Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Природозащитниците атакуват промените в закона за горите


Recommended Posts

Чухте ли за тях? Аз в момента съм възпрепятствана да се ровя за повече инфо по въпроса, за което се извинявам

Но ето линкове към новината.

http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/66689/stotitsi-blokiraha-orlov-most-opitvat-se-da-gi-razgonyat-snimki-ot-protesta

А ето и нещо, което ми е пратила приятелка в пощата.

"Природозащитниците атакуват промените в закона за горите 13 юни 2012

Природозащитниците ще протестират за пореден път срещу рисковете от унищожаване на ”последния публичен значим ресурс”

Сн.: БГНЕС

Природозащитниците ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените в Закона за горите и ще изпратят сигнал до Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ. Те заплашиха да блокират Орлов мост в столицата довечера.

Повод за реакцията бяха приетите днес от парламента законодателни поправки. Те разрешават изграждането на ски писти, лифтове и влекове без промяна в предназначението на земите, като все пак предвиждат да се провежда търг. Въпреки лекото смекчаване на спорните текстове след критики на Европейската комисия, депутати от опозицията нарекоха поправката лобистка и посочиха, че и ограниченията може да се заобиколят чрез т. нар. публично-частно партньорство. Според тях държавата ще загуби десетки милиони от това, че няма да се заплаща за смяна на предназначението.

Държавните гори и защитени територии заемат 20 на сто от територията на България. Те са последният публичен значим ресурс, който все още не е преминал в частни ръце, посочват природозащитниците в позиция на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Според тях в резултат на измененията за пръв път от 1925 г. насам крайречните гори няма да се водят вече гори и ще могат да се изсичат без никакъв контрол от собствениците им. За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост, без да има съгласието на собственика и без необходимото обезщетение, се посочва в позицията, цитирана от БТА.

С промените се дава възможност на частни лица и компании да строят в защитените територии държавна собственост. Позволява се и ползване на държавните гори двойно над техния естествен прираст, което ще доведе до намаляване запасите на дървесина, отбелязват природозащитниците.

Създава се и отраслова схема за държавна помощ - за строителството на ски курорти и голф игрища, като за промяната на предназначението на имотите няма да се плащат дължимите държавни такси, твърдят екоактивистите.

Президентът Росен Плевнелиев ще реши за вето върху Закона за горите след становище на правния съвет, каза самият той.

Междувременно недоволни от приемането на законодателните промени подеха във Фейсбук инициатива, с която призовават гражданите за протест – блокада на Орлов мост, предадоха „Фокус” и БГНЕС.

Предвидено е протестът да се състои от 19.30 часа, като сборен пункт е езерото „Ариана”, изходът на подлеза на Орлов мост. Поканени са над 19 000 души, като до 15.30 часа са потвърдили присъствие над 1000 души.

„Днес е рожденият ден на бат'Бойко. ПоДУПЕчните му депутати направиха най-добрия подарък за него и близките до него олигарси - гласуваха промените в Закона за горите. Заради един човек и една банка, заради финансирането на една предизборна кампания, против природата на България, против всички нас!”, се казва в призива във Фейсбук.

„Как: елате за предпочитане с колела, но ако нямате – с кучета, детски колички, пеша...

Какво правим: събираме се на езерото Ариана точно в 19:30 и точно в 19:40 излизаме на платното на Орлов мост (ще разберете как на място). Ако решим, се местим на друго място. Стоим там, докато всички медии разберат за това, че след 2 години няма да остане гора в България, докато започне диалог за скандалните промени.

Защо: защото медиите са купени, но няма вечно да мълчат. Защото това е начинът да върнем подаръка на Бойко обратно. Защото няма парламент - под строй депутатите на бат'Бойко гласуват, без да мислят. Разпространявай спешно по мейли, ФБ, скайп, sms. Само днес можем да защитим Гората на България”, е посланието на организаторите на протеста."

Ако някой знае повече- нека сподели.

Link to comment
Share on other sites

Продължават и днес! Целта е президентът да постави вето!

