentalni

Форум: http://www.dokumentalni.com/forum/

ТЪРСИМ ПРЕВОДАЧИ С ГОРЕЩИ СЪРЦА!

Ще сме ви благодарни, ако ни изпратите преводи на филми, интервюта и видео по темите: глобализация, икономика, политика, гмо и всичко, което ви се стори интересно. Предлагаме над 60 филма за превод в сайта ни, посетете го.

Можете да ни пишете на адрес dokumentalni2@gmail.com

Благодарим на всички преводачи и поддържници!"

Edited by Vespertine
Link to comment
Share on other sites

Превод от Ивайло Чакарски

текст на английски език

СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

Камарата на представителите,

Комисия по енергетика и търговия

Намален състав

април 2011 г.

ХИМИКАЛИ ИЗПОЛЗВАНИ ПРИ ХИДРАВЛИЧНОТО РАЗБИВАНЕ

(ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ)

Изготвен от комисия в състав: Henry A. Waxman (Ranking Member Committee on Energy and Commerce ) Edward J. Markey (Ranking Member Committee on Natural Resources) Diana DeGette (Ranking Member Subcommittee on Oversight and Investigations)

Съдържание:

I. Основана информация............................................................................1

II. Основни принципи ............................................................................................2

III. Методология........................................................................................4

IV. Хидравлични течности използвани за раздробяването и химичен състав…..5

A. Често използвани химически компоненти..................................................6

B. Токсичните химически веществ…….................................................................8

V. Използване на собствени и химикали преставляващи ''търговска тайна''.....11

VI. Заключение..............................................................................................12

Допълнителна информация A.........................................................................................................​13

I.Основана информация

Хидравличното разбиване помогна за разширяване на производството наприроден газ в САЩ, отключване на големи залежи на природен газ в шисти и други нестандартни скални формации в страната. В резултат на хидравлични раздробявания и напредък в технологията на хоризонтално сондиране, производството на природен газ през 2010 г. достигна най-високото ниво от десетилетия насам. Според нови оценки от Администрацията за енергийна информация (EIA), САЩ притежаваприроден газ ресурси, достатъчни, за да предоставят на САЩ за около 110 години.

Тъй като използването на процеса нараства, се появяват и притеснения относно неговите екологични и обществени последици за здравето. Едно от притесненията е, че хидравличните химикали, използвани за разбиване на скалните формации съдържат многобройни химикали, които биха могли да увредятчовешкото здраве и околната среда, особено ако те влизат в контакт с водоизточниците на питейна вода. Опозицията на много от петролни и газови компании да оповестят публичното химикалите, които използват увеличава публичната загриженост.

По време на миналия конгрес, комисията по енергетика и търговия започна разследване, за да разгледа практиката на хидравличните разбивания в САЩ. Като част от това разследване, комисията поиска 14 водещи петролни и газови компании да разкрият видовете и обемитена хидравлични продукти които те използвали в своите флуиди между 2005 г. и 2009 г. и

химически съдържанието на тези продукти. Настоящият доклад обобщава информацията, предоставена на комисията.

Между 2005 г. и 2009 г., 14 петролни и газови компании използват повече от 2500 хидравлични продукта, съдържащи 750 химически вещества и други компоненти. Като цяло, тези компании са използвали 780 милиона галона на хидравлични изделия - в тези 780 милиона галона не се включва водата която се е прибавяла в последствие при сондирането - между 2005 и 2009 г..

Някои от компонентите, използвани в хидравлични изделия (смеси) са чести икато цяло безвредни, като сол и лимонена киселина. Някои от тях са били неочаквани, като разтворимо кафе и орехови черупки. А някои от тях са изключително токсични, като бензен и олово. Приложение А изброява

всички 750 химически вещества и други компоненти, използвани вхидравлични изделия (смеси) между 2005 г. и 2009 г.

Най-широко използваните химикали в хидравличните смеси по време на този период от време, поради броя на съединения, съдържащи химикала, е метанол, който е бил използван в 342 хидравлични изделия смеси ,е опасен замърси-тел на въздуха и е в списък с кандидат за потенциални регулиране в Закона за безопасна питейната вода. Някои от другите най-широко използваните химикали са изопропилов алкохол (използва се в 274 продукта), 2-butoxyethanol (използва се в 126 продукта), и етилен гликол (използва се в 119 продукта).

