Прехвърляне към съдържание


Снимка
* * * * * 1 Гласове

Е-тата в храните


 • Please log in to reply
27 мнения в тази тема

#1 Иво

Иво

  Администратор

 • Администратор
 • ПипПипПипПипПип
 • 2370 Мнения:

Публикувано: 29 януари 2004 - 10:42

Здравейте,

В наше време често се говори за здравословно хранене, за разделно хранене, за вегетарианство и хората започват да търсят, за да се доближат до този начин на живот. :rolleyes:

Но знаем ли с какво наистина се храним?
Какви са съставките на храните, които купуваме?

По-запознатите четат състава на храните и като не видят нещо по-подозртиелно (от сорта на животиниски мазнини и др.) ги купуват. Обаче има едни символи в съставките, които често биват пренебрегнати. Това са Е-тата.

Оказва се, че има много Е-та, които са много вредни и са забранени със закон в много европейски (и други) страни. Някои от тях са доказано канцюрегенни (водят до рак), други дразнят стомаха, трети влиаят зле на фунцкиите на мозъка и т.н. Няма да споменавам конкретни продукти, за да не правя реклама или антиреклама. Всеки да бъди буден и да внимава в избора на храна! Естествено, няма нужда да бъдем крайни, но е добре да сме внимателни и поне информирани.

Нека в тази тема да обсъдим, кои са по-опасните Е-та, за да могат интересуващите се да се опитат да ги избягват! Или пък кои са тези E-та, които са безвредни и от които не трябва да се притесняваме.

Имате ли опит или информация в тази насока?
Има ли някой добре запознат с химичния състав на Е-тата? Химици за помощ има ли тук? :)

Ето няколко полезни линка:Поздрави,
Иво

 • 0

Съществува мрежа от енергия, течаща през всички живи същества.

Благоденствието на този свят... е навсякъде около нас.


из филмът "Аvatar"


#2 Благост

Благост

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2117 Мнения:

Публикувано: 29 март 2005 - 15:40

Жизнено важна тема, Иво , благодаря ти!
Е - тата в храните - консерванти, оцветители, подсладители, емулгатори, желиращи, набухватели.....нужно е да сме начсно с някои неща, нашите производители доскоро не ги пишеха....Сетих се за една беседа, с примера за табелата , но тя за друг път.
Приятели , загледайте се на бурканчетата/опаковките за подправки - накараха ги да напишат отскоро едно страшничко Е 621 - натриевия глутамат!
Очите са и за да виждат , но когато си информиран предварително - пестиш време!
Любов + Светлина + Мир + Радост
 • 0
Сърце чисто като кристал. Ум светъл като Слънцето. Душа обширна като Вселената. Дух мощен като Бога и Едно с Бога!

#3 Гост_Гост_Tsenka_*_*

Гост_Гост_Tsenka_*_*
 • Гости

Публикувано: 12 април 2006 - 15:13

Много благодаря за този списък. Информацията е много точна и подробна. Аз я изпратих и на мои приятели, които надявам се, че ще останат доволни и ще я използват все пак. Благодаря още един път! :thumbsup1:
 • 0

#4 Буболече

Буболече

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 237 Мнения:

Публикувано: 15 февруари 2007 - 22:06

Много интересна тема. За съжаление храните ни са пълни със всякакви Е-та :hmmmmm:
 • 0#5 Аделаида

Аделаида

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 1656 Мнения:

Публикувано: 17 февруари 2007 - 17:33

Иво, Благодаря ти за темата аз определено съм се замисляла много пъти над тези Е-та и честно казано не са ми приятели, въпреки, че като се позамисля има много малко на брой храни които не ги съдържат....лелеее :huh:
 • 0
С радост към живота:)

#6 mountain77

mountain77
 • Участници
 • 10 Мнения:

Публикувано: 17 февруари 2007 - 21:37

Здравейте!
Представям ви малко информация за едно от Е-тата.Смятам че ще я оцените.Това което пише по-долу е преведено от мои приятели от немски:

E 621 – натриев глутамат
Всички кубчета-бульони и смесите от подправки съдържат Е 621- натриев глутамат.

