Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кристали - как да ги използваме


Recommended Posts

Привет, искам да ви питам от къде мога да си намеря кристалчета ,за окачване които се използват за привличане на положителна енергия/ фен-шуй/

статия: Лечение чрез благородни метали и скъпоценни камъни

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Я, какво съвпадение - нося и двата камъка - планински кристал и нефрит. Това са камъните на зодията ми.

Редактирано от Силвия СД
Линк към коментар
Share on other sites

Да, планинският кристал има универсални функции.

Съгласна съм със Силвия за съответствието на кристалите със зодиакалните знаци, числа и пр. но колкото съм съгласна, толкова и не го правя..Всеки ден интуитивно взимам със себе си различни кристали, според деня, състоянието си..времето вътре и вън от мен, те съдържат различни нюанси, и имат толкова специфични и богати качества..И макар да забелязах, че имам известно привличане към турмалин, тигрово око, кехлибар, смарагд, тюркоаз,напоследък имам нуждата да нося предимно опал...И строги дефиниции за предпочитанията си не бих дала, защото съзнавам, че познавам едва частица от всички кристали. Магични и живи са..

:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте!

Не бих се съгласила с това, че зодията определя какъв камък трябва да носим.

jul прави много добре, като носи този камък, който отговаря на моментното й настроение.

Помислете, когато се явяваме на интервю за работа или отиваме на театрална постановка - дали ще облечем едни и същи дрехи, да не говорим, че и цвета, по всяка вероятност, ще е различен.

Някой ще се опита да ме обори с твърдението, че ако носим постоянно 1 камък, то ще можем да почерпим от него необходмото ни. Ще приведа само 2 примера: мой познат поръча да му изработят пръстен с оникс, който отговаряще и на зодията му. Направи го съзнателно, защото вярваше във влиянието на звездите върху неговия живот. От друга страна, според книгите, оникса е идеален камък за тези, които искат да подобрят финансовото си състояние, а той имаше нужда и от това. Резултата от този пръстен бе точно обратен на очакванията - вместо да увеличи приходите си, след около 3 години фирмата на този мой познат фалира. Моя приятелка боледуваше от базет. Кехлибара е камък, който казват че помагал при този вид проблеми. Въпреки 5-годишното му носене - подобрение на състоянието нямаше.

А, че планинския кристал е най-универсален като камък, спор няма и е нучно обяснено защо е така!

Линк към коментар
Share on other sites

Въпросът беше от къде могат да се намерят кристали за окачване.

Аз бих препоръчала да се купи от изложбите базари, които се организират в музея "Земята и хората". Струва ми се, че от там е по-сигурно, защото определено внасят от изток полускъпоценни камъни и минерали с чувалите на килограм, но има и много фалшиви - на мои познати им се е случвало хубавия цвят на уж такъв и такъв кристал да се отмие ей така просто с вода и се оказва, че кристалът въобще не е такъв, за какъвто са им го продали.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

От известно време- около 10-на дни, установих, че жегите се понасят по-леко, ако се носят няколко ахата. По друг повод веднъж си взех две ахатчета (нашенски, събирал съм си го покрай Марица), и след нощно дежурство си ги закрепих от вътрешната страна на шапката, долу-горе да са ми близо до челото- поводът беше свързан с очите ми, но освен този ефект, установих, че докато ходя пеш към нас, за разлика от други пъти, когато просто ставам вир-вода, този път такова нещо не се случи. Нямах и усещане за "жега". Все още не зная специфичния начин на действие- знам, че ахата хармонизира ян/ин енергиите, и че е добре да се носи на места, които са "ключови" по отношение на този баланс- тгова са коленните и лакътните ямки, ямките над ключиците, тилната ямка (където черепа и гръбначния стълб се съединяват), ямката по средата на брадата (при някои хора даже има видима вдлъбнатина, и брадата им прилича на "дупе"), ямката по средата между горната устна и носа, върху очните ябълки (например, ако имате сърцебиене, чрез умерен натиск с пръстите върху очните ябълки пулсовата честота намалява за секунди, до минута най-много- т.е. очите са доста чувствителни по отношение на двете съставки на вегетативната нервна система- симпатикувата, и парасимпатиковата (вагусова)), и в оластта между веждитеи, в основата на носа.

За ахатите доколкото имам опит, зареждането им с енергия става доста сполучливо около пълнолуние, и при ясно небе- едно денонощие е напълно достатъчно, за да се заредят и със слънчева, и с лунна енергия. Аз ползвам саморъчно направен от глина съд- като кутийка- глината все още може да се намери на много места, а да се обработи не е сложно- и тя е добре след като се моделира във съответната форма, да съхне поне едно денонощие навън, след което може да се изпече- в обикновена фурна. Не слагам нищо друго в кутийката, освен кристалите.