"Държавните гори и защитени територии заемат 20% от територията на България. Те са последният публичен значим ресурс, който все още не е преминал в частни ръце. С приемането на измененията на Закона за горите ще се увеличи изсечената и застроена площ в горите и защитените територии, сред които и Природен парк Витоша. За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост, без да има съгласието на собственика и без необходимото обезщетение."

421413_10150955428456168_354887605_n.jpg

Както обикновено...тези протести не са отразени в новините по телевизията - ясно е защо. Свободната медия е интернет...

Link to comment
Share on other sites

Guest Ивета

Както обикновено...тези протести не са отразени в новините по телевизията - ясно е защо. Свободната медия е интернет...

Една вметка: в интерес на истината, аз научих за простестите от БНТ снощи.

Link to comment
Share on other sites

Беше отразено в медиите. (аз също не гледам новини). Президента наложи вето. Спорните текстове ще се преразглеждат. има арестувани и бити. Днес е имало протест срещу ветото на път Е79. Кмета на Симитли (не е от ГЕРБ) излезе с публично твърдение, че тамошния протест е платен.

Link to comment
Share on other sites

Добро утро! Ние сме децата на прехода

Този текст - портрет на поколението на прехода се споделя от неделя във Facebook, Twitter, в блогове и сайтове. Прочетохме го във варненския сайт Petel.bg и поискахме разрешение да го препубликуваме. Оказа се, че и те не са първото място, на което излиза. Не можем да установим първоизточника, но го публикуваме, защото вярваме, чe авторът му също би искал да бъде прочетен от повече хора. Подписан е от Георги Деянов.

Добро утро!

Едно поколение се събуди недоволно за граждански живот. Последните дни крещи с дробове, изгарящи от болезнено нахлуваща свобода.

Ние сме недоволни, защото сме недоспали. Не, нас не можете да упоите с безумни турски сериали. Неудобно е, но не мислим чрез телевизор. Интернет предоставя безкрайно по-адекватно съдържание по поискване, репортерите ни са хиляди и непрестанно предават от мястото на събитието. Желанието ви да се видите и "разберете" с "организаторите" ни предизвиква смях.

Най-страхотният ви кошмар се сбъдна – змеят на мнозинството има възможност да се самоорганизира. Спонтанно, стихийно, светкавично, ефективно. Без възможност за противодействие.

Сбъркахте с гората

Връзката на българите с гората и планината е близка и магическа. Горите и планината винаги са били последното убежище на свободата. Селищата, равнините и реките ни са владени, но горите – никога. Какво очаквате от звяра на недоволното множество, поставено в безизходица? Инстинктът за самосъхранение ни изведе на площада. И този път е сериозно.

Опитахте се да ни излъжете и да си разпределите нашите гори, но не ви позволихме. Свирепо захапахме туловището на статуквото и откъснахме тлъсто парче лъжа. Бързо развиваме вкус, огладняваме за още. Озверяваме интелигентно.

Днес ще спасим горите си от Цеко Минев. Но цекоминевци, данчолазаровци, чорбаджиненовци са затиснали повсеместно нормалността. Не искаме смяната на едни елити с други. Не е важно кой управлява, важно е какви са правилата на играта. Радостни, жизнерадостни, поемаме глътка въздух. Нямаме бунтовен опит, но сме с ДНК на производители на революции. Живеем в интересни времена, днешната битка не се води в горите кой ще владее площада, а на площада за това кой притежава горите. Днес попречихме за горите. Обединихме се спряхме раздаването на поредната привилегия. Утре ще спрем друга. Вдругиден ще отнемем някоя. Протестът е принципен. Крещим против лъжата.

Отказваме да вярваме в Торбалан. Някакво неясно зло, някакво дорелигиозно същество, което е откраднало нормалния живот и го крие. Отказваме да вярваме в Дядо Коледа, батковци и други юнаци, които героично ще ни избавят от проблемите. Не, пичове. Тая приказка не струва.

