Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ябълковият оцет е полезен за здравето


Recommended Posts

Отдавна се знае, че Истинският ябълков оцет е полезен за човешкият организъм. За това по-добре е за консумиращите оцет, той да е ябълков.

Една или две лъжици ябълков оцет на ден повишават нивата на добрия холестерол, в. "Сънди телеграф".Американски учени твърдят, че хората, които пият ябълков оцет осем седмици, са с по-добри нива на HDL холестерола от приемащите плацебо.Клиничното изпитание, което още продължава в Минесота, обхваща 120 доброволци.Половината от тях получават ябълков оцет, а другата половина - плацебо с 2-процентов разтвор балсамов оцет във вода.Ябълковият оцет е изпитано домашно средство при артрит и подагра. Той намалява също кръвната захар и потиска апетита.Благотворното действие на ябълковия оцет се обяснява с това, че той ускорява разграждането на мазнините.

Всички полезни вещества на ябълката практически без загуби преминават и в ябъл¬ковия оцет. За ползата от ябълките не е необходимо да говорим. Тя е известна на всички. Англичаните имат пос¬ловица: „Ако изяждаш поне една ябълка на ден, ще забравиш пътя към лекаря". Така например в 100 г пресни ябълки се съдържат 140 мг калий, а в 100 мл приготвен по естествен начин ябълков оцет количеството на калия е същото.

Ябълковият оцет съдържа 20 особено важни минерални вещества и микроелементи, освен това оцетна, пропионова, млечна и лимонена киселини, цял ред ферменти и аминокиселини, ценни баластни вещес¬тва като поташ, пектин. Жизнено важните вещества, влизащи в'съставана ябълковия оцет, все пак си струва да се изброят — винаги е интересно да се знае от какво, се състои този, така да се каже, прост продукт. И така, минералните вещества и микроелементите са: калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор. Витамини C, E, A, В1, В2 В6. про-витами бета каротин, рутин или витамин Р.

Голяма роля за оздравяването на организма играе пектинът — баластно вещество, което подпомага хра¬носмилането и изпълнява редица полезни за организма функции: например намалява нивото на холестерина в кръвта, влизащ в състава на липопротеините с ниска плътност, свързва образуващите се от холестерина жлъчни киселини. Това действие на пектина непосредствено се отразява върху състоянието на кръвоносните съдове: колкото е по-ниско нивото на холестерина, толкова са по-малко отлаганията по стените на кръвоносните съдове и от там се намаляват препятствията по пътя на кръвта. А доброто кръвообращение е необходимо условие за профилактиката на хипертонията.

Бетакаротина е един от най-силните антиоксиданти, т.е. противник на свободните радикали.

Хипотезата на Борис Василевич Болотов за механиз¬ма на действие на оцета върху човешкия организъм е много проста и затова ясна: в организма се натрупват много соли — не само в бъбреците и пикочния мехур, но и в съединителната тъкан и костите. Особено опасни за жизнената дейност са шлаките, които възникват в резул¬тат на окислителните процеси. Действително на контакт с кислорода се подлагат без изключение всички клетки на организма и всички участъци на съединителната тъ¬кан. В тази връзка полезните процеси на окисление винаги се съпровождат и с вредни окислителни процеси. Именно това води до окисляване на съединителната тъкан.

За да се освободи организмът от шлаките, които пра¬вят съединителната тъкан крехка (от най-малките травми се появяват кръвоизливи), е необходимо да се въздейства върху шлаките с безопасни за организма киселини, способни дати разтворят и превърнат в соли, като палмитиновата, аскорбиновата, никотиновата, лимонената, млечната киселини.

Плодовият оцет съдържа практически всички тези киселини, поради което е особено полезен в борбата с шлакие. Тези киселини, счита Болотов, е добре да се използват с прокиснало мляко. За тази цел в чаша с прокиснало мляко се добавя чаена или супена лъжица плодов оцет и чаена лъжичка мед. Оцетът, съветва академи¬кът, трябва да се добавя и в чая, кафето, супите и бульо-

ните.

При употреба на кисели хранителни продукти — оцет, квас, ферменти, не е желателно да се използват растителни масла, които имат силни жлъчкогонни свойства, тъй като това много забавя процесите на превръщане на шлаките в соли.

