Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Суровоядство


Recommended Posts

От езотерична гледна точка суровата храна е най-добрата за организма ни - физически и психически. Познавам суровоядци. Аз се опитвах, но не успях - прекалено слабо е в мен това вътрешно ядро, което осъществява такива базисни промени. Твърде силен е още в мен астралът. Но - надявам се че един ден ще бъда способен на съровоядство - мечтая го отдавна. Радвам се че в този форум човек може да говори това което мисли без да се съобразява с тясната "НАУЧНА" РАМКА - ПОСРЕДСТВЕНА ДО БОЛКА...

Следващото ниво след суровоядството е слънцеядството :) - има вече много хора хранещи се само със слънчеви лъчи!

Оня ден имах лекция за анорексията - анорексиците не гладуват за да се харесат на другите - напротив - кожата им става ужасна, косата чуплива и слаба, ноктите се променят грозно... правят го от стремеж към перфекционизъм, духовност... Има стремеж към безполовост. Обяснява се с вероятна причина - прекалено изискваща строга майка - перфекционистка с прекомерни амбиции за себе си и детето си!

В тази светлина като знам как в духовните книги се говори за андрогинността на духа(безполовостта му), за това как аскетите се стремят към спиране на половата си функция и хормонално производство, безполовост, как гладуват(пост и молитва), в мен възниква въпросът - докъде духовният стремеж в горепосочения вид е нормален и откъде започва болестното състояние...

Гладът е силен инструмент за пречистване на тяло и съзнание - ако е предприеман като лекарство, а не се хронифицира, както става при някои търсещи. Духът е андрогинен, да, но начинът да се идентифицираме с него не е да спираме хормоналното си производство, а да го насочваме правилно и сублимираме! Тънки, но важни разлики! :)

На думи е лесно - на практика не - често човек пада - но ... важното е да става и продължава - докато се научи да ходи с духовните си крака стабилно! :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Здравейте!

Според мен, суровоядството определено е по-добрият режим на хранене и има много предимства, включително и духовни.

Истинският проблем при него е, че трябва добре да се знаят доста неща около храненето, за да може такъв режим да се провежда правилно и храната да е наистина пълноценна. Не може да се прави как да е! Не бих препоръчала на никой да се захваща със суровоядство, ако няма достатъчно познания по въпросите на храненето, защото лесно би могъл да си навреди.

Друг проблем е трудността в набавянето на подходящи храни примерно когато се пътува, по заведения, неудобството когато човек е на гости или посреща гости, изобщо "социализацията" на суровоядеца.

Има и други подводни камъни, които трябва да се вземат предвид, но ползите от такъв начин на хранене са наистина големи. Изпитала съм ги и гласувам с две ръце за суровоядството.

Правилно провежданото суровоядство не е анорексичен режим и не води до анорексия, то е пълноценен и здрав начин на хранене. Не бих казала същото за слънцеядството.

Редактирано от Red Tulip
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

...Считам вегетарианството, в частност суровоядството  B) за по-енергиен и целесъобразен начин на живот. Никой друг от семейството ми не е такъв; приятелите ми  :feel happy: свикнаха с тази моя "особеност" /както я наричат/ и го приемат....

Колкото "по-проста" и в първоначален вид е храната, толкова по-добре. Най-добрият избор са плодовете, включваме и салатите с кълнове, семена и зелени подправки....

Считам, че пълното суровоядство не е за повечето хора на този етап, но преобладаващото - да... Твърдите зеленчуци следва да се ядат както сурови, така понякога и сготвени, бобовите и житните - отчасти покалнали и отчасти сготвени, плодовете, ядките и маслата - почти изключтелно в натурално състояние

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Случай на д-р Ив. Кирова:

"Д.З., на 54г., с тежка артроза ("шипове"). Той тежеше 125 кг. при ръст 190 см., ходеше много трудно с патерици. Артрозният процес беше обхванал всичките му стави, особено тазобедрените. Имаше много силни болки, от които не можеше да спи. Препоръчано му бе суровоядство като най-ефикасен и безвреден метод на лечение. Освен това прилагахме един комплекс от естествени фактори, състоящ се от вани със сулфидна минерална вода в Сапарева баня, подводна лечебна физкултура, занимания с механоуреди, групова гимнастика и дозирано ходене. За няколко месеца пациентът свали 30 кг., изглеждаше подмладен, болките изчезнаха, сънят му се възстанови. Започна да ходи с нормален ход. Според рентгеновите снимки процесът на артрозата от тежка степен беше преминал в лека."