Между 2005 г. и 2009 г., обслужващи компании за нефт и газ, използвани хидравлични смеси от продукти, съдържащи 29 химикали, които са (1) известни или възможни човешки канцерогени, (2) регулирани по Закона за безопасност на питейната вода поради техните рискове за човешкото здраве, или (3), изброени като опасни замърсите ли на въздуха, съгласно Закона за чистотата на въздуха.Тези 29 химикали са компоненти на повече повече от 650 различни продукти, използвани в хидравличните смеси.

BTEX съединения - бензол, толуол, ксилол и етилбензен - се появява в 60 от хидравличните продукта, използвани между 2005 и 2009 г.. Всеко BTEX съединение е регулиран замърсител по Закона за питейната вода и опасен замърсител на въздуха по Закон за чистотата на атмосферния въздух. Бензен също е известен канцероген за човека. Хидравлични компании са инжектирали 11,4 милиона галона продукти, съдържащи най-малко един BTEX химичен препарат в продължение на 5 годишен период.

В много случаи, петролни и газови компании не са били в състояние да представят на Комисията пълен списък на химикалите и хидравличните флуиди ''смеси'' които са използвали. Между 2005 г. и 2009 г., фирмите са използвали 94 милиона галона от 279 продукта, които са съдържали

най-малко един химикал или компонент, който производителите смятат за собственост или търговска тайна. Персонала на Комисията са изисквали тези дружества да разкрие тази имуществена информация. Въпреки че някои компании са предоставили информация за тези имуществена тайна, в повечето случаи компаниите заявяват, че не са нямали достъп до фирмената информация за продуктите, те са закупени "от рафта" химическите доставчици. В тези случаи, компаниите са инжектирали течности, съдържащи химикали, които те самите не могат да се идентифицират.

II. Основни принципи

Хидравлично разбиване - метод, чрез която петролните и газови компании осигуряват достъп до локални енергоизточници, затворена в труднодостъпни геоложки формации - метода е предмет на ентусиазъм и същевремено увеличена загрижеността за здравето и околнатасреда през последните години. Хидравличните смеси, които се използват в комбинация с хоризонталното сондиране, позволи на индустрията достъп до природни газови резерви, които предварително са били считани нерентабилни, особено в шисти образуванията. В резултат се достига до все по-широкото използване на хидравлично разбиване и производството на природен газ в САЩ достигна 21,577 млрд. куб. метра през 2010 г., съизмеримо единствено с преиода между 1970 и 1974. Като цяло, Администрацията за Енергийна информация калкулира потенциалните залежите в Съединените щати на 2552 трилиона кубически фута газ, ресурси които са достатъчни за задоволяване на потреблението в САЩ за около 110 години. Природният газ от шисти ресурси възлиза на 827 трилиона кубически фута от тази обща сума, което е повече от два пъти това което EIA превиди само преди една година.

Хидравличното разбиване създава достъп до по големи количества природен газ, но процесът изисква използването на големи количества вода и химикали, които се инжектира под земята в големи количества и при високо налягане.Нефт и газ обслужващи компании създават течности с помота на които се създават фрактури и транспортира пясък или други зърнести вещества които отварят и поддържат отворени фрактурите.Съставът на тези течности варира в зависимост от формирането, които варират от проста смес от вода и пясък до по-сложни смеси с множество химически добавки.Компаниите могат да използват тези химически добавки за сгъстяване или разреждане на течности, подобряване на потока на флуида, или да убиват бактериите,които могат да намалят извличането на газ.

Някои от тези химикали, ако не се съхраняват безопасно или след изтичане се смесят с водоизточниците на питейна вода, може да навредят на околната среда и представляват риск за човешкото здраве.По време сондирането, течности, съдържащи химични вещества, се инжектират дълбоко под земята, където тяхната миграция не е напълно предвидима.Технически грешки, като например използването на недостатъчно добър корпус на сондажа, може да доведе до освобождаването им по-малка дълбочина, по-близо до източниците на питейна вода.Въпреки, че част химикалите се отстраняват от кладенеца в края напроцеса, значително количество остава под земята.

