Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Българите изтървахме ли благоприятните условия?


Recommended Posts

От Учителя: "Ако сега България не приеме идеите, които проповядвам, ако изтърве благоприятните условия, които и са дадени, тогава ще я оставят и тя ще има същите условия за повдигане в най-добрия случай след 2000 години най - малко, или при най-лошите условия - след 15 хиляди години най - късно."

Мислите ли, че сме изтървали благоприятните условия или все още можем да направим в нашето време?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Божидар .Според мен този въпрос е зададен от Учителя преди 90-100 години и за да е коректно трябваше да посочиш източника и годината на лекцията или беседата .Казва се -Ако сега България не приеме идеите които проповядвам ..........Този въпрос мисля че е логичен за времето когато Учителят е градил основите на Школата в България.Касае първите ученици и последователи.Не че и сега не е актуален въпроса -актуален е.АКО ИЗТЪРВЕ БЛАГОПРИЯТНИТЕ УСЛОВИЯ-мисля че първите не са изтървали благ.условия .Ние можем да градим и продължим.

Линк към коментар
Share on other sites

aiia, това е от съсседната тема Мисли на Учителя за България.

Да Късметче, този отговор (всеки прави, каквото може) е най-подходящ ако ние българите сме изпуснали момента. И май е така ......?!

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Да Късметче, този отговор (всеки прави, каквото може) е най-подходящ ако ние българите сме изпуснали момента. И май е така ......?!

Божидар, извинявай, но няма да се съглася с твоя извод.

Още веднъж извинявай, но той е продиктуван от навика да мислим негативно - навик, дълбоко вкоренен в част от народа ни, станал машинална реакция дори, но слава Богу - не присъщ на всички и не във всички моменти от живота.

Ако всеки чака на другия да направи нещо, тогава се изпускат всички влакове - във всякакви житейски аспекти.

А това , че аз правя каквото мога, не изключва възможността ти да застанеш рамо до рамо с мен и да сме заедно в това с още много хора.

Конкретно за Беседата и визираното в нея време - не е изпуснат тогава моментът, щом сега четем и купуваме книгите н Учителя и пишем в този сайт, щом се играе Паневритмия, организират се концерти, правят се научни разработки върху различни аспекти от наследството на Учителя, в заниманията се включват младежи и семейства с деца.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте.

Наследството от Учителя може според мен да се разглежда (и) като реформаторство - на обществото ни, на религиите ни (преди всичко Християнството), на медицината, и т.н.. Въпросът може тогава да се перефразира: ползваме ли това велико наследство - има ли достатъчно истински Ученици, последователи, и любители на заветите на Учителя ? Ползва ли се това наследство действително за реформиране и най-вече учене на хората и повдигане на съзнанието им и подобряване на бита им ?

Със сигурност не мога да знам, понеже не съм (все още) отлично запознат с историята ни от тогава до днес, но знам че аз правя каквото мога. Считам обаче, че последователи поне, в България има немалко, имайки предвид че събиранията на Рила, паневритмията по училищата и в НСА, книгите и уебсайтовете посветени на учението са сравнително обичани и разпространени.

Обаче уместен е въпросът, какви са резултатите: доколко всички тези приложени средства действително действат благотворно, доколко българите мислят и живеят по друг, по-благороден, по-творчески, по-разумен начин ? Променени ли са навиците на българите, по-добри ли са законите, по-развито ли е обществото през годините, познато и прието ли е Учението сред хората, реформира ли се църквата, четат ли се наистина беседите и текстoвeте ? Известни ли са Учението и Учениците в чужбина ?

Мисля и вярвам че надежда има, като цяло.

Редактирано от Mindfield
Линк към коментар
Share on other sites

Няма такова нещо ,като "късно е за положителна промяна" ,няма момент ,който да не е подходящ да бъдем по-добри,а по този начин да променим и света около нас. Всички живеем само в един миг ,не в миналото ,не в бъдещето а сега и само от тази си позиция-СЕГА можем да започнем или да продължим да живеем по-добри.