Битката е различна и ние сме готови да я поведем

Тя не е срещу личности, защото те са второстепенни. Битката е срещу системата, която произвежда цекоминевци. Тя се крепи изключително на два стълба – привилегии и монополи. Против сме олигархичният елит да стои извън закона и да монополизира всички сектори на стопанството, политиката и обществения живот. На улицата сме срещу непрозрачното взимане на решения и разпределяне на порции зад завеси, на маса, по залез слънце и в обредни клубове. Против сме каквото и да било ограничаване на свободния достъп до възможности за реализация.

Привилегии и монополите се борят с прозрачност и състезание. Гласност и постоянна нетърпимост към престъпването на правилата, които всички сме се съгласили да спазваме. Правила, които облагодетелстват колкото се може повече хора и никога шайка олигарси за сметка на мнозинството. И състезание, състезание, състезание. Не е вярно, че преходът е завършил. На другия край трябваше да има благоденствие и върховенство на закона. А получихме сплескана от монополи и привилегии мизерна реалност. Борбата тепърва предстои.

Сега е по-сложно. Врагът не се разпознава лесно по шапката. Родителите ни не разбраха. Излъгаха ги самопровъзгласили се шамани с добро сценично поведение. Борбата е за смяна на правилата.

Но ние сме нови играчи. Прагматични

Адаптивни, жилави, интелигентни. Оцеляхме и сега идва нашето време. Работим, не очакваме подаръци. Енергични сме. Информирани. Свободолюбиви. Израснахме в смутно време, без авторитети за добро или зло. Полуизоставени. Не ни научихте да работим с компютри, сега сме сред най-добрите. Не ни научихте как да сме пълноценни граждани в отворено общество, но нямайте съмнение, че и в това ще сме отлични.

Ние сме децата на прехода. Децата, които ще осиновят родителите си и ще ги научат. Ние сме вече тук, порастваме, прибираме се. И сме се подготвили. Ние сме юристи – знаем правата си, когато ни арестувате. Не можете и законотворчески да ни лъжете, сами можем да напишем законите. Ние сме икономисти – знаем, че бедността се причинява от изкривяването на пазарното състезание от монополи и картели. Знаем как пълноценно да разпределим ресурсите си, да ги умножим и да подобрим организацията си.

Ние сме солидарни – разбираме, че напредъкът идва само и единствено в състезание, в което печелят най-добрите, но опъваме защитна мрежа за тези от нас, които се спънат. Отговорни сме, няма да ги оставим. На "ти" сме с информационните технологии – използваме платформи за обмен на информация, новини, експертиза, опит в обеми и скорост, които не знам дали успявате да осъзнаете. Ние сме програмисти - ще създадем нови платформи и среда за организация против вашите монополи и привилегии.

Също сме и предприемчиви - виждаме къде и от какво имат нужда хората и сме готови да им го предоставим; създаваме нови нужди. Изобретателни сме – трябваше да станем. Ние говорим езици, черпим опит от приятели от други страни. Ние сме спортисти, готови сме да се състезаваме и сме убедени, че по-добрите трябва да спечелят в честно и отрито състезание. Пътуваме – общуваме активно, попиваме най-добрите практики и ги прибираме вкъщи. Често не ни позволявате да ги приложим. Но и това ще мине. Ние сме оператори и режисьори и ще направим каталог с безобразията ви. Ние сме 200 и няколко барабанисти. Ние сме утрешните ви лекари. Ние сме танцьори – танцуваме танца на протеста.

Ние сме

историци, художници, учени, философи, арестанти, рекламисти, математици, ние сме родени от планината. Хора.

Ние сме внуците на Щастливеца, ние сме чисти, връзката ни с природата е важна и значима. Ние протестираме, защото знаем какво трябва да се промени и как. Заедно сме и сме наелектризирани от емоция, опиянени от победата, и сме секси. Сега имаме още една причина да се будим сутрин. И да се усмихваме.

Link to comment
Share on other sites

За мен исканията на природозащитниците за широк и прозрачен дебат, когато става въпрос за природата на България са напълно разбираеми. Наложено е вето от Президента и ще се търси пълен консенсус.

Остават обаче опасенията много заинтересовани лица и партии с ниска електорална подкрепа да се опитат да яхнат спонтанното недоволство за свои користни цели.