Има и други начини за зареждане- всеки може да потърси информация, и да си избере онзи, който почувства че е подходящ.

От началото на тази година стана така, че ми подариха един кристал-лабрадорит, за който нямах никаква п редварителна информация и преди да се сдобия с такава отвън, имах възможност да придобия лични впечатления и след това да сравнявам с общоописаните. По описание, лабладоритът който имамв е сивкавосин- сребристосин. Това е кристал, който предпазва и очиства от всякакви негативни влияния отвън- хора, енергийни "импланти", психични атаки. Не знам защо ми хрумна първия път като го ползвах, да го "заредя" с енергията на една ароматна пръчица- използвах ароматна пръчица от поредицата "Фенг шуй", с обозначение на кутийката "метал"- не че ароматът е метален..не ми миришеше нито на Кремиковци, нито на КЦМ-то...явно е съчетан аромат, отговарящ на елемента метал- според китайската традиция. И така, след като "калайдисах" кристала, усетих че мястото на което имам нужда да го поставя е на челото, след около 5 минути очите ми не бяха напрегнати и подути, тилът ми престана да ме боли, раменете ми се отпуснаха (това са все признаци на това, че си отнасяме негативни енергии, които събираме от другите- особено на обществени места като болници, търговски центрове, общестевни разни сгради като данъчното, енергото...и др.), след това усетих нужда да го поставя в ямката между гръдната кост и ларинкса- точно под адамовата ябълка- и след 10-на минути в гласът ми нямаше никакво напрежение, рязкост, насеченост, "парлливата" отчетлива дикция също я нямаше- гласът ми беше спокоен...и като се поразпях...останах поразен- този камък може с право да се нарече "повелител на гласовете на блуса и соула"- просто невероятно усещане. Който се е занимавал с пеене поне малко, знае какво е да "тренираш" някоя блус "извивка", която никога не излиза така, както при негрите...е, с този кристал нещата са по-оптимистични...и с повече тен може и за негър да ви вземат...:)

Това е, което имам като личен опит с тези два кристала. Ако иска някой да не го морят жегите може да опита с ахатите, а пък ако иска, може да опита и с лабрадорита- хем да му е хладно, хем емоционално да не допуска да бива оперн отвън...и естестевно, след всичко това какво му остава на човек освен да установи, че живота е песен...и не каква да е, ами соул-хит...:)

Линк към коментар
Share on other sites

Това е, което имам като личен опит с тези два кристала.

...какво му остава на човек освен да установи, че живота е песен...и не каква да е, ами соул-хит...:)

icon12.gif:feel happy::thumbsup2::3d_146:

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

ами нали живота е сцена, на която всеки твори- :3d_051::3d_040::3d_096::3d_010::3d_125::3d_020::3d_052: ...своята роля, и докато ангелите пеят по ноти :3d_015::3d_015::3d_015::3d_015: и тяхното не е топ 40 ами си е хор с диригент..то, само човекът, следващ онова мъничко нещо, което го прави "образ и подобие" на Твореца си, може да импровизира :3d_076::3d_104::3d_072::3d_147::3d_089::3d_090::3d_030::3d_071::3d_099::3d_020::3d_064::3d_043::3d_066::3d_098::3d_017::3d_073::3d_088::3d_012::3d_108: на сцената...някои събират овации, други ги освиркват....и от тук идват и класациите...Ако човек нямаше способността да твори...щеше да пее по ноти, а засега...все още папагалите са ни домашни любимци, а не обратното...Ето защо, опитът е "философския камък" в алхимията на "творенето"...Който опитва, прави грешки, а понякога грешките водят до гениални открития, понякога до катаклизми...а природата е както най-добрия продуцент, който открива всики таланти, и може да ги хвърли направо в топ 5..ако ще и от махленски порядък...така и най-яростния критик...Кристалите са просто помощници в творчеството на х ората..или съучастници...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Привет, искам да ви питам от къде мога да си намеря кристалчета ,за окачване които се използват за привличане на положителна енергия/ фен-шуй/

Освен за "окачване", кристалите носят и символно значение.Събирай скъпоценности, с които да окичиш душата си.

Линк към коментар
Share on other sites

Дина,

Събирай скъпоценности, с които да окичиш душата си.
:3d_137:

Благодаря на всички за споделеното. Искам да ви попитам дали някой е използвал призма, описана в 'Книга за здравето'?

Работя в стая, която почти не се огрява от слънцето, само част от перваза на прозореца. Но точно тая част сякаш вика 'сложи ми една призма, да видиш колко хубаво ще стане'. Нямам необходимите знания и не намерих нещо полезно в нета, затова ще съм благодарна за съвети и инфо.

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Някой от вас би ли могъл да сподели от личен опит какво е въздействието на кристалите в зависимост от тяхната големина - специфичните им свойства според вида им, разбира се в случая е отделен въпрос.