Докато повечето подземo инжектиране на химикали са предмет на защитата по Закона за безопасна питейна вода (SDWA), конгрес през 2005 г. промени на закона, за да се изключи "подземното инжектиране на течности и химични агенти (различни от дизеловите горива) свързани с хидравличният процес и химикалите използвани в него при операции, свързани с нефт, газ, или геотермално производствени дейности " от регулиране по Закона за безопасна питейна вода (SDWA)

Освен ако компаниите не използват дизел в хидравличните смеси, постоянното подземно инжектиране на химикалите, които се използват за хидравличните смеси не се регулира и от Агенцията за опазване на околната среда (EPA).

Тревога също предизвиква въпроса за хидравличните смеси, които са използвани при процеса и се изхвърлят като отпадъчни води. Отпадъчни води се съхранява в резервоари или ями в близост до сондажите, където разливите са възможни. За окончателно обезвреждане, компаниите трябва или да рецитират смесите за употреба в бъдещи сондажи, или да ги инжектират в подземни кладенци за съхранение (които, за разлика от самия процес, са обект на Закона за безопасна питейната вода), изхвърли във близък воден басейн, или да ги транспортира до съоръжения за пречистване на отпадъчни води. Един скорошен доклад на"Ню Йорк Таймс" повдига въпроси за безопасността на изхвърлянето на хидравличните смеси в отворени водоизточници, както и способността на съоръжения за третиране и обработка на отпадъчни води да обработват отпадъчните смесите от сондажните операции за природен газ.

Всеки риск за околната среда и човешкото здраве, предизвикани от смесите използвани в процеса зависи в голяма степен от химичното им съдържанието . Федералният закон, обаче, не съдържа изисквания за публично оповестяване от производителите на нефт и газ или обслужващите ги компании, използващи процеса наречен хидравлично разбиване, различните щатове изисквания за оповестяване на информацията се различават значително. Докато индустрията наскоро обяви, че скоро ще създаде публична база данни за течните компоненти в хидравличния разтвор, докладване до тази база данни е строго доброволно,оповестяването няма да включва химичната идентичност на продуктите, етикетирани като собствени ''производствена тайна'' и няма начин да се определи дали компаниите са дали точна информация за всички кладенци.

Липсата на минималните национални изходното ниво за разкриване на химичния състав на течностите, които се използват в процеса ''хидравлично разбиване'' и освобождаването на повечето хидравличните смеси от регулиране по Закона за безопасна питейната вода е създало информационна празнота относно съдържанието, химичните концентрации и обеми на течности, които отиват в земята по време на сондажите и връщат към повърхността под формата на отпадни води.В резултат на това, регулаторните органи и обществеността не са в състояние ефективно да се оцени въздействието от използването на тези течности и какъв ефект могат да имат върху околната среда или общественото здраве.

III. Методология

На 18 февруари 2010 г., Комитетът започна разследване в практиката използвана при хидравличното раздробяване и потенциалното му въздействие върху качеството на водата в Съединените щати.Това разследване, построено върху работата, започната от Ranking Member Henry A. Waxman in 2007. като Председател на Комисията по Надзор на Правителствената реформа . Първоначално Комитетът е изпратил писма до осемпетролни и газови компании услуги, ангажирани в хидравлични раздробявания в САЩ. През май 2010 г., Комитетът е изпратил писма до още шест петролни и газови компании да се оцени по-широк диапазон на индустриална практика.The февруари и май бяха изпратени писма до компаниите искащи информация за вида и обема на химични вещества, присъстващи в хидравлични изделия, които всяка компания, използвани в течностите между 2005 и 2009 г..

14-те петролни и газови компании, получили писмо, доброволно предоставя съществена информация на Комитета.Както бе поискано, компаниите съобщават имената и обеми на продуктите, които те използват по време на петгодишния период. За всички хидравлични продукт, компании също предоставиха, лист за безопасност (Material Safety Data Sheet) съдържащ химическите компоненти на продукта. Occupational Safety and HealthAdministration (OSHA) изисква от химическите производители, за да създаде лист за безопасност за всеки продукт, като средство за комуникация на потенциалните рискове за здравето или безопасността на работниците и служителите и на работодателите. Лист за безопасност трябва да изброи всички опасни съставки, ако те се съставят най-малко 1% от продукта, а за канцерогени, прага за отчитане е 0.1%.

