Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Може ли от един разговор с психолог да се постави диагноза ОКР


Recommended Posts

Здравейте! Имам нужда от мнения от 1ва ръка, дали с един разговор при психолог може да се постави диагноза ОКР и дори да се определи степента на състоянието. Става въпрос за сина ми, който е на 15 години.

Също имам нужда, да споделите, има ли начин да разбера чрез наблюдения дали действително той има такова (не знам как да го определя: състояние или заболяване, въпреки, че четох много)

Моля посъветвайте ме, как да разбера дали не се отнася само до "младежки вълнения и отклонения" или има нещо много по-сериозно на което трябва да обърна по-специално внимание, също и ако можете да ми препоръчате добри специалисти по въпроса от Бургас, при който да проверя мнението на този при когото бяхме (тъй да се каже да потвърдя или отхвърля) диагнозата преди да се впусна в търсене на по-успешен и "по-безболезнен" метод на лечение или справяне с проблема.

Благодаря предварително на всеки отзовал се с коментар, споделено или препоръки по тревожещия ме проблем!

Редактирано от Георгиева
неточност
Линк към коментар
Share on other sites

Един преглед е напълно достатъчен, но от психиатър.

Няма младежки вълнения- поговорете синът си и ще се убедите.Щом от четеното на ОКР не сте разбрала какво е, няма и да разберете-по нашите описания.За това - след като говорите с детето напишете какво то ви казва.така ще можем да мислим ние по въпроса, а не вие.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговора! Може би, трябва да обясня ситуацията (моя грешка).От малък когато прави нещо, не седи мирен а прав подскачайки (ако е седнал на стола, пак подскача и пърха с ръце) непрекъснато и пърха с ръце като "пиле". Последните 1-2 години го прави вече много рядко, най-вече като слуша музика (говорили сме с лекари, но винаги са казвали, че е по-активен и има енергия за изразходване), но пък започна да ме пита коя храна е полезна и с какво, и се опитва да се храни с полезна храна, да вметна само, че тренира от малък разни спортове, но в момента е наблегнал на фитнеса и качването на мускулна маса, тъй като много бързо израстна на височина. Решихме да го заведем на лекар конкретно заради тези му въпроси за здравето храната, болестите, винаги като чуе за някаква болест, разпитва каква е как се разболяваш от нея, лекува ли се как....., когато го одере примерно кучето, пита дали може да го зарази с нещо, и дезинфекцира раната. Съпруга ми обаче се впечатлява, че си мие често ръцете (аз съм през повечето време край него и не виждам излишно миене или по-дълго от нормалното), след тоалетна преди да седне да се храни и след хранене, след като е пипал кучето...

Говорим непрекъснато. но тъй като от малък обича биология, занимава се в разни клубове и извън училище, и винаги е бил любопитен за всичко (дори как работи някой уред), не намирам нещо различно с времето, освен навлизайки в пубертета, обичайното раздразнение от време на време при поставяне на задачи в помощ на домакинството, противене с вечерния час за лягане (с думите вече съм голям....)

Другото което нас повече ни притесни, че покрай съученици, започна да ходи редовно на църква, купи си библия, разпитва ме за християнството........, доста говорихме и му обяснихме, че всеки има право да вярва или не, но ако вярваш, не се изразява в непрекъснато ходене на църква или пости и други такива, че вярата се носи в сърцето, не е необходимо да ходиш всяка неделя и други такива неща за да си вярващ. Няма да навлизам повече по темата, общо взето, нещата се нормализираха там, и аз го приех като търсене на път ......

Не знам, аз ли греша някъде, или прекарвам много време с него и не мога да видя нещата правилно от сттрани?

Линк към коментар
Share on other sites

Съжалявам, едва виждам писмото ви.За съжаление, от описанието ви, не мога да си съставя ясна картина.

Консултирайте го с някой психиатър от вашият град.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...