Слънчевият прах.
Диетолозите го нареждат сред лидерите на подправките.
На цвят натриевият глутамат е бял или леко жълт. Прилича на сол или захар. Няма нито вкус, нито мирис, но притежава особеното свойство да усилва своеобразния вкус на всяко ядене. Бързо се разтваря във вода.
Използва се за обогатяване на естествения вкус и за апетитен аромат на яденето.
Най-често се слага в ястия с месо, птици, морски деликатеси и полуфабрикати.
По-малко се използва при ястия с гъби и в сладкиши.
За вегетарианците и за тези, които са принудени да изхвърлят от менюто си солта, подправката е незаменима.
Яденето придобива вкус на месо, на риба, на пиле. Соевите продукти също получават този аромат.
Вреден ли е за организма?
Според диетолозите няма защо да се страхуваме от натриевия глутамат. Тази хранителна добавка дори съществувала и в нашия организъм.
Е 621 се образува от глутаминова киселина, която на практика е в състава на всички белтъци. Натриевият глутамат се среща в свободен вид в естествените продукти, макар и в малки количества. Следователно, съставката не е чужда на човешката природа.
Без преувеличение може да се каже, че натриевият глутамат не е вреден за организма.
Препоръчителна доза.
На 1 кг продукт или на 1 л течност се добавя 1-1,5 г прах. Това в приблизително четвърт - или една трета чаена лъжичка.
Що се отнася до децата, продуктите за тях не съдържат натриев глутамат, а и никакви други хранителни добавки.
Диетолозите смятат, че малчуганите е по-добре да минат без подправки, а учениците да не превишават дозата от 0,5 грама.

Бульон

Много време мина докато се науча да правя вкусни супи, така както ги правеше баба, да са гъсти, хранителни, ароматни, вксуни. В началото започнах с готовите супи на Maggi, ставаше бързо. И днес обичаме зеленчуковите крем супи или супа буквички на Maggi. Времето ме научи да правя вкусни зеленчукови супи или супа от малко варено пилешко месо. Топлата супа е идеална за менютa през зимата, добро начало за обеда. И тук се сещам за една мисъл от книгите по йога: течните храни трябва да се дъвчат, а твърдите да се пият. Извода яжте бавно вашата супа с температура, която можете да понесете, горещата супа може само да ви изгори.

Ползата от топлата супа
е известна отдавна на хората и специалистите. Ненапразно горещият бульон се смята за едно от най-добрите средства за възстановяване на силите след болест или тежка операция. Изследвания показват, че бульонът съдържа много полезни витамини и микроелементи.

Пилешкият бульон
например облекчава протичането на простудните заболявания благодарение на съдържащия се в него фермент лизоцим. Той потиска активността на бактериите и вирусите.
Пилешка супа за душата пази от настинки

Освен това всеки бульон, а не само пилешкият, способства за намаляване на лепкавостта на кръвта и я разрежда, т.е. възпрепятства образуването на тромби.
Бульонът е особено богат на фосфор, магнезий и цинк. Той съдържа и много витамини особено от група В.
Магнезият отговаря за работата на нервните клетки, помага да се справим с умората, намалява раздразнителността, подобрява паметта.
Фосфорът укрепва мускулите, костите и зъбите.
За укрепването на костите е необходим и цинк, който помага за бързото зарастване на раните и е особено полезен за работата на мозъка при възрастните хора.
Съдържанието на витамини от групата В повишава съпротивляемостта на организма при стреса и помага за стабилизирането на нивото на захар в кръвта. Витамините от група В оказват благотворно влияние на нервната и храносмилателната система

Тази подправка най-много се използва в източната кухня - в Япония и Тайланд. Там дозата превишава шест пъти европейската.

Алергии.

Някои хора реагират остро на тази добавка - обриват се, повръщат, имат световъртеж, чувстват слабост. Този ефект не доказва вредата на натриевия глутамат.

Ние не отричаме цитрусовите плодове или шоколада, защото предизвикват алергии у мнозина. Алергичните просто трябва да изключат добавката от храната си и да внимават какво пише върху етикетите.

Е 621 може да бъде обозначена и като мононатриева сол на глутаминовата киселина, глутаминат на натрия или със съкращението MSG.

Ето о друго мнение повъпроса за Е 621:

Натриев глутамат – разрушител на мозъка ;
Отрова за нервите в заведенията за обществено хранене

