Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Е-тата в храните


Recommended Posts

Здравейте,

В наше време често се говори за здравословно хранене, за разделно хранене, за вегетарианство и хората започват да търсят, за да се доближат до този начин на живот. :rolleyes:

Но знаем ли с какво наистина се храним?

Какви са съставките на храните, които купуваме?

По-запознатите четат състава на храните и като не видят нещо по-подозртиелно (от сорта на животиниски мазнини и др.) ги купуват. Обаче има едни символи в съставките, които често биват пренебрегнати. Това са Е-тата.

Оказва се, че има много Е-та, които са много вредни и са забранени със закон в много европейски (и други) страни. Някои от тях са доказано канцюрегенни (водят до рак), други дразнят стомаха, трети влиаят зле на фунцкиите на мозъка и т.н. Няма да споменавам конкретни продукти, за да не правя реклама или антиреклама. Всеки да бъди буден и да внимава в избора на храна! Естествено, няма нужда да бъдем крайни, но е добре да сме внимателни и поне информирани.

Нека в тази тема да обсъдим, кои са по-опасните Е-та, за да могат интересуващите се да се опитат да ги избягват! Или пък кои са тези E-та, които са безвредни и от които не трябва да се притесняваме.

Имате ли опит или информация в тази насока?

Има ли някой добре запознат с химичния състав на Е-тата? Химици за помощ има ли тук? :)

Ето няколко полезни линка:

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Жизнено важна тема, Иво , благодаря ти!

Е - тата в храните - консерванти, оцветители, подсладители, емулгатори, желиращи, набухватели.....нужно е да сме начсно с някои неща, нашите производители доскоро не ги пишеха....Сетих се за една беседа, с примера за табелата , но тя за друг път.

Приятели , загледайте се на бурканчетата/опаковките за подправки - накараха ги да напишат отскоро едно страшничко Е 621 - натриевия глутамат!

Очите са и за да виждат , но когато си информиран предварително - пестиш време!

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
Guest Гост_Tsenka_*

Много благодаря за този списък. Информацията е много точна и подробна. Аз я изпратих и на мои приятели, които надявам се, че ще останат доволни и ще я използват все пак. Благодаря още един път! :thumbsup1:

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Иво, Благодаря ти за темата аз определено съм се замисляла много пъти над тези Е-та и честно казано не са ми приятели, въпреки, че като се позамисля има много малко на брой храни които не ги съдържат....лелеее :huh:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Представям ви малко информация за едно от Е-тата.Смятам че ще я оцените.Това което пише по-долу е преведено от мои приятели от немски:

E 621 – натриев глутамат

Всички кубчета-бульони и смесите от подправки съдържат Е 621- натриев глутамат.

Слънчевият прах.

Диетолозите го нареждат сред лидерите на подправките.

На цвят натриевият глутамат е бял или леко жълт. Прилича на сол или захар. Няма нито вкус, нито мирис, но притежава особеното свойство да усилва своеобразния вкус на всяко ядене. Бързо се разтваря във вода.

Използва се за обогатяване на естествения вкус и за апетитен аромат на яденето.

Най-често се слага в ястия с месо, птици, морски деликатеси и полуфабрикати.

По-малко се използва при ястия с гъби и в сладкиши.

За вегетарианците и за тези, които са принудени да изхвърлят от менюто си солта, подправката е незаменима.

Яденето придобива вкус на месо, на риба, на пиле. Соевите продукти също получават този аромат.

Вреден ли е за организма?

Според диетолозите няма защо да се страхуваме от натриевия глутамат. Тази хранителна добавка дори съществувала и в нашия организъм.

Е 621 се образува от глутаминова киселина, която на практика е в състава на всички белтъци. Натриевият глутамат се среща в свободен вид в естествените продукти, макар и в малки количества. Следователно, съставката не е чужда на човешката природа.

Без преувеличение може да се каже, че натриевият глутамат не е вреден за организма.

Препоръчителна доза.

На 1 кг продукт или на 1 л течност се добавя 1-1,5 г прах. Това в приблизително четвърт - или една трета чаена лъжичка.

Що се отнася до децата, продуктите за тях не съдържат натриев глутамат, а и никакви други хранителни добавки.

Диетолозите смятат, че малчуганите е по-добре да минат без подправки, а учениците да не превишават дозата от 0,5 грама.

