Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Генно модифицирани храни - за или против


Recommended Posts

За или против генно модифицираните храни (ГМХ) сте? И защо?

Знаете ли как е уреден този проблем законово в България, Европейския Съюз или по света?

Ето два интересни линка по темата: ТУК и ТУК

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Темата е много интересна и важна според мен. Аз не съм наясно със законодателството в ЕС, нито с това в България по този въпрос, но съм абсолютно против ГМХ, не само поради вредата върху здравето, но и защото по принцип съм против генетичната намесата на човека за каквото и да било.

Моят личен избор е да купувам храни, които не са ГМ, но за съжаление не съм сигурна, че това винаги се отбелязва върху етикетите на продуктите. От няколко години живея в Италия и ми прави впечатление, че на много от опаковките, особено на соевите продукти, пише, че не са ГМ, но не знам дали, ако са ГМ, ще бъде отбелязяно. Върху детските храни също пише, когато не са ГМ.

В специализирания магазин за натурални и биологични хранителни стоки, в който пазаруваме, забелязах, че на соевите продукти, които са ГМ, това изрично е отбелязано, но в обикновените супермаркети не ми е направило впечатление да пише.

А как е в България, дали не отбелязва, или не, когато продуктът е ГМ, нямам информация.

Според мен трябва да се забрани със закон генното модифициране на храни по целия свят.

Link to comment
Share on other sites

против разбира се......това е внасяне на чужда генитична информация в организма

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Интервю за геннно модифицираните храни с Тодор Славов, координатор на кампанията срещу генно-модифицираните организми в екологично сдружение “За земята”. Вижте интервюто ТУК.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Понякога ми се струва, че човешката лакомия няма граници.

Ние не боледуваме от рак. Ние сме ракът, чрез който се опитваме да унищожим не само телата си, а и цялата природа.

Толкова ли е изкривено съзнанието ни? Толкова ли нямаме съвест... Толкова ли сме глупави?

Сигурно. Щом се самоубиваме съвсем преднамерено, само и само да станем "по-богати".

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ние трябва да разчитаме на естеството на нещата - на Природата, а не да се правим на Богове, като изкуствено модифицираме храната. По този начин, ние се обръщаме против естественния ред - против плана на Природата, против нашия Създател. Тогава - по добре да ни няма .

Ако стоим със скръстени ръце и само негодуваме, ставаме мълчаливи съучастници в този дяволски експеримент.

Знаели някой, до каде са стигнали нещата. Хайде да действаме светкавично и обмислено. Дайте сериозни идеи ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Генно модифицираните храни имат ли нещо общо с науката за храненето?

А природните закони какво са. И кой ги формулира? Случайни попадения и умозрителни заключения на природно интелигентни личности?

Link to comment
Share on other sites

Докато науката стигне до законите... Всяка наука се развива. Научните закони се формулират, а природните са обективно съществуващи, тях Бог ги е "формулирал". Така си представям нещата аз.

Link to comment
Share on other sites

Ако можех да избирам между Генно модифицирана от Господ храна и такава от човека, бих избрал тази на Господ, просто защото е по-добър генен инжинер. По принцип обаче съм твърдо зад науката и смятам че генното инжинерство в различните му области е един невероятен скок в нашата цивилизация - скок на познание, не на Любов, обаче. Истината е че пред Мъдростта, пред знанието трябва да върви Любовта, иначе стават извращения. Нещо такова е положението в съвременната наука. Но всичко е наука - целият ни живот е наука. Ако Любовта, хуманността в човека беше по-силна от животинско-егоистичната му природа, нямаше да става дума дали науката е правилна или не. Разбира се че е правилно да се знае, да се може, но зависи каква е мотивацията за това - да се помага на брата или да се убива и се печели от неговата мъка!!! Учителят Дънов говори че житните зърна могат да станат като хлябове - може би именно генно инжинерство да е имал предвид - разбира се - това което е подчинено на закона на Любовта!!! Учителят Дънов е говорил с не по-малко притчи и неясноти от Исус...сигурно си е имал причина за това...!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Не е добра идея да заставаме против нещо което не разбираме. Като цяло хората не разбират значението, което стои зад думичките "генно модифицирани храни" и следвайки логиката на самосъхранението, бягат от неизвестното.