  Оспорваното вещество натриев глутамат все още се използва в многобройни готови хранителни стоки и ароматизатори като т.н. “подобрители на вкуса”, въпреки че тук става въпрос за един от най-тежките, легално допуснати разрушители на мозъка, който по тази причина отдавна е забранен в Швеция.
Подобрителите на вкуса не са подправки, а вещества,  които независимо от аромата на даден хранителен продукт симулират изкуствено чувство за глад в мозъка, за да направят възможно пласирането на негодни (развалени) хранителни продукти. Тъй като различните употребяеми лутамати ( натриев глутамат, калиев глутамат, калциев глутамат и глутаминова киселина) имат почти идентично действие, в текста по-долу ще става въпрос за този глутамат.
От неврологична гледна точка глутаматът е наркотик. Това е предизвикващо зависимост аминокиселинно съединение, което преминава в кръвта през лигавиците и от там достига директно до мозъка,  тъй като твърде малките молекули на глутамата преодоляват отчасти безпроблемно предпазната решетка от кръвоносни съдове на мозъка.
        Глутаматите получават допълнително                                                                                        по един атом от алкален елемент  на всяка двойна връзка на кислорода
  Глутаминна киселина
За разлика от известните наркотични вещества, глутаматът не предизвиква предимно “high”, а произвежда изкуствено апетит, при което нарушава функцията на главния мозък. Освен елементарните функции на  тялото главният мозък (лимбичната система)  регулира възприятието на чувствата, а от там и на глада. Чрез смущенията глутаматът предизвиква изблик на потене и стресови въздействия като  болки в стомаха, високо кръвно налягане и сърцебиене. При по-чувствителни хора често води до мигрена. Сетивното възприятие е значително ограничено, способността за запаметяване и общата способност за концентрация се понижават в продължение на няколко часа след приемането на глутамат. При хора с алергии глутаматът може да предизвика епилептични кризи или дори да доведе до незабавна смърт поради дихателни увреждания.
При опити с животни глутаматът довежда до тежки мозъчни увреждания; когато се поставя  в храната на бременни плъхове в дози както е обичайно при  картофен чипс или готови супи, ембрионът в тялото на майката не може да развие напълно  функционално годна нервна система. Новородените вероятно не биха могли да останат живи в природата. Също и при възрастни животни възникват забележими мозъчни промени. И най-тежките мозъчни увреждания не възникват поради това, че липсата на кислород разрушава много мозъчни клетки; малкото разрушени по този начин клетки освобождават големи количества глутамат, който всъщност предизвиква основното разрушение.
Хранителната промишленост не обръща внимание на това и вероятно чрез щедри  парични дарения постига да не се получават скандали от малкото публикации във вестниците против глутаматите. Използването на такива “подобрители на вкуса” носи милиарди; ако например изведнаж може да се възприеме истинският вкус на супа от аспержи в пликче, то тогава повечето хора няма да  възприемат аромата на солената брашнена каша като годен за ядене.
Така както един полуразложен прегазен от колите гълъб би бил изяден без колебание от един гладуващ, така и “подобрителите на вкуса” правят “консумацията” на клиентите независима от аромата на  закупените продукти, като претъпяват (упояват) вкусовите сетива  и предизвикват физическа зависимост.
И в студентския стол на ТУ-Хамбург почти всички супи, сосове, дресинги, панета,маринати и продукти от кайма изкуствено са обогатени с тези опасни вещества.
През 1954 г. химици от хранителната промишленост парадоксално твърдят, че “само една капчица от това нещо” (глутаминова киселина) би способствала за “покачване на духовния потенциал”, тъй като това вещество “така естествено” се среща в нашия мозък и поради това би било логично да го подаваме изкуствено в определени количества.

Така глутамат разрушава твоя мозък...
Контактните кръгове на нашия мозък са изградени от нервни клетки – неврони. Сигналите се придвижват като електрически импулси  по нервните пътища. На местата, където се свързват такива нервни пътища се намират синапсите. Когато един сигнал достигне синапса, тогава се пренасят няколко молекули от веществото пренасящо данните или т.н. невротрансмитър, който включва електричен сигнал в срещуположния неврон, в случай, че същият не е включен от други невротрансмитери на “деактивиране”. Един от тези невротрансмитери е глутаминовата киселина. За да могат да пренасят електрическите сигнали, невроните произвеждат напрежение в клетките от прибл. 70 mV, като използват заредени иони от калий и натрий подобно на батерия. Нервният път има формата на фина тръбичка, образуван от нервната мембрана; вътре отрицателен, отвън положителен заряд. За да бъде пренесен сигнал се отварят шлюзове с големина на молекула, които освобождават навън положителни калциеви иони, така че на това място се получава смяна на поляритета. Управлявана от електрически полета, смяната на полюса отваря следващите ионни врати, така че сигналът може да се разпространява напред.

За съжаление сега виждам че втората статия не е преведена до край, за което се извинявам.
Да ви кажа честно аз съм съгласна с второто мнение.И се опитвам да избягвам продукти садържащи Е621, но ми е трудно защото не съм вегетарианка.
Надявам се информацията да ви е от полза макар и не пълна.
 • 0
Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни.

