Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Що е Мъдрост?


Иво
 Share

Recommended Posts

Според вас що е Мъдрост и как се придобива?

Може ли човек от четене на книги да стане мъдър? А от много учене? От дипломи? От изучаване на разни и различни езотерични науки? От следване на някой духовен път или от някаква специална практика?

Познавате ли някой, за когото можете да кажете, че е мъдър?

Може ли обикновен или неук човек да бъде мъдър?

Мисля, че това са важни въпроси, които касаят много търсещи. Нека да потръсим отговор заедно.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Истинската мъдрост е недостижима за един човешки живот. Тя е резултат от много такива - и то повече или по-малко праилни. От четене на книги човек може да отвори вратата към мъдростта, ако вече я притежава. Многото учене - подобно, но не толкова. Ако мъдростта не е присъща на човека - то може да доведе и до тесногръдие. Обикновен и неук не означава глупав, както е голяма и разликата между мъдростта и интелигентността. Това би било интересна тема за дискусия.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте! :rolleyes:

Когато бях дете, думата мъдрост винаги предизвикваше у мен страхопочитание и образа на старец с бяла брада, който знае отговорите на всички въпроси. :hypocrite: Бях на 12 години, когато чух родителите ми да казват за една от прабабите ми, че е мъдър човек. Останах леко разочарована - тя беше обикновена селска полуграмотна жена, която наистина бе трудолюбив, лъчезарен и добър човек, но определено не влизаше в "стандартите" от книгите ми.

Сега разбирам с какво тя беше заслужила тихата почит на всички, които я познаваха. Животът и е бил низ от страдания, които тя е успяла да приеме с любов и да дава всичко от себе си на децата и близките си. Казваше, че трудът и доброто, широко сърце са я спасявали от мъката. Когато видеше в очите ни тревога или отчаяние, ни галеше и казваше, че мъките са от бога и ни правят по-силни и добри...

Години по-късно открих нейните истини в лекциите на Учителя...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Мъдростта не е крайно състояние. Тя е непрекъснат процес, защото самото съществуване е едно вечно движение и развитие. Някой може да ни се вижда мъдър, ако сме по-назад в духовното си израстване от него. Той самият обаче едва ли се мисли за мъдрец... ;) Парадокс, но като започнеш да разбираш, че изобщо не си мъдър и нищо не знаеш - това е началото на пътя към помъдряването... :thumbsup:

Поздрави! Елина

Link to comment
Share on other sites

Guest Гост

Обикновената човешка мъдрост е да познаваш законите на битието и да ги следваш. Това се научава от опит.

Но има и една друга Мъдрост, която ни се дава като интуитивно или по-точно свръх-съзнателно знание и разбиране.

Но се върви от едната към другата...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Мъдрецът живее без закон.Глупецът трябва да живее със закон и под закон.Ако мъдрецът живее със закон, той е нещастен.Ако глупецът живее без закон , и той е нещастен.

Мъдрецът придобива знания и опитности без да греши, той се учи от чуждите грешки.

Многознаенето/свръх информираността не е мъдрост.

Мъдростта е в знаенето на причините и последствията на нещата.

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Мъдър е човек, който притежава голямо количество истини за живота. Когато попитате един такъв мъдрец той ще намери най - точния начин да ви обясни с думи и примери достъпни за вас, отговорът на въпроса ви.

Мъдрост е да можеш да предвиждаш с точност и истинност какво ще стане, ако... Мъдростта винаги е свързана със знание, било то придобито от личен опит, от книги или от някой учител. :smarty:

Link to comment
Share on other sites

Това обаче е знание от втора ръка, а истинската мъдрост е знание от първа...

Може ли да ми поясниш какво разбираш под първа и втора ръка за знанието ? Според мен лично едно знание или е полезно и истинно или не. Не бях чувал за такава характеристика досега.

Link to comment
Share on other sites

Сега си мисля, че мъдростта може би се състои в умението да приемаш каквото е и се случва около теб с Любов и Внимание. :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

:hmmmmm: Дали всички много-знаещи и много можещи са и мъдри???

Дали мъдрецът наистина има много знания и умения???

Link to comment
Share on other sites

Май говорим едно всички, но на различни езици...

