Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Децата и домашните любимци


Recommended Posts

  • Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Според мен подаряването на животинче е хубаво да става след 7 год. възраст, като детето е специално учено да се държи с животинчето с внимание и грижа! Защото, въпреки идеалистичните разбирания за децата, в ранна възраст те повтарят еволюцията ни като вид (знаете какво значи това) и понякога са дори жестоки към малките невинни приятелчета - животните.

Link to comment
Share on other sites

Моето дете живее с животинки още от утробата.

Преди да се роди си взехме черно котенце с искрящозелени очи.Този котарак общуваше само с мен.Интересното беше, че пазеше бебето когато излизах от стаята.Под давлението на баби и дядовци го подарихме.Когато детето стана на 2 години си взехме сиамче.Нито веднъж детето не е проявило агресия спрямо животно,нито животното спрямо детето.

Имаше един много смешен случай.На 3 годишна възраст както си рисувало и котката го наблюдавала,детето взело че я направило зелена.Голямо къпане падна!

Какво животинче и кога да се подари решават родителите.Според детето си.

Link to comment
Share on other sites

Според мен е по-полезно за децата да отглеждат растения. Няколко малки саксийки са достатъчни. Ако има място, може и по-големи. Също така мисля, че е добре растенията да са от различни видове и да са по-редки, в смисъл не тези, които ги има във всяка къща и всеки двор. Аз като малък в един период си имах кактуси. Не много – около 15 вида.

Link to comment
Share on other sites

Аз мисля, че цветята и въобще растенията, както и животните могат да съжителстват добре с децата, но кога решава всеки родител сам за себе си и за своето дете.

Лично аз не виждам нищо лошо детето да бъде отглеждано заедно с домашен любимец и растения в къщи, някои родители се страхуват относно хигиената и пр.

Все пак отглеждането на животно или растение е част от Любовта.

Link to comment
Share on other sites

Вкъщи винаги е имало животинки - кучета, рибки, костенурки, сега - 2 котачета.

Когато родих първото си дете широко разпространено беше мнението, че котките са причина за алергия сред много от децата, че въобще не трябва да има домашни любимци вкъщи, че папагалите и някои др. птички разпространяват един специфичен микроорганизъм... Бъррр. Последните изследвания показват, че май нещата не са точно така :D . Напротив, децата с домашни любимци имат по-силен имунитет.

Имаме си бебче отскоро :). Какво да кажа за животинките? Кучетата лаят, бебчето спи. Ако мръдна на повече от 2-3 метра от количката най-старото куче отива и ляга до количката да я пази. Не че има причина - на двора сме. Вътре вкъщи е същото. Ако Бебката плаче - най-възрастната котка отива и се изправя на лапи да види защо е неспокойна. Такива грижи се полагат за дребосъчката, че нямам думи.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Guest Христо6

Учителят казва, че кучето е верно на човека и му служи и че така кучето изкупва греховете си ? Какви пък грехове е направило то, за да ги изкупва ?

Link to comment
Share on other sites

Последните изследвания върху сега масово разпространените алергии показват, че предразположеността към тях идва от ранните години. От мами, повярвали в някогашните абсурдни становища на тогавашната медицина за свръхчистота, за стерилност. Имунната система на такова гледано "под похлупак" дете израства слаба, свръхчувствителна. Съжителстването с животинки, растения и въобще нормален допир с нещата каквито са, с бактериите и праха и т.н., стимулира силна имунна система в детето. А програмите, които са и зададени в първите му години, остават за цял живот.

Много ме радва споделеното от Ася, Аделаида, Гранат! :feel happy:

Edited by Орлин Баев
Link to comment
Share on other sites

Орлине,съгласна съм с теб!На дъщеря ми като ученичка в началното училище и беше поставена диагноза алергия към котка.Махнахме котката,но състоянието не се подобри.Чак когато взех нещата в свои ръце и детето започна да спазва правилен хранителен режим,нещата тръгнаха на оправяне.Взехме си ново коте,което вече е на 7 години.Сега няма и помен от страданието,въпреки че е много близка с котарака.:)

Моя приятелка педиатър винаги е казвала,че децата с алергии не бива да живеят в стерилна среда - и двамата и сина са имали алергия към домашен прах,но тя се е справила с проблема по най-правилния начин.