"Най-доброто време за засаждане на дърво е преди двадесет години. Второто най-добро време е сега. " гласи една китайска мъдрост. :feel happy:

:)

Линк към коментар
Share on other sites

„Първото нещо за всеки духовен човек е да отправи ума и сърцето си към Бога, за да не се подпушва. Светът отвън иска да ни подпуши. Той казва: „Вие сте будали, глупави хора, не трябва да вярвате в Бога.“ Ако го послушате, вие ще унищожите вярата си в Бога. Но скоро след това и обществото ще ви изпъди навън. И тогава, като няма накъде да отидете, падате в отчаяние: или се самоубивате, или се предавате на разврат. Не, вие ще се държите за Бога и ще кажете: „Този свят е направен заради мен – нищо повече.“ Дотогава, докато вие вярвате в Бога, никой не може да ви изключи. Българите могат да ви изключат или друг някой народ може да ви извади от своето място, но това нищо не значи. Вие ще отидете в друг народ. Нали много славяни отидоха в Америка? Защо? – Там има по-добра почва за работа. Ние не трябва да се ограничаваме само на едно място. Ако българите не ни приемат, ще отидем на друго място. Божественото седи по-високо от всичко друго.“

Великата погрешка.

Линк към коментар
Share on other sites

Точно четях тази, /която е актуална и за днес с пълна сила/ тема и хоп отворих тук.:)

Промяната всеки сам в себе си може да направи. Малко желание е нужно. Нека използваме външните условия, за да се учим и израстваме вътрешно. Да приложим поне някои съвети на Учителя в собствения си живот и тогава да променяме другите... Да, както се каза ще има отпор, предизвикателства отвън, но не бива да се отказваме. Явно тук на наша си почва е най-трудно, защото хората по света са отворени и търсещи новото.

Много е мъчно, човек да се обхожда. Да има човек обхода, това е много мъчно. Всички хора трябва да се стремят да имат обхода.Това е едно общо качество. Един народ, който има обхода, може да прогресира.Целият народ, трябва да има обхода.Вие като станете сутрин, пожелайте българинът да има обхода.Всички трябва да имат обхода: и съдията, и адвоката, и учителя, и пр.За какво трябва да мислим? Българите да имат обхода. У българинът има една чудна небрежност. Мислете върху следното:Българинът да има една хубава обхода. И като работите една година в това направление, да констатирате, че има че има един малък напредък в обходата.Така, както е сега в България, престъпленията се увеличават. Всеки ден престъпления, престъпления, нямат край. Значи няма обхода.

Малките опити 10.11.1937г."Божественият импулс"ООК

Много ми липсва добронамереността, елементарното - поздравите, усмивките... Разрушителната сила сякаш е по-засилена. Разумността липсва... :feel happy: Но все пак тук-там има проблясъци и дано се промени нещичко!... Дано проумеем, че външният блясък не е важен, мъничкото добро вътре е ценността.:sorcerer:

Усмихнат и слънчев ден на всички!

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Антон Каро

Купуването на книги, четенето на беседи, играенето на паневритмия, работата по словото - това са външни неща, които... реално погледнато нямат много общо с учението. Самото учение е в приложението. Иначе няма разлика между циганките с метлите по улицата и ония с белите дрехи.

Леле, много наставнически прозвучах, ще трябва да кажа на ум петдесет пъти "Отче наш" и десет пъти "Аве Мария" между тях, за да се пречистя!

:3d_069:

Вчера прочетох едно мнение от един човек, когото "познавам" от форума и за когото имах мнение, че е много залюхан. Обаче вчера просто прочетох... как човекът ... скъсал оковите на собственото си съзнание ... попаднал на хора и ... станал човек! И какъв ти човек? Той пеел, човекът! И бих могъл само да добавя: Ах, летете ескадрони! В устрема ви милиони погледи са приковани с надежда и с любов!

