Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Захарта - горчивата истина !


Recommended Posts

  • Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

томи,темата е много актуална и полезна.

От начина на хранене зависи нашето здраве,с което спекулираме не само ние поради невежеството си ,но и определени среди по различни причини - политически и икономически.

Гледайки клипа сериозно се замислих - какво можем да направим за да запазим своето здраве и това на децата си,и възможно ли е това при днешните условия?

Link to comment
Share on other sites

О'к, лекцията е час и половина... Какви са главните факти и изводи?

Link to comment
Share on other sites

О'к, лекцията е час и половина... Какви са главните факти и изводи?

Захарта е отрова за организма, предложих заместители. Фактите са мои лични опити. Споделям резултата, на някой може да му е полезна информацията.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря на томи за видеолекцията! За мене е изключително полезна. Най-обичам да ме разколебаят в досегашните ми вярвания!

Орлин, заслужава си да отделиш час и половина, за да чуеш всичко, не е възможно да извлечеш същата полза от нечии изводи.

Благодаря също на Светлина и Хармония! Постът му е като допълнение към лекцията и дава практически решения.

:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest Антон_

Спокойно можете да си купите мед и от някой магазин.

В България има фирми, които държат на контрола и качеството - една от тях е фирма Сизиф.

Имам колега, работещ в нея и затова имам представа от предлаганата продукция.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Яжте сладки плодове, пчелен мед и ако можете да намерите оригинална кафява захар е за предпочитане пред бялата рафинирана. Естествено, колкото и лоши неща да четете и гледате за захарта тя няма да Ви убие. Да не вземе да спрете нацяло да ядете захар? Човешкия организъм има нужда от нея, просто като всяко нещо в природата и тя е полезна до определени количества и е хубаво да се разнообразява. Относно диабетичните заместители съм чел много лоши неща, че са още по-вредни а храните направени с тях струват и доста по-скъпо !

Link to comment
Share on other sites

Guest Дриада

Не е ли добра и фруктовата сладост.Не я ползвам за сладкиши, за компоти.Кафявата е много приятна на вкус, има в търговската мрежа внесена от Виена, с карамелов вкус, и е от тръстика.Не е толкова сладка, но я бива за консумация.Правила съм сладкиши, хубави са на вкус.А пудра захар, не ползвам нон стоп, но също е добра, има нишесте в нея.Всички продукти за диабетици май имат съмнително качество.Повече са вредни, отколкото полезни за болните.Със съдържанието на подсладители, които трудно отделя човешкия организъм във вид на кристали.Меда е най- хубавото нещо и плодовете.

Link to comment
Share on other sites

Плодовата захар е полезна само, когато се набавя с консумирането на пресни плодове, защото така се поема с други вещества спомагащи асимилирането и от организма.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Guest Емил от Льонеберя

Наскоро четох за фруктозата някакво проучване - хората дуднеха, че приемът й трябвало да бъде доста ограничен. За кристалната фруктоза говоря.

Днес попаднах на нещо интересно - май може да осъмнем с Директива, третираща захарта в същия кюп като алкохол и цигари - да има акциз за храните с високо съдържание на захар, както и да не се предлагат захарни изделия на деца и захарните изделия да бъдат с намалено предлагане към подрастващите.

Вероятността хората да се сафирясат май нараства всеки ден.

Ето и самата статия...

https://docs.google.com/open?id=0B4m_JRsO_6jZMjVkMDgxM2MtZmEzZi00ZDdlLWI3MmEtYmNmNjFmMWQ3ZmVh

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Guest Емил от Льонеберя

И последното, което научих - може информацията да ми е стара, но ми хареса -

Причина за увеличаването на случаите на инсулино-зависимия тип диабет при деца се оказала... увеличената консумация на газирани напитки - лимонада, швепс, кола...

...

Вече съм писал на други места в този форум, но нека и тук с големи букви напиша отново - ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ водят до ДИАБЕТ!

Яжте захар. Яжте мед, яжте каквото искате - само не ужте подсладители, че те водят и до рак, ама докато се развие рака, може да развиете диабет...

Link to comment
Share on other sites

Guest Ивета

И последното, което научих - може информацията да ми е стара, но ми хареса -

Причина за увеличаването на случаите на инсулино-зависимия тип диабет при деца се оказала... увеличената консумация на газирани напитки - лимонада, швепс, кола...

...

Вече съм писал на други места в този форум, но нека и тук с големи букви напиша отново - ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ водят до ДИАБЕТ!

Яжте захар. Яжте мед, яжте каквото искате - само не ужте подсладители, че те водят и до рак, ама докато се развие рака, може да развиете диабет...

Би ли уточнил в проценти - колко от диабетиците са ползвали подсладители и колко от тях реално са заболели от диабет и от кой по точно вид диабет? Защото това е важно.

И, второ, какво би казал за аспартама, щото излиза, че съм му фен, имайки предвид, че пия напитка (без реклама) с аромат на череша и с аспартам?

П.С. Малко генетична история: и двамата ми дядовци (братя) имаха диабет, без да са пили през живота си подсладители, имайки предвид, че диабетът е априори автоимунно заболяване (Диабет 1), както и много други.

Edited by Ивета
Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

За аспартама мога веднага без да гледам никъде в интернет да кажа, че уврежда зрението, понеже при метаболизирането му се получава метилов алкохол, който веднага уврежда очния нерв. Но не задължително късогледство, може и други форми на очно недоглеждане.