Бульон

Много време мина докато се науча да правя вкусни супи, така както ги правеше баба, да са гъсти, хранителни, ароматни, вксуни. В началото започнах с готовите супи на Maggi, ставаше бързо. И днес обичаме зеленчуковите крем супи или супа буквички на Maggi. Времето ме научи да правя вкусни зеленчукови супи или супа от малко варено пилешко месо. Топлата супа е идеална за менютa през зимата, добро начало за обеда. И тук се сещам за една мисъл от книгите по йога: течните храни трябва да се дъвчат, а твърдите да се пият. Извода яжте бавно вашата супа с температура, която можете да понесете, горещата супа може само да ви изгори.

Ползата от топлата супа

е известна отдавна на хората и специалистите. Ненапразно горещият бульон се смята за едно от най-добрите средства за възстановяване на силите след болест или тежка операция. Изследвания показват, че бульонът съдържа много полезни витамини и микроелементи.

Пилешкият бульон

например облекчава протичането на простудните заболявания благодарение на съдържащия се в него фермент лизоцим. Той потиска активността на бактериите и вирусите.

Пилешка супа за душата пази от настинки

Освен това всеки бульон, а не само пилешкият, способства за намаляване на лепкавостта на кръвта и я разрежда, т.е. възпрепятства образуването на тромби.

Бульонът е особено богат на фосфор, магнезий и цинк. Той съдържа и много витамини особено от група В.

Магнезият отговаря за работата на нервните клетки, помага да се справим с умората, намалява раздразнителността, подобрява паметта.

Фосфорът укрепва мускулите, костите и зъбите.

За укрепването на костите е необходим и цинк, който помага за бързото зарастване на раните и е особено полезен за работата на мозъка при възрастните хора.

Съдържанието на витамини от групата В повишава съпротивляемостта на организма при стреса и помага за стабилизирането на нивото на захар в кръвта. Витамините от група В оказват благотворно влияние на нервната и храносмилателната система

Тази подправка най-много се използва в източната кухня - в Япония и Тайланд. Там дозата превишава шест пъти европейската.

Алергии.

Някои хора реагират остро на тази добавка - обриват се, повръщат, имат световъртеж, чувстват слабост. Този ефект не доказва вредата на натриевия глутамат.

Ние не отричаме цитрусовите плодове или шоколада, защото предизвикват алергии у мнозина. Алергичните просто трябва да изключат добавката от храната си и да внимават какво пише върху етикетите.

Е 621 може да бъде обозначена и като мононатриева сол на глутаминовата киселина, глутаминат на натрия или със съкращението MSG.

Ето о друго мнение повъпроса за Е 621:

Натриев глутамат – разрушител на мозъка ;

Отрова за нервите в заведенията за обществено хранене

  Оспорваното вещество натриев глутамат все още се използва в многобройни готови хранителни стоки и ароматизатори като т.н. “подобрители на вкуса”, въпреки че тук става въпрос за един от най-тежките, легално допуснати разрушители на мозъка, който по тази причина отдавна е забранен в Швеция.

Подобрителите на вкуса не са подправки, а вещества,  които независимо от аромата на даден хранителен продукт симулират изкуствено чувство за глад в мозъка, за да направят възможно пласирането на негодни (развалени) хранителни продукти. Тъй като различните употребяеми лутамати ( натриев глутамат, калиев глутамат, калциев глутамат и глутаминова киселина) имат почти идентично действие, в текста по-долу ще става въпрос за този глутамат.

От неврологична гледна точка глутаматът е наркотик. Това е предизвикващо зависимост аминокиселинно съединение, което преминава в кръвта през лигавиците и от там достига директно до мозъка,  тъй като твърде малките молекули на глутамата преодоляват отчасти безпроблемно предпазната решетка от кръвоносни съдове на мозъка.

        Глутаматите получават допълнително                                                                                        по един атом от алкален елемент  на всяка двойна връзка на кислорода

  Глутаминна киселина

За разлика от известните наркотични вещества, глутаматът не предизвиква предимно “high”, а произвежда изкуствено апетит, при което нарушава функцията на главния мозък. Освен елементарните функции на  тялото главният мозък (лимбичната система)  регулира възприятието на чувствата, а от там и на глада. Чрез смущенията глутаматът предизвиква изблик на потене и стресови въздействия като  болки в стомаха, високо кръвно налягане и сърцебиене. При по-чувствителни хора често води до мигрена. Сетивното възприятие е значително ограничено, способността за запаметяване и общата способност за концентрация се понижават в продължение на няколко часа след приемането на глутамат. При хора с алергии глутаматът може да предизвика епилептични кризи или дори да доведе до незабавна смърт поради дихателни увреждания.