При OSHA регламенти, производителите могат да не разкриват идентичността на химически компоненти, които представляват "търговски тайни." Ако на MSDS за даден продукт, използван от компания която е предмет на разследването на Комитета, съобщи че самоличността на някой химически компонент е търговска тайна, на Комитета- попита компания, която използва този продукт, да предостави на частна информация, ако има такива.

IV. Хидравлични течности използвани за раздробяването и химичен състав

Между 2005 г. и 2009 г., 14 петролни и газови компании използват повече от 2500 хидравлични изделия, съдържащи 750 химически вещества и други компоненти. Като цяло, тези компании са използвали 780 милиона галона хидравлични изделия ''течности'' между 2005 и 2009 г.. Този обем не включва водата, която компаниите добавят на мястото преди сондиране и инжектиране.Продуктите се състоят от широк спектър от химикали. Някои от тях са на пръв поглед безобидни като натриев хлорид (сол), желатин, лимоненакиселина. Други биха могли да представляват сериозен риск за човешкото здраве или околната среда. Някои от компонентите са изненадващи. Една компания заяви пред Комитета, че тя използва разтворимо кафе, като един от компонентите в течност,създаден специално да инхибира киселината корозия. Две компании съобщават, че са употребявали орехови черупки като част от продукта, който се използва, за да се влошава вискозитета на течността, което помага да се повиши възстановяване течноста. Друга компания използване на въглехидрати като разбивач.Една компания използва сапун лой, сапун, направен от говеждо, овце и други животни, за да се намали загубата на раздробителната течност в откритите скални. Приложение А изброява всеки от 750 химически вещества и други компоненти, използвани в хидравлични изделия, използвани между 2005 и 2009 г..

A. Често използвани химически компоненти

Най-широко използваните химикали в хидравличните смеси през този период от време, както се е измерена чрез броя на продукти съдържащихимикала, най - често използвания химикал е метанол. Метанол е опасен замърсител на въздуха, и кандидат за регулиране по Закона за безопасна питейната вода.Той е компонент в 342 хидравлични смеси. Някои от другите най-широко използваните химикали включват изопропилов алкохол, който е бил използван в 274 продукти, и етиленгликол, който е бил използван в 119 продукта. Кристалният силициев диоксид (силициев диоксид) се е използвал в 207 продукти за подпора да държат отворени пукнатините.Таблица 1 е списък на най-често използваните съединения в хидравлични флуиди.

Таблица 1. Химични компоненти най-често използвани между 2005 и 2009 г, в хидравличните продукти.

Химическа Компонент-----Брой продукти съдържащ химическия компонент

Метанол (метилов алкохол) - 342

Изопропанол (Изопропилов алкохол, пропан-2-ол) - 274

Кристалният силициев диоксид - кварц (SiO2) - 207

Етилен гликол monobutyl етер (2-butoxyethanol) - 126

Етилен гликол (1,2-етандиол) - 119

Хидрогенирано леки петролни дестилати - 89

Натриев хидроксид (сода каустик) – 80

Компании използва 2-butoxyethanol (2-BE) като пяна агент или повърхностно-активно вещество в 126 продукта. Според учени СИП, 2-BE лесно се абсорбира и разпространява в хора след вдишване, поглъщане, или дермална експозиция. Проучванията показват, че излагането на 2-BE може да причини хемолиза (разрушаване на червенитекръвни клетки) и увреждане на далака, черния дроб и костния мозък.

Хидравлични компании инжектират 21,9 милиона галона продукти, съдържащи 2-BE между 2005 и 2009 г.. Те използват най-голям обем на продукти, съдържащи 2-BE в Тексас, което представляват повече от половината от използвания обем. СИП наскоро намерих този химикал в питейна вода кладенци, изследвани Уайоминг.

Таблица 2 показва използването на 2-BE в различните щатове.

Щат - обем течност (галони)

Тексас - 12031734

Оклахома - 2186613

Ню Мексико - 1871501

Колорадо - 1147614

Луизиана - 890068

Пенсилвания - 747416

Уест Вирджиния - 464231

Юта - 382874

Монтана - 362 497

Арканзас - 348959

B. Токсичните химически вещества

Петролни и газови компании използват хидравлични изделия съдържащи 29 химикали, които са (1) известни или възможни човешки канцерогени, (2) регулирани по Закона за безопасно на питейната вода заради техните рискове за човешкото здраве, или (3), изброени като опасни замърсите ли на въздуха в Закона за чист въздух. Тези 29 химикали са компоненти на 652 различни продукта, използвани в хидравличните смеси.

