Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Психология или Медицина


Recommended Posts

Здравейте искам да попитам какво трябва да завърша за да мога да си отворя мой кабинет в който да идват хора с проблеми(депресия от дози вид,а не психично болни).

Link to comment
Share on other sites

Слушай, ти може да си отвориш кабинет и в него да идват хора с проблеми и без да записваш нещо и то още сега.

 

Въпросът е дали това ще ти донесе щастие... и какво всъщност търсиш, проблемите на хората?!

Link to comment
Share on other sites

Навсякъде, където има хора се намират проблеми за разрешение. Повечето професии изискват работа с хора. Следователно ако наистина човек има способност да помага на хората, ще има безкрайно много възможности независимо какво се избере.

Според мене духовните хора (такива като Учителя) са най-добрите помощници. А ако имат и развита интуиция и умеят да видят истината зад думите и постъпките, те са особено ефективни. Има програми за подготовката на "духовни съветници" тези дни. Наричат се Spiritual Mentors. Обикновено продължават 2 - 3 години. Хората, които съм срещал с тази подготовка са направили избора си, когато са преминали 40 годишна възраст, имат много практичен опит, работили са като професионалисти в какви ли не области, отгледали са децата си и т.н. С една дума натрупали са практическа мъдрост, имали са дългогодишен опит с някаква духовна школа и чувстват естествена нужда да споделят, да са от помощ ( често дори я предлагат безплатно или на ниска цена). Приема се, че много от психологическите проблеми имат като източник духовна криза и някакъв духовен дефицит. Да не забравяме, че "психология" значи "наука за душата".

Мое мнение е ( а и мнение на Учителя), че когато се работи с душата на човека не бива да се събират пари. Зная, че това е чувствителна точка и ще се намерят много аргументи в опит да бъда оборен. Всички църкви, с всичката си огромна власт, ще се вдигнат срещу мене. Както и много дипломирани психолози. Чудя се какво богомилите биха направили ако бяха сред нас днес!?

Edited by Aurora2012
Link to comment
Share on other sites

Наблюдението ми е, че често сбирките в братските центрове играят ролята на тези spiritual mentorships. Често лекцията, която се чете и темата, която се обсъжда там има отношение към конкретна настояща ситуация от живота на участниците. Подходът на Учителя да чете мислите на присъстващите и да им отговаря е жив. Неговият Дух продължава да действа.

Edited by