Това беше за мен прекрасна вечерна новина.

Условията са в нашето съзнание. Да изпуснем благоприятните условия означава да притъпим своя ум, да обвием своето сърце с лоена топка от благоприличие и морал, да задушим своя ум с общественото мнение и норми, а на своя дух да сложим оковите на ... сами си измислете, че сега ме мързи да мисля. Сутрин е и кафето още не е подействало.

Дали българите ще ги изтървят условията - това от тях зависи. От мен нищо не зависи. Колкото зависи от мен - това е да се явявам като Радой Ралин в опозиция - хем опозиция, но и хем комунист. Това е за "тонизиране" на съзнанието.

Някои казват - Чалгата уби България. Но нека се замислим - какво имаше преди чалгата, че да се появи тя? Имало е вакуум. Естрада, Роси, Кичка, разни изпаднали култур-трегери ... Мислите ли, че в една страна като Италия чалгата би намерила солидна почва? Хората да спрат да слушат Ерос Рамацоти и да прослушат "Ще остана сааамо по парфюююм... обърни ми вниманиииееее" ? Надали. Защото при тях няма вакуум.

То ест - това, което се случва в България е заради вакуума в съзнанието на хората. Едно нещо трябва да се направи - да осъзнаят, че всичко им е дадено (или пък изработено) ... и 1 година по-късно България може да бъде една прекрасна страна. Няма нужда от мъки.

Лично аз не мога да се тюхкам за това колко трудно се живеело в България и колко зле било положението - ами то е такова, защото хората са такива. Хората са дребнави, мислят за прасето, мислят за това колко вино са наточили, колко кокошки имат... за да се "оправят". И тъкмо се "оправят" и Господ вземе, че ги "оправи" и "бетонира" в гробищата.

Хайде, много писах, пък може би не е толкова интересно, та няма да ви отегчавам.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля си,че условията в България винаги са били най-благоприятните.Проблема е, че много болезнен е процесът на израстването на съзнанието на всеки.В нашата малка държава има преродени души на царе, крале в момента.Дошли са в един отрязък от времето тук, за да се изчистят кармични взаимоотношения.Трудността е в проявата на будно съзнание, към прилагането на Божествените принципи.Условията винаги работят за нас, ние не ги прилагаме, различни са нивата на будност, оттам се явяват противоречията на физическо ниво.

Линк към коментар
Share on other sites

Станимир, много добро и много на място.

Зададох въпроса, защото се усетих, че е останала в мен още една силна нишка, която ме ограничава като себевъзприемане.

Всъщност се оказва, че аз съм първо душа и после част от българския народ. Ако успея да си науча уроците като българин, то мога да ида и на друго място на планетата Земя.

Но пак вътрешно в себе си усещам носталгията, че трябва да се издигна малко повече към душата си и да се разделя с част от самообраза ми като българин.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Не мисля че сме изтървали благоприятните условия. На християнството му трябвха 300 години да завладее Римската империя. Едва ли Учителя си е представял че за 15-20 години учението ще се разпространи масово. Това което Учителя казва се отнася за много по-широк диапазон и обхаваща и настоящето.

Линк към коментар
Share on other sites

От Учителя: "Ако сега България не приеме идеите, които проповядвам, ако изтърве благоприятните условия, които и са дадени, тогава ще я оставят и тя ще има същите условия за повдигане в най-добрия случай след 2000 години най - малко, или при най-лошите условия - след 15 хиляди години най - късно."

Мислите ли, че сме изтървали благоприятните условия или все още можем да направим в нашето време?

Защо трябва да се вързваме с относителни и променливи понятия като времето? От една страна може би е така, но от друга не е.

Затова в Библията е казано "Ето сега е благоприятното време, сега е спасителния ден".

Условията се променят с промяна на съзнанието. Виж и примерът с Йов. Когато видя Господа, Господ промени всички условия.

И какво казваше Йов "Слушал бях за тебе със слушането на ухото си, но сега окото ми те вижда".