Запитването ми има отношение към работата с по-големи кристали и най-вече според вас това увеличава ли техния ефект, има ли вероятност именно те да са причината за обостряне на някои симпотми и дали евентуално се дължи на факта, че например засилват интензитета на очистителните процеси??

Възможно ли е да въздействат и отрицателно в определени моменти? Дори и след като са били изчистени?

Този въпрос не засяга мен, а близък човек, който ги е използвал и понеже подобен случай с негативно въздействие никога не съм имала - напротив, точно обратното....та, все пак ме интересува дали е възможно именно поради големината на кристалите и въздействието съответно да е по-интензивно и да е нужно употребата им да се сведе до по-кратък интервал, а не да престояват часове наред или дори цяло денонощие у човека....

Редактирано от jul
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...

ЗДРАВЕЙТЕ!

Само не забравяйте, че кристалите поемат всякакви енергийни замърсявания и трябва да се изчистват редовно. Който цапа - чисти! И активират много повече долните чакри - от слънчевия сплит включително надоу, отколкото горните!!! :unsure:

Имат и едно много ценно качество - могат да се програмират! :dancing yes:

И СА КРАСИВИ!

УСПЕХ!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

ЗДРАВЕЙТЕ!

Само не забравяйте, че кристалите поемат всякакви енергийни замърсявания и трябва да се изчистват редовно. Който цапа - чисти! И активират много повече долните чакри - от слънчевия сплит включително надоу, отколкото горните!!! :unsure:

Имат и едно много ценно качество - могат да се програмират! :dancing yes:

И СА КРАСИВИ!

УСПЕХ!

Как се чистят и как се програмират?

Линк към коментар
Share on other sites

Полускъпоценните камъни лекуват. Всеки, различни заболявания, или няколко камъка едно и също заболяване. Преди много векове, когато е нямало антибиотици, лечението със скъпоценни камъни е било ширко разпространено, още при маите, в Египет, Древния Рим , Китай, Индия и на много места. Обикновено камъните се стривали на прах, престоявали са във вода и след това водата се е пиела. Нo тогава са знаели кой камък какво лекува. Сега това се възражда донякъде. Проблем е обаче да се намерят истински полускъпоценни камъни, а не имитации, с които е наводнен пазара.

Тук има една много хубава статия за лечебните свойства, само че е на руски. Някой ден, като я преведа, ще я постна.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Аз най-често нося кехлибар със себе си, действа ми изключително ползотворно, винаги съм зареден с енергия и ако ми предстои някакво събитие, където трябва да имам повечко енергия и искам да съм весел и по-екстровертен, винаги си взимам кехлибар.

Ако обаче знам, че през деня ще имам важна среща, където трябва да съм сериозен, отговорен и сдържан, взимам си яспис, който ме концентрира и центрира, и въобще, ме прави повече разумен, отколкото емоционален, за разлика примерно от кехлибара.

Ако съм на някаква по специфична окултна вълна, или усетя някакво тайнство около мен, обичам да подържа малко опал. Това ми е от най-любимите камъни, просто го обожавам. Той е малко особен камък, не бих го препоръчал на всеки и още повече да се носи прекалено често. За мен си е свещен камък и рядко го нося със себе си.

Често взимам със себе си и оникс, който също е окултен камък. Обичам много и хелиотроп - той ми действа силно върху мистичното въображение и ме пренася в различни времена. Препоръчвам го на мистично-романтичните натури.

Обикновено рядко смесвам различните камъни и обичам да си нося по един в мен, макар че веднъж на една паневритмия се бях накачулил с доста, но то беше реминисценция от минал живот. :D Мисля, че съчетаването на различни кристали трябва да се прави много съзнателно и да се подхожда разумно с тази практика. Рядко не нося със себе си някакъв камък, но понякога чувствам нужда поне за един ден да не нося никакъв - чувствам го някак като почивен ден за енергията. :) Задължително преди носене измивам под студена течаща вода с търкане кристала, съпроводено понякога с някои допълнителни неща. Хубаво е същото да се прави и след носене. Понякога аз ги нося с дни наред, зависи от събитията, които очаквам пред даденият ден или от настроението ми преди излизане. А понякога просто човек чувства как камъкът му е замърсен и иска да си го изчисти. За себе си съм групирал камъните, върху които имам по-богато наблюдение, в няколко категории, без да има значение коя е първа и коя последна:

- окултни - опал, оникс, турмалин

- мистични - хелиотроп, гранат, яспис, нефрит, тигрово око, хаулит, хематит, рубин

- духовни - тюркоаз, аметист, карнеол, ахат, планински кристал, кехлибар, цитрин

Към тези групи мога да сложа и още други камъни, но тези са достатъчни.