Цялата еволюция е резултат от генна модификация :)))

Не виждам с какво генно модифицираните от човек организми са опасни, а и не съм прочела обосновано доказателство на противник на ГМО, сочещо с какво тези организми са опасни и как застрашават здравето ни.

Разбира се, Господ е най-добрият генен инженер, а опитите на хората да достигнат божественото съвършенство ще продължат докато живее любопитството и искрата на изследователите..

Link to comment
Share on other sites

Привет на всички! :D

Много интересна тема сте започнали да разисквате, наистина има доста противоположни мнения относно това вмешателство в нормалния ход на еволюцията от страна на човека.

Soulmate наистина е прав(а), че животът е една голяма генна модификация, резултат от действието на външни и вътрешни фактори за организма. Може би една аналогия с естествените горски пожари би била удачна в този случай: естествени пожари има, и въпреки че огънят е опустошителна сила, когато всичко е в границите на разумното (добре преценено от Природата :) ), това помага на живота да върви напред. Но представете си какво ще стане ако започнем да палим всичко, което се изпречи пред погледа ни... Така и аз не бих си позволил да отрека генната модификация на храните, ако това се прави с цел подобряване на техните качества. Най-малко селекцията при различните растителни култури също е вид модификация. А и преподавателят ми по Молекулярна биология казва, че в една или друга степен повечето от храните, които ядем са модифицирани...

Но сега човек има много по-фини и прецизни начини, с които може да измени генетичната информация на един организъм. Това разбира се му дава дързостта да експериментира. и определено не бих толерирал учените, които създадоха риби и прасета, флуоресциращи в "модерно електриково зелено".

Затова, поне според мен, не трябва да се отрича генното инжинерство, но когато то е в разумни граници като всяко друго нещо... А дали ГМ е добро или лошо, че се разбере рано или късно :v:

Link to comment
Share on other sites

Първосигнално и аз щях да напиша че съм против, но... се сещам, че генетиката ми беше любима в училище :rolleyes:

И аз немога да се поставя твърдо против ГМХ, но вероятно ако имам избор пред себе си от генномодифицирана краставица и нормална такава, бих избрала нормалната. Мисля, че самата информация за генното инжинерство и въобще всичките ни познания идват от Бог и това че нещо е минало през човек на мен не ми пречи толкова, мисля че е по-важна нагласата с която ядем храната, а не как е отгледана. Но дали искам да бъда опитно зайче за разучаването на въздействието е друг въпрос.

:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Здравейте,

Прочетох темата, но не намерих определение за генно модифицирана храна...

Практически, генно НЕмодифицирани храни почти не се срещат- всеки сорт, всяка порода, всичко това е генно модифицирана храна- генно модифицараните храни съпътстват човека откакто се е захванал със земеделие и животновъдство, понятиего обаче, изникна и се разпространи през ХХ в. Има различни начини, чрез които се повлиява генетичното съдържание на определена храна, например пшеница- едно време генетичните промени са били постигани много по-бавно, и въз основа на множество селекции, докато се постигне експресия на определени гени, които подобряват параметрите на съответното растение- да е с по-едри зърна, да е с повече зрънца в клас, да расте при едикакви си условия...Днес, тези промени са възможни и по по-лесен начин- да се повлияе директно върху гените на определено растуение, така че да се получи експресиья на желаните признаци.

Всяка генномодифицарана "храна" би могла да "пасе" или да "расте" обаче в условия, които не са повлиявани от изкуствени торове, хербециди, хормони и прочие...

Това всъщност е нещо, което би трябвало да ни интересува, защото добивите са нещо, което зависи както от качествата на самия сорт, от качествата на почвата, региона и климата, така и от всичките онези торове, пестициди и т.н. вещества, които се употребяват за получаване на по-голям добив.

Практически, независимо от генната модификация, няма храна, която да е "чиста", всяка храна- растителна или животинска, е колкото "поддържаща", толкова и "отнемаща" живота.

Основният проблем не е в храната, а в храненето, като процес при човека. Не храната очиства човека, а човек когато се храни, може да усвои една храна по-пълноценно, или да не я усвои. В този смисъл, ако храненето се извършва без съзнание, то храната, независимо от нейния вид и качество, започва да повлиява човека така, че е напълно уместен израза "с каквото се храни човек, такъв става"

Иначе, Божествената храна е понятие, което няма физическо измерение- нито расте, нито пасе, нито се готви..Тя се приема чрез определени храносмилателни органи, които у човек не са развити понастоящем, а се развиват при определени условия.

