Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво означава за вас Волята Божия?


Донка
 Share

Recommended Posts

Във всички епохи на нашата цивилизация са живели хора, които са смятали Волята Божия за книжна и изпразнена от конкретно съдържание фраза.

Живели са и хора, които са се учили да чуват, разбират и изпълняват това, което са наричали образно Волята Божия.

Как я разбираме ние - хората от 21 век? Старомодно, изтъркано, книжно ли звучи това понятие, изписано на клавиатурите на компютрите ни и във виртуалното пространство?

Много ще съм благодарна на всички приятели, братя и сестри за мненията, споделените опитности и разсъжденията.

Какво ни е завещал Учителят за изпълението на Волята Божия?

Нека споделим негови и на други Учители думи, близки до сърцето ви и оставили следа и променили живота ви?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 279
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравейте,

Волята Божия това е понятие, което обхваща, любов, истина, уважение, състрадателност, благодарност, стремеж към мъдрост и духовно издигане.

Лъжата, кражбата, убийството, алкохолизма, блудството, завистта , алчността и безлюбието, това е волята на Черната ложа.

Във всеки от нас съществува Бала и Черна ложа ( Авел и Каин), важното е от кои ще изберем да бъдем. :3d_044:

Link to comment
Share on other sites

Хубава тема. Благодаря!

Някои въпроси по темата, които бях споменал преди време и мисля са важни:

Коя е моята воля?

Коя Неговата?

Как да ги разграничавам?

Как да разбера каква е Волята Божия за даден момент?

А ако мога наистина да я разбера, дали мога да я изпълня?

А ако имам възможност да я изпълня, дали знам как?

А ако знам как, дали зная като я изпълня и имам резултати/плодове, какво да правя с тях? Така че да не се възгордея примерно? ... и т.н и т.н

Мисълта за деня, която отново е в синхрон с темата, дава същи интересни насоки за разговор:

"Дръжте в ума си, че служите на Бога. Повтаряйте тази мисъл. Вашето съзнание трябва да присъства при всяко действие, даже най-малкото, и да знаете, че служите на Бога. Не казвайте, че на Бога не се служи лесно, че за това са нужни знания. Който отива да служи на Бога, може да бъде без знания. Много естествено: като отиваш при извора, ще си носиш ли вода? Като отиваш в градина с плодове, ще си носиш ли храна?" (Беинса Дуно)

Link to comment
Share on other sites

"Когато ти, ученикът на Духа, винаги осъзнаваш, ще напредваш бързо към Целта.

Така ти няма да грешиш или се отклониш, всъщност - почти си в Нирвана"

Буда

Edited by Валентин Петров
Link to comment
Share on other sites

Съществуват някои закони, които са неизменни. Те са общовалидни. Хермес се е опитал да ги формулира в понятен за хората вид. Тези закони не можем да пристъпим. Те са принципи в Природата. Съществуват математически и геометрични принципи, които също не могат да бъдат нарушени. Това са граници, които не можем да преминем. Всичко това служи за реализиране на Волята на Бог. Каква е тя можем само да предполагаме, да схванем отделни нейни аспекти и то в изкривен вид. С развитието на съзнанието знанията ни в тази посока се увеличават (както по отношение на Природните Закони, така и по отношение на Волята на Бог). Добиваме все по-пълна представа за крайната цел на проявлението (крайна за настоящата манвантара) и начина за нейното постигаме. Също така започваме да съдействаме все по-пълно и съзнателно за нейното реализиране.

Link to comment
Share on other sites

Каква е тя можем само да предполагаме, да схванем отделни нейни аспекти.... С развитието на съзнанието знанията ни в тази посока се увеличават, както по отношение на Природните Закони, така и по отношение на Волята на Бог. Добиваме все по-пълна представа за крайната цел на проявлението... и начина за нейното постигаме. Също така започваме да съдействаме все по-пълно и съзнателно за нейното реализиране.