Това откровенно личи и от горното Анонимно възвание от: "...ние сме нови играчи. Прагматични" ?!...

Тук бих казал: No pasaran! Хора бдете!

Edited by Alexander
Link to comment
Share on other sites

Нека да последим обективно и без излишно политизиране, хронологията на грубите екологични нарушения в Национален парк „Пирин“. Паркът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното природно наследство и има най-висока степен на защита според българското и международно законодателство.

"...И така през 2000 г. българската компания “Юлен” АД предлага проект за трикратно разширение на старата и незаконно построена ски зона в парка. След двегодишен период на административни процедури и с финансовата подкрепа на Първа инвестиционна банка, компанията получава разрешение и финансиране за новата ски зона.

Докладите по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) са сериозно критикувани от Българската академия на науките, Националния природонаучен музей и природозащитни не правителствени оргазаниции. Становищата са пренебрегнати. До април 2002 г. Министерството на околната среда и водите дава разрешение за строеж на 5 нови ски писти, 7 ски влека и една кабинкова въжена линия в границите на Национален парк „Пирин“. До май 2002 г. във Върховния административен съд са подадени над 70 жалби на зелени организации и физически лица, но съдът ги отхвърля.

Най-големите нарушения са тройното увеличение на размерите на пистите (вместо разрешените 30 м, пистите са широки 140 м), незаконната употреба на тежка техника и експлозиви за извършването на значителни земно-изкопни работи, драстично излизане извън площта на концесията с над 550 дка (с изсичане на дървесината)

По закон в обикновени гори с дърводобивни функции голите сечи са разрешени в размер до 50 дка. В Национален парк “Пирин” - един от най-строго защитаваните природни обекти в България и в света, концесионерите изсичат незаконно вековни гори с площ между 2000 и 3000 дка.

Създават се условия за ерозия. Започва свличане на земни маси. Жителите на Банско минават на сух режим, защото обезлесяването и ерозията водят до проблеми с водоснабдяването. От 2002 до 2007 година българските екологични организации „За земята“, „Зелени Балкани“ и др. непрекъснато подават сигнали до ЕК и ЮНЕСКО.

През септември 2007 година шефът на биоразнообразието към Генерална дирекция „Околна среда” на ЕК Ладислав Мико, неговият подчинен Андраш Деметер и представители на ЮНЕСКО идват в България да проверят дали нарушенията, за които екологичните организации им се оплакват, са реалност. По време на посещението си забелязват, че се строи нов четириседалков лифт в местността „Чалин валог“ и един тунел (наказателната процедура на ЕК е точно за тези обекти, защото другите нарушения са извършени преди България да стане член на ЕС).

В резултат на паниката от този политически гаф, на 13 декември 2007 година (3 месеца по-късно) министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров разрешава строителството на лифта и на тунел под „Чалин валог“. В подписаните от него решения се казва, че проектите не се нуждаят от Оценка за въздействие върху околната среда. Щом министърът разрешава, значи са законни.

Това вече ядосва ЕК, защото те са видели с очите си, че се строи без разрешителни още през септември, а министърът излиза с някакви решения постфактум“, коментира Александър Дунчев от Асоциацията на парковете в България. Нарушението е очевидно – лифтът е построен незаконно, без да е извършена Оценка за въздействието върху околната среда. Министърът твърди, че няма нужда от такава оценка, но това не може да се прецени през декември 2007 година, когато всичко вече е построено. Издаденото впоследствие разрешение от министър Чакъров грубо нарушава европейските екологични директиви.

България е излъгала и ЮНЕСКО, като е обещала да допусне строителството на две-три нови писти, но да залеси много стари територии, с което да сведе щетите за природата в „Пирин“ до минимум. В докладите на ЮНЕСКО се казва: „България ни обеща да залеси 21 хектара“ и са описани подробно пистите и терените. Това не само че не се случва, но и пистите стават много по-големи отпреди."

