Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Изкуството


Ради
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

Много говорим и доскутираме различните науки - езотерични и официални, но сме пренебрегнали като че ли малко изкуството. Според Щайнер изкуството и науката имат общ произход и в миналото са били едно. Окултната традиция сочи, че науката е свързана с принципа на Мъдростта, а изкуството - с принципа на Любовта.

Основна негова задача е да ни свърже и изпълни с този свят на Божествени екстази, да ни поднесе Истината директно - без научни методи и прийоми: но дали днешното изкуство е такова? Нима вместо мистично и духовно, то не е меркантилно и изопачено?

Какво е мястото на изкуството в нашето ежедневие, кои са любимите ви изкуства и автори, кое какво ни дава - все въпроси, които ще се радвам да дискутираме ;)

Link to comment
Share on other sites

Здравей,Ради :)

Харесва ми темата ,която си предложил..Според мен също -изкуството е любов :feel happy: ,и една необходимост,която може да спаси света.. :feel happy: .То също така е и красота,която създава радост.На всеки му доставя удоволствие да гледа нещо красиво.Самата природа е създадена красива..докато не я унищожим.. :hmmmmm::thumb down: ...Аз лично съм се насочила към рисуването,но всички останали сфери на изкуството много ме радват.. :D ..

За съжаление..Напоследък се усеща едно....не съм много сигурна как да го формулирам,със сигурност не става с една дума-пренасищане,колебание,затвореност,затлаче

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, привет mishelina,

Да, наистина - творчество, красота, култура, духовност, любов, душа - все ключови думи за изкуството. Права си и за материалният бит - колко хора днес се занимават с някое изкуство, колко творят за да направят света по-красив и добър, да не говорим за десетките забравени големи български творци...

Но сега, в първата третина от Епохата на Водолея Любовта работи. Тя ще очисти Религията от заблуди и суеверия и ще възроди истинското Изкуство и неговата мистична красота. Посредством тези две основни области, Любовта ще организира колективния живот и обединението на хората.

Link to comment
Share on other sites

Здравей отново :D

Искам да вметна два въпроса по темата..

Първо..мисля си...дали за изкуството трябва да се плаща ,и не се ли упорочава когато се прави за пари.Не се ли комерсиализира и обездушава за да се угоди на вероятните купувачи.Аз лично рисувам,когато имам нужда да излея чуствата си,да споделя мислите си и испитвам голямо удоволствие когато подарявам картините си.Имаше период ,в който рисувах по поръчка за пари,и усетих че любовта,за която говорихме си отива..не беше хубаво..Но от друга страна.Ако хората на изкуството си искарваме прехраната по друг начин,ще остава ли време и сили за изкуство...Преди време прочетох историята на Гоген..Той е се е посветил на изкуството след 30-тата си година,преди това е бил първо моряк,а след това ..се е занимавал със сделки и пари,сега забравих точно какво беше ,нещо на борсата май,както и да ,но изкарвал много пари.Бил богат.И в началото рисуването му било хоби,но постепенно се запалил ,и се запознал с художници..Замислил се че ако не се посвети изцяло на рисуването като своите приятели,няма да може да достигне истинските си възможности.Оставил дотогавашната си работа и станал художник.Направил страхотни неща ,които го обезсмъртяват.До ден днешен неговото изкуство радва хората.Но е изживял живота си в мизерия/огромна/,както и повечето негови съвременници.И това ме навежда на мисълта..дали в момента изкуството ни е в спад,защото никой вече няма смелостта да му се посвети така изцяло..?

Другият ми въпрос е ,защо театрите са полупразни?Защото хората нямат пари/въпреки че заведенията,особено където има чалга са пълни/или защото няма достатачно добри и интересни постановки?Или е друго..? :hmmmmm:

Определено тази тема ме вълнува много :dancing yes::D

Благодаря ти още веднъж Ради,дано все пак да се заинтересуват и други.Бих искала да разбера повече хора какво мислят.. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Виното и половите страсти пускат бързо корени в посредствения човек.

Те са като вечнозеления олеандър, на когото всички корени, стъбло, листа и плодове са отровни.

Тези груби удоволствия не изискват никаква изтънченост.

Който е свикнал с помията, не може да оцени висшия аромат на мъдростта.

Шри Юктешвар Гири

подобното привлича подобно

чалга - ракия- чалга прим - ракия прим ...

самоусилване до безкрай

порочният кръг се затваря завинаги

Link to comment
Share on other sites

Е, чак пък завинаги... Хубавите, стойностни неща винаги имат силата да докоснат душата. Никой не е обречен завинаги да тъне в топла лепкава тиня. Що се отнася до т.нар. чалга - има чалга и чалга. Малко е хубавото, но го има. Довечера в залата на общината в Шумен ще се изнесе прекрасен концерт за китара и оркестър - от една седмица го чакам!

Може би в тази тема може да си съобщаваме за предстоящи изложби, концерти...

Link to comment
Share on other sites

Що се отнася до т.нар. чалга - има чалга и чалга. Малко е хубавото, но го има.

Наскоро ми пратиха по този случай една песен на ниакаква чалга певица/аз н е ги знам/ уж да ми покажат как имало и "хубава чалга" :hmmmmm: ...Ми няма такова нещо...Да песента не беше лоша.Музиката ми хареса.Но това е така защото самата песен не е чалга,само е изпълнена от чалга- певица.Просто някои от тези изпълнители започват да се опитват да се докажат повече,и за това постепенно се прехварлят в други жанрове.Но чалгата...-името и говори достатъчно...и не е случайно :blink:

Link to comment
Share on other sites

В наше време по мое мнение изкуството е еклектично - смесват се стилове, жанрове, цветове... в търсене на нещо ново. Изкуството е ретроспективно, защото е насочено към бъдното. Изкуството отразява търсенията на творческите личности. Както и техните адекватни и не особено адекватни намирания. Изкуството е умение /отново използвам думичка от един слав. език, която назовава това понятие /. Умевние да създаваме стойности. А стойност е това, което е непреходно.

Link to comment
Share on other sites

Инатари, от сърце благодаря за споделеното!

То сега някой да не ме вземе за защитник на чалгата. За мене чалгата има два дяла - порно-"фолк"/над 90%/ и "песни за душата". В едновремешната естрада се появи едно течение на по-земни, по-битови песни, изпълнени от Богдана Карадочева, Кичка Бодурова, дует Шик, дует Ритон и др., които показваха на един земен, разбираем и в същото време красив език човешките взаимоотношения, любовта. Особено харесвам песните, в които се използват и фолклорни мотиви. Моето понятие за чалга е музика със земен ритъм, за народа, само че понастоящем преобладаващата част от нея удря в най-долната чакра, а съвсем малка може да докосне сърцето. Неприятно е когато видя поредната харесвана от мене певица заради гласа, смислените текстове и излъчване да се държи като... Всички минават през мелницата и ги пречупват да продават със сексуални послания. Някои клипове просто не трябва да излъчват през деня, да не ги гледат децата. Един руснак наскоро каза, че сега лицето на България е Азис - много го харесват, много се продава, аз бих се изразила така - много се кльопа. Да, черно изкуство, изпълнено добре. Съвсем добре го каза, Инатари! Такова "изкуство" има изсмукващо, поробващо, принизяващо действие.

А сега да спирам, че ще излизам за въпросния концерт с китара и оркестър, да ми светнат по-горните чакри... Малко се шегувам. Никога не съм виждала чакри, още по-малко да светят...

Link to comment
Share on other sites

Ето тази мисъл за деня тук във форума изразява същността на изкуството на живота:

"Доволният човек може да бъде щастлив от нещо, което изглежда безполезно. Той може да си намери добро занимание сред гори и планини. Той обитава малки хижи и дружи с простите хора. Не би сменил износените си дрехи с императорските одежди, нито товара на гърба си с колесница, теглена от четери коня. Той оставя нефрита в планината и перлите в морето. Където и да отиде, каквото и да прави, може да бъде щастлив - той знае кога да спре. Той не откъсва цветето, което цъфти кротко, и не пътува по опасния път. За него десетте хиляди притежания са прашинки, носени от вятъра. Той пее, докато пътува сред зелените планини. (Гъ Хун)" :king:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

:) Благодаря за "събуждането" на тази тема :feel happy:

Според мен изкуството е интуитивен начин на познание и творчество. Една пиеса на Шекспир, например, е равносилна на капитален научен труд по психология, социология, философия.

Странно ли ви се струва изказването , че целия свят е изграден от хора , които главно се занимават с изкуство ?

Мислите ли , че хората на изкуството са интелектуалци ?

Въобще изкуството намирате ли , че е интелектуален труд ?

:thumbsup: Добри въпроси! Никак не е лесно да се аргументира еднозначен отговор. Зависи какво разбираме под интелектуален труд и интелектуалец. (А какво всъщност означават тези понятия за вас?)

Link to comment
Share on other sites

Може би Бог ни е позволил да надникнем в един по-възвишен свят. Когато пишех стихове или танцувах сякаш беше в особено състояние. :feel happy: Смееха ми се, че "си пиша някакви глупости", но аз си ги обичам :rolleyes:

Елате, елате в моя свят,

елате и подайте си ръце!

Там ни болка има, ни духовен глад,

там всичко е огромно, пламнало сърце.

Там няма роби на комерсиални чувства,

там няма завист и омраза.

Освободени всички, без духовни блудства,

освободени от житейската зараза...

Елате в моя чуден свят

където любовта не гасне.

Там ни болка има, ни духовен глад,

там всичко бяло и прекрасно е!

'97г.

Link to comment
Share on other sites

:feel happy::thumbsup2:

Много хора обаче разсъждават по следния начин :

Изкуството е нещо , което никак не разбирам . Нещо непознато , странно ,

какво толкова е изкуството ?

Съгласна, за съжаление. Може би защото от малки все ги "учим", насаждаме знания, тъпчем с информация, дисциплинираме... и не остава време на детето да се научи да чува интуицията си, да се остави да го води. Забраняваме му да:

мисли синхронично , на границата на интуицията , свръхпознанието и лудостта .

а искаме от него да се подчинява само на логиката, да търси само причината и да предполага следствията. Ако то все пак забележи синхроничността и направи нещо, което е на "границата на лудостта" по нашите представи - укоряваме, осъждаме, засрамваме, вкарваме в правия път.

Но не спирам да вярвам, че вече идва друго време.... друг свят

чуден свят

където любовта не гасне.

Там ни болка има, ни духовен глад,

там всичко бяло и прекрасно е!

:feel happy:
Link to comment
Share on other sites

:P Хихихи, логиката - омагьосан крьг от пьрвопричини, причини и последствия.??? Ако от причината идва следствието, сьвсем не е омагьосан крьг, стига да го разбереш.

Имаме ли някаква възможност за творчество . Не мисля има само взаимовръзки и мрежа от вероятности.
Преди логиката е Свободата, в която е всичко, включително и творчеството. Малко ми е трудно да мисля за взаимоврьзки и мрежи от вероятности, без да проявая свобода и творчество. :P А, не мислиш ли, че в Изкуството има и капчица логика? :1eye:
Link to comment
Share on other sites

:thumbsup::v: А, може би са два пьтя кьм Истината, две очи. Нещо такова:

За мен Бог се изявава с три принципа : Любов, Мъдрост и Истина. Тези три принципа са в единство - т.е Триединство.

Душата търси Любов, Духа - Мъдрост, а Истината осмисля всичко.

Любовта, разбира се, не се проявава само като емоция. Тя има много форми, но Любовта ся явява и като мисъл също.

Изкуството, творчеството и сьзерцанието без граници и логиката, трезвия анализ и синтез, мрежата от вероятности. :1eye:

Link to comment
Share on other sites

Това не са три пътя, а Един!

За изкуството, творецът може да бъде само проводник на по-висши импулси. Останалото е псевдоизкуство. Преди време имах влечения в доста насоки, рисувал съм, пишел стихове, с музика съм се позанимавал, но те преминаваха през мен, а идваха от собственото ми желание за самоизява. Естествено, че резултатите бяха посредствени. Иначе ме хвалиха като потенциал във всички поприща, но на никъде не тръгнах сериозно и нещо не развих. Според някои - от детински мързел, аз не знам. И аз виждах в себе си определени възможности, но не и от сегашния поглед. Качества определени на личността, които биха се развили в закостенялост, а за истинското изкуство е нужна свобода...

Link to comment
Share on other sites

За изкуството, творецът може да бъде само проводник на по-висши импулси. ... за истинското изкуство е нужна свобода...

:thumbsup2::thumbsup2::angel::feel happy:

Link to comment
Share on other sites

А пътят на твореца е повече от ясно , че е само един и той трябва да е напълно свободен<_<  , за да бъде добър проводник . А инак е обременен с логики, и с други /интелектуални болести / край , обрича се на псевдоизкуството .

Оопс

Свобода от какво?

Ако е от разума, :thumb down: ставаш животно.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

подобното привлича подобно

чалга - ракия- чалга прим - ракия прим ...

самоусилване до безкрай

порочният кръг се затваря завинаги

Леле, това с чалгата е направо бедствие хора...а като се замисля колко млади хора се вълнуват и им подражават и с извинение ми се повдига...но какво ли изкуство може да бъде това....по скоро това е един изкуствен начин на живот, мислене, ценно ст и пр....но за чалгата стига :thumb down:

Аз много обичам да рисувам, и изобретявам разни неща, а като малка само това ме спасяваше от неприятни мигове, дори пишех стихове...рисувах вази и общо взето нещата свързани с инериор много ми харесват и ако това е изкуство, определено влиянието му върху мен е страшно положително, но замисляйки се примерно неща които са уникат, т.е. някакво произведение на изкуството да речем са страшно скъпи, да отидеш на театър-също...дали е оправдано или не всике сам преценява за себе си...

Link to comment
Share on other sites

Изкуството трябва да идва от душата и да докосва душата. Когато си освободен, ставаш проводник. Имам стихове, които са си само лична емоция, която е била в момента, но има и добри:feel happy:

Дочувам музиката на Земята

природата ми шепне нещо.

Заслушах се в приказките на гората,

желае да ме поучава вещо.

Усетих стъпките на древен индианец

дошъл да ми покаже вечният живот,

от мъдростта си да ми предаде. В молитвен

танец потънал, да измоли за слепците благослов...

Дочувам музиката. С нея ще се слея.

От нея част съм и дали

ще я обичам и в хармония с нея ще живея

или ще потъна в глупост, както и преди...

***********************************************

Бях вятъра бушуващ вън

разлюлявах тревите, дървесата,

понесох се, докосната от тихия любовен звън.

Затоплена на слънцето с лъчите колесати.

Превърнах се в нежен полъх

и вдъхнах аромата на цветята.

Погалих всички с нежният си дъх,

за да се влея с вик в Светлината.

:yinyang::smarty::yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Guest valentinus

Изкуство и творческа сила

Когато днес помислим за изкуството, на нас ни идват на ум различни неща, например великите произведения на старите майстори, ярките картини на експресионистите или аб-страктните платна на Пикасо. Сещаме се може би и за картините на творци, които не изоб-разяват неща, а с помощта на композиции от цветове и форми се опитват да представят чувства и състояния.

Но можем да си спомним и за скулптурното изкуство от античността и от класическия период, когато човекът представяше чрез изкуството себе си в едно съвършено, идеално състояние.

Бихме се сетили накрая и за много други величествени постижения в различни области на човешката култура, изпълващи ни с огромно възхищение.

Между безбройните произведения на изкуството и културата, обаче, има нещо общо, и то е, че творецът ги е създал във външното, за да могат и другите хора да ги възприемат. Ето защо можем да предположим, че творческият процес се предхожда от една вътрешна идея или визия, но осъществяването винаги се е извършвало във физическото, в материята. Твърде възможно е при този процес степента на познание или статусът в развитието на твореца да се е изменял позитивно, което също е доказателство за едно “духовно” постижение. Въпреки това всички произведения на изкуството от този вид бяха и си остават дело и начин на изразяване на личности и поради това, в края на краищата – преходни.

Ученикът на една Духовна школа обаче познава и една друга възможност за изразяване в изкуството – това е изразната сила на вътрешното същество, която е невидима за външното око.

Когато човек е разбрал безнадеждността на тази природа, когато е изпил докрай чашата на горчивите изпитания, тогава той се отваря за една друга сила – силата на Гносиса. Тогава цялото му същество може да бъде сравнено с едно още ненарисувано платно или с един още неиздялан каменен блок, които в тази сила и съгласно нейните закони се сътворяват наново. Това ново произведение на изкуството се заражда в сърцето, където благодарение на любовната сила на Гносиса се пробужда божественият атом – Атомът на Духовната искра. Ако след това човекът предоставя все повече пространство на тази нова творческа сила, той е в състояние, най-напред да пречисти цялото си същество, след което да може да му придаде нова форма.

Така най-висшето “изкуство” на човека се състои в това да се вслуша в надземния поток от светлина, мъдрост и любов и да позволи от нея отново да бъде сътворен Първоначалния божествен човек.

Да се отдадем напълно на това “изкуство” – да си пожелаем на всички нас!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...