Да :3d_137:

Ето още насоки от Учителя :

"Ако искате да бъдете хора щастливи, за да ви благослови Господ, да имате Неговото благоволение, вие трябва да изпълнявате Волята Божия; за да бъдете щастливи, не за един ден, ама през всичките дни на вашето съществувание" (УС, Божественото начало, 23.II.1936)

"Изпълнявай Волята на Бога като един извор, който тече. Върши Волята Божия ¬ давай, давай. …. Бог е дал всичкото на наше разположение…" (УС, Любов, Разумност, Истина и Доброта, 29.XII.1935)

"При всичките условия ти ще се стегнеш да изпълниш Волята Божия! Разбираш ли? И ще я свършиш без никакви завъртания, без колебания.... . Ще свършиш тази работа, няма да очакваш от хората нищо." (УС, Вътрешни и външни прояви, 8.XII.1935)

"И като вършим така Волята Божия, тогава ще имаме една основа. И тогава Мъдростта, Любовта, Истината (ще дойдат в нас), тогава ще има взаимно уважение и почит." (УС, Вътрешни и външни прояви, 8.XII.1935)

"Трябва да се изпълни Волята Божия, да се освети Името Божие и да се въдвори Царството Божие. Това е смисълът на живота." (УС, Вътрешни и външни прояви, 8.XII.1935)

"Христос казва: “Всеки, който изпълнява волята на Отца, Ми е брат и сестра.” И всеки човек, който изпълнява Волята Божия, той е ваш брат, той може да ви помогне. И следователно вие сега трябва да търсите онези хора, които изпълняват Волята Божия. Във всеки случай все те ще ви помогнат. Онези хора, които не изпълняват Волята Божия, те не могат да ви помогнат. Хората, които не изпълняват Волята Божия, те служат само на себе си." (УС, Което имам, 22.XII.1935)

Edited by Иво
Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

За кой от всички Богове говорите?

Звучи ми като наставление на строг баща към неговите непослушни деца. Мисля, че тая представа за Господ може да е характерна за децата или за неуките, но за вас.... Догми, религиозна словесност и какво ли още не. Хилядолетни наслоения и упорства на мисълта... Не знам. "Божията воля" каквото и да Е за другите, за мен е символ на страха или копнежа по безотговорност. Стрела на копнеж и воля за гибел. Да ме прости Ницше, че го цитирам. Нямаше начин.

Link to comment
Share on other sites

Как я разбираме ние - хората от 21 век?

Нека споделим негови и на други Учители думи, близки до сърцето ви и оставили следа и променили живота ви?

Например това е ключ към въпросите и същевременно послание за нашето съвремие, волята Божия:

Когато любовта узрява, тя се превръща в отдаване. Отдаването е божествената любов, узрялата любов. ”Какво желаеш? Позволи ми да ти бъда полезен. Нека да бъда като дърво, под което можеш да си починеш на сянка. Тук съм, за да ти донеса радост и щастие. В твоята радост, в твоето щастие аз намирам своето щастие”. Това е отдадеността. Отдадеността е най-прекрасното нещо, което може да се случи с човешкото същество. В момента, в който сте се отдали-вие сте достигнали другия бряг. Вие сте преминали през моста със Златните Врата. Вие сте надскочили егото. Вие вече не сте човек. Станали сте просветлен. В това състояние има такова удовлетворение, осъществяване. Това е разцвета. Работете в тази насока. Работете в посока към узряване на вашата любов. Достигнете до любовта във вас.

Шри Шри Рави Шанкар, В търсене на Бог

Link to comment
Share on other sites

"Божията воля" каквото и да Е за другите, за мен е символ на страха или копнежа по безотговорност. Стрела на копнеж и воля за гибел.
Това си е твое право да интерпретираш и разбираш както искаш този термин... Ако си чела лекции и беседи от Учителя, ще разбереш в какъв смисъл го ползваме. Ако не си и не искаш, както и предполагам, и да обеснявам и да цитирам, ти няма разбереш... така че е без значение.
Божията Воля изключва свободната воля, а тогава защо има и крайна цел на живота.
На пръв поглед може и така да изглежда. Всъщност според моето виждане нещата са доста по-многопластови. А относно разбирането ти за понятието Бог, можеш да си спестиш интерпретациите, особено когато са игра на думи и не са по темата.
Link to comment
Share on other sites

За мен Божията Воля е самото течение на Живота. Когато си съгласен с Него, естествено Му се отдаваш. Когато не си, анатемосваш все някого - атеистите или религиозните, фаталистите или волунтаристите... Откровено казано, не ми се струва да съм срещал някой, който постоянно да е в състояние на отдаване, но много хора се опитват и според мене те са много свестни и достойни човешки същества. Повечето в тоя форум са си такива, ако не изпадаме в утопичен перфекционизъм. А иначе и те понякога затъват в частични квалификации и не могат да видят, че са едностранчиви. В други случаи го подозират, но пак си играят ролята, така че да се създаде по-драматичен диалог... Ето сега например тук 99% от драматизма на противопоставянето в плюс и минус относно следването на Божията воля ще се изгуби, ако се осъзнаят следните 2 неща:

1. Разликата между истинската и фалшивата религия е както тази между добрия обяд и словосъчетанието "добър обяд"; и

2. Хората се различават много - както по общо ниво на духовно развитие, така и по значението, което влагат в определени уж общоизвестни думи. Когато тези фактори се отчетат, тогава вместо с "остроумни" реплики без особена практическа стойност, тук бихме могли да се занимаваме с по-съществени разяснявания и споделяния... но когато дорастнем до това, сигурно и то ще се случи! :feel happy:

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

За себе си считам, че разясних. Отдаването е съгласие с течението на Живота какъвто е - човек би могъл да Му се отдаде, даже и ако се съмнява в самото съществуване на Бога или независимо какви са идеите му по отношение на Него. На втори план, всеки би могъл определени представи, поучения и техники да ги счита за по-меродавни, отколкото други, според собственото си умствено схващане, но ако сме осъзнати, няма да бъркаме този повърхностен мироглед със самото отдаване... :sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

Отдаването е съгласие с течението на Живота какъвто е - човек би могъл да Му се отдаде, даже и ако се съмнява в самото съществуване на Бога или независимо какви са идеите му по отношение на Него.

И моето усещане по въпроса е същото. :thumbsup1: ....

Link to comment
Share on other sites

Божията Воля изключва свободната воля, а тогава защо има и крайна цел на живота.

Бог е висше проявление на егоизма, и оправдание за ленността на Духа.

Ако скочиш от една височина, да кажем пет метра - ще паднеш надолу. Ти можеш да избереш дали да скочиш или не, но щом веднъж си скочил - ще паднеш. Това е закон. Един закон може да се отмени само от друг по-обхватен. Как тези закони регулират битието така че да се прояви Божията Воля е висша мъдрост. В какво се състои ограничаването на човешката воля от Божията? В това че денят сменя нощта или в това, че "каквото посеем, такова и ще пожънем"?

Edited by Станимир
Link to comment
Share on other sites

Божията Воля изключва свободната воля, а тогава защо има и крайна цел на живота.

Бог е висше проявление на егоизма, и оправдание за ленността на Духа.

Ако скочиш от една височина, да кажем пет метра - ще паднеш надолу. Ти можеш да избереш дали да скочиш или не, но щом веднъж си скочил - ще паднеш. Това е закон. Един закон може да се отмени само от друг по-обхватен. Как тези закони регулират битието така че да се прояви Божията Воля е висша мъдрост. В какво се състои ограничаването на човешката воля от Божията? В това че денят сменя нощта или в това, че "каквото посеем, такова и ще пожънем"?

Дааааааааааа, Станимир много точно говориш .

Божията воля е нещо като гравитацията на вселената , или движещата и сила . Никой не може да проявява егоцентризъм и да я избягва ,работим точно по обратния начин .

В момента ,в който проявим егоцентризъм , гравитацията /Божията воля / така ни притиска , че в крайна сметка сме винаги принудени да се променим.

Няма човек , живо или неживо материално вещество , което да е избегнало Божията воля , тя е самия мотор на Универсума . Намира се навсякъде и зад навсякъдето . :3d_029:

Link to comment
Share on other sites

Според мен "волята на Бог", означава, че въпреки моите желания и мислене искам да се съобразя с Природните закони, че искам да заживея по тях /макар и например да не зная точно какви са/.

Факт е, че когато се съобразяваме с Природата /на тялото си, на душата си, познаваме влиянията на природните стихии.../ живота тече леко и ние само се носим. Иначе си е опит-грешка...