Таблица 3 изброява тези токсични химикали и честотата на употребата им.

Химическа Компонент- Химическа Категория - Продукти

Метанол (метилов алкохол)- HАP- 342

Етилен гликол (1,2-етандиол)- HAP- 119

Diesel19- канцероген, SDWA, HAP- 51

Нафталин- Канцероген, HAP- 44

Ксилен- SDWA, HAP- 44

Хлороводород (солна киселина)- HAP- 42

Толуен- SDWA, HAP- 29

Етилбензен- SDWA, HAP- 28

Диетаноламин (2,2-iminodiethanol)- HAP- 14

Формалдехидът- Канцероген, HAP- 12

Сярна киселина- Канцероген- 9

Тиокарбамид- Канцероген- 9

Бензилов хлорид- Канцероген, HAP- 8

Кумол- HAP- 6

Nitrilotriacetic киселина- Канцероген- 6

Диметил формамид- HAP- 5

Фенол- HAP- 5

Бензен- канцероген, SDWA, HAP- 3

Ди (2-етилхексил) фталат- канцероген, SDWA, HAP- 3

Акриламид- канцероген, SDWA, HAP- 2

Водороден флуорид (флуороводородна киселина)- HAP- 2

Фталов анхидрид- HAP- 2

Ацеталдехид- Канцероген, HAP- 1

Ацетофенон- HAP- 1

Copper- SDWA- 1

Канцероген етиленов оксид,- HAP- 1

Водещ- канцероген, SDWA, HAP- 1

Пропилен оксид- Канцероген, HAP- 1

р-ксилен -HAP- 1

Брой на продуктите, съдържащи опасни компоненти – 652

1.Канцерогени

Между 2005 и 2009 г., хидравлични компании счупи използва 95 продукти, съдържащи

13 различни канцерогени. Те включват нафталин (възможен канцероген за човека), бензен (известен канцероген за човека), и акриламид (вероятен канцероген за човека). Като цяло, тези компании се инжектира 10,2 милиона галона продукти, съдържащи най-малко един канцероген. Компаниите са използвали най-голям обем на течности, съдържащи един или повече канцерогени в Тексас, Колорадо и Оклахома.

Таблица 4 показва използването на тези химикали в различните щатове.

щатове - обем на течността (галони)

Тексас 3877273

Колорадо-1, 544 388

Оклахома -1098746

Луизиана-777945

Уайоминг -759898

Северна Дакота-557519

Ню Мексико -511186

Монтана-394873

Юта -382338

2.Закона за безопаснa питейна вода

Съгласно Закона за безопаснa питейна вода, EPA регулира 53 химикали, които могат да имат неблагоприятен ефект върху човешкото здраве и са известни или има вероятност да се появят в обществените системи за питейна вода на нива от значение за здравето на хората. Между 2005 г. и 2009 г., хидравлични компании счупи използва 67 продукти, съдържащи най-малко един от осем SDWA регулирана химикали.

Като цяло, те се инжектира 11,7 милиона галона продукти, съдържащи най-малко един химикал, регулирани съгласно SDWA. Повечето от тези химикали са били инжектирани в Тексас.

Огромното мнозинство от тези SDWA регулирани химикали са BTEX съединения - бензен, толуен, ксилен, етилбензен. BTEX съединения се появи в 60 хидравлични продукти, използвани между 2005 и 2009 г. и са били използвани в 11,4 милиона галона хидравлични флуиди. Министерството на здравеопазването и човешките ресурси, на Международната агенция за изследване на рака, както и СИП са установили, че бензолът е канцероген за човека. Хроничното излагане на толуен, етилбензен, ксилени, също може да увреди централната нервна система, черния дроб и бъбреците.

Таблица 5 показва използването на тези химикали по щат.