Това виждане променя целия живот на Йов, променя всички неблагоприятни условия в благоприятни.

А неблагоприятните условия са с цел да те отведат до Бога по един или друг начин, по дългия път или по краткия.

Те също са относителни понятия, защото в един момент така наречените неблагоприятни условия се оказват много благоприятни.

Не знам какво точно е имал в предвид Дънов в тези си изказвания, но така както си ги разбрал насаждат много ограничения. А аз не понасям подобни ограничения. Може и да не сме разбрали правилно, знае ли се.

Докато човек е жив, все имало надежда. Може би е имал в предвид себе си като учител, че ако си отиде от света, подобен учител като него може да се появи едва след две хиляди години. Знам ли точно какво е имал в предвид, не знам! Но знам, че Бог е над времето и пространството и хората които вярват в Него могат да бъдат също независими от време и пространство. Няма да ти давам библейските примери за това, те са всеизвестни.

Знам, че Исус е бил над кармичните закони и тези, които вярват в Него, също могат да бъдат! А въпросът за цената е друга тема.

Затова си има и приказки за царската корона, която всеки искал да носи, но не всеки можел да устои на тежестта й.

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам българите какво сме хванали и какво сме изтървали обаче си мисля, за един иранец който е в нашия град от има/ няма десетина години. Спомням си че когато се яви нито език знаеше нито нищо и служителката от общината постоянно го мъкнеше от там до полицията и обратно пък в един момент какво стана. Нашият човек се сдоби с къщичка на една приятна уличка в близост до центъра която постепенно преустрои и превърна в рай, вреди жена си на работа, завря се по строителните обекти и научи занаят, постепенно се отдели сам и понастоящем подхвърля трошици на изпаднали нашенци от родния край да му поработват от тук от там. Детето му учи в нашето основно училище и гледах жена му бременна май има и второ. Е как успя тоз тарикат да изиграе цялата система, за мен е пълна мистерия, но факт е че за това за което хората от тук бягат в чужбина той го постигна на местна почва. Незнам, явно е доста находчив при условие че знам как от всякъде ти се подрязват крилцата, за мен постигнатото от него е пълна мистерия.

п.п. Стигам до извода че има и много по- мизерни условия от нашите и човек идващ от такова място много добре може да види и оцени това което му се предлага и да използва и най- малките възможности мммда.

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

От Учителя: "Ако сега България не приеме идеите, които проповядвам, ако изтърве благоприятните условия, които и са дадени, тогава ще я оставят и тя ще има същите условия за повдигане в най-добрия случай след 2000 години най - малко, или при най-лошите условия - след 15 хиляди години най - късно."

Мислите ли, че сме изтървали благоприятните условия или все още можем да направим в нашето време?

Смятам, че всеки най-добре може да отговори за себе си.

Аз правя, каквото мога.

:thumbsup:

"...вярата в пророчества само изкуствено променя хода на събитията. Изкривената вяра в самото пророчество по някакъв тайнствен начин влияе най—зле на живота на хората."

"Всяко пророчество, поне на повърхността си, бе предопределение. А Ричард вярваше, че човек сам създава собствената си съдба. Веднъж бе казал на Калан: „Пророчеството може само да констатира, че слънцето ще изгрее утре. Не може да ти нареди какво да направиш с деня си. Актът на изпълване на твоя ден със съдържание не е сбъдване на пророчество, а постигане на твоя собствена цел.“ Вещицата Шота бе предрекла, че Ричард и Калан ще заченат изчадие. Ричард неведнъж бе доказвал, че виденията на Шота, касаещи бъдещето, са ако не тотално неверни, то поне доста по—сложни и многопластови от едностранните й тълкувания. Калан, подобно на Ричард, също не прие предсказанието й за сина им.

В редица случаи интерпретацията на Ричард за едно или друго пророчество се бе оказвала вярна. Той просто не обръщаше внимание на казаното в прав текст и постъпваше както считаше за правилно. По този начин пророчеството в крайна сметка се сбъдваше, но по непредсказуеми пътища. Така то се оказваше едновременно доказано и опровергано, неспособно да доведе до нищо определено и демонстриращо неизменната си загадъчна същност." Тери Гукайнд

Линк към коментар
Share on other sites

Няма такова нещо като изтървани условия,те са винаги налице,за който иска да ги види и който ги търси...

Това са изпитанията,от всеки си зависи да ги осъзнае и да се промени в същия този момент,а не някой друг път........

Късно ще бъде,когато преминем квантовия скок,защото е близо Време Разделно........

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

Не знам българите какво сме хванали и какво сме изтървали обаче си мисля, за един иранец който е в нашия град от има/ няма десетина години. Спомням си че когато се яви нито език знаеше нито нищо и служителката от общината постоянно го мъкнеше от там до полицията и обратно пък в един момент какво стана. Нашият човек се сдоби с къщичка на една приятна уличка в близост до центъра която постепенно преустрои и превърна в рай, вреди жена си на работа, завря се по строителните обекти и научи занаят, постепенно се отдели сам и понастоящем подхвърля трошици на изпаднали нашенци от родния край да му поработват от тук от там. Детето му учи в нашето основно училище и гледах жена му бременна май има и второ. Е как успя тоз тарикат да изиграе цялата система, за мен е пълна мистерия, но факт е че за това за което хората от тук бягат в чужбина той го постигна на местна почва. Незнам, явно е доста находчив при условие че знам как от всякъде ти се подрязват крилцата, за мен постигнатото от него е пълна мистерия.

п.п. Стигам до извода че има и много по- мизерни условия от нашите и човек идващ от такова място много добре може да види и оцени това което му се предлага и да използва и най- малките възможности мммда.

Което за персиеца е добре, за българина е смърт. :3d_146:

За предсказанията съм съгласен - предсказанието е само вариант, не неизбежност.

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам българите какво сме хванали и какво сме изтървали обаче си мисля, за един иранец който е в нашия град от има/ няма десетина години. Спомням си че когато се яви нито език знаеше нито нищо и служителката от общината постоянно го мъкнеше от там до полицията и обратно пък в един момент какво стана. Нашият човек се сдоби с къщичка на една приятна уличка в близост до центъра която постепенно преустрои и превърна в рай, вреди жена си на работа, завря се по строителните обекти и научи занаят, постепенно се отдели сам и понастоящем подхвърля трошици на изпаднали нашенци от родния край да му поработват от тук от там. Детето му учи в нашето основно училище и гледах жена му бременна май има и второ. Е как успя тоз тарикат да изиграе цялата система, за мен е пълна мистерия, но факт е че за това за което хората от тук бягат в чужбина той го постигна на местна почва. Незнам, явно е доста находчив при условие че знам как от всякъде ти се подрязват крилцата, за мен постигнатото от него е пълна мистерия.

п.п. Стигам до извода че има и много по- мизерни условия от нашите и човек идващ от такова място много добре може да види и оцени това което му се предлага и да използва и най- малките възможности мммда.

Елф, ето това е един чудесен пример :thumbsup2:

Но защо го наричаш "тарикат", както и "завря се", "подхвърля трошици"? Тези думи и изрази имат малко така негативен оттенък. Искаш да кажеш, че някакви незаконни далавери е правил ли? Или че е прал пари?

Защото от това, което описваш, по-скоро оставам с впечатление, че човекът е бил находчив и инициативен и бавно и постепенно се е устроил и се е стабилизирал материално у нас.

Мислиш ли, че му е било по-лесно, отколкото ако беше българин? - без език, без познати и приятели ....

И нашите хора вместо да мърморят и недоволстват, вместо да се жалват, че държавата не се грижи за тях, нека направят и те нещо подобно като иранеца.

Още нещо - някои неща (имам предвид дейности, професии ...) се правят по-лесно на село, други в по-малките градове, трети в по-големите градове; това следва внимателно да се прецени, а не да се трупаме като насекоми около фенер в най-големите мегаполиси.

П.П. Не е нужно да се "изиграе системата" (включително считам, че голяма част от законите ни са съвсем добри, а проблемът е, че не се прилагат и/или се прилагат избирателно, спрямо различните хора). По-нормално е според мен да се играе по правилата, които са в момента (в смисъл - хубави, лоши, да се спазват), иначе как ще бъдем правовата държава, в каквато уж искаме да живеем. А онези правила и закони, които намираме за неуместни, да се постараем да премахнем, пак със законни средства.

Линк към коментар
Share on other sites

Което за персиеца е добре, за българина е смърт. :3d_146:

Аха :3d_146: имаме си и едно негро дошло от дзиндзибарията. ЗнАиШ к'ъв е колорит един такъв кадифен природно накъдрен с едни блестящи очета и отде се е довял та не седи под палмите ся броди по нашите балкани завършил нашичкия институт по тези специалности и ни се оправя с горичките да знаиш :3d_146:. Доста народ не знае колкото него по тоз въпрос тряа знАиШ. Па и христиенин се пише на сИчКоТо от горе та сбира очите на сума ти и народ като тръгне да им разправя за вярата, а уж това е нашата вяра ама никой не знае колко него та го слушат с ококорени очи и на сичкото отгоре се опитват да му опонират ама той им разяснява всичко много кротко. Та такива ми ти работи :).

Диана :thumbsup: тъй де казах го в кръга на майтапа, мислех че точно на това за което споменаваш се опитах да акцентирам:).

п.п. Под изиграване на системата разбирам онова за което едно време си спомням, че ти споменах в една от темите. Това по народному се нарича - "Навръзани като свински черва" той това изигра и успя да се справи най- легално, евалата за което. А под трошици имах в предвид една идея, че веднъж един наш мързелан дето все се оплаква и не работи отишъл при него да помага и преди да свърши някаква работа започнал да спори за парите все малко му се виждали. Ако имаше как с малко труд да вземе повече ама не стана, като видя зора че трябва да работи и да му се заплати реално според нашите стандарти за труда и избяга, завися под сенките и почна да бълва словеса "приятни".Той иранеца, че е хитър и пресметлив това си е така то няма и как да бъде иначе въпрос на оцеляване е обаче като си точен с него и той е точен с теб и като остане доволен пак те търси, а има една приказка - " Залудо работи, залудо не стой." Ами като се оплакваш под сенките от малкото по- добре ли е от нищо и това че циклиш на едно място!? А като започнеш и хората ти се доверят и останат доволни малко по- малко може и да се дръпне стига да се уловят моментите иначе зацикляш и си до там:))).Под думата "завря" имах в предвид, че занаят се "краде" както казва народа. От в къщи никой няма да те вземе да те научи на нещо и да ти даде хляба в ръцете. Той се бута от тук от там, учи се и на края се устрои 60.gif. Като ти се заваря едната врата, влизаш през другата и така нещата постепенно тръгват напред. Нали и ние сме западняци вече трябва да сме понаучили нещо и у нас както и на всякъде се иска работа и находчивост и това както преди много време споменах в една от темите започва да се забелязва. Все по- големи красоти се срещат наоколо заместващи някогашните грозоти и мърсотии.

Простете ми че се отпуснах и леко позагърбих официалния тон :)

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Понякога предсказанията са предупреждения, а понякога е добре де не им даваме ухо... Защото зависи ясновиждащият на кое ниво на съзнание е бил и като е надниквал в бъдещето е видял според неговото си интерпретиране...:feel happy:

Всички имаме силите с вяра и любов да променяме, дано повече хора се събират с тази нагласа...:thumbsup: За себе си ще кажа, въпреки моментните слабости, старая се доброто да видя...:feel happy: това днес, пък, ... каквото Бог дал утре... Дано е по-прекрасно от днес....:sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...