със съкращения от: http://e-vestnik.bg/7414/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%83%D1%81-ii-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4/

Link to comment
Share on other sites

Pirin_eco09-5.jpg

Това е "подравнена", всъщност изровена ски пистата на "Чалин валог" в Пирин, където варварски е премахнат хумуса и е останала пръст и камъни. Като ски учител 6 сезона в Пампорово, трябва да споделя, че за разлика от Австрия, Швейцария и други водещи ски-туристически страни, където пролет, лято и есен трасетата на ски пистите непрекъснато се облагородяват, засяват се с високопланинска трева и храсти, като хвойна и други устойчиви нискостеблени видове, в България нищо не се прави. Абсолютно нищо!

Затова не се учудвайте, когато карайки ски, чуете зловещия скърцащ звук на камък.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря Алекс!

Преди две години останахме за два-три дни на Паничище. Аз имах много идеалистична представа за този курорт, която рухна само за 48 часа. Още вечерта на разходката по залез налетяхме на стари съборетини, бараки, ръждясали железа, боклуци в типично наш стил, които ясно маркираха стара ски писта и вече неизползваем влек. Склонът грозно и тъжно ерозира. На 100 м. по-нататък се кипри хотел, който е построил своя писта с влек. Запитахме се кога ли и той ще се превърне в призрачна съборетина, затрупана с пласмасови кофички, бутилки и "ухаеща" на гнило и на канализация.

След като Черноморските ни води се напълниха с каналните нечистотии на хотелските ни комплекси и с прахоляка и грозотията на замразените строежи, сега явно е ред на планините ни. Признавам си, миналия ден докато с горчилка слушах какво се случва, някак спонтанно ми дойде молбата ангелите, които пазят нашата земя да запазят планините ни - каквото и да ни струва това.

Link to comment
Share on other sites

Така е, у нас свърши ли ски-сезона никой не се интересува какво става с пистите, лифтовете и боклуците, а трябва това да е част от Договора им и стриктно да се контролира.

Link to comment
Share on other sites

Донке, предлагам да направим тема "БАЙ ГАНЬО ТУРИСТ " в която да споделяме снимки на замърсена от бай Ганьо природа.

Link to comment
Share on other sites

Ходили ли сте скоро в Пампорово - там настроиха и недостроиха и сега стоят празни, мръсни, въздухът в курорта не се отличава от този в градовете. Ето това се канят да нацвъкат из всички планини. На някого му се мержелеят пари, пари.. Но пак подозирам, че става дума за пране, за заеми, които никой няма намерение да връща нито да инвестира наистина...

Възхищавам се на природозащитниците, които спряха закона - сещате ли се с какво можем да помогнем от тук?

Edited by Донка
Link to comment
Share on other sites

И тук се появи контра протест на някакви влекаджии. При опит за интервю и изясняване на протестна мотивация стана ясно, че 2 думи на кръст не могат да вържат, а какво остава да изясняват становище.

Link to comment
Share on other sites

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/21/1850886_parlamentut_oblekchi_preotstupvaneto_na_sportni_obekti/

Вижте поредното безумие гласувано ДНЕС в парламента.

Хижи и спортни обекти и с национално значение вече ще могат да се отдават под наем на фондации и спортни федерации.

Срокът за отдаване е 20 години!!

В това число се включват х. Пионерска, старата хижа 7-те Рилски езера.

Не искам и да си мисля какви цени и какъв смут ще създадат федерациите на Цеко като

се намърдат в хижите сега... :(

Там отсядат толкова много хора по време на лагера на Рила...

Много ми е мъчно и съм много притеснена какво се случва..

Моля ви хора, нека който може да се включи в молитвения наряд, който се прави

всяка вечер от 21,00 часа с тайна молитва. Просто е важно ние събудените хора

да се обединим и с помощта на Бога да помогнем за осветяване на Правдата и Истината!

Благодаря Ви, Бог да пази всички добри и будни хора на България, а те са Много!

Link to comment
Share on other sites

Rumy Ana знам, всички сме болезнено чувствителни към тази тема, но може би аз като оптимист разсъждавам позитивно четейки: "...Вече и хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на туристически дружества."

Не знам кой стопанисва старата хижа на Рибното езеро, но това което пише е, че Туристически дружества ще могат да ги взимат. Практиката от Витоша в последните 22г е, че хижите масово ги вземаха Мутри, а туристическите дружества бяха отстранявани! Сещам се за разбитата вече Витошка хижа Средец. Дано пък новия закон да е за добро.