щат - обем на течността (галони)

Тексас -9474631

Ню Мексико-1157721

Колорадо-375817

Оклахома -202562

Мисисипи -108809

Северна Дакота -100479

В допълнение, хидравличната компании инжектират повече от 30 милиона галона дизелово гориво и хидравлични течности, съдържащи дизелово гориво в 19 щатa. В 2004 г. доклад, EPA заяви, че "използването на дизелово гориво в течностите представлява най-голямата заплаха", за подземни източници на питейна вода. Дизеловото гориво съдържа токсични съставки, включително BTEX съединения.

Източник

Link to comment
Share on other sites

Защо не организирате и някакъв мирен протест пред правителството например с ярки плакати? Така няма как да не го публикуват в новините, задължени са/така знам/, особено ако и някой от политиците се хване на фокус!

Да, ще има такъв, само че под друга форма - утре в София :)

Втори ФЛАШМОБ срещу проучванията и добива на шистов газ в България

08 август 2011 г. · 19:00 - 19:30

Място: София, пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (ул. “Славянска” и ул. “Раковски”)

Приятели, след успешното начало с нощния ФЛАШМОБ със свещи, който организирахме на Илинден пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), идва време да направим подобен протест и в пиков за трафика в София час.

Избрали сме понеделник (8 август) в 19:00 часа отново да сме пред МИЕТ. Този път си носете чаени свещи, вувузели, свирки, барабани и всякакви подръчни инструменти, които вдигат много шум. Носете и плакати срещу шистовия газ. Чаените свещи първо ще поставим пред входа на министерството, а след това може да ги наредим и по пешеходната пътека на ул. “Раковски”. При пресичането на пешеходната пътека ще танцуваме и ще вдигаме шум като аборигени, тъй като отношението на управляващите и на “Шеврон” към нас – гражданите на България, е като към аборигени.

През август ще направим още такива протести, а през септември, когато вече е приключил отпускарският сезон, ще организираме масови шествия, надлежно разрешени от общината и от полицията.

Адрес на групата за натиск:

http://www.facebook.com/gr​oups/ecobg/

Официална уеб-страница на групата:http://shalegas-bg.eu/

Подписка против проучването и добива на шистов газ започва в Североизточна България.

Link to comment
Share on other sites

Моля Ви, който има възможност нека ДНЕС да изпрати писмо на този мейл priemna@ombudsman.bg до омбудсмана, за да могат да се самосезират. Трябват изпратени мейли, за да се разбере, че има гражданска позиция по въпроса.

Ще копирам съощбението от фейсбук групата:

ВАЖНО!!!!!!! Трябва моментална реакция!!!!!!!! Току що говорих с кабинета на омбудсмана и те казаха че трябва да се пратят нови писма на адрес:

===========================================

priemna@ombudsman.bg

Трябва да ги засипем с поне 100 маила. Моля всички активни хора в групата и всички техни приятели да пратят писмо до горния адрес с кратък и ясен текст по темата. Ето предишния текст и е добре малко до го видоизмените по свое усмотрение, НО ПИСМОТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАТИ ДНЕС. ПОДДЪРЖАЙТЕ ПИСМОТО КАТО ПЪРВИ ПОСТ И ПРАЩАЙТЕ ПИСМА ВАЖНО Е. СТАРИЯ ТЕКСТ Е - ВИДОИЗМЕНЕТЕ ГО ПО СВОЕ УСМОТРЕНИЕ:

==================================================

Примерен текст:

Здравейте,

Казвам се (три имена),

Като отговорен гражданин на Република България искам да Ви споделя, че съм против проучването и добива на шистов газ в България. Искам да Ви обърна внимание, че с РЕШЕНИЕ№ 427 ОТ 16 ЮНИ 2011 Г. на Министерски съвет е нарушен чл. 85 от Закона за Опазване на Околната Среда, защото проучвателните дейности за намирането на шистов газ имат потенциалната способност да замърсят водата, почвата и атмосферата, както и екологичните дадености в районите на обследване и сондиране. Особено чрез т.8 на РЕШЕНИЕ№ 427 се дават прекалени права на компанията "Шеврон" в България, с което не съм съгласен. По този начин се нарушава моето изконно човешко право на здравословен живот и сигурност. Призовавам омбудсмана на Република България и главния прокурор да се самосезират и да не позволят подписването на какъвто и да е договор за проучване и сондиране за шистов газ, където и да е в България. Гражданско движение от порядъка на 13000 човека организирано свободно във Файсбук с име "Ние сме против Българския Чернобил - добива на шистов газ" разбира стремежа на правителството да постигне енергийна независимост на България, но не разбира как фирма с толкова лош имидж - осъдена за 8.6 милярда долара за унишожението на природата на Еквадор, ще бъде допускана в България. Ние десетки-хилядите хора не разбираме, защо толкова агресивна и опасна за природата технология на проучване и добив на газ се допуска от държавните органи без народа на Република България да е попитан дали е съгласен. Ако тези инвестиции се направят за обновяеми източници на енергия ще има много по-добри резултати.