Link to comment
Share on other sites

А и бих добавила, че прекалената стерилизация пък изнежва имунитета на детето! Така, че както съм писала по-горе с мярка...и Любов!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest pavletA

Децата и домашните любимци са много добри приятели.Понякога любимеца може да компенсира в семейство с едно дете липсата на братче или сестриче.Поне от личен опит го споделям, защото разликата с брат ми е близо 13 години.Децата се чувстват по- малко самотни и в големите градове, стават по- грижовни, по- отговорни.При някои случаи като слепи инвалиди, е немислимо без куче водач.Замислям се върху един такъв факт.Доколко е оправдано да отглеждаме любимец в апартамент.Ако е рибки, костенурки съм съгласна.Но за куче и коте е наказание,не мислите ли?Да живее в къща на въздух, да е активно, свободно ,волно.Кварталните кучета се разхождат в паркчето ни, а толкова обичам да релаксирам, да се разхождам.Току настъпя нещо неприятно.В Англия например всеки собственик си носи и найлонов плик иначе 50 паунда глоба. В тази местност, където се разхождам веднъж попаднах на таралеж, завъртях се на 180 градуса.Беше уплашен и го оставих.В малките часове на денонощието край контейнера ни се върти лисица.Друг факт, познати с котарак го оставили на терасата, паднал от n-тия етаж.Кастрирали го да не се повтаря това.Жестоко!Да, добре е да имаме домашни любимци,но не в апартаменти.

Link to comment
Share on other sites

Павлета,всички знаем,че е най.добре да отглеждаме домашните си любимци на двора,но не всеки разполага с такъв.Апартаментно отглежданите деца също се нуждат от общуване с куче или коте - не всички харесват костенурки и риби.Например в нашия вход едно момичинце си гледа голям заек и аз си мисля,че това не е мой проблем,въпреки че имам алергия точно към зайци.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Това, което прочетох напълно отговаря на моите разбирания за полезността на домашните любимци.

На вашето внимание:

Куче или коте за бебето

0000121416-article2.jpg

За децата, които от по-ранна възраст са в компанията на домашни любимци, рискът от развитие на алергии е по-малък, съобщи ЮПИ.

Учените установили, че присъствието на куче или котка у дома не увеличава риска детето да стане алергично към домашните любимци.

Ръководителят на изследването Ганеша Уегиенка от болницата "Хенри Форд" и колегите му проследили състоянието на група деца от раждането им до навлизането им в зряла възраст, що се отнася до ефекта от контактите им с котки и кучета. Когато станали на 18 години, 563-ма участници дали кръвни проби, които били изследвани за наличие на антитела срещу кучешки и котешки алергени.

Учените констатирали, че контактите с дадено животно през първата година от живота са изключително важни и в някои случаи изглежда имат защитна роля.

За млади мъже, в чиито домове е отглеждано куче през първата година от живота им, рискът да станат алергични към кучета е 2 пъти по-малък в сравнение с мъжете, в чиито семейства не е отглеждано куче през първата година от живота им. И мъжете, и жените са с 2 пъти по-малък риск от развитие на алергия към котки, ако са живели с котки през първата година от живота си. Резултатите от изследването са публикувани в Clinical & Experimental Allergy, допълва БТА.

Днес.бг

Edited by Пламъче
Link to comment
Share on other sites

Всички деца обичат всички животинки. :)

Но кога и какъв домашен любимец да им подарим??? :hmmmmm:

Моля споделете идеи и личен опит. :feel happy:

Родителите трябва да са съгласни обаче :) ,после детето дали ще може да се грижи за него ,такива условия трябва да са налице за да се подарява животно .Имам куче ,чудесно е ,страхотен приятел но е и голяма отговорност .

Edited by veselinvalchev1981
Link to comment
Share on other sites

Дъга,мисля ,че не е добра идея да се прави като подарък домашен любимец .По-добрият вариант ,според мене е , решението за домашен любимец да се обсъди от цялото семейство и вместо подарък- изненада , да стане един осъзнат избор, взет с единодушие.

Или ,другият вариант е ,родителите да подарят домашен любимец на децата си ,но по молба на детето(децата).Нека детето да поиска да има животинче ,за което да се грижи заедно с нас .

Имаме куче,което взехме по молба на дъщеря ми .Цялото семейство отидохме ,за да си го вземем (изберем ) от котилото. Този момент ,на избора,беше много запомнящ се.Уж ние избирахме,а всъщност той(нашето куче Честър ни избра)Докато другите кученца се боричкаха,тичаха и си играеха,нашият домашен любимец се сви хрисим до сина и така ни накара да вземем точно него.

Не съжалявам за решението,въпреки грижата.

С появата на кучето ,всички станахме различни. Наличието на една душичка ,за която да се грижим ни промени. Имаме си график за разходките. И всеки поема този ангажимент ,като се отказва от своите занимания в този час и т н .Да не изброявам всички неща,на които ни учи грижата за това животно,което сме взели в дома си.

Edited by Розалина
Link to comment
Share on other sites

И моето мнение е, че домашен любимец не се подарява. Изборът на животно е много важен и в него трябва да участва цялото семейство. Животинчето веднага дава знак, че ни е харесало и прави всичко възможно да го харесаме и да го вземем. Нашите животни са "избирани" така. :)

Да имаш домашен любимец/ци е голяма отговорност и не всеки е в състояние да я поеме.