#7 aratron

aratron

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 136 Мнения:

Публикувано: 08 май 2007 - 07:47

Здравейте и от мен! На сайта на здравен център Фея, г-н Александър Раненски е поместил информация за консервантите и по-специално Е-тата. Предлагам ви да я прочетете: http://www.feia.info...servantite.html
 • 0

#8 Буболече

Буболече

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 237 Мнения:

Публикувано: 08 май 2007 - 10:43

И тук пак опира въпроса за това, че човек не може да е сигурен какво яде освен, ако не го е произвел собственоръчно, а това е много трудно в наше време, защото хората вършат много неща едновременно и последното нещо за което би им останало време е да гледат овошки и зеленчуци.
 • 0#9 tzveti

tzveti

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 103 Мнения:

Публикувано: 16 май 2007 - 22:00

И все пак храната е от първостепенна важност, по-точно без нея почти не може, следователно производството на чиста храна трябва да се наложи
 • 0

#10 Milena

Milena

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 512 Мнения:

Публикувано: 16 май 2007 - 22:27

http://www.ukfoodgui...et/enumeric.htm

http://www.foodreact...ergy/additives/

http://www.analytica...g=useful/e.html
 • 0

...


#11 Валентин Петров

Валентин Петров

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 3088 Мнения:

Публикувано: 16 май 2007 - 22:32

... човек не може да е сигурен какво яде освен, ако не го е произвел собственоръчно, а това е много трудно в наше време, защото хората вършат много неща едновременно и последното нещо за което би им останало време е да гледат овошки и зеленчуци.

Има производители на екологични продукти от Братството.
Те няма да те излъжат.
 • 0
Истината ще ви направи Свободни.
Господ Исус Христос

Люби.. ще ти бъде отворен пътят навсякъде.
Учителят

#12 Roemy

Roemy

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 185 Мнения:

Публикувано: 20 август 2007 - 18:37

Здравейте!
Четох на скоро една информация във връзка с Е-тата , към храните и искам да я споделя с вас.
Смущения в червата: Е221,Е222,Е223,Е224,Е226
Разрушаване на витамин B12:Е220
Повишаване на холестерола:Е320,Е321
Дерматит:Е230,Е231,Е233,Е238
Канцерогенни:Е142,Е210,Е211,Е212,Е213,Е214,Е215,Е216,Е217,
 • 0
Умна глава , сто начина, глупава глава сто оправдания!
Който търси , намира, който пъшка умира!
Много шум и малко вълна, рекъл Дявола, като постригал котката!

#13 tzveti

tzveti

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 103 Мнения:

Публикувано: 25 октомври 2007 - 12:07

човек не може да е сигурен какво яде освен, ако не го е произвел собственоръчно


или не го е купил от доверен човек, защото ми се струва, че нещо може да се премълчи на опаковката
 • 0

#14 Добромир

Добромир

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1723 Мнения:

Публикувано: 25 октомври 2007 - 13:36

Не подценявам въпроса с Е-тата и колкото се може е добре да ги редуцираме в менюто си. Обаче е илюзия дасе мисли, че вече някъде има напълно чиста храна, цялата Земя е натровена, олово има например и в ледовете на Антарктида. Затова изпъква като осолбено важен въпросът за количеството, което се приема - да не е повече, отколкото е необходимо на организма, защото тъпкането дори с възможно най-екологичната храна пак води освен до директно претоварване и до акумулиране на проникнали и в нея от въдуха и водите токсини. След това, не всички Е-та са толкова опасни, колкото ги дават в някои внушаващи фобия сайтове; всъщност, в недалечното минали някои от тях са били даже повече употребявани в храните, особено консервираните. И накрая, употребата на повече детоксиниращи храни и билкови продукти е също сполучлив отговор на масовата химизация; в по-общ смисъл и всички природосъобразни и духовни меропирятия, засилващи неспецифичната съпротивляемост на организма са стъпки в същата правилна посока... :feel happy:
 • 0

#15 Milena

Milena

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 512 Мнения:

Публикувано: 25 октомври 2007 - 15:21

...потребата на повече детоксиниращи храни и билкови продукти е също сполучлив отговор на масовата химизация;


Може ли съвсем накратичко да посочиш кои храни и билки визираш?

Предполагам от храните - най-вече плодовете?
 • 0

...


