Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Астрология и наследственост


Recommended Posts

Когато се разглеждаме даден радикален хороскоп, той се приема за схема и план за развитие на едно ново семе, от което ще израсте ново растение. До известна степен това е така, индивида притежава уникални характеристики присъщи само за него, но дали е правилно да го разглеждаме, "изолиран" от общността. Не е ли по правилно да приемем личността, като нов филиз израснал от стария семеен корен, и като такъв да онаследява специфични за семейството черти. Всеки от нас е наследник на родовата памет, и носи по нещо от далечното минало. Това поставя проблема за наследствеността.

Интересно ще е да се разгледа, как типични поведенчески и физически характеристики се наследяват от прародител- родител - дете? Как това е отразено в наталната карта на наследника, кои са повтарящите се модели и как са формулирани астрологично?

Линк към коментар
Share on other sites

Да, и аз мисля така. За прецизното тълкуване на нечий хороскоп е нужно да се направи такъв поне на родителите, а също и на наличните братя/сестри.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

наблюдението ми е, че роднинските за "задължително" подобни

поне разглежданите от мен в моето семейство преповтарят домификация или раположения

моят с на баща ми е доста подобен, а на сестра ми с този на майка ми:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Привет, астрологията като наука ми върти някои номера, ако тръгна да я изучавам сериозно, ми се изплъзва, ако река да я зарежа, пак не се получава, все таки ще ми привлече вниманието с нещо.За послед но си казах ,че ще се интересувам само от мненията на астролози със Меркурий в Скорпион, защото аз съм такъв случаи, но пък как да отсея от многото астролози само тези, не съм много наясно.По въпроса за наблюдения, бих дал следните примери. Една моя колежка Овен, асц.Везни, роди син точно обратното Везни, Асц. Овен, при друга моя позната Дева, асц. Лъв, дъщеря и е точно обратното, Лъв, асц.Дева.При мен нещата са по усукани майка ми е Овен,асц. Телец , противоположното на това е Телец, асц. Овен, аз обаче, относно това последното съм извъртян опозиционно оспрямо зодиака и съм Скорпион, асц, Везни.Ако се сетя нещо друго пак ще пиша.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Основен проблем в асторологията е времето на раждане, на малка територия в тесен интервал от време се раждат определен брой бебета. Техните натални карти могат да се приемат за идентични, но дори с напредването на прогресиите/транзитите, да им се случат сходни събития, то техните съдби далеч не са еднакви. Този проблем донякъде е решен от Хамбургската школа, но характеристиката на тази система не предполага масово използване от изучаващите астрология.

От хороскопите, които съм разгледал до сега в мен се оформи усещането, че не цялата натална карта е активна, по някаква причина характеристиките описани от аспектните взаимоотошения не се изразяват по начин характерен за останалите конфигурагии в радикса. Но към това ще се върна малко по късно.

Разгледах родословното си дърво през призмата на Астрологията, като се започне от баби/дядовци по бащина/майчина линия и приключа с брат и първи братовчеди ( в моя случай ). Когато драснах чертата, видях че повечето аспекти които скючват планетите от септенера имат аналог в хороскопите на моите родители и деди, пренесени от прародител - родител - дете. Направи ми впечатление че аспектите са в градация т.е. в намаляващо градусно отношение, с едно - две изключения, които показваха обратното. След като открих кои конфигурации съм наследил и разгледах това което остава, колкото и да е малко, видях, тази част от хороскопа, която си е лично моя. Това са няколко аспекта които имат силата да осъществят останалите, но определено трябва да се работи с тях.

Тези родови аспекти ми показаха, че дори да имаме на разполовение хороскопи със сходни часове, то тяхната предистория е коренно различна. Ще имаме различни онаследени аспекти, съответно, различни акценти и различен набор от "наши" лични аспекти. Разбира се, можем да говорим и за наследствени градуси, както и акценти на знаци, но проблема произтича от липсата на точен час, затова засега се спирам на планетни взаимоотношения. Но в последствие нещата могат да станат още по сложни, когато срещнем личности, които оформят нашия светоглед, били те мъртви философи и писатели или силни личности. Но за това по натам :)

Линк към коментар
Share on other sites

Направи ми впечатление че аспектите са в градация т.е. в намаляващо градусно отношение...

да, децата "наследяват" част от аспектите и конфигурациите от планети на своите родители; виждала съм го напр. със съвпад на Луната с Нептун - и то именно в намаляващо градусно отношение - от орбис 6 градуса до 1 при третото поколение, в смисъл - при внука...

Линк към коментар
Share on other sites

Мишел Гоклен е направил много интересни изследвания и по безспорен начин е доказал , че има връзка между звездните карти на родителите и детето.

Той е анализирал хиляди карти, има докторат по Статистика . Освен забележителния "Марсов ефект" за някои професии е установил, че с вероятност над 50 процента, ако един от родителите има изгряваща планета или съвпад с меридиана, тя се явява и при детето на паралела или меридиана. Зависимостта е наблюдаваna само за планетите от септенера. Най-подчертана е за Марс, Венера и Луна. Влиянието на майката и бащата е абсолютно равностойно в случая. Ако идвамата родители я имат, почти сигурно ще я има и детето. Мисля, че този факт би могъл да се използва за ректификация, евентуално. Ако разполагаме с точни часове на раждане на родителите.

Дългогодишния труд на Мишел Гоклен, изцяло строго научен е довел до удивителни резултати. А именно, доказал е по безспорен начин за връзка между някои планетни конфигурации в звездната карта и професията на родения. Както и тази генетична релация.Тъжно е, че за това се премълчава , игнорира се и много малко хора го знаят.

:smarty:

Линк към коментар
Share on other sites

Различните хора възприемат едни и същи влияния по различен начин. Нормално е и живота на тези, родени при сходни астрологични условия, да е различен. Някои астролози според мен съвсем правилно отчитат и духовното ниво на хората. Просто едни и същи енергии ще окажат съвсем различно влияние при един духовно развит и при един обикновен човек. Негативните влияния ще се отразят много по-слабо на първия, например. При едните по-значително ще е влиянието на разположението на планетите в домовете и самите домове, при другите – съзвездията. Астрологията свързана с домовете по принцип е по-практично, по-материално ориентирана, обхваща преди всичко настоящия живот и акцентът не е върху духовното развитие.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...