Линк към коментар
Share on other sites

Малко допълнение, извинете, че засега е на руски:

Когда не рекомендуется носить кристаллы

(Из книги "Праническое целение кристаллами" Мастера Чоа Кок Суи)

Кристаллы включают в себя бриллианты и другие драгоценные и полудрагоценные камни.

Поскольку ношение кристаллов дает определенные побочные эффекты, необходимо знать, в каких случаях следует носить (или не носить) кристаллы. Ниже указано, в каких случаях не рекомендуется носить кристаллы.

Противопоказания для ношения кристаллов:

  • Гипертония.
    Так как кристалл имеет тенденцию активизировать преимущественно низшие чакры, люди, страдающее гипертонией, не должны носить кристаллы или долго находиться рядом с крупными кристаллами. Иначе состояние такого пациента ухудшится или заболевание будет трудно контролировать. Таким образом, если у человека имеется тенденция к повышенному давлению, ношение кристаллов не рекомендуется.
  • Заболевания сердца.
    Людям, страдающим заболеванием сердца, не рекомендуется носить кристаллы или находиться рядом с крупными кристаллами в течение длительного периода времени, поскольку это может ухудшить их состояние здоровья.
  • Лейкоз.
    Пациентам с лейкозом не рекомендуется носить кристаллы или находиться рядом с крупными кристаллами длительное время, поскольку это может ухудшить их состояние здоровья.
  • Опухоли.
    Пациентам с доброкачественными или злокачественными опухолями не рекомендуется носить кристаллы. При раковых заболеваниях базовая чакра, чакры менг-мень и солнечного сплетения итак чрезмерно активизированы. Ношение кристаллов усилит активизацию этих низших чакр и ускорит размножение раковых клеток.
  • Психическая неуравновешенность.
    (В общем, ношение кристаллов может усилить психический дисбаланс, за исключением случаев, когда кристалл был правильно подобран, заряжен и запрограммирован экспертом. Кристаллы, носимые психически несбалансированными людьми, должны регулярно очищаться.)
  • Беременность.
    Существует некое сходство между состоянием чакр у беременной женщины и у больного раком. У беременной базовая чакра, чакры менг-мейн и солнечное сплетение также чрезмерно активизированы. Однако у беременной высшие чакры нормального размера, в то время как у больного раком аджна-чакра и сердечная чакры недостаточно активизированы. Ношение ювелирных украшений из камней во время беременности может дополнительно активизировать уже достаточно активированные низшие чакры, что, в свою очередь, может привести к повышению кровяного давления или к выкидышу. Беременным следует избегать ношения большого количества камней, особенно если эти камни не были энергетически очищены. Они могут загрязнить энергетику и отрицательно повлиять на плод.
  • Практика продвинутых форм медитации.
    Не рекомендуется носить кристаллы или находиться рядом с большими кристаллами во время практики продвинутых форм медитации, потому что это может вызвать синдром кундалини. Синдром кундалини проявляется как хроническая бессонница, хроническая физическая усталость, боль в различных частях тела, повышенное кровяное давление и перегрев тела.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Любимият ми кристал е аметистът. Лесно ще намерите характеристиките му в нета, затова ще споделя само личните си впечатления. Аметистът активира 6-та и 7-ма чакра. Той повишава вниманието, будността, яснотата на мисленето. Дава сила на духа и духовна любов.

Намирам за полезно да имам един такъв кристал на бюрото, когато работя на компютъра. От друга страна, обикновено не мога да спя, ако имам аметист близо до леглото си, даже ако е някъде в стаята, изваден от чекмеджето, където си държа кристалите.

В древността се е считало, че помага за преодоляване на алкохолно опиянение, въобще - носи в различни ситуации яснота на ума.

Това, което пише за кристалите в предишния постинг - че активирали низшите чакри, се базира на това, че идват от земята, съответно са носители на земна енергия, но тяхната характеристика е двояка. Енергията им е и земна, и не съвсем земна.

Бих използвала аметист за прекалена емоционалност, твърде много сърдечна енергия, за да може тя да се трансформира в нещо по-духовно. За избавяне от илюзиите. Хубаво е, също така, да се медитира с този кристал.

Напоследък прочетох, че ако някой ти подари аметист, е възможно да се влюбиш в него. Е, от опита с подаръци, които съм правила, засега нямам такива впечатления :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Стаята ми е пълна с кристали. Най-много аметисти, цяла колекция и един много голям аметист до главата ми, където спя, но имам и други - планински кристал, розов кварц, ахат, лунен камък и т.н. Изобщо не знам как ги избирам. Идва ми от корема. Близо до мен има една къща, където продават само кристали във всевъзможна форма и там си намирам все по нещо. Пречиствам ги на течаща вода и просто държейки ги в ръцете си, през които тече "ток". Зареждам ги понякога на слънце, но рядко. Всички, спали в мойта стая казват, че в нея се спи страхотно, че атмосферата е много хармонична и се чувстват много добре.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...