При опити с животни глутаматът довежда до тежки мозъчни увреждания; когато се поставя  в храната на бременни плъхове в дози както е обичайно при  картофен чипс или готови супи, ембрионът в тялото на майката не може да развие напълно  функционално годна нервна система. Новородените вероятно не биха могли да останат живи в природата. Също и при възрастни животни възникват забележими мозъчни промени. И най-тежките мозъчни увреждания не възникват поради това, че липсата на кислород разрушава много мозъчни клетки; малкото разрушени по този начин клетки освобождават големи количества глутамат, който всъщност предизвиква основното разрушение.

Хранителната промишленост не обръща внимание на това и вероятно чрез щедри  парични дарения постига да не се получават скандали от малкото публикации във вестниците против глутаматите. Използването на такива “подобрители на вкуса” носи милиарди; ако например изведнаж може да се възприеме истинският вкус на супа от аспержи в пликче, то тогава повечето хора няма да  възприемат аромата на солената брашнена каша като годен за ядене.

Така както един полуразложен прегазен от колите гълъб би бил изяден без колебание от един гладуващ, така и “подобрителите на вкуса” правят “консумацията” на клиентите независима от аромата на  закупените продукти, като претъпяват (упояват) вкусовите сетива  и предизвикват физическа зависимост.

И в студентския стол на ТУ-Хамбург почти всички супи, сосове, дресинги, панета,маринати и продукти от кайма изкуствено са обогатени с тези опасни вещества.

През 1954 г. химици от хранителната промишленост парадоксално твърдят, че “само една капчица от това нещо” (глутаминова киселина) би способствала за “покачване на духовния потенциал”, тъй като това вещество “така естествено” се среща в нашия мозък и поради това би било логично да го подаваме изкуствено в определени количества.

Така глутамат разрушава твоя мозък...

Контактните кръгове на нашия мозък са изградени от нервни клетки – неврони. Сигналите се придвижват като електрически импулси  по нервните пътища. На местата, където се свързват такива нервни пътища се намират синапсите. Когато един сигнал достигне синапса, тогава се пренасят няколко молекули от веществото пренасящо данните или т.н. невротрансмитър, който включва електричен сигнал в срещуположния неврон, в случай, че същият не е включен от други невротрансмитери на “деактивиране”. Един от тези невротрансмитери е глутаминовата киселина. За да могат да пренасят електрическите сигнали, невроните произвеждат напрежение в клетките от прибл. 70 mV, като използват заредени иони от калий и натрий подобно на батерия. Нервният път има формата на фина тръбичка, образуван от нервната мембрана; вътре отрицателен, отвън положителен заряд. За да бъде пренесен сигнал се отварят шлюзове с големина на молекула, които освобождават навън положителни калциеви иони, така че на това място се получава смяна на поляритета. Управлявана от електрически полета, смяната на полюса отваря следващите ионни врати, така че сигналът може да се разпространява напред.

За съжаление сега виждам че втората статия не е преведена до край, за което се извинявам.

Да ви кажа честно аз съм съгласна с второто мнение.И се опитвам да избягвам продукти садържащи Е621, но ми е трудно защото не съм вегетарианка.

Надявам се информацията да ви е от полза макар и не пълна.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Здравейте и от мен! На сайта на здравен център Фея, г-н Александър Раненски е поместил информация за консервантите и по-специално Е-тата. Предлагам ви да я прочетете: http://www.feia.info/konservantite.html

Link to comment
Share on other sites

И тук пак опира въпроса за това, че човек не може да е сигурен какво яде освен, ако не го е произвел собственоръчно, а това е много трудно в наше време, защото хората вършат много неща едновременно и последното нещо за което би им останало време е да гледат овошки и зеленчуци.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

И все пак храната е от първостепенна важност, по-точно без нея почти не може, следователно производството на чиста храна трябва да се наложи

Link to comment
Share on other sites

... човек не може да е сигурен какво яде освен, ако не го е произвел собственоръчно, а това е много трудно в наше време, защото хората вършат много неща едновременно и последното нещо за което би им останало време е да гледат овошки и зеленчуци.

Има производители на екологични продукти от Братството.

Те няма да те излъжат.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Здравейте!

Четох на скоро една информация във връзка с Е-тата , към храните и искам да я споделя с вас.