Не съм част от партийна организация, а мисля за България и бъдещето на децата ни!

Искам да спася Добруджа и тя да храни народа ни още хиляди години!

Искам да имаме вода за пиене и миене!

Аз искам да се храним с чист и здравословен хляб!

Аз искам да имаме здравословни минерални извори!

Аз искам България да има земеделие, туризъм, био-храни и чернозем!

Искам България да има енергийна и газова независимост, но на базата на други небългарски източници!

Спасете България!

С надежда и вяра в доброто във Вас,

(ИМЕНА)

Link to comment
Share on other sites

185338_106815852753506_100002752756549_35078_7345949_n.jpg

Трети ФЛАШМОБ срещу проучванията и добива на шистов газ в България

15 август 2011 г. · 19:00 - 20:00

Място: София, пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (ул. “Славянска” и ул. “Раковски”)

Приятели, в понеделник (15 август) в 19:00 часа отново сме пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Този път си носете водни пистолети, запаси от бутилки с вода, карти за игра, любимото си питие (бира, водка, мастика и т.н.) и всякакви принадлежности за плаж - надуваеми басейнчета, сгъваеми походни столове, каквото намерите... В продължение на час ще се забавляваме пред МИЕТ, все едно сме на плаж. Така ще покажем иронично и колко богати и безгрижни ще станат сънародниците ни, ако започне добив на шистов газ в общините им. След това, по вече утвърдената традиция, отново ще се поразходим по пешеходната пътека на ул. "Раковски"

Ако някой има възможност, да донесе и касетофон или CD плеър, за да се поддържа градуса на настроението. Чалгата обаче не се препоръчва, ще слушаме любимите си рок парчета.

През август ще направим още такива ФЛАШМОБ протести срещу проучванията и добива на шистов газ, а през септември, когато е приключил отпускарският сезон, ще организираме масови шествия, надлежно разрешени от общината и от полицията.

Адрес на групата за натиск:

http://www.facebook.com/gr​oups/ecobg/

Официална уеб-страница на групата:http://shalegas-bg.eu/

Link to comment
Share on other sites

211078_186003851465009_988540_n.jpg

Флашмоб Протест в Пловдив срещу добива на Шистов Газ в България

15 август 2011 г. · 19:00 - 21:00

гр.Пловдив, площада пред Централна Община

Приятели, в понеделник 15 август в 19:00 часа отново сме пред общината в Пловдив :) Носете си свещи и огънче за да можем този път наистина да осветим "идеята" на министър Трайков за добива на шистов газ.....След това ще направим една разходка по центъра на града и ще раздадем листовки информиращи за проблема.

ОБЕДИНЕНИ НЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ПОБЕДЕНИ!!!

Facebook

Link to comment
Share on other sites

Излъчване на документалния филм "GASLAND"

16 август 2011 г. · 19:00 - 20:30

ул. Добри Войников 19, Варна

Филмът на режисьора Джош Фокс разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Технологията е патент на небезизвестната „Халибъртън“ на Дик Чейни и предвижда забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава. Естествено, никаква технология не е способна да канализира целия освободен газ и той свободно се разпространява в почвата и всички подпочвени води по пътя си към земната повърхност. За капак остатъчните води от процеса се изхвърлят в реките и полетата, като водят след себе си болести и смърт. Отчаянието на жителите в районите за добив на шистов газ е отлично документирано от режисьора, събрал по време на снимките стотици свидетелства. В САЩ населението води непрекъсната борба срещу газодобивните компании, във Франция технологията се забрани със закон, в България…?!

Вход свободен!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...