Ако имаше нещо Божествено в някои храни...то, по съвсем несъзнателен начин човек би внасял това Божествено в себе си, и каквото е ял, на такова и ще заприлича...но, това засега е нелепо твърдение, без реална основа.

Божествената храна е достъпна едва тогава, когато започне процеса на новораждането- онзи човек, който се новоражда вътре в нас, той не се храни с храната, с която се храним ние, за него Божествената храна е единствената, която може да произведе резултат- растеж, развитие, съзряване; а Божественото меню е разнообразно, но не се съдържа в природата, нито в космоса, нито в кое и да е кътче на вселената, защото на тези места Бог просто не присъства...

Човешкият живот, или както е много по-правилно: човешкото съществуване на земята е възможно не поради Божията Воля, а въпреки нея, възможно е поради милостта на растителното царство.- Едва ли е нужно да се доказва това твърдение, въпрос на причинно-следствени взаимоотношения, определящи човека като несвободно същество, зависимо, и без свободна воля. Ако някой вземе да не се съгласи за това, че човек е несвободен и без свободна воля, нямам нищо против...да помисли малко..

Свободен ли е човек в храненето? Не, защото гладът е нагон, инстинкт- определя се от редица факстори, в които волята на човека няма никакво отношение..и щом се появи, той трябва да бъде задоволен.

Дишаме ли по своя воля? Кръвообращението по своя воля ли поддържаме?

Не, волята на човека може да развали само храносмилането, да наруши дишането и кръвообращението, илюзията за свобода на избора само внася дисхармония на всички нива на човешко съществуване....и въпреки това, само в сегашното си тяло, човек може да познае Бог, чрез Христос...ето една мистерия...

Християнстовот е наука, която обхваща както макрокосмоса, в мащаби, много по-големи от тези, които човешкото съзнание може да побере, така и микрокосмоса, който човек представлява, при това на много по-фино ниво от генетичното...

Засега, човек може да се погрижи единствено и само за дрехата си, но не и за тялото си, като един от методите за тази поддръжка се явява храненето, и защо да се притесняваме, след като тази дреха така или иначе трябва да оставим тук, да я съблечем и да я върнем на собствениците й?

:):):)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Запознат

против разбира се...... :feel happy: Абе на днешно време всичко е вредно!Такъв е животът! :feel happy: Яжте на воляяя...

:dancing yes:

Link to comment
Share on other sites

Guest Гост_Vesela_*

Понякога ми се струва, че човешката лакомия няма граници.

Ние не боледуваме от рак. Ние сме ракът, чрез който се опитваме да унищожим не само телата си, а и цялата природа.

Толкова ли е изкривено съзнанието ни? Толкова ли нямаме съвест... Толкова ли сме глупави?

Сигурно. Щом се самоубиваме съвсем преднамерено, само и само да станем "по-богати".

<{POST_SNAPBACK}>

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 months later...

Аз определено не сам им привърженик, това няма как да се спре обаче...

Може би най-разумното е на такива храни да има съответната информация и човек сам да направи своя избор :)

Link to comment
Share on other sites

Категорично съм против! Още не са се показали генните мутации при хората, които са следствие от тези храни. Може би трябва да отправим молитва за неутрализиране на отрицателните им енергии. А най-добре да ги знаем кои са, но <_<

Link to comment
Share on other sites

Чувал съм , че животното, което най-много прилича на човека по структура на вътрешните органи - сърце, бял дроб, стомах, черва и др. е питомното прасе. То прилича на някои хора и по неутолимата си лакомия. Чувал съм също, че за да бъде в този си вид домашното прасе е "успешно" реализиран опит за ГМО с участието на човешки гени, но излязло от "лабораторийте" на Атлантида. Това е може би и още една от причините за погиването на този континент и расата на атлантите. Не Ви ли се струва , че в момента сме свидетели на подобни явления в генетичните лаборатории на съвременните учени? А колко ли неща не знаем? Струва ми се , че много голяма част от съвременните научни открития в тази област са обект на строга секретност. Какво ли ни чака като съвременно човечество? Настоящето е добре забравено минало.

Link to comment
Share on other sites

Хваща ме страх дори да си помисля какво ни чака. Дано поне когато започнат да се продават ГМ храни в България на етикетите им да пише , че са такива. Въпросът е не ДАЛИ , а КОГА ще започне да става това и в България.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...