Диабет тип 1 може да се развие по няколко направления - едно от които е хранително.

Това "априори" не го разбрах?

За диабета имаме тема "бонбон"!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Емил от Льонеберя

И понеже днес се зачудих за захарта отново, дъвчейки едно парче шоколад...

Някой би ли могъл да ми обясни какъв е плюса на кафявата пред бялата захар?

Не е ли все захар?

Link to comment
Share on other sites

Някъде бях чела, че метода на рафиниране всъщност е различен. След рафиниране кафявата захар си запазвала минералния състав, а бялата не. Но пък в друга статия отричат да има разлика, все тая било дали ще консумираме бяла или кафява, цената била различна заради транспорта.

На кой ли да вярва човек ?.............. :3d_157:

Link to comment
Share on other sites

Нямам час и половина. Някой ще каже ли защо захарта е вредна? Ям захар в промишлени количества, за да компенсирам енергията която изразходвам. Може да се каже, че ми е основно хранене. Като малко пале, вече писах, ядях 2 вафли седмично, което вероятно е и причината за настоящият ми режим. Нямам проблеми със зрението или теглото, дори напротив.

Link to comment
Share on other sites

Просто една част от кафявата захар е (евентуално) нерафинирана; и от там е разликата и полезността.

Обаче нерафинирана захар има твърде малко и необяснимо защо е доста по-скъпа от рафинираната. Ние купуваме съвсем малко захар за цялото семейство и си вземаме все такава. Който не е опитвал, може да му се види малко странна - има осезателен вкус/аромат на тръстиката, цвета също, на всичко отгоре е като мокра, влажна стои една такава. Но на мен ми харесва, а какви сладкиши стават с нея :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Едно време, като бях малък, баба ми винаги ползваше кафява захар. Интересно, че беше с различен вкус от днешната кафява захар. Като си правехме лимонада и после лимонадата ми ставаше една такава с особен вкус. Любими ми бяха зелените лимони, имахме един лимон в двора на училището, бях му "приватизирал" лимоните и понеже батковците ни бяха казали, че бил отровен, понеже лимоните били зелени, чаках да видя дали баба ще се гътне, че аз да си направя лимонада...

Едва се бях прибрал с лимоните от училище - напълних цяло чекмедже на хладилника!!!

Ми чудни лимони, щом още ми държат влага и ви разказвам за тях...

...

Кво да ви разправям - лапешки истории...

И... по темата за захарта - Нямам представа как е станало така, че да се набие в главите на обществото необходимостта от рафиниране на захарта.

Знаем, че калциевият захарат е утайка, значи взимаме захарният сироп и му добавяме варно мляко /разтвор на гасена вар/ и разбъркваме - падналата утайка ще бъде от калциев захарат, която измиваме внимателно с вода и след това с фосфорна киселина връщаме обратно до захар.

Това е един от начините за пречистването на захарта от примесите, има много варианти, някои се различават доста от други.

...

Нямам представа и как се е набило в съзнанието на обществото едно време, че ... комбинацията "хляб, бутер и захар" е ... полезна!?

Вие представяте ли си една филия от 2 см с 1 см масло и върху нея - половин сантиметър захар?

Това надали бих го ял днес, ама едно време си спомням, че бях ходил на гости на едно момче, та майка му реши да ни черпи с такива филии...!!!

Това бяха соц-митовете за "силната" храна. Така си го обяснявам с моя пилешки /пардон, котешки/ акъл.

Link to comment
Share on other sites

И аз съм яла такива филии.................. Е Тони, ти си 10-на години по-малък от мен, но аз като се сетя едно време все на филии я карахме, къде с лютеница, къде с трахун/фъстъчено масло демек/, къде със сладка разни и мармалад от магазина, даже и с тахан- халва. Такива ми ти работи ............. от соца...............

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Едно време един батко - студент във ВИММЕСС ме светна да си бъркам тахан-халва с маргарин и така да си мажа на филийки... а маргаринът - Калиакра, то тогава друг нямаше... тя и халвата беше от ония в ламаринената кутия...

И сега ... години по-късно... ви пиша уж много зная...

Всичките сме един дол дренки...

Не можем да отречем, че по времето на комунизма не сме яли всичките едно и също.

...

Питали един циганин какво иска - хляб или мляко...

И той рекъл - попарааааа!!!

Link to comment
Share on other sites

И аз сега се опитвам да разбера защо захарта е вредна ,както и се опитвам да се справя с консумацията и макар и да не я употребявам много ,бях попаднал някъде на мисъл от Учителят ,че захарта е лъжа или нещо в този смисъл ,което си го обяснявам че в нея не се съдържа нищо съществено един вид кухи калории .Причина също ,която е трябвало да спре хората да купуват захар е използването на робският труд за добиването и ,но мисля че вече не се използват роби или поне така се надявам .Чел съм също така ,че я слагат наравно с дрогите като зависимост ,но човек ако има контрол може да се ограничава в консумацията и ,и да не прекалява .

Edited by veselinvalchev1981
Link to comment
Share on other sites

Най добрите източници за любителите на сладкото иначе си остават плодовете и медът ,също така отскоро започнах да използвам стевия като подсладител давят я ушким полезна ,но да видим , как ще ми се отрази :)

Edited by veselinvalchev1981
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...