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Благодаря на всички, които ми дадоха надежда за по-добър живот

Вярвам в опита на всеки от вас, от конкрентия опит в лечението на

дегенеративните заболявания.

Ваш don Pozo

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Аз съм за суровоядството с две ръце. Храната преминала през термична обработка е много по бедна на жизненоважни витамини, микроелементи. Друг е въпроса, че на мен лично понякога неистово ми се хапва нещо готвенко. Забелязвам, че когато съм сама и не трябва да готвя за някого изключително рядко посягам към готвени храни.

Линк към коментар
Share on other sites

За съжаление, моя стомах и стомаха на някоя моя прабаба отпреди милион години е доста променен и суровоядсвото не е за мен. Дори ми е противопоказно. Няма ли някой гастроентеролог във форума???

Линк към коментар
Share on other sites

"Огънят е благодат за човекa" - един мой любим Проф. Елмадфа, ръководещ Виенския институт по Хранителни Науки. :P

Суровото е добре да е около 50-75% от храната (като калории), това е което твърдят учените, това е което завещавa и У.. Пишем за препоръка, при това за средностатистическия човек.

:feel happy:

Редактирано от Любо
Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup: И аз съм на същото мнение, при това не само от книги, но и от практиката. Дори и тия, които се чувстват добре на 100% суровоядство, няма да се влошат от 20-30%-ва прибавка на щадящо обработени зеленчуци и зърнени храни. Но които ограничават суровата храна до минимум от страх, че ще дразни храносмилателния им тракт, наистина се лишават от ценни съставки. Много по-добре е да не приравняват суровото зеле с пресния зелев сок, покълналите цели семена със самите млади кълнове, нито лошо сдъвканите ядки с добре пребаботените в устната кухина или предварително смлените. Т.е. не силно ограничаване, а по-скоро промяна в намчина на приемане на суровите храни се препоръчва при някои хора.
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

И аз подкрепям суровоядството. Лично съм го пробвала, но не го прилагам постоянно.

Мисля, че ако някои иска да стане суровояд ще е по-лесно ако направи едно от дневните блюда само сурова храна.

След доста кратък период(зависи от човека разбира се ) ще установи, че му е по-леко от суровата храна.

В момента на обед ям 1 плод, а вечер задължително много салата+ нещо друго.

:dancing yes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Мисля, че не е трудно човек да се храни само със сурови храни. Друг е въпросът, че в процеса на човешката еволюция/дееволюция човек е загубил някои от своите физически способности да консумира и обработва определени храни. / визирам храненето със сурово жито например/. На животните в природата никой не им готви, нито пък те самите си готвят колкото и смешно да звучи. Консумират храната така както е във природата - не я режат, не я кълцат, не си правят пюрета. Просто я дъвчат и така получават повече "прана", а ние почти сме забравили да дъвчим храната си.

Редактирано от Буболече
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Според вас по-добре ли е да си суровоядец или да се храниш с готвени ястия?Защо?Какви са предимствата?

Преди известно време ме заинтригува темата за суровоядството. Оказа се, че в интернет има твърде малко материали на български език по този въпрос. Така в мен се роди идеята да събира всичко, което съм открила на едно място. И така се роди този сайт:

http://www.surovo.hit.bg/start.htm

Надявам се сред поместените материали да можете откриете отговорите на въпросите, които ви вълнуват.

:rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Благодаря за прекрасния линк към Вашия сайт, скъпа Vessta! Аз също подкрепям идеята за суровоядството и би ми било особено интересно, ако повече хора биха споделили какъв опит имат с него. Аз самата се опитвам от известно време да го приложа в ежедневието си и вече започвам да наблюдавам доста положителни резултати, но все още знам твърде малко по въпроса, за да го приложа изцяло и да го превърна в свой начин на хранене. Не съм сигурна дали ще успея да се храня 100% със сурова храна, но дори и да е само 75% ще бъда доволна.

Що се отнася до мотивацията - такава въобще не ми липсва! Само като изляза на улицата и като се вгледам в изморените лица на хората, които с години влачат някакви хронични болести, остаряват преждевременно и определят всичко това за "нормално" и ми се ще с все сила да се възпротивя на това положение. Как? Като търся причините, които са довели до тези болезнени състояния, а според мен една от най-важните се крие в храната, която човек употребява. Не напразно Учителя казва, че всичкото ни нещастие е в яденето. Крайно време е вече да се вслушаме.