RIBNOTO.jpg

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за отговора Alexander , аз това съм го подминала като факт от закно, че туристическите дружества ще могат да стопанисват. Всъщност си мислех, че досега беше така..

Съжалявам за емоционалния коментар, просто напоследък много се натъжавам с това, което се случва с Природата на България...

Link to comment
Share on other sites

Само допреди 3 години, предишното тройно правителство до последния момент правеше гигантски престъпни заменки с гори и парцели до морето за свои хора. Това беше спряно и още полезни неща бяха направени, но това не значи че още и още не трябва да изискваме. Поне вече не пребиват - имат забрана и има някаква чуваемост и желание за дискусия, след натиск разбира се. :) :) :)

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за отговора Alexander , аз това съм го подминала като факт от закно, че туристическите дружества ще могат да стопанисват. Всъщност си мислех, че досега беше така..

Съжалявам за емоционалния коментар, просто напоследък много се натъжавам с това, което се случва с Природата на България...

Човек като се разходи по форумите и групите по интереси в нет-а вижда, че преобладаващата част от написаното е продиктувано от неприязън, омраза, обидни епитети. Питам теб, Донка и останалите - това ли трябва да е движещата сила, мотивировката за действията ни?

Link to comment
Share on other sites

Ето гледната точка на един от преговарящите, от сайта на "Ekip news"

Любен Татарски: Възможен е консенсус по Закона за горите

22 юни 2012 / 08:59

Не е логично да се защитава сегашното положение, ако се строи в горите, да се сменя и предназначението им. Това означава да се урбанизира дадената територия и да я загубим завинаги като горска, заяви в предаването "Под лупа" Любен Татарски, председател на парламентарната комисията по регионална политика и местно управление. Според него, ако досегашната нормативна база остане, държавата може да загуби собствеността върху тези терени.

В промените в Закона за горите е предвиден механизъм, с който да бъде опазен общественият интерес, заяви в предаването "Под лупа" председателят на парламентарната комисия по регионална политика и местно управление Любен Татарски.

Възможно е да се намери консенсус...

http://www.ekipnews...._gorite/134052/

Edited by Alexander
Link to comment
Share on other sites

Мотивировката на действията винаги е една в основата си - това е любовта. Омразата, обидата и всички други негативни прояви са същото каквото е студът - малко (недостатъчно според нашите нужди и представи) количество топлина. Когато човек, който обича красотата, чистотата, девствеността на природата, става свидетел на разрушението, убийството на тази красота и чистота, на безхаберието и липсата на елементарна хигиена и култура, когато види как някой му превръща градината в отходно място, нормално е да реагира с гняв и недоволство.

Просто нямаме достатъчно култура в това отношение. Да плюем и хвърляме кал върху хората, които се канят да се насмучат за сметка на всички нас, би било същото като да се отнасяме с гняв и омраза към един кърлеж, който се е лепнал върху тялото ни докато сме се разхождали в парка. То съществото така преживява, няма за какво да го мразим. Просто не му позволяваме да остане върху кожата ни и да се храни от нас, нали? Същото правим с бълхите, въшките, дървениците - дезинфекцираме и поддържаме хигиена, за да не намират топло и удобно местенце да се размножават при нас. И го правим с любов към чистотата - няма никакъв смисъл да ненавиждаме насекомите.

Link to comment
Share on other sites

Миналия уикенд бях на Крушунските водопади и Деветашката пещера.

Зарадва ме не само красивата природа, но и чистотата; дори фасове не се виждаха никъде. Явно все повече хора, туристи пазят и милеят. Деветашката пещера беше на практика затворена - имаше достъп само до предверието; бяха опънали само една лентичка в червено/бяло, защото (разбрах от интернет) точно сега бил периода на чифтосване на прилепите. И за мое изумление всички се съобразяваха с това. До преди няколко години само щях да видя хора, които се пъхат под нея или направо я късат и влизат да се разхождат с фенерчета и светкавици ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...