Ако скочиш от една височина, да кажем пет метра - ще паднеш надолу. Ти можеш да избереш дали да скочиш или не, но щом веднъж си скочил - ще паднеш. Това е закон. Един закон може да се отмени само от друг по-обхватен. Как тези закони регулират битието така че да се прояви Божията Воля е висша мъдрост. В какво се състои ограничаването на човешката воля от Божията? В това че денят сменя нощта или в това, че "каквото посеем, такова и ще пожънем"?
:thumbsup2:

Когато познавам себе си, осъзнавам и качествата си, използвам ги максимално добре и се чувствам добре...

Точно така Хамелеона....

Link to comment
Share on other sites

Божията Воля изключва свободната воля, а тогава защо има и крайна цел на живота.

Бог е висше проявление на егоизма, и оправдание за ленността на Духа.

Ако скочиш от една височина, да кажем пет метра - ще паднеш надолу. Ти можеш да избереш дали да скочиш или не, но щом веднъж си скочил - ще паднеш. Това е закон. Един закон може да се отмени само от друг по-обхватен. Как тези закони регулират битието така че да се прояви Божията Воля е висша мъдрост. В какво се състои ограничаването на човешката воля от Божията? В това че денят сменя нощта или в това, че "каквото посеем, такова и ще пожънем"?

Къде минава границата между Божията воля и Божиите закони(гравитация).Ако приемаме закони като гравитацията за проявление на Божията воля то тогава ние имаме грешна представа за Бог, и това което наричаме негова Воля.

Link to comment
Share on other sites

Според мен да, но това е само мое мнение. Не мога да го докажа или да се позова на определен авторитет. Ако мислиш, че зад Природните Закони стои друга причина и ако можеш да я определиш каква е, ще се радвам ако споделиш мнението си.

Link to comment
Share on other sites

:D :D Страхотни сте, приятели! Благодаря ви, че ви има и сме тук заедно!

По Божията воля сигурно е така и затова ни е радостно, спокойно, силно, пълно, щастливо!

Мисля си и какво НЕ е изпълнение на Волята Божия. Например когато ние се нагърбим да отсъдим какво е правилно и какво грешно, какво е добро и какво лошо, кой е глупав и кой умен....

Или още когато отхвърляме с презрение всичко, което не съвпада с нашето мнение. Или когато определяме с лека ръка кой какво трябва или не трябва да направи....

Link to comment
Share on other sites

По повод гравитацията . :3d_099:

Използвах сравнителна метафора, образност на езика .

Ако излезеш Вендор от буквалното значение , ще разбереш това , което казах и това , което каза Станимир ./доста силно и образно се изрази той , но в никакъв случай не и буквално /,според мен , съвсем субективно е разбира се моето мнение . :3d_047::3d_083:

Хубава тема. Благодаря!

Някои въпроси по темата, които бях споменал преди време и мисля са важни:

Коя е моята воля?

Коя Неговата?

Как да ги разграничавам?

Как да разбера каква е Волята Божия за даден момент?

А ако мога наистина да я разбера, дали мога да я изпълня?

А ако имам възможност да я изпълня, дали знам как?

А ако знам как, дали зная като я изпълня и имам резултати/плодове, какво да правя с тях? Така че да не се възгордея примерно? ... и т.н и т.н

Мисълта за деня, която отново е в синхрон с темата, дава същи интересни насоки за разговор:

"Дръжте в ума си, че служите на Бога. Повтаряйте тази мисъл. Вашето съзнание трябва да присъства при всяко действие, даже най-малкото, и да знаете, че служите на Бога. Не казвайте, че на Бога не се служи лесно, че за това са нужни знания. Който отива да служи на Бога, може да бъде без знания. Много естествено: като отиваш при извора, ще си носиш ли вода? Като отиваш в градина с плодове, ще си носиш ли храна?" (Беинса Дуно)

Как да разграничим наистина собствената си от Божията воля ?

За мен понякога се оказва трудно . Но ми се е случвало разбира се много пъти да не съвпадат и тогава ми действат точно силите на гравитацията . Тупвам здраво на земята и минава доста време докато не събера сили за следващия полет . :3d_030:

Edited by Инатари
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...