А колко хубаво би било, ако всички бяха здрави и се радваха на живота, а ако случайно има болни, то те да се справят с болестта си като със задача дадена им за разрешение от Бога. Да вземем например Норман Уокър или Пол Брег, които за мен са изключителни примери за подражание и които са върли защитници на суровоядството.

С най-добри чувства! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Страхотна тема !!! От месец се опитвам да настроя себе си на суровоядска вълна. Първите резултати са вече на лице - ежедневната ви вигрена изчезна !!! Много ми е трудно да се лишавама от ежедневните консумирани до преди месец храни, но искрено се надявам да успея. И 75% да се успее е велико. Няма по-свежо усещане от това да хапнеш прод, зеленчук или ядка и да не се отпуснеш, а да се заредиш с енергия. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Здравейте! От няколко месеца наблягам на суровите храни - ядки, кълнове и зеленчуци. Свалих доста килограми, изчезнаха ми разни оплаквания, усещането е невероятно. Пълното суровоядство ми се струва краен вариант, но все пак е въпрос на личен избор. Често си мисля, как ги ядем тези "храни" от магазините и все се сещам за филма на Луи дьо Финес "Крилце или кълка" :rolleyes: . Много химия ни "блъскат" господа производителите. Някак си е тъжно, че нищо не може да се направи по въпроса. Може би суровоядството е една добра алтернатива. Успех на всички!

Редактирано от amarant
Линк към коментар
Share on other sites

Много ми е трудно да се лишавама от ежедневните консумирани до преди месец храни, но искрено се надявам да успея. И 75% да се успее е велико. Няма по-свежо усещане от това да хапнеш прод, зеленчук или ядка и да не се отпуснеш, а да се заредиш с енергия. :thumbsup:

Всъщност ензимната недостатъчност е една от най-честите причини за летаргията. Суровите храни са богати на ензими, но само ако са в активирано състояние - плод, зеленчук, покълнало семе. Ядките, ако не са предварително накиснати, имат "спящи", латентни ензими и сами по себе си също могат да доведат до летаргия, ако се ядат по много и то без суров плод или зеленчук едновременно. А ако преди готвената храна на обяд се яде достатъчно сурова, това поне при повечето хора е достатъчно, за да се избегне отнемането на енергия. Но разбира се, във всички случаи ще имаме този проблем при преяждане - дори и само със сурови храни!

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Крайните форми на вегетарианството, като суровоядството например, водят до преждевременно разхлабване на връзките на етерното, астралното и ментално тяло с физическото. От тук се появява опасност от засилване на чужди влияния и дори обсебване от контролен дух. Затова на езотеричния ученик се препоръчва на първо време лакто-вегетарианско хранене, което включва от време на време и птичи яйца /неоплодени/. Разбира се, храненето е нещо индивидуално и тъй като има 49 типа хора, избора на меню е специално за всеки.

Но всичко това е безмислено като самоцел, ако не е в синхрон с цялостното развитие на ученика :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

За съжаление, моя стомах и стомаха на някоя моя прабаба отпреди милион години е доста променен и суровоядсвото не е за мен. Дори ми е противопоказно. Няма ли някой гастроентеролог във форума???

Има... Обадете ми се...

Поздрави

Крайните форми на вегетарианството, като суровоядството например, водят до преждевременно разхлабване на връзките на етерното, астралното и ментално тяло с физическото. От тук се появява опасност от засилване на чужди влияния и дори обсебване от контролен дух. Затова на езотеричния ученик се препоръчва на първо време лакто-вегетарианско хранене, което включва от време на време и птичи яйца /неоплодени/. Разбира се, храненето е нещо индивидуално и тъй като има 49 типа хора, избора на меню е специално за всеки.

Но всичко това е безмислено като самоцел, ако не е в синхрон с цялостното развитие на ученика :thumbsup2:

А откъде ги знаете тез работи???

Поздрави...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Преди известно време ме заинтригува темата за суровоядството. Оказа се, че в интернет има твърде малко материали на български език по този въпрос. Така в мен се роди идеята да събира всичко, което съм открила на едно място. И така се роди този сайт:

http://www.surovo.hit.bg/start.htm

Чудесен сайт. Благодаря сърдечно и с уважение към положения труд!

Бих допълнила:

Не се насилвайте, слушайте вътрешното си Аз. И не се правете , че не сте го разбрали заради някакви външни измислици. Доверете му се и го следвайте.

На всеки човек е присъщо суровоядството, плодоядството като втори етап от него и приемането на слънчева и въздушна енергия. Всички го правят, но в много малки количества. Постепенно назрява моментът и количествата се увеличават за сметка на другите храни - естествено и дори незабелязано. Както бебето минава на по-различна храна, за да се откъсне от майката и да продължи развитието си. Моментът за всеки е различен и идването му не може да се насили( може и да не е в този живот), но не вреди от време на време да опитваме умерено, както бебетата пъхат в устенцата си най- невъзможни неща, но не ги изяждат, само пробват. :D

Още по-добре, ако има кой да ни насочи в духовен план, давайки свобода на предпочитанията и свободния ни избор.

Когато чак до дъното на душата си си в съзвучие с това, което харесваш, си на правия път.

Линк към коментар
Share on other sites

Преди два дни имахме гости един немец, който е суровоядец от 15 години. Яде поразяващо малко, само плодове, ядки, салати - всичко сурово. Гласи се за бретарианство, тоест слънчогледство/ядство :). Разказва, че има много познати праноядци :). Тук имаче такава тема, но беше затворена, предполагам поради граничността и с непознатото, коет отепърва ни предстои да откриваме. Този немеца се запозна с момичето, която отвори темата във форума. Мисля си, че критерият за естественост при подобни опити е телесната маса - ако спада драстично, значи сме на крив път. Е, аз имам поне десетина килца отгоре, но да речем ако от 95кг. стана 60 - вече ще съм си анорексик. Или по-точно ...рексик, имаше думичка за анорексия породена от духовн истремежи. :)

Идеята обаче по принцип е чудесна, принципно възможна, обективно приложена от шепа известни и повечко неизвестни хора. Дори научно проучена при Хира Манек. Но - умната - не всичко което лети се яде ... принципно всичко е възможно, но практически е друго нещо ! :):):) Робията на стомаха е и поробен дух - неслучайно постът върви заедно с медитацията ! ;) Бая си на главата ... ;) ;););););););););););) :lol:

Линк към коментар
Share on other sites

Добър акцент, като се имат предвид масовите модни залитания по тегло и подражателство. Ако в някой момент от предния ми пост е минала такава мисъл, то е колкото да напиша "външни измислици".

... и още "Може би не в този живот". Храненето е само придружаващ фактор, да не се вторачваме в него, то върви с по-важни неща.

Жалко, че този ваш познат от Германия си е заминал. Ако желае да сподели във Форума опитност по темата, аз бих я превела.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Колко дължи житото на слънцето? Направете изчисление, сами да си отговорите. Един хляб се пече за 5 лева. В един килограм жито има около 16,000 зрънца. Значи, ако за опичането на едно зрънце се плаща по 5 лева, колко ще се плати за един килограм жито? Като умножите 16,000x5 – 80,000 лева. Обаче слънцето не взима по 5 лева за един хляб, а по един лев. Значи половин килограм брашно е образувано от 8,000 житни зрънца. За опичането на едно зрънце слънцето взима един лев. Следователно за опичането на хляб, направен от половин килограм брашно, слънцето взима 8,000 лева. Кой досега е платил 8,000 лева за един хляб? Ако разгледаме този въпрос по буква, ние ще отидем далеч в разсъжденията си. Искам да ви наведа само на мисълта, да знаете колко скъпо струва един хляб. Хлябът е даден на човека по благодат, като благословение. Ако зъбите ви са здрави, яжте житото сурово, няма защо да го мелите и печете. Знаете ли какво се иска от човека, за да си приготви един хляб като вашия? – Той трябва да бъде съвършено здрав; само на такъв човек се позволява да мели житото, да меси хляба и да го пече. Ето защо, за предпочитане е да се яде сурово жито, отколкото да ядете приготвен хляб от какъв и да е фурнаджия. Житните зрънца и готовият хляб представят две книги: първата е напечатана от самата природа; в нея думите са наредени в естествен, правилен ред. Втората книга е печатана от човека. В нея думите са разбъркани, с цел да се предаде мисълта на някой автор. Много такива автори има, които са напечатали в голямо количество свои книги. Първата книга има и форма, и съдържание, и смисъл, а втората има форма и съдържание, но смисъл няма.

Сега, запишете си следното:

Само светлите мисли, светлите чувства и светлите постъпки водят към Бога.

Само светлият път на Мъдростта води към Истината.

В Истината е скрит животът.