Източници

И още по темата: тук, тук, тук и тук

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

Мдам, има едно пречистване на организма, което се нарича клетъчно прочистване.....абе чисто гладуване си е :)

Та през време на това пречистване се приема оцет по няколко пъти на ден.

Линк към коментар
Share on other sites

Натурален ябълков оцет можем да си направим сами.Ето рецептата:

1-ви вариант:

Необходими продукти:

много сладки ябълки

Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват и се почистват от дръжките и изгнили и червясали части. Не се белят и сърцевината не се отстранява, както и семките. С подходящ уред се смилат на ситно, ако нямате може да се рендосат (колкото по-ситно толкова по-добре). Оставят се в голям съд в зависимост от количеството (трилитров буркан, бидон…) на топло за около 40 дни. Съдът не се затваря плътно, може да се покрие отвора с марля или тензух, трябва да има достъп до въздух. Всеки ден се разбърква.

Готовата смес се прецежда през тензух и получения оцет се оставя още 30-40 дни да престои и да се утаи. Най-полезния оцет е този, който се консумира с утайката, но ако искате да получите бистър оцет след утаяването може с помощта на тънък маркуч да извлечете само бистрата част и да налеете в бутилки. Оцета почти винаги ще образува оцетна гъба, това е част от процеса на ферментация, колкото по-дълго отлежава, толкова по-кисел ще става.

2-ри вариант:

сладки ябълки

малко мед

чиста (филтрирана) вода на око

Приготвя се по гореописания метод с тази разлика, че се добавя подсладена с мед вода. Тази рецепта е подходяща за по-студени дни или когато ползваме по-кисели ябълки.

Ако имаме оцетна гъба от предишен натурален ябълков оцет, може да а добавим в новия. Или да сипем малко от стария оцет – така ще се ускори процеса.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Преди време използвах екологично чист ябълков оцет.Човекът, който го предлагаше отглеждаше плодни дървета в планински район.Бутилките препоръчваше да се съхраняват на хладно, да се пие по определена схема за съответно неразположение.Цената на неговата стока беше 5 лв., но определено го ползвах от любопитство.Моето впечатление беше, че този продукт няма нищо общо с предлаганите в търговската мрежа аналози.Наистина имаше утайка на дъното на бутилката , но вкусът на оцета беше сладнеещ.Когато реших да контактувам с човека произвел продукта ми направи впечатление, че е с дълбоки познания за духовното.Обясненията му за болестите и алтернативите за лечение с ябълков оцет ме впечатлиха.Дори използвах продукта му за овкусяване на салати.

Линк към коментар
Share on other sites

На пазара трудно се намира натурален ябълков оцет,а той наистина е много лечебен.Наскоро разбрах,че действа много добре при хипотония.

Ако човек не го ползва за лечение,може да го добавя в салати и други храни - полза за здравето ще има.

Линк към коментар
Share on other sites

Ние също използваме ябълков оцет и то домашен! Приготвяме си го сами!

Много е полезен за костите и ставите също! Често го правим в разтвор с мед и вода, става много вкусна медовина и много разхлаждаща и приятна напитке през лятото!

За използването на салати пък съм си отсипала в едно шишенце в което съм сложила и различни подправки като, дафинов лист, босилек, черен пипер, мента и др. и е много приятно овкусен! Подобни продават и по магазините!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ние пием цялото семейство ябълков оцет от месец и трябва да ви кажа,че наистина е с уникални качества,аз свалих 5 кг,съпругът ми се пребори с холестерола,а децата не са ми боледували,поръчвам си го от интернет,пробвайте,не се чудете.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Аз си купих натурален ябълков оцет - 6 лв. бутилка от 550 мл. Взех го, защото исках да имам "стройна" фигура :). Пих около седмица сутрин и вечер по 2 ч.л., разтворени в чаша преварена вода с 2 ч.л. мед. Вкуса му наистина ми харесваше, но забелязах, че сутрин започнах да чувствам слабост, сякаш кръвното ми падаше, а моето по принцип си е ниско, около 110/70. Затова го спрях. Всъщност мислех, че дори да не отслабна, поне ще си пречистя организма.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...