Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Разделяй и владей. Или осъзнай, разграничи, приеми и промени...


Recommended Posts

Започвам тази тема, провокиран от приятелската ни дискусия в темите за вегетарианството. Там Донка зачекна въпроса за "разделяй и владей". Ако отговоря там обаче, ще се получи силно отклонение от темата, затова ще пиша тук. В момента имам немного време, просто прозорец между двама души, затова само ще нахвърлям нещо набързо.

Разделяй и владей е основен принцип за манипулация, на политическо, колективно несъзнавано ниво, както и на индивидуално несъзнавано ниво. Създаване на изкуствен проблем, настройване на съзнанието срещу импулсите на подсъзнанието или настройване на два народа един срещу друг. А после даване на решение, удобно за манипулатора. Донка намекна в темите за вегетарианството, че е нужно да се мисли изцяло позитивно, цитира нлп и т.н. Въпросът е, че нлп не е психоанализа, дълбинна психология. Отделно, ако човек не се е сблъсквал с човешката сянка по часове на ден с години, може да си мисли как стоят нещата, но да бъде далеч от по-цялостната психична работа, промяна и дълбинни принципи на ума, съответно проекциите му в социалните движения. "Разделяй и владей' определено е масово ползван манипулативен принцип. Ако човек не познава много дълбинно човешкия ад и същевременно и свръхсъзнанието и не е съумял да напипа механизмите на оцялостяване на психиката, могат да възникнат дълбоки убеждения за непогрешимост на собствените разбирания. Такъв човек, със сравбнително хармоничн апсихика, би бил прав за себе си и за сравнително нормални психични и социални движения. Когато стане дума обаче за дълбините на човешкия ад, насоката на разбиране, която сега споменавам, може единствено да утежни индивидуалното или социално положение. Ще поясня, ако имам време сега, ако не ще продължа по-късно или утре или друг ден. Това е много централна, интересна и касаеща човешкото психе тема на всичките му нива.

Ще пиша по-късно, а бих с ерадвал да споделите през това време...

С уважение: Орлин

Линк към коментар
Share on other sites

....Ако човек не познава много дълбинно човешкия ад и същевременно и свръхсъзнанието и не е съумял да напипа механизмите на оцялостяване на психиката, могат да възникнат дълбоки убеждения за непогрешимост на собствените разбирания. ...

Аха, аха, верно е!!!

Но това е вярно и за всичко, което човек си е внушил, че е добро, по-добро от друго :)

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup:

Харесва ми втората част от заглавието. "Осъзнай, разграничи и промени..."

Можем да осъзнаем ситуацията, своето място и участието ни. Можем да видим и и приемем или не, отношенията на другите. Нормално е да се разграничаваме от общо мнение, да имаме свои разбирания, гедни точки. Но можем да променим единствено себе си. Защото уроците си учим според будното съзнание, а всички сме на различна отсечка от Пътя. Има хора /а понякога и ситуации/, в които всеки се смята за най-прав!:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

"Осъзнай, разграничи и промени..."
Май не схващам напълно темата, или по - скоро си мисля, че не трябва да се бяга от реалността. Но разбрах със сигурност "промени". Тоест явно за решението на проблемите са нужни конкретни действия, а не само добри мисли и чувства. Говори се за реалност, обаче възниква въпроса що е реалност, та да има бягство от нея. Нали има и по - висша реалност, а земният ни живот е майа, илюзия от молекули го нарича Дийпак Чопра, но все пак ми се струва хубаво да променяме тази илюзия. От една страна нали се усилва тази реалност която храниш с мисли, чувства и действия, обаче от друга страна трябва да се установи проблема, да се анализира и чак тогава да се концентрира човек върху противоположността на проблема.Може би външните действия за промяна, трябва да са съчетани с вътрешно смирение/непротивене, любов.

--------------------------------------

П.п.Може би Орлин има предвид, че бягството от реалността води до психически проблеми, но що е реалност. Пък и това, че човек си е преценил да се концентрира върху положителното, че е предприел друг подход за промяна на обкръжаващата го действителност, не означава че той не е запознат с разни ужасни факти.

Редактирано от Христо6
Линк към коментар
Share on other sites

Интересна тема Орлине!Принципа "разделяй и владей" никога не ми е харесвал.Според него действат само слабите и страхливи хора.