Смущения в червата: Е221,Е222,Е223,Е224,Е226

Разрушаване на витамин B12:Е220

Повишаване на холестерола:Е320,Е321

Дерматит:Е230,Е231,Е233,Е238

Канцерогенни:Е142,Е210,Е211,Е212,Е213,Е214,Е215,Е216,Е217,

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

човек не може да е сигурен какво яде освен, ако не го е произвел собственоръчно

или не го е купил от доверен човек, защото ми се струва, че нещо може да се премълчи на опаковката

Link to comment
Share on other sites

Не подценявам въпроса с Е-тата и колкото се може е добре да ги редуцираме в менюто си. Обаче е илюзия дасе мисли, че вече някъде има напълно чиста храна, цялата Земя е натровена, олово има например и в ледовете на Антарктида. Затова изпъква като осолбено важен въпросът за количеството, което се приема - да не е повече, отколкото е необходимо на организма, защото тъпкането дори с възможно най-екологичната храна пак води освен до директно претоварване и до акумулиране на проникнали и в нея от въдуха и водите токсини. След това, не всички Е-та са толкова опасни, колкото ги дават в някои внушаващи фобия сайтове; всъщност, в недалечното минали някои от тях са били даже повече употребявани в храните, особено консервираните. И накрая, употребата на повече детоксиниращи храни и билкови продукти е също сполучлив отговор на масовата химизация; в по-общ смисъл и всички природосъобразни и духовни меропирятия, засилващи неспецифичната съпротивляемост на организма са стъпки в същата правилна посока... :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

...потребата на повече детоксиниращи храни и билкови продукти е също сполучлив отговор на масовата химизация;

Може ли съвсем накратичко да посочиш кои храни и билки визираш?

Предполагам от храните - най-вече плодовете?

Link to comment
Share on other sites

Плодовете, богати на пектин, зеленчуците и пълнозърнестите храни, богати на различни фибри,натуралните ядки и растителни масла, антиоксидантните и пречистващите различните органи билки... Все пак трябва да има и съобразяване с индивидуалните предразположения и изявени болести.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

http://www.az-jenata.com/index.php?aid=4188&page=article

Обърнете внимание на Е 951 така наречения аспартан...много е вреден, но иначе е разрешен от МЗ с Наредбичка сладка....

А важното е, че го има и в дъвките Орбит и какви ли още не детски залъгалки, коли, пепсита, фанти и боклуци, най-често консумирани от деца и подрастващи...и нали се сещата какво се случва, увреждане на жлезите от там и проблеми, а после дайте да отслабваме и да гладуваме, ако не сме вече доста болни...!!! Ето това консумира народа, ето това е разрешено, защо??? Заради пари!!!! Та нали преди около 15 години започна бума на тема "Не консумирайте захар!!! Тя е ужасно вредна! Бялятя смърт и какво ли още не, та да може да се манипулира народа и да започне да се тъпче с поддладители, които са в ПЪЪЪЪТИИИ ПО ВРЕДНИ!!!!!!!!!!!

Ужасно......

Link to comment
Share on other sites

А много по-отдавна, когато бях още дете, на опаковките на захарта пишеше: "Захарта укрепва здравето, захарта дава сила!" Е, тогава хората не купуваха толкова от нея и искаха да ги накарат да купуват....

Link to comment
Share on other sites

Еми то за пари, нали знаеш...това го имало и винаги ще го има, просто ние хората трябва да внимаваме какво и в какви количества консумираме.

Link to comment
Share on other sites

http://www.az-jenata.com/index.php?aid=4188&page=article

Обърнете внимание на Е 951 така наречения аспартан...много е вреден, но иначе е разрешен от МЗ с Наредбичка сладка....

А важното е, че го има и в дъвките Орбит и какви ли още не детски залъгалки, коли, пепсита, фанти и боклуци, най-често консумирани от деца и подрастващи...и нали се сещата какво се случва, увреждане на жлезите от там и проблеми, а после дайте да отслабваме и да гладуваме, ако не сме вече доста болни...!!! Ето това консумира народа, ето това е разрешено, защо??? Заради пари!!!! Та нали преди около 15 години започна бума на тема "Не консумирайте захар!!! Тя е ужасно вредна! Бялятя смърт и какво ли още не, та да може да се манипулира народа и да започне да се тъпче с поддладители, които са в ПЪЪЪЪТИИИ ПО ВРЕДНИ!!!!!!!!!!!

Ужасно......

Аспартам 1,111 се определя като нискокалоричен изкуствен подсладител. За какъв именно "подсладител" става въпрос и чий живот подслажда, ще разберете след малко. Той е бил открит случайно през 1965 г. от химика Джеймс Шлатер, работещ за фармацевтичната Компания "Сърл", докато търсел нов медикамент за язва. Един ден, разливайки, без да иска, от веществото извън контейнера и лизвайки след това пръстите си, той усеща сладкия му вкус. Впоследствие се уста­новява, че новият продукт е 200 пъти по-сладък от захарта. Откритието било направено публично достояние през 1970 г.

Аспартамът е съставен от: фенилаланин (около 50% от не­го), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%). Смятан е от много учени за химична отрова и изобщо за най-опасната добавка към храните. Той е отговорен за около 75% от страничните реакции, предизвиквани от хранителни добавки, според докладите до Системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA и от 1985 г. до сега има официален регистър на 92 симпто­ма от над 10 000 официално подадени оплаквания. Някои от болестните прояви са по-леки, а други - сериозни: главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта (често срещано), гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия (особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия), безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затрудне­ния в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и ви­ене на свят, ставни болки и др., като дори има съобщени смър­тни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"! Отново искам да ви напомня, че според FDA в най-добрия случай се съобщават не повече от 10% от реакциите. За сравнение ще поясня, че от захарина за почти 100 години има само около 10 оплаквания."

Това е цитат от книгата на един приятел...

Там са описани много конкретно нещата, но не искам да разводнявам форума...

Ако някой има интерес да пише на ЛС...

Поздрави...

Edited by bulgaro
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Да и е пуснато и разрешено от Американците "велики"....у нас също е разрешено-уау!

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...
 • 2 years later...

Maлко полезна инфо тук.

Освен това да отбележа, че вредните Е-та, които бяха публикувани в сп.8 , се намираха на етикетите на храните доста често в първите няколко седмици след публикацията ... ... после нещо спрях да ги виждам, изброени бяха Е-та с близки до тях номера. Затова не вярвам и на етикетите, а повече купувам храни без етикети - сурови плодове, зеленчуци...

Хранителни продукти и готвене

- Био продуктите, които най-лесно са намират са био кисело мляко и био мед

- Дерони имат лютеница без консерванти

-Разхладителна напитка вместо натурален сок: Цитронада: изцеждат се два лимона, слагат им се три лъжички мед, доливате с газирана вода, до приятен за вас вкус и воала! Свежо за лятото.

- Разхладителна напитка вместо натурален сок: Оранжадата по същия начин като цитронада, само че слагате захар, вместо мед.

- инвестицията в сокоизстисквачка си струва, защото фреш соковете са по-полезни от натуралните с консерванит

-сокът от зеле е много добро лекарство за болен стомах

- използвайте хартия за печене, за да спестите миене с пепарати

- Една малка мелничка за зърна може да прави чудеса. Вместо да купувате заводски хляб, който хем е скъп хем не е полезен можете да си набавите такава.С нея правим какво ли не -- едро смляна царевица за качамак или галета, фино и едро смляно жито, с което се пече чудесен пълнозърнест хляб. Цената му излиза наполовина а по качества не може да се сравни със заводския. Когато брашното е прясно смляно то има един приятен дъх на нива и жита...

# Домашен ябълков оцет -- приготвя се много лесно, а приложението му е широко -- за миене, за пране, за храна и за здраве.

# Сушени плодове -- има два варианта: Плода се разрязва на две, маха се костилката, после се нарежда на сушило [1][2] или се нанизва на конец. Става чудесен ошав за зимата.

# Който няма градина може да си отглежда кълнове в саксии и кофички. Кълновете са много полезни и вкусни, пълни с живот и много лесно се покълват, особено люцерната.

http://bio.bg/- био кисело мляко

http://www.margaritta.dir.bg/2005/noemvri/01med.htm как да познаем истинския мед

http://www.klasanovi.com/sunmoon.htm фимлче за хляба

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=169992.msg5899772#msg5899772 с какво е ценен ябълковият оцет

http://www.bnap.org/2006/10/18/biohrani2013 Биологичните храни в България

http://www.bnap.org/docs/Organic_food_bg.pdf Органик храни в България

източник: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=426830.0

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Наред с Е-тата и всичко изброено и обяснено това не е за предпочитане!

http://www.webcafe.bg/id_1164171415_Taynata_na_bezsmartnite_Mak-burgeri_

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...