Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Пробуждането - дали е действие извън морала?!

B__

Recommended Posts

Пробуждането? Никой не знае какво е това.... Пробуждането е личен избор и върви с желанието за промяна. Но кво знае нещастника които се мисли за безгрешен, българина празнуващ днес?

Редактирано от Деяна
Линк към коментар

• Отговори 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Понякога седя и си мисля. Ако не зная какво е ден, мога ли да зная какво е нощ? Ако не зная какво е пробуждане, мога ли  да зная какво е не пробуждане ? А при мисълта, че е възможен личен избор между две неща - пробуждане и не пробуждане - за които нищо не зная, значи няма как предварително да обмисля и почуствам, направо ми идва да заспя. Обаче как да заспя като не зная какво е да си заспал и какво е да си буден ? Седя, мисля си и се чувствам объркан. После се сещам , че в  нашият форум за съзнателен живот, макар че никой нищо не знае, всъщност  всички всичко знаем  и нещата се подредиха. Сега само си седя.

Линк към коментар

Ако не зная какво е пробуждане, мога ли  да зная какво е не пробуждане ? А при мисълта, че е възможен личен избор между две неща - пробуждане и не пробуждане - за които нищо не зная, значи няма как предварително да обмисля и почуствам, направо ми идва да заспя.

Това не е съвсем вярно. Знаеш нещо. Сутрин се събуждаш и явно осъзнаваш разликата между състоянието на сън и будното си съзнание. И с малко въображение можеш да си представиш, че можеш да се събудиш в още по-голяма степен; да станеш още по-осъзнат за живота, отколкото когато си буден. Да, представата ти ще е ограничена от моментната будност на съзнанието, но какво от това? Първото условие за успеха е вярата в неговата достижимост. Пробуждането съществува и е достижимо. Не е някаква отвлечена теория. Ние самите може да не го разбираме и представите ни за него да са ограничени, но то е достигнато от други хора и то не в резултат на случайност, а на целенасочен стремеж от тяхна страна.

Линк към коментар

Чета и все още не мога да схвана ъгъла, от който в темата се разглежда понятието пробуждане/ пробуден. Езотеричния смисъл не се следва, а той е основен, според мен. Иначе можем да си говорим само за събуждането сутрин от сън. Несериозно е. 

Да осъзнаеш някои истини за себе си, далеч не значи да се пробудиш. Ще е голямо улеснение, ако дефинирате контекста на използване на този термин. Благодаря. 

Редактирано от _Маги_
Линк към коментар

Има един закон, според който за да бъде окончателно преодолян единият полюс, той трябва да се прояви с пълната си сила. Ако това не стане, то непроявеното ще остане спящо за да се прояви отново някога в бъдещето. В настоящето, когато много отрицателни прояви са в пика си, съществува реална опасност голяма част от хората трайно да се понесат по тяхното течение. И тук идват по-висшите същества от човека, които създават център на привличане свързан със светлите сили, към който хората при желание да могат да се хванат. Но хората все пак са свободни и ако унищожаването на злото на земята се отлага, то е заради самите хора.

Харесва ми .Само за злото някак ? ,,Унищожаването" му се отлага  докато самите хора не го преодолеят .То е от тях и за тях(злото) .Помощта е в информацията . Което си е част от пробуждането .

за Маги.- всеки си казва своите истини :) . Напр . аз  всеки ден се пробуждам и все по различен .  Преди бях дете ,обичах картинките и пеперудите .Вчера бях юноша ,всеки ден тичах , вдигах гири ,закачах момичетата .Днес съм различен и много ангажиран ,кариера , семейство ,( за друго не остава време). Утре ще търся и откривам причините на нещата . Може да е постепенно , ала аз го усещам като стъпала . Нима мислите , че пробуждането ще ме прати  в оня свят ?Мисля че то се случва сега .И ние го преживяваме постоянно . И ще се случва докато се върнем там от където сме дошли .  :)  Така ми изглежда приемливо 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар

Чета и все още не мога да схвана ъгъла, от който в темата се разглежда понятието пробуждане/ пробуден. Езотеричния смисъл не се следва, а той е основен, според мен. Иначе можем да си говорим само за събуждането сутрин от сън. Несериозно е. 

Да осъзнаеш някои истини за себе си, далеч не значи да се пробудиш. Ще е голямо улеснение, ако дефинирате контекста на използване на този термин. Благодаря. 

Всичко написано си е напълно сериозно. Използваната аналогия може и да е елементарна, но това не я прави погрешна. Принципите са едни и същи и в малкото, и в голямото; и горе, и долу. Мога да кажа, че пробуждането е запазване на непрекъснатостта на съзнанието по време на сън, както и след смъртта на физическото, астралното и ментално тяло в човека. Това означава, човек през цялото време да осъзнава реалността в духовния свят, наред с осъзнаването и воденето на живот в споменатите по-материални светове. На едно по-високо ниво може да търсим запазване на съзнанието по време на пралайя и дори на махапралайя.

Линк към коментар

Маги, искаш да знаеш какво е пробуждане. За всеки то има много доълбок смисъл. И може би Станимир е прав, че става на етапи.

Едно пробуждане за теб би било.......ще ти го допиша на лично съобщение.

Линк към коментар

• 11 years later...