mecholari Добавено Февруари 10 Доклад Share Добавено Февруари 10 (edited) Молитва Редактирано Февруари 10 от mecholari Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mecholari Добавено Февруари 10 Доклад Share Добавено Февруари 10 Sirma и АлександърТ.А. 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
royalrife Добавено Март 8 Доклад Share Добавено Март 8 В 6.06.2007 г. at 21:26, Диляна Колева каза: допълнителните знания никога не са излишни и препоръчвам да не се ограничават до един авторитет,поне според мен е така.Въпреки че в един момент се оказва че всичко е едно и също ,поне ще се види от различни гледни точки . Няма ли да се спънеш като държиш в ума си мислите на двама или повече учители и да сравняваш коя мисъл е по-права? Като имаш пред себе си различни гледни точки, твоята гледна точка в коя от тях се вписва? Ние нямаме очи да видим,че във всяко учение с претенцията да е духовно има поне един червей. Учителят обаче като Божи пратеник има очите да види опасността затова и ни предупреждава, че който иска да бъде здрав е благоразумно за него да спре да се храни със заразени от червеи плодове. Не вярвайте на приказките, че всичко е едно и също. Човек говори по един начин, а пък изворът както и да говори няма да говори като човека. Сега ще ме питате кой е извора? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Март 8 Доклад Share Добавено Март 8 Принципно съм съгласна и с двете тези. 1/ Спомням си преживяването си преди 10на години, когато моя позната ми остави книга на Бо Ин Ра с възторжени отзиви за написаното в нея и за този духовен учител. Аз бях срещала името някъде в Изгревите, но не бях обръщала внимание къде и по какъв повод. Разгърнах книгата и усещането от текста на първите 2 страници беше заинтригуващо. На третата нещо започна да ме смущава в стила и посланията, четвъртата започнах да усещам вътрешно желание да затворя книгата и да я сложа някъде по-далеч от себе си. Не можех да си обясня защо. Потърсих в нашите електронни бази името и открих случая, описан в Изгревите. Обясних си веднага реакцията... Все пак, реших да се върна към текста с цел да открия разликата между "черното" и "бялото" в ученията. Открих я. Беше много важен урок за мен... 2/ Следващите ми срещи с подобни автори и "учения" за мен се превърнаха в изпитание и прилагане на усвоеното от контакта с Бо Ин Ра. Лампичките на "черното" ми светваха още на първите страници и усещах съпротива. Обратно - има автори, които са съзвучни на "бялото" и на учението на Беинса Дуно. Интересно е как са го прилагали през призмата на своя личен опит, дарби и знания. В голяма част от тях не е споменато наследството на Учителя и името му. Не съм сигурна и дали изобщо са чели беседи... но "бялото" от Учителя се разпознава, усеща се. На мен лично ми се отразява вдъхновяващо... Може би е добре да се прави разлика между автори и духовен учител. "Белите" автори като правило никога не се представят като духовни учители... АлександърТ.А. 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Март 8 Доклад Share Добавено Март 8 (edited) Душата носи опита на миналите прераждания-есенцията .Това е причина да не се помнят . В сегашния си живот също трупаме опит , а стремежа за това наричаме разбиране . Класически пример какво не е истинско знание-опитност е картината за лекар изнасящ беседа за вредата от тютюнопушенето който след това пали цигара за отмора . Знанието на този лекар е като на грамофонната плоча . За това не е нужно да се държат в главата никакви мисли за нещо ако си го разбрал .Това разбиране обаче не е край на процеса то е стъпка . Доказва го опита при прочитане на книга четена преди години . Също добър пример е ценностната система във вид на библиотека/лавица , която човек подрежда от раждането си . Като всяка нова опитност преценена според ценностната система може или не , да преподреди самата система . Това е изразено в притчата за новите и старите мехове . Цитат Няма ли да се спънеш като държиш в ума си мислите на двама или повече учители и да сравняваш коя мисъл е по-права? Това е само временно , работа която вършим без да се замисляме дори . И го прави всеки без значение с какво се занимава , Учи за лекар , адвокат , философ или каквото и да е . И като свърши училище започва да практикува знанието си . Редактирано Март 8 от АлександърТ.А. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