Link to comment
Share on other sites

Когато дъщеря ми беше на четири години и половина лудна по канарчета, тогава взехме Тото жълтурчето, той живя седем години. Междувременно пак малката пък спаси един гълъб -Лъки, на които момчета от махалата бяха счупили опашката и не можеше да лети, той пък живя две години на тересата.Приятелите ми ме обявиха за луда, защото почно в този период имаше истерия от птичи грип, както и да е. Преди три години пак дъщерята донесе двумесечния Макси - котараче, така, че все тя си ги избира, но кой би могъл да съжалява за това?! Обичали сме си всички домашни любимци, назависимо по какъв начин попадаха у дома.:v:

Link to comment
Share on other sites

Guest Дриада

Домашните любимци са много хубави живи играчки за всяко дете. Например бяхме си харесали едно кученце.Беше невероятна занимавка за детето, не съм се замисляла, че прави нехигиенични неща из къщи.Къпахме го, хранехме го, но половинката не издържа тогава и го върна в работата си.Така бе привързано, че идваше да го изпраща на 1-2 километра до дома и го чакаше да излезе с часове.

Link to comment
Share on other sites

Домашните любимци не са играчки,особено кучетата,

Ако не гледате на него като на член от семейството,като на ваше дете,не го взимайте,само ще го мъчите,и него и себе си.

Децата порастват,кучето остава дете,за което трябва да се грижите през целия му живот,и ако не го обичате,

то ще боледува,ще сменя стопани.....................

Кучето живее от вашата любов,обича ви безусловно,не двора ви ,не парите ви,не колата ви...няма значение дали сте богат или беден...

то просто живее чрез вас.

Link to comment
Share on other sites

Домашните любимци не са играчки,особено кучетата,

Ако не гледате на него като на член от семейството,като на ваше дете,не го взимайте,само ще го мъчите,и него и себе си.

Децата порастват,кучето остава дете,за което трябва да се грижите през целия му живот,и ако не го обичате,

то ще боледува,ще сменя стопани.....................

Кучето живее от вашата любов,обича ви безусловно,не двора ви ,не парите ви,не колата ви...няма значение дали сте богат или беден...

то просто живее чрез вас.

Абсолюнто съм съгласна с Мария - София, за мен домашните ми любимци винаги са били част от семейството, те са си отделни личности бих казала, със своя си характер и излъчване.

Link to comment
Share on other sites

Guest Дриада

Да може да се приеме,че обгрижването към тях да е с чувство като към човек.Като проява на хуманност, грижа.

Но има и един друг момент- не ми е много хубаво обръщението между хората с нарицание като домашен любимец .Има нещо нарушено в комуникацията, разбирането между хората да ползват подобни думи.

Link to comment
Share on other sites

Домашните любимци не са играчки,особено кучетата,

Ако не гледате на него като на член от семейството,като на ваше дете,не го взимайте,само ще го мъчите,и него и себе си.

Децата порастват,кучето остава дете,за което трябва да се грижите през целия му живот,и ако не го обичате,

то ще боледува,ще сменя стопани.....................

Кучето живее от вашата любов,обича ви безусловно,не двора ви ,не парите ви,не колата ви...няма значение дали сте богат или беден...

то просто живее чрез вас.

Разбира се че е така!

Животните са членове от семейството и трябва да се отнасяме към тях като към такива.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Аз от както се помня винаги вкъщи има животни.Когато забременях свекървата ми намекна ,че като наближи раждането да почистя основно и котките да не влизат вече в къщата.Аз не й обърнах внимание те си влизаха ,но първите месеци не ги пусках при бебето.Сега много им се радва ,но понеже пищи от радост като ги види и те бягат от него.И аз мисля ,че като се вманиачаваш всичко да и абсолютно чисто не му помагаш на детето.Има майки който като видят животно и бягат все едно са видяли дявола.Аз не ги разбирам тези хора ,това вече е пресилено.Има и научно доказателство,че животните помагат на децата ако имат проблеми с говора ,на аутисти и други.Аз съм за живеенето на бебета и животни заедно.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Всички деца обичат всички животинки. smile.gif

Но кога и какъв домашен любимец да им подарим??? :hmmmmm:

Моля споделете идеи и личен опит. :feel happy:

За мен най-добрият избор е кученце, а Померана е като плюшена играчка.

Аз си взех за у дома такъв като този сладурко http://www.555.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0/%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD/di1u?b

Link to comment
Share on other sites

Аз много обичам животните,особено кучета.Любовта си проявявам по два начина: не ги ям и не ги ограничавам да ги гледам в апартамента,където живея.

Взимал съм наранени гълъби от улицата и съм ги гледал,после ги давам на гълъбари,където ще се грижат за тях подобаващо.

При сегашните условия не бих взел домашно животно на сина ми!Също така смятам ,че  жилище в което се гледа животинче има специфична миризма,както и паднали косми(котки,кучета).

Edited by toncho83
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...