Да осъзнаеш,разграничиш,приемеш и промениш е далеч по-трудно,но според мен това е най-добрия начин да бъде разрешен даден проблем.

Линк към коментар
Share on other sites

Аааа, Орлине, ти може би имаш предвид, че не бива да прилагаме този принцип по отношение на самите себе си, а да приемаме и нещата дето са ни неприятни в самите нас, да не си затваряме очите за тъмнотите на душите ни ??

Линк към коментар
Share on other sites

Христо,аз мисля че човек може да промени мисленето си,отношението си към нещо или някого,но едва ли може да промени другите около себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

Може да промени - мисълта променя, мисълта е заразна. Може и поведението на други да коригира с използването на силно силно сгъстена енергия ( материя), но това е друга тема. :lol: Уж си вярваща, имаш източни разбирания, пък твърдиш такива неща : че не можело да променя света с мислите си.

Линк към коментар
Share on other sites

Човек, със сравбнително хармонична психика, би бил прав за себе си и за сравнително нормални психични и социални движения. Когато стане дума обаче за дълбините на човешкия ад, насоката на разбиране, която сега споменавам, може единствено да утежни индивидуалното или социално положение.

.

Ако социалните/житейски ситуации не са сравнително нормални, а примерно малко по шокиращи клонящи към "човешкия ад", човек със сравнително хармонична психика.........има вероятност да се окаже със слаб психичен имунитет за конкретната по адска ситуация. На много места позитивното мислене е описано като нещо цялостно това което е дадено, основано на реално съществуващите факти каквито и да са те, .......а не само положително!

.

Линк към коментар
Share on other sites

Хм, ами според мен зависи доколко е стабилна или лабилна тази "сравнително хармонична психика".

А, няма ли вероятност, хора които често, всеки ден и по няколко часа поне, както самия Орлин казва, са в контакт с "дълбините на човешкия ад" да придобият нещо като професионално изкривяване по въпроса?

Аз не съм привърженик на изцяло позитивното мислене, но явно съм пропуснала постовете на Донка с такова звучене от типа "разделей и владей"; то ми се стори по-скоро приоритет на по-върлите защитници на абсолютното вегетарианство, макар че по някаква ирония, самите те (с малки изключения) не бяха пълни вегетарианци. За мен това прокарване на строга демаркационна линия ЗА и ПРОТИВ месната храна е точно това, независимо под какъв предлог - любов към животните, непоносимост към страданията на живи същества и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

ЗА и ПРОТИВ месната храна е точно това, независимо под какъв предлог - любов към животните, непоносимост към страданията на живи същества и т.н.
Май никой директно не е казал, че изведнъж трябва да изчезнат кланниците и убийствата на животните. Пък и то може би е неосъществимо.Орлин даже беше споменал, че има по - мека позиция що се касае до нормално гледани животни и евентуално убити след упойка. Само Мария - София намекна, че вегетарианството е задължително за духовния път.
Линк към коментар
Share on other sites

Може да промени - мисълта променя, мисълта е заразна. Може и поведението на други да коригира с използването на силно силно сгъстена енергия ( материя), но това е друга тема. :lol: Уж си вярваща, имаш източни разбирания, пък твърдиш такива неща : че не можело да променя света с мислите си.

Вярвам в Бог,а разбиранията ми съвсем не са източни,те са си просто мои разбирания.

Категорично съм против насилието над хора и животни,но не заставям никого да мисли като мен - налагането на каквото и да било е форма на насилие.

Редактирано от granat1
Линк към коментар
Share on other sites

Може да промени - мисълта променя, мисълта е заразна. Може и поведението на други да коригира с използването на силно силно сгъстена енергия ( материя), но това е друга тема. :lol:Уж си вярваща, имаш източни разбирания, пък твърдиш такива неща : че не можело да променя света с мислите си.

Вярвам в Бог,а разбиранията ми съвсем не са източни,те са си просто мои разбирания.

Категорично съм против насилието над хора и животни,но не заставям никого да мисли като мен - налагането на каквото и да било е форма на насилие.

Съвсем не са източни ? Ок, но не са ли по - скоро клонящи към източното мислене, не толкова към традиционното християнство ? :) Знам че не ме заставяш да мисля като теб.Но не си ли чела, че променяйки себе си, ние излъчваме положителна енергия, излъчваме пориви които могат да бъдат възприети от други хора и те да се променят. И може би колкото по - силни са излъчваните от нас импулси, толкова по - голяма вероятността е другите да ги приемат. Няколко силни мислители биха могли да променят менталната атмосфера на цял град - според философията на йогите. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Орлине, тука някъде беше споменал, че разни учения, вкл. йога, потискат човека, т.е. вкарват неща от съзнаваното в несъзнаваното и по този начин се получавали вредни ефекти.

Какво би станало, ако някой месоядец потисне желанието си за хранене с месо? Няма ли да се получат вредни ефекти?

Сещам се тема за мастурбацията, където съветваш човека да не обвинява себе си и да не се притеснява от това, коевто прави.

Трябва ли месоядеца да се притеснява от това, което прави?

На тънките нива храненето и секса са едно и също. Дори психотерапевтите признават тази връзка и говорят за заместването на сексуалното задоволяване с хранително задоволяване.

От символична гледна точка изрази като "ще те изям", "ще те изпапкам", "ще те излижа", "каква си прасковка", "как ще те захапя", показват връзката между секс и хранене.

Потискането на сексуалността е ясно до какво води. Потискането на сексуалаността в детска възраст води до перверзии, престъпност, асоциалност и т.н.

Какво ли би станало, ако родители насилствено искат децата им да са вегетарианци, да потиснат хранителните си желания? Дали същото като при потискане на сексуалността?!

Не знам, не знам, ти можеш само да го кажеш това нещо :)

Линк към коментар
Share on other sites

Христо,аз винаги съм се стремяла да не замърсявам чужди енергийни полета!:D

Не съм избирала разбиранията си,изстрадала съм ги.

Редактирано от granat1
Линк към коментар
Share on other sites

Не разбирам какво искаш да кажеш. :) Ако ти се извисяваш, помагаш и за извисяването на света.

НЕзамърсване на чужди енергийни полета - да не обиждаш,унижаваш и нараняваш хората с които контактуваш.

Никога не съм си поставяла за цел да се извисявам.

Редактирано от granat1
Линк към коментар
Share on other sites

Не разбирам какво искаш да кажеш. :) Ако ти се извисяваш, помагаш и за извисяването на света.

НЕзамърсване на чужди енергийни полета - да не обиждаш,унижаваш и нараняваш хората с които контактуваш.

Никога не съм си поставяла за цел да се извисявам.

Добре. :) Но то може и да става постепенно и без да мислиш постоянно за него.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

по темата.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Аз наричам отричащото цялостните психични движения позитивно мислене „розово бонбонено”, за разлика отзрялото позитивно мислене. Последното се излъчва от една цялостно интегрирана психика.

Може ли няколко въпроса:

1.- какви са симптомите на "розово - бонбоненото мислене" и какво е необходимо, за да бъде диагностицирано това отклонение?

2.- какви са външните признаци на зрялото позитивно мислене и какви опитности в общуването с човека са минимално необходими, за да се регистрира със сигурност "излъчването на една цялостно интегрирана психика"?

3.- съвсем не на последно място - третият въпрос: Зависят ли по някакъв начин диагностицирането на отклонението под кодово име "розово-бонбонено мислене" и регистрирането на "излъчване от цялостно интегрирана психика" от личността на наблюдателя - т.е. на този, който определя диагнозата и регистрира излъчването?

Благодаря предварително. :)

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Не са симптоми, за да бъдат диагностицирани. Въпросите ти са зададени невероятно изкривено и тенденциозно. Отговорите можеш да намериш в статията ми. Ако съумееш да мислиш извън филтрите си... Толкова от мен. Преливане от пусто в празно на пазара.

Линк към коментар
Share on other sites

1.- какви са симптомите на "розово - бонбоненото мислене" и какво е необходимо, за да бъде диагностицирано това отклонение?

2.- какви са външните признаци на зрялото позитивно мислене и какви опитности в общуването с човека са минимално необходими, за да се регистрира със сигурност "излъчването на една цялостно интегрирана психика"?

3.- съвсем не на последно място - третият въпрос: Зависят ли по някакъв начин диагностицирането на отклонението под кодово име "розово-бонбонено мислене" и регистрирането на "излъчване от цялостно интегрирана психика" от личността на наблюдателя - т.е. на този, който определя диагнозата и регистрира излъчването?

Извинете ме за намесата! Че има някакъв вид цензура в тоя сайт има, ама надявам се че няма как да е глобална в година като 2010 .......и всеки може да изказва мнение кагато почувства че има желание.............е аз сега почувствах!

За какво регистриране, диагностициране под кодово име "розово-бонбонено мислене" става въпрос?!,

Много ясно е казано в статията цитат: " " "АЗ НАРИЧАМ еди си кое мислене "розово-бонбонено" " " "..................А не има такова в регистъра под кодово име.

Аз пък го наричам НАИВЕН ПОЗИТИВИЗЪМ. Е аз не съм психотерапевт, но ако някой психотерапевт също го нарича наивен позитивизъм, това не означава че трябва да го има в регистъра......

Редактирано от Явора
Линк към коментар
Share on other sites

Орлин, радвам се, че Кехоу манията все пак отминава някои от терапевтите. Положителното мислене е толкова истинско, колкото и отрицателното мислене. При положителното мислене човек си мисли, че всичко ще се оправи и достатъчно е само да седи и чака. При отрицателното мислене човек си мисли, че нищо не би помогнало, затова седи и чака.

Положителното мислене зарежда човек с очаквания. Той си казва: „Абе сега аз мисля положително, значи след време ще ми се случат тези и тези хубави работи”. Когато тези и тези работи не се случат, човек се изпълва с разочарование и с агресия към другите и себе си.

Естествената реалност е, че на човек му се случва не това, което му се иска, а това, което трябва да му се случи, това, което е заслужил. Положителното мислене е като криене на главата в пясъка. Крайност. Делене на света на добър и лош. Самообвинение в лоши мисли и последващи неврози.

Истинското човешко мислене не е в съзнанието, а в несъзнаваното. Това, което мисли несъзнаваното, е това, което ни се случва, а не желаните от съзнанието неща. Несъзнаваното се променя много трудно и още по-трудно с двоичното положитъено мислене. С мислене от типа това е добро, а това лошо, се стига само до неврози. Както точно казваш, желанието да закрием „лошите” си области ни пречи да видим добрите си.

Метакогницията е прекрасен инструмент. В северния окултизъм го наричат двата гарвана на Один. Единият преживява, а другията отчита историята на живота. Единият преживява, а другият анализира себе си, за да разкрива областите, за които говориш. Но без преживяване анализ не може да има. Без човека да е преживял себе си, не може да опознае себе си. Положителното мислене пречи на самоопознаването. Не може хем да искаш да опознаеш себе си, а да не искаш да опознаеш „лошите” си страни. Не става.

Човек наистина трябва да е яко стъпил на земята, за да може да върви по пътя. И тук трябва да кажа, че е важно не положителното мислене, а положителното действие. Положителното действие е съпроводено със резултати, които не са нито положителни, нито отрицателни. Действието ни вкарва в реалността. От окултна гледна точка чакрите на духовното и физическото творчество са скачени съдове. Ако не правиш нищо практически в света, духовното творчество също ще закърнее.

Само да спомена за мисъл формите, които се мисли, че се създават с положителното мислене. Несъзнаваното мислене е истинското и то създава мисъл формите,л когато е в синхрон със съзнанието. ОСтаналото са си ...само надежди.

Положителното мислене или по-точно манията за него се използва и за стратегиите "разделяй и владей". На хората се внушава, че бясната борба за правата на животните с използване на всякакви средства и кадри на насилие е положително мислене?! Друг е въпросът, че когато някои организации фрустрират човека с филмчета за насилие, те го вкарват по този начин в транс и му внушават мисли и убеждения, които са съвсем далече от пропагандираната цел.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговора - беше достатъчно изчерпателен.60.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Нека да наричаме нещата с истинските им имена. Когато в желанието си да мислим положително се стремим да изкореним отрицателните мисли, това вече не е положително мислене. Положително мислене не е и това да чакаме позитивните ни очаквания да се сбъднат. Напротив, част от позитивното мислене е да сме готови да приемем дори и най-тежките възможни последствия и въпреки това да продължаваме да вярваме в постигането на желания резултат. При положителното мислене може би най-същественото условие е да не сме зависими психически от това дали ще постигнем желаното или не. Желаем нещо, но трябва да сме готови да пожертваме желанието си (не знам как да го обясня по друг начин).

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...