Малко ще поразчупим обстановката... с ирански суфизъм.

"Когато пожелах да изведа наяве науката за мистерията и природата на Сътворението, попаднах на подземна гробница, изпълнена с мрак и втреове. Не виждах нищо поради тъмнината, нито можех да задържа лампата си запалена заради многото ветрове. Тогава в съня ми пред мен се яви човек в най-прекрасна форма. Той ми каза: "Вземи лампа и я постави под стъкло, за да я предпазиш от вятъра - тогава тя ще ти даде светлина независимо от него. После иди в гробницата, копай в самия и център и оттам извади един изкусно направен образ, притежаващ силата на талисман. Когато извадиш този образ, ветровете ще спрат да веят из гробницата. После копай и в четирите и ъгъла и ще изведеш на бял свят познанието за мистерията на Сътворението, делата на Природата, произхода и качествата на нещата." Попитах:"Кой си ти?", а той отвърна:"Аз съм твоята съвършена Природа. Ако искаш да ме видиш, извикай ме по име."

"Picatrix" (Целта на мъдреца) - около 11 век

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup2::thumbsup2:

Като се замисля... какво е онова знание за Бог, на което можем да се доверим??

Всъщност не го ли постига всеки сам за себе си като допусне Бог в себе си без да се страхува, че ще се изгори или повреди?? :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Според мен това вече е мъдрост, а иначе нито знаенето, нито моженето, нито пък самоконтролът ще ме докарат до мъдрост, ако си я нямам като даденост.

Способността човек да е мъдър или да може да обича са дарове от Бог, за които трябва да бъдем благодарни, ако са ни дадени.

Link to comment
Share on other sites

Айн, Соф, Аур

говорим за второто

Светостта е също много важна, както и Любовта

"Ако любов нямам, ще съм кимвал що звека"

как да се доближим до Бог?

как да Му дадем сърцето си?

знание трябва

Link to comment
Share on other sites

"Част VI

Това те задължава да благодариш на Бог, който свободно е предоставил на мъдрия от изобилието си, и ни извежда извън страданието и нищетата.

Аз съм изкушен и убеден в целостта на неговата същност и неговите правдоподобни чудеса, и скромно се моля на Бога да можем да го достигнем, докато сме живи.

Премахнете тогава, О Синове на Науката, балсамите които извличаме от мазнините, косата, зеленясалото, смолата и костите, които са описани в книгите на нашите бащи. Но що се отнася до мазилата, които съдържат тинктурата, сгъстяват преходното и украсяват сярата, ние сме задължени да обясним тяхното групиране по-нашироко! и да разкрием Формата, която е заровена и скрита от останалите мазила; която се забелязва в разположението, но обитава собственото си тяло, като огъня в дървото и камъка, който по най-финото изкуство е нужно да бъде извлечен без горене. И знайте, че Небето и Земята трябва да бъдат опосредствано свързани - но Формата е в средната природа между свързаните небе и земя, което е нашата вода. Но водата заема преди всичко първото място, което произлиза от този камък; а второто е златото, и третото е злато, само по начин който е по-благороден от водата и утайката. Но в тези тук са димът, чернотата и смъртта. Задължени сме, затова, да изтеглим парата от водата, да отстраним чернотата от мазилото, и смъртта от утайката, и това чрез разлагането. Чрез Тези средства ние достигаме до най-висшата философия и тайната на всички скрити неща."

из "Tabula smaragdina"

За подаръците да сме благодарни, но сме ги и заслужили. А ако вчера не съм успял, защо не днес?!

Link to comment
Share on other sites

как да се доближим до Бог?

как да Му дадем сърцето си?

знание трябва

Сърце трябва, че ако нямаш и да знаеш как да му Го дадеш, не ще можеш. А, ако имаш, то само ще ти подскаже как.

:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Сърце трябва, че ако  нямаш и да знаеш как да му Го дадеш, не ще можеш. А, ако имаш, то само ще ти подскаже как.

:feel happy:

:thumbsup2::thumbsup2:

Може би Мъдростта е Знанието, което носим в сърцето си и което не се казва с думи, а с Любов? :angel:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...