royalrife Добавено Март 9 Доклад Share Добавено Март 9 "Моята душа виждал ли си, сънувал ли си я? Да не вярваш на съня си. Като срещнеш ти моята душа, тя ще бъде светла, като слънцето, и ще носиш моята светлина с хиляди години и векове! А сега, като срещнеш някой човек с потури, бели гащи и калпак, казваш, срещнал си „Учителя“. И това било философия: срещнал си „Учителя“. Учителят е като слънцето. Като срещнете моята душа, това слънце, което гледате, ще потъмнее пред нея. От това слънце ще чуете най-хубавата музика, най-хубавия говор, и ще кажете: „Сега разбирам какво нещо е животът, който изтича от Бога!“"Още по-блажени са! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
royalrife Добавено Март 9 Доклад Share Добавено Март 9 Да предположим, че се намери някой, който се въодушеви от красивите мисли и чувства на Учителя и си каже -" Де тоя късмет да срещна душата на Учителя." А пък според мен работата не е до късмета. Като срещнеш своята душа ти си срещнал вече и душата на Учителя. Обаче за да се състои тази незабравима среща е необходимо знание, но не обикновено знание, а Божествено знание. Тънкостта е да знае човек как да отсее зърното от плявата. И тука на помощ на човека идва интуицията, едно прекрасно Божествено качество. АлександърТ.А. 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Март 9 Доклад Share Добавено Март 9 (edited) преди 8 часа, royalrife каза: Да предположим, че се намери някой, който се въодушеви от красивите мисли и чувства на Учителя и си каже -" Де тоя късмет да срещна душата на Учителя." А пък според мен работата не е до късмета. Като срещнеш своята душа ти си срещнал вече и душата на Учителя. Обаче за да се състои тази незабравима среща е необходимо знание, но не обикновено знание, а Божествено знание. Тънкостта е да знае човек как да отсее зърното от плявата. И тука на помощ на човека идва интуицията, едно прекрасно Божествено качество. Това качество сега се пробужда у хората . За него Учителя казва ,,Разцъфването на човешката душа " . За това пробуждане търсим пътя на всякъде по Земята и Небето . Не е лесно . Само на фанатиците е лесно защото отхвърлят всичко което не са разбрали . А за религиите и духовните учения добили мащабност ? Знаем че те са дошли от Божественото като помощ на човека и са съответтствали на тогавашното му развитие . Друго важно е че всяка религия с течение на времето е преърпяла промени от грешните разбирания на хората . Другото което е важно е че в течение личностното си развитие , до пробуждането на душата , всеки човек преминава през развитието на човечеството като цяло . Както ембриона се развива от няколко клетки преминавайки през фазите на всички живяли същества от миналите епохи достигайки до днешния си външен вид при раждането си .Така личностното развитие минава през душевното развитие , което човечеството е преминало , до като расте и стане възрастен . Тогава това развитие продължава в зависимост от конкретната душа и определената карма . Казвам това за да подчертая зависимоста ни от миналото . И за всеки който има време , сили и възможности е добре да учи и религиознание дори и в любителския му вид . Това познание дава представа за днешния човек в троичния му аспект . Само такова познание може да постави водачите и духовните течения на реалното им място в ценностната система на всеки . Без подобно знание човек е разположен да противопоставя различните религии . А е ясно това до къде води . Редактирано Март 9 от АлександърТ.А. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
royalrife Добавено Март 10 Доклад Share Добавено Март 10 Цитат Първото нещо, което един християнин трябва да направи, е да се освободи от всички лъжливи заключения, лъжливи мисли, лъжливи желания.И той може да направи това. Един логик може да се освободи веднага от тях. Условията на вечния живот И като се освободи ще даде свобода на другите да упражняват тяхната си логика. Някой е прав в миналото, друг може да е прав в настоящето. Както казва Учителят всички ще бъдем прави в бъдещето. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
royalrife Добавено Март 11 Доклад Share Добавено Март 11 (edited) В 9.03.2026 г. at 20:24, АлександърТ.А. каза: Само на фанатиците е лесно защото отхвърлят всичко което не са разбрали . Урсула е вещица, тези от Брюксел са бандити, а пък има и хора фанатици , понеже отхвърлят всичко което не са разбрали . Казвам, ето един човек с дълбоко "познание" изучавал религиознание изглежда не само в любителския му вид. В 9.03.2026 г. at 20:24, АлександърТ.А. каза: Това познание дава представа за днешния човек в троичния му аспект . Без да съм изучавал религиознание лесно мога да открия един втори важен аспект на хората набедени за фанатици. Това е тяхната разумност. Като отхвърлят всичко което не са разбрали те постъпват точно както стомасите им постъпват с храната, която постъпва в тях. Щом не могат да я разберат нещо, хайде навън, защото остане ли вътре съществува опастност за целия организъм да се отрови. Вие какво предпочитате да сте ? Човек фанатик, но със здрав духовен организъм или човек не фанатик, с религиозно познание, който не отхвърля с лека ръка всичко,което не разбира, даже напротив, задържа това нещо в себе си. За мене е лесно да избера първото и то не защото не уважавам религиознанието. Напротив много го уважавам даже, обаче здравето ми е по-скъпо. Вярвам, че ще ме разберете, но и да не се случи това, доброто ми отношение към вас ни най-малко може да пострада. Редактирано Март 11 от royalrife Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Март 13 Доклад Share Добавено Март 13 Разбира се всеки вижда и приема това което може да разпознае . И Учителя е казал ако не разберем някоя идея да я оставим в страни за по нататък . Ако постъпим като фанатик и се задълбочим в непознатото има опасности . А фанатизма не е само онова което кара хора да се взривяват на обществени места . Фанатизма е отказ от разум . Вместо да се насочат към разучаване се хвърлят с каквото имат да се наложат . Това което сега наблюдаваме в политическото пространство е фанатизъм . Да се наложи собственото над другото на всяка цена .Без значение на истина , морал , или нечии загуби . И начина на фанатичното деиствие е точно такъв , хвалене на собственото и подценяване на чуждото . А къде е размисъла в търсенен на общата полза ? Когато има стемеж към божетвеното , има стремеж и към общото добруване спазвайки правилото за неувреждане . П.П. Току що имах разговор за идеята на ,,змията изкушила Ева в райската градина "? Значи ние , като хора , живеем в свят разположен между две крайности , истина и неистина . Приемаме , че всеки се опитва да говори истина . Но има два метода на говорене : 1-- говорене със стрмежа да се покаже на друг собственото разбиране . Ръководено от очакването за общо добруване без накърняване нечии интереси . 2-- същия стремеж но ръководен от егото . Ще рече ръководен от очакването на някакви резултати благоприятни за личност или група включваща личноста , без значение за въздействието въху другите , извън групата . ТЕЗИ НАШИ РАЗГОВОРИ са за рздела разговорки . И други теми ги разводнихме с елементарни повторения . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
royalrife Добавено Март 14 Доклад Share Добавено Март 14 Цитат Ще ви кажа: „Христос не съм. Но Христос е в Мене." https://beinsa.bg/izgrev.php?id=866 Христос е във всички. Ще го пометнем или ще създадем условия да се роди в нашата душа. Цитат И ако ме попитате какво трябва да правите, ще ви отговоря, че трябва Слънцето да ви огрее, трябва Христос да изгрее във вашата душа, да се яви на вашия хоризонт и със Своите лъчи на Истината да въздейства върху вас. Ако кажете, че е смутен вашият ум, аз ви давам утешението: „Луната още ви грее”. Не сме само ние дето луната още ни грее. Аз пък ви давам утешението, че всички тези философи, които някои наричат свои авторитети всички те накуп още се огряват от луната. Няма нито един от тях, който да се огрява вече от Слънцето и да може да каже като Учителя В 9.03.2026 г. at 7:45, royalrife каза: Като срещнете моята душа, това слънце, което гледате, ще потъмнее пред нея. Още по-блажени са! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Март 16 Доклад Share Добавено Март 16 Интересно ми е какво разбираш на практика ? Защото си мисля че все пак разбираш нещо . Цитат ,,Христос е във всички. Ще го пометнем или ще създадем условия да се роди в нашата душа." -Помятане ? На практика неосъществимо . Можем само да го заглушим в проявите си . Но и това е до време въпреки , че може да е в безкрайноста за сегашните ни разбирания . Христос вече е във всеки човек . Само че мнозина още са със старите догми ограничаващи човека . В 21 век върховия закон е Любовта и всичко от него следва . Иска ми се по този закон да расъждаваш . Не по написаното и грешно тълкувано ! Като говоря за разбирането съм на ясно , че то също е временно и може да кажем догма . Но всяка догма , всяко разбиране е до време и после има ново разбиране . Древните са знаели че живота е река и това е вечна истина . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Март 16 Доклад Share Добавено Март 16 (edited) Христос присъства в човека , което е външно внесено и независимо от нас . Човека е инструмент божии на когото е дадена свободата да изяви Бога у себе си . Или не . Няма власт за нищо друго освен тази изява . То е нещо като живота . Дадена е свободата да го живеем както искаме , а душата събира карма . А ето ти и за различните учения : Следователно всяко учение трябва да внесе в човека едно успокояване. Новото направление в живота е в сила да внесе това успокояване. За религиозните хора има една опасност, че те отричат знанието и казват: „Знание не ни трябва. Щом обичаме Бога, Любовта всичко ще ни даде“. Това показва, че те не разбират Любовта. Любовта не изключва знанието. Който изключва знанието, той няма Любов. Вие ще цитирате стиха от Писанието, където се казва, че знанието възгордява. Да, знание без любов възгордява, но знание с любов – осмисля и украсява живота. Сега, ще направите друго възражение, че знанието ограничава човека. Не, знанието внася свобода. Без знание истината не може да дойде в човека. Животът, знанието и свободата трябва да се свържат в едно звено. На никого не позволявайте да слага клин във вашите разбирания. Никоя сила в света, била тя от физическия, духовния или Божествения свят, не е в състояние да разедини съединението, което е образувано от живота, знанието и свободата. Едно звено Връщам се към първата ти отметка дето критикуваш че някои се занимават с др. духовни учения . Ала човек трябва да сравни две неща за да избере и това е човешката свобода . Сам да работи Редактирано Март 16 от АлександърТ.А. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
royalrife Добавено Март 17 Доклад Share Добавено Март 17 След краха на диктатурата на пролетариата в България стана възможна срещата на много българи с Божественото Учение. 45 години диктаторите диктуваха атеизъм и поставяха на първо място по важност земните желания на хората и най-вече техните собствени земните желания. Няма да забравя киселата физиономия на политическия ни капитан на кораба, когато разбра, че пътува за последен път в ролята на пасажер или казано направо като ненужен на никого товар. Тогава българската хазна спечели значителни приходи от спестени заплати, а пък самите българи най-после разбраха какво неоценимо богатство е притежавало тяхното мило отечество- Божественото Учение. Вярно, мнозина не го признават още за Божествено Учение. Не трябва да им се сърдим в никакъв случай. На тяхно място и ние щяхме да мислим като тях. Тяхно право е да търсят допълнителни гледни точки. На мен самия ми стига водата от извора и си признавам най-чистосърдечно, че откакто се запознах с Божественото Учение вече не изпитвам ама и най-мапък интерес, хайде да си го кажа направо, вече не изпитвам никакъв интерес към водата от локвите. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts