Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хороскоп. Първи стъпки.


Recommended Posts

Здравейте,

Според вас, кое е първото нещо, което трябва да да видим като отворим една рожденна карта - хороскоп? Вие какво гледате първо?

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

:) Здравейте!

Вие какво гледате първо?

Не съм много наясно с похватите на астролозите :P но първото нещо, което ми прави впечатление е разположението на планетите спрямо осите, т.е. в източната и западна половина, под и над хоризонта.

Някак очевидни стават местата, където са съсредоточени голяма част от планетите, показва чувствителните места в хооскопа.

После се започва пътешествието към Слънце, Луна, Асцендент...

Но първото впечатление е определящо :king:

Поне за мен :feel happy:

Поздрави!

Link to comment
Share on other sites

Наде и аз като теб, първо поглеждам колко планети има под и над хоризонта.

После разделям планетите в зависимост в кой дом, качество и елемент попадат.

Колко и кои попадат в кардинални, фиксирани променливи знаци.

Колко и кои планети са в огън, въздух, вода и земя.

Колко са в ъглови, следващи и падащи домове.

Определям планети на трон, в екзалтация, заточение и падение.

Като имам така подредени днните, ми е по-лесно да започна да разглеждам, една по-една планетите. Обръщам специално внимание на Асцендента и планета в близост.

Много е важно, поне за мен и самия вид на картата. Какъв модел се оформя. Докалкото зная, има 8 основни типа. Дали е пакет, купа, петно, ведро, люлка, локомотив, наклонен модел, ветрило.

Това е което правя, на пръв поглед :thumbsup1:

Link to comment
Share on other sites

Привет,

също в кой дом или знак има най-много планети. Къде се намират северния и южен възел, кои са домовете съдържащи повече от 1 знак изцяло или знаци обхващащи домове. Какво е отстоянието на Слунцето от Луната; Но най-напред гледам къде е Слънцето, Луната и Асцендента.

Link to comment
Share on other sites

Всъщност моя подход няма такава научност и систематичност като на Диляна :) , нито е толкова целенасочен като на Ради :king:

Вярно е, че Слънцето, Луната и Асцендентът са най-важни, но в действителност не винаги са първото нещо, което изследвам.

Предполагам необходима е систематичност когато астрологията се използва за професионални цели, но да си призная ми липсва такава.

Когато отворя картата, не се съсредоточавам веднага в елементите й.

Просто я наблюдавам няколко минути без определена нагласа какво да видя и какво не. След известно време започват да ми правят впечатление някои неща. Може да са от "основните елементи", но най-често не са.

Така например често ме "грабва" някоя планета в особено разположение- на МС, на АСЦ; може да е неаспектиран Меркурий или Ретроградна Венера... ;)

Различно е. Позволявам на картата сама да ми ракрие тайните си...

Остава да имам ухо да я чуя :sorcerer:

Поздрави :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Привет,

Астрологията е окултна наука и не се учи от книги и четене. Но и без тях не може. Но това да оставиш картата да ти "проговори" е много, много добро нещо.

Иначе аз съм привърженик на това да има методология, и Астрологията като наука също има такава.

Ма мен любимата ми книга, която разкрива методите на работа на тази наука са 4-те тома на Марион Марч и Джоан Макевърс " Най- добрият начин да научим Астрология"

Link to comment
Share on other sites

Надя,

Искам да те поздравя за подхода и да ти кажа че прилагам същия метод когато трябва да разгледам дадена астрологична карта.

Първото нещо което правя е да я наблюдавам, да и се "любувам" като цяло, без ни най-малко да се опитвам да я анализирам или да правя веднага някакви изводи за Слънцето, Луната и т.н.

Едва като втора стъпка е изследвам вече положението на Слънцето, Луната, знака на Асцендента, струпвания на планети, стихиите, полусфери, домове и управители на домове и т.н

Link to comment
Share on other sites

Случва ми се, да гледам карта и да не ми "говори" нищо. <_<

След консултация с приятел, се оказва, че не мога да я разглеждам. Имаме нещо което ни отблъсква. Не зная, как точно да го обясня.

Трябва да имам съвместимост с човека, чийто радикс наблюдавам.

Някой беше казал, че всеки му какъвто астролог заслужи. Може и да греша, но при мен това работи. :feel happy:

Иначе стоя и гледам и няма обмен на енергия :blink:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

От къде трябва да зпочнат начинаещите изучаването на Астрологията според вас? Книги, инфо, курсове, сайтове?

Link to comment
Share on other sites

Няма точна рецепта ;)

прсто ти се случва един ден, най-случайно(уж) да те грабне...и после - курсове, книги, интернет- за всеки е различно.

Мен например ме пресрешна по време на ски ваканция в Банско преди години.. Ех, още си спомням как се преструвах на болна за да си остана в стаята и да чета, чета. Просто не можех да се отлепя от книгата. Чудно как осъзнаването че няма да излезе скиорка от мен ми е дало еволюционен тласък :harhar: Но така е - неведоми са пътищата небесни :angel:

Не е толкова важно началото, по важно е да продължиш по пътя на развитие и нито за миг да не почиваш върху стари лаври...Само работа, работа...

Поздрави! :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Всеки влиза по свой начин в астрологията, и с различна цел.

Ако обаче искаш да се учиш, няма начин да не четеш книги.

Бих препоръчала за всеки начинаещ, петте тома на Марион Марч и Джоан Макевърс- "Най-добрият начин да научим Астрология", на издателство Аратрон, 1999г.

Разбира се има много литература, но за първите стъпки, тогава когато нямаш понятие от астрологичните термини, тогава когато нямаш понятие от радикални планети, от аспекти и т.н. е необходимо да се започне с нещо "леко".

Това е моята преценка, защото от наблюденията които имам, малко са хората които правят ясна диференциация на това :"Що е Астрология?".

И най-важното е практиката. Всичко прочетено, научено да е отработено. И много, ама направо е велико когато нямаш представа какво е това Интерсептиран знак, някой учител да те светне по въпроса :thumbsup1:

Link to comment
Share on other sites

И много, ама направо е велико когато нямаш представа какво е това Интерсептиран знак, някой учител да те светне по въпроса

Много съм съгласна с теб :thumbsup1:

Да има кой да ти подаде ръка, когато за пръв път се сблъскваш с многото планети, точки, аспекти, радикси и други е много ценно.

И най-великите астролози са започнали от нула...

Астрологията не бива да остава приоритет на затворен кръг от хора, според мен разширяването на обхвата и би било полезно за всички.

:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Да така е.

Друго интересно е, че Астрологията има пряка връзка с почти всички сфери на познанието. С каквото и да се занимавате сега, каквото и да учите или да работите, изучаването на астрология ще ви помогне ...

Можете да зададавате въпроси в темата Хороскоп. Въпроси от начинаeщи. Все ще се намери някой по-опитен да ви отговори или поне да даде препоръка или мнение.

Ако се чудите от къде да започнете с астрологията хвърлете един поглед на тази тема: Хороскоп. Основни понятия в рожденната карта.

До колко от планетите зависи бъдещето на човека, погледнете различните мнения тук: Доколко Астрологията определя нашaта съдба

За да си направите рожденна(натална) карта използвайте този линк:

Личен Хороскоп

В библиотеката на Портала можете да намерите информация за тълкуване на хороскопа (наталната карта) за начинаещи. Щракнете тук:

Интерпретация на хороскопа - кратък справочник

Kратък курс по научна астрология

Виж също: Статии по астрология

Както и Астро хороскоп - специализиран сайт за астрология

Link to comment
Share on other sites

Случва ми се, да гледам карта и да не ми "говори" нищо. <_<

След консултация с приятел, се оказва, че не мога да я разглеждам. Имаме нещо което ни отблъсква. Не зная, как точно да го обясня.

Трябва да имам съвместимост с човека, чийто радикс наблюдавам.

Някой беше казал, че  всеки му какъвто астролог заслужи. Може и да греша, но при мен това работи.  :feel happy:

Иначе стоя и гледам и няма обмен на енергия :blink:

Да, и на мен ми се е случвало това.

Но не толкова с нечия карта, а по-скоро като периоди от време, когато чиято и карта да гледам, нищичко не "чувам" :huh: в това число и собствената ми...

Не знам дали това може да се определи като някакъв съществуващ проблем в астролога или по-скоро е състояние, което се преодолява.

Друг е въпросът дали е необходима емпатия между астрологът и клиента му за да може картата да проговори? :hmmmmm:

Ако е така как се процедира със случаите, когато липсва това?

Има ли карти, които не ни е позволено да гледаме или просто зависи от нас?

Как мислите?

Link to comment
Share on other sites

:D Да, в такъв момент, на "гледане" и "не чуване", спирам да се занимавам.

Взимам почивка :whistling:

Минава ден- два, и чак тогава успявам да надникна в картата. А и съм забелязала, че карта с разположение на планениете, тип пакет, и особенно със струпване в няколко съседни дома на Асцендента, ме затрудняват.

Много затворена енергия, в малко пространство и липсата на планета която да приеме ролята на приемник и излъчвател, е наистина загадка.

А тези хора, обикновенно знаят отговора, преди да са попитали. :unsure:

И смятам, че е необходим разговор- на четири очи с човека кото иска да разбере нещо за себе си. Необходимо е напасване между "астролог-клиент"-това го казвам образно, звчи доста комерсиално. И всъщност Астрологията е нещо съвсем различно от всекидневните прогнози по телевизията.

Those 12 Sun Signs are NOT Astrology. They are just one part of the Alphabet of Astrology. The other parts of the alphabet are the Planets, Houses, and Aspects.

Please Remember This Important Point:

"Those so called Sun-Sign horoscopes in the newspapers and magazines are not really horoscopes.... Сайта на Боб Маркс

Link to comment
Share on other sites

Ако сега започвате да изучавате астрология, и ако го правите сами, т.е. без курсове или учител, то наистина е най-добре да започнете с първи том на серията "Най-добрият начин да научим астрология". В него са разяснени всички основни неща, понятия, термини, които ще ви бъдат необходими. Те са един вид азбуката на астрологията. Книгата е разбираема, леснодостъпна и най-важното - достатъчно систематизирана и подредена. Повярвайте в наука като тази това е особенно ценно за да не се изгубите нейде из пътечките и ;) .

Втората част ще ви запознае с някои допълнителни неща по отношение наталната карта, ще добиете обща представа за хороскопът и ще се обобщят познанията ви от първа част. Добавени са някои допълнителни елементи - интерсептиране, ретроградни планети, модели на хороскопа, конфигурации. Започваме вече да сричаме по малко :)

В третата част за пръв път четем :1eye: . Малки думички и изречения! Изведнъж всичко се навързва и добивате усещане за цялост. Карта е свързана и всичките й елементи са частички от цялото. Много е вълшебен този миг на проговаряне :sorcerer: .

Оттук нататък си е изцяло ваше решение накъде да поемете и какво искате да постигнете. Вероятно ще минат още доста години до достигане на гладко четене и поне още толкова за да пропишете...

Но няма да съжалявате нито за миг, повярвайте :king:

Късмет, успех, дерзайте...

Поздрави :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 years later...

Нека видим хороскопа на Карлос Кастанеда: споделете какво виждате в него! Ето моят дилетантски поглед:

Kastaneda: 25 декември, 1925, 13,45 часа, Кахамарка, Перу (7s10, 78w31)

В земя: 3 планети

Вода: 4

Огън: 2

Въздух: 1

Повече водна личност, тоест силни чувства, интуиция, психична сила.

Слънце в девети дом, в козирог – стабилен систематичен стремеж към висши прозрения, към наука, добра реализация като преподавател във висше учебно заведение. Професионалната му реализация: Юпитер на върха на десети дом. Кариерата на Карлос следва проявлението на слънцето от 9-ти дом – висше образование и преподаване. Още в десети дом – Венера във водолей в секстил с Меркурий и квадрат с луна. Преподаване на духовни ценности, умствен труд и колективна изява. Луната, чувствата му обаче са в противоречие с този живот – иска пари и самостоятелност. Юпитер в десети дом е в опозиция със северния му възел в етвърти дом, рак. Задачата му е да гради семейство, да пусне корени. Дълбоко в себе си той го прави – пуска корени в себе си, търси дълбоките си корени. Въпреки обществената си известност винаги предпочита уюта на най-близките до себе си и избягва тълпите. Прикритост.

Има Лилит в 4 дом – вероятни трудности в детските години, проблеми с родителското семейство. За да следва житейската си посока обаче трябва да ги поправи чрез интроспекция, самоанализ. Луна във първи дом, в телец – обича парите и силата. Марс в осми дом в скорпион – мощна психо-сексуална енергия. Способност за трансформация в по-висша опитност. Меркурий в осми дом в стрелец – много показателен момент – ум насочен към окултното, към скритото, към експлозиите на човешките потайности и висшата духовност и философия. Това го прави и добър писател. Меркурий в позитивни аспекти с Лилит и Венера: това само усилва способността му да опише образно най-потайните страни на човешката бездна.

Плутон в трети дом в рак – може да пази секретна информация, да води тайни мисии. Трудни отношения с роднините. Емигрира.

Уран в 11 дом в риби: екстраординарност в социално – обществените възгледи, мистични интереси и способности. В тригон със Сатурн в скорпион: сериозна систематична окултна дейност и стремежи.

Квадрат между Нептун и Сатурн, Марс: склонност към психози, склонност към зависимости от психоактивни вещества. Странни и трудно възприемани от другите чувства, което обаче може добре да се впрегне в писателска дейност.

Link to comment
Share on other sites

Тук някой чете ли - отговаря ли, пише ли? :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

Горкият Карлитос, тц, тц... Никой не обръща внимание на звездната му карта! Човекът гений в словесното изобразяване на окултна тематика, а тук се ползва с пълна доза тотално пренебрежение! Ах ах ...

Хайде, приятели, пуснете даннит ена програмите си за хороскопи, вижте картата и пишете нещо! Става за миг! Ще ми е интересно. Аз съм начинаещ и затова искам да попия малко мъдрост от вас! ;)

Link to comment
Share on other sites

Здравей , Орлин :)

Аз въведох данните си, видях наталната си карта и нищо не успях да разбера за самата себе си, а какво остава за Горкият Карлитос:)

Като начинаещ може би би искал да се поупражняваш върху нечия рождена дата . Аз ще съм ти безкрайно благодарна, ако напишеш нещо в резултат от тълкуването на моята натална карта :)

Любов и щастие желая :sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Мисля, че всеки започва от това, за което има сърце. За някои може да е книга - Тя може да е "лекия начин да научим астрология" на М.Марч или някоя друга /според нагласата, темперамента и най-вече търсенето, което ви тласка към астрология/. Може да е среща с човек....Рано или късно четенето се оказва недостатъчно и се изправяш пред дилемата: или да си остана лаик и вечно да се съмнявам в това, което правя /не дай боже арогантна некомпетентност/, или да потърся сериозно обучение, което да ми е по душа. Има различни школи и преподаватели с различен характер, излъчване, поставени цели и задачи, възможности и т.н. Но което е най-важното - с различна представа за Астрологията и начин на преподаване.

Ако си честен със себе си и следваш пътя на сърцето ще се получи.

Калоян Петров

Link to comment
Share on other sites

Здравейте всички! Аз от година и половина посещавам школата на д-р Калоян Петров и съм изключително доволна. Мой приятел ме насочи към него и уникалното, според мен, в тази школа е комплексното обучение, което получаваме. Астрологията далеч не е само планета в дом и знак. Най-важното, което аз успях да науча, е, че всеки човек е неповторим, има пред себе си уникален път, който трябва да извърви, и от него зависи как ще го направи. Калоян успява да обедини най-различни науки в своето преподаване - Астрология, Астрономия, Философия, История, Литература, Биология, Химия... Смятам, че това е от съществено значение, защото никоя наука не е изолирана и е необходимо да се търси връзката между тях. Сърдечни благодарности към него и поздравления за наистина новаторския му подход!

Link to comment
Share on other sites

Някой знае ли как може да се добавят статии към сайта и Форума. Преподавам вече много години Астрология и се е натрупал голям материал, който може да представлява интерес за участниците, но не знам как да се публикуват статии тук.

Калоян Петров

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...