Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Помощ - Безсъние


Recommended Posts

Здравейте!

Искам да ви помоля за съвет...от дълго време не мога да спя.

Измъчват ме най-различни мисли относно ежедневието ми ....здравето ,финансови проблеми,мисли за бъдещето на децата ми,любовта,приятелството,диетите и други....

Разсъждавам върху въпроси за съдбата на човека,неговата карма....бих искала да променя настоящето си,което е доста скучно.

Но все пак не забравям да кажа и БЛАГОДАРЯ ТИ ГОСПОДИ за всичко което към,за това което имам.

Все пак вместо всичко това бих искала просто 8 часовия си сън,въпреки недоспиването все пак съм горе-долу бодра,даже очудващо за мен...

Помогнете ми да се справя с проблема на безсънието си и да върна спокойствието на духа си,защото осъзнавам че реката си тече наистина само в една посока и не би могла да се върне обратно....

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Ето една тема за безсънието.

Сънят е ценен и го знаете сама от опита си с неговата противоположност - безсънието! Ако го има дълго време, то пие силите ни хормонално, изсмуква жиовта ни буквално! Аз самия имам богат опит с това състояние. Появява се на определен етап от живота, най-често при базисно по-тревожни хора. Тревожност, която свен емоционален и когнитивен израз, има и чисто физиологичен корен и създава една напрегнатост, трудно повлияемо напрежение, което е чисто телесно, базисно. Ако е по-слабо, лесно се повлиява от промяна на мисленето и чувстването - сама или чрез психотерапия. Повлиява се и от спиране на кафето, колата и приема на успокояващи билкови тинктури за по-дълго време и редовно. Например д-р Пашкулев има добър препарат: релаксанал, който действа добре ако е приеман редовно и продължително.

При по-тежко безсъние въздействието, освен разумно осъзнатата промяна на мисленето, чувстването и цялостнта ни личност и характер, въздействието става на по-дълбоко ниво, чрез хипноза. Тя е най-доброто психотерапевтично средство при безсъние. Тук в този форум има тема за безсънието - прочетете я, има доста мнения и опит в нея, ще ви помогне! Накратко, добрият секс с добри оргазми пряко повлиява положително качеството и продължителността на съня, споменатото спиране на възбуждащите вещества и приема на билкови тинктури. Промяната на характера към по-приемащ и толеранен, по-разтворен за опита и по-малко контролиращ, по-смирен и релаксиран ум и тяло, една характерова настройка, която приема грешането и дори провалянето, едно по-лесно "махане с ръка" и непринуденост.

Една много мощна техника при безсъние, най-мощната, която наистина работи, е парадоксалното намерение. Когато се получи онова познато ви телесно усещане за нащрек, което провокира и мисленето и чувствата, приемете го. Отдайте се на този нащрек, на напрежението, смело се пуснете по течението му. Вместо да се стремите да се отпускате, да бъдете неподвижна и да контролирате процеса на заспиване чрез волята си (което стаа на фино ниво - уж се отпускаме, но всъщност контролираме отпускането, което поддържа базисното напрягане), приемете напрежението. Пуснете ума да броди където си иска, отдайте се ако щете на гнева и дразненето, които често следват безсънието и произлизат от базисното напрежение. Често ние дори не виждаме това дразнене, стремейки се да го потушим с оптимизма си и контролиращия си стремеж към спокойствие. Такъв оптимизъм, по решение, си има мястото, но не толкова в процеса на заспиване, защото зад него стои отново контролирането. Един вид, аз сега си казвам, че ТРЯБВА да се отпусна, да мисля позитивно или да не мисля въобще и да заспя - контролирайки със съзнателното си намерение. Но самото контролиране, дори и в такава фина форма, увеличава онова базисно телесно "нащрек", закача се директно за него, което поддържа и осигурява безсънието. Аз лично имам богат опитс медитацията и мога с часове съзнателно да няма нито една мисъл, но въпреки това това да е контролирано състояние, зад което има известно съзнателно наблюдение и контролирана будност, нащрек. Имал съм много много нощи, преминали в полубудна медитация, но без заспиване... Затова, моят опит е следният: пускате мислите каквито и да са, безстрашно, каквито и да са, пускате спокойно базисната тервожност и напрежение да се проявят без никакво потискане. Понасяте се в така породения микс от чувства и мисли, без никакъв контрол и с фокус в чувството. Единствено внимавате фокусът да е в чувството, като породените от него мисли да остават на ниво автоматични мисли-образи, без да прерастват в размисъл(размисълът вади мисълта и мозъка до бета будни вълни). Това отдаване на напрежението без оценяването му (добро или лошо) го изчерпва след известно време, а липсата на контрол при следване на породените образи прераства в сън!

Поведенческите методи при безсъние са изграждане на навик за сън като леглото се ползва единствено за сън и секс, ляга се стриктно по едно и също време, избягват се дневните дремки, правят се съвсем леки и приятни упражнения непоседствено преди лягане, които мозъкът се научава да свързва със съня, съответно след време самото им правене го предизвиква. Тези методи също имат мястото си, поне при някои хора. Аз лично не съм им фен, защото работят при доста леко безсъние само - но са добри може би за вас.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup: Да, а особено е вярно, че "махването с ръка" помага! Определено е лошо да се привиква към "по-силно" лекарство от безобидните билки и успокояващите минерали (магнезий), защото наркотизирането на съзнанието му пречи да разплете повърхностните симптоми и да стигне да същинските им причини, т.е. да се излекува причинно! И моят опит е много висок процент успеваемост чрез комбиниране на прости хприродни методи и авто или ако не става при специалист психотерапия. Провалите са почти единствено при онези хора, които отказват да "махнат с ръка", т.е. които продължават да преиграват дреболиите в живота като неща изключително сериозни... Ами то и високото кръвно най-трудно се лекува пак при такива хора, които или са патологично амбициозни, или все не могат да се "откачат" от някакви травматизиращи спомени. :thumbsup1:
Линк към коментар
Share on other sites

Може би е добре да уточните картината на безсънието - от кога до кога не спите, по колко часа сън се събират средно на нощ? Забелязали ли сте други промени в протичането на деня? А във физическото състояние? В храненето?

Опитали ли сте да увеличите физическото натоварване?

Други мерки?

Линк към коментар
Share on other sites

Може би е добре да уточните картината на безсънието - от кога до кога не спите, по колко часа сън се събират средно на нощ? Забелязали ли сте други промени в протичането на деня? А във физическото състояние? В храненето?

Опитали ли сте да увеличите физическото натоварване?

Други мерки?

Ще допълня - и годините.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на всички,които решиха да ми помогнат!

Определено ще опитам с техниките за овладяване на мислите...знам ,че това е много важно!

Може би и годините оказват значение....

Линк към коментар
Share on other sites

Питането за годините не беше самоцелно.

Мелатонина -хормона на съня след 40 годишна възраст започва да намалява. Пинеалната жлеза закърнява и не го отделя в нужното количество.Това налага той да се приема през устата.

От опит мога да кажа,че при доста хора първият признак на стареене е точно това намаляване на съня и то според съвременната медицина не бива да се допуска-трябва да се започне приема на мелатонин .Той освен,че удължава съня е и мощен антиоксидант.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Когато безсънието е предимно психогенно, работата върху него се извършва успешно чрез психиката! Понякога обаче имаме и чисто физиологични фактори! Искам да споделя много мощен метод за въздействие върху някои неврогенни причини за безсънието. А именно: приемът на магнезий. Продуктът "Супермагнезий"(съдържа и цинк, калий и витамин Б6) на д-р Пашкулев действа силно, но благо, директно и сигурно, но абсолютно безвредно, бързо и ефективно! Действа дори върху случаи на поддържано десет и повече години хронично бесъние!

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...