Лекция от Учителя, държана на 19 май 1933 г. в София, Изгрев.

http://triangle.bg/books/1933-02-17-05.194...3-05-19-05.html

~~~~~~~~~~~~~~~~

Често се говори за деца на бедни родители. Аз оспорвам това – няма бедни родители. Ако едно дете е стигнало до известна възраст, то не може да бъде от бедни родители. Бедността и богатството са състояния, които постоянно се сменят. И двете състояния имат добра страна. Лошо е, когато те не се сменят и завинаги оставаш или беден, или богат. Бедността е глад, а богатството – насищане. Сега всеки от вас е беден – гладен е, не е ял още. След един час ще бъдете богати – ще се нахраните. Дали ще бъдете доволни от богатството си, това зависи от яденето. Ако сте яли добре, ще бъдете доволни. Казвате, че трябва да се готви добре. – Това е вторичен процес. Първо природата готви, а после човек. Нима житото на нивата не е сготвено? Трябва ли да го мелиш, месиш, печеш и тогава да го ядеш? Яж сурово жито! – „Как ще ям сурово жито и сурови храни, изобщо? Животно ли съм, да ям сурови храни?“ – Като ядеш печен хляб, стана ли истински човек? Аз предпочитам суровото жито пред топлия, печен хляб. В житото има витамини, които при печенето на хляба изчезват. При меленето на житото с воденичен камък се губи голяма част от неговата хранителност. През колко ръце минава житото, докато стигне, като хляб, във вашата уста! Идете в някоя фурна, да видите как се приготвя хлябът.

Лекция от Учителя, държана на 23 септември 1932 г., София, Изгрев.

беседи › мок › Великата разумност › Великата разумност

http://triangle.bg/books/1932-09-23-05.199...2-09-23-05.html

~~~~~~~~~~~~~~~~

Половин час, час и половина трябва да се употреби за ядене: сутрин – половин час, на обяд – половин час и вечер – половин час. Един час и половина ще употребите за яденето и в което ще употребите една отлична мисъл. Аз, ако се храня, няма да взема от фурната хляб, щях да си сваря жито. Ако ми са здрави зъбите, щях да го ям сурово, няма да го варя. Ако не са здрави, ще го варя хубаво, мекичко да е. Сега, ако имах жито, каква храна бих взел с житото? Една хубава круша, жълта, с тънка опашка, някак тумбеста надолу или една хубава ябълка, валчеста, малко тъмночервеничка, малко жълта от северната страна, а червеничка от южната, бледа от източната, червеничка от западната страна. Тази Божествена храна, която влезе, тя ще създаде, тя ще донесе онази енергия, която е необходима за тялото. Ще почувствуваш в себе си един подем. Тази ябълка и това жито ще внесат в тебе туй разредяване, ще имаш приятни чувства. После тази енергия ще се качи в твоя ум и ще внесе разширяване.

Ако турим така: „Изгрява Слънцето“, ще вземе до, ми, сол. Ще вземем до, сол – то е изгряването на Слънцето. Залязва Слънцето – сол, [ми, до] е залезът.

„Добрата молитва“

XIX година (1939–1940)

30-а лекция на Общия окултен клас,

държана от Учителя на 24 април 1940 г.,

София – Изгрев.

http://triangle.bg/books/1940-03-13-05.199...0-04-24-05.html

~~~~~~~~~~~~~~~~

Плодове от Слънцето

Само с Хляб 

Слънчевата Храна 

Храна 

Храненето ~ Условие за Вечен Живот

~~~~~~~~~~~~~~~~

На мен ми е много добре с оризеца, само го поизмиваш малко и сякаш хапваш вкусен топъл опечен хляб :)

някой от вас ял ли е суров кафяв ориз ?

споделете ако имате такива преживявания, който има зъби нека хапва :) 20 минути в студена вода и е отличен за консумиране , а може и с леща оранжевата

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Когато се храня предимно със сурови плодове и зеленчуци се чувствам по-добре, отколкото ако в храната ми преобладават готвените ястия. Да откажа напълно и своеволно всичко, освен суровите плодове и зеленчуци, за мен би било обаче равнозначно на някаквоа душевно отклонение, ако не и психическа болест. Самата постанонка за прекалено строго спазване на някакъв режим вече не е божа работа, защото има твърде много ограничение и самонасилие в такова поведение. Ако на някой човек по естествен път се случи да промени хранителните си навици към суровоядство, и при това става по-здрав от преди, това е съвсем друго - мисля че е добро.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен човек никога не трябва да насилва организма си,придържайки се към строги режими на хранене,които разума отхвърля.Едно такова насилие би довело по-скоро до проблеми с психиката,отколкото да подобри здравето.Криси е права,че ако човек премине към суровоядство съвсем спонтанно,и от това се почувства по-добре,само тогава може да се говори за полза от новия режим на хранене.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...