#16 Добромир

Добромир

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1723 Мнения:

Публикувано: 25 октомври 2007 - 20:19

Плодовете, богати на пектин, зеленчуците и пълнозърнестите храни, богати на различни фибри,натуралните ядки и растителни масла, антиоксидантните и пречистващите различните органи билки... Все пак трябва да има и съобразяване с индивидуалните предразположения и изявени болести.
 • 0

#17 Аделаида

Аделаида

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 1656 Мнения:

Публикувано: 04 ноември 2007 - 12:49

http://www.az-jenata...88&page=article

Обърнете внимание на Е 951 така наречения аспартан...много е вреден, но иначе е разрешен от МЗ с Наредбичка сладка....
А важното е, че го има и в дъвките Орбит и какви ли още не детски залъгалки, коли, пепсита, фанти и боклуци, най-често консумирани от деца и подрастващи...и нали се сещата какво се случва, увреждане на жлезите от там и проблеми, а после дайте да отслабваме и да гладуваме, ако не сме вече доста болни...!!! Ето това консумира народа, ето това е разрешено, защо??? Заради пари!!!! Та нали преди около 15 години започна бума на тема "Не консумирайте захар!!! Тя е ужасно вредна! Бялятя смърт и какво ли още не, та да може да се манипулира народа и да започне да се тъпче с поддладители, които са в ПЪЪЪЪТИИИ ПО ВРЕДНИ!!!!!!!!!!!
Ужасно......
 • 0
С радост към живота:)

#18 Добромир

Добромир

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1723 Мнения:

Публикувано: 04 ноември 2007 - 15:01

А много по-отдавна, когато бях още дете, на опаковките на захарта пишеше: "Захарта укрепва здравето, захарта дава сила!" Е, тогава хората не купуваха толкова от нея и искаха да ги накарат да купуват....
 • 0

#19 Аделаида

Аделаида

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 1656 Мнения:

Публикувано: 04 ноември 2007 - 15:08

Еми то за пари, нали знаеш...това го имало и винаги ще го има, просто ние хората трябва да внимаваме какво и в какви количества консумираме.
 • 0
С радост към живота:)

#20 bulgaro

bulgaro

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 196 Мнения:

Публикувано: 04 ноември 2007 - 22:53

http://www.az-jenata...88&page=article

Обърнете внимание на Е 951 така наречения аспартан...много е вреден, но иначе е разрешен от МЗ с Наредбичка сладка....
А важното е, че го има и в дъвките Орбит и какви ли още не детски залъгалки, коли, пепсита, фанти и боклуци, най-често консумирани от деца и подрастващи...и нали се сещата какво се случва, увреждане на жлезите от там и проблеми, а после дайте да отслабваме и да гладуваме, ако не сме вече доста болни...!!! Ето това консумира народа, ето това е разрешено, защо??? Заради пари!!!! Та нали преди около 15 години започна бума на тема "Не консумирайте захар!!! Тя е ужасно вредна! Бялятя смърт и какво ли още не, та да може да се манипулира народа и да започне да се тъпче с поддладители, които са в ПЪЪЪЪТИИИ ПО ВРЕДНИ!!!!!!!!!!!
Ужасно......


Аспартам 1,111 се определя като нискокалоричен изкуствен подсладител. За какъв именно "подсладител" става въпрос и чий живот подслажда, ще разберете след малко. Той е бил открит случайно през 1965 г. от химика Джеймс Шлатер, работещ за фармацевтичната Компания "Сърл", докато търсел нов медикамент за язва. Един ден, разливайки, без да иска, от веществото извън контейнера и лизвайки след това пръстите си, той усеща сладкия му вкус. Впоследствие се уста­новява, че новият продукт е 200 пъти по-сладък от захарта. Откритието било направено публично достояние през 1970 г.

Аспартамът е съставен от: фенилаланин (около 50% от не­го), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%). Смятан е от много учени за химична отрова и изобщо за най-опасната добавка към храните. Той е отговорен за около 75% от страничните реакции, предизвиквани от хранителни добавки, според докладите до Системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA и от 1985 г. до сега има официален регистър на 92 симпто­ма от над 10 000 официално подадени оплаквания. Някои от болестните прояви са по-леки, а други - сериозни: главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта (често срещано), гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия (особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия), безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затрудне­ния в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и ви­ене на свят, ставни болки и др., като дори има съобщени смър­тни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"! Отново искам да ви напомня, че според FDA в най-добрия случай се съобщават не повече от 10% от реакциите. За сравнение ще поясня, че от захарина за почти 100 години има само около 10 оплаквания."

Това е цитат от книгата на един приятел...
Там са описани много конкретно нещата, но не искам да разводнявам форума...
Ако някой има интерес да пише на ЛС...

Поздрави...

Мнението беше редактирано от bulgaro: 04 ноември 2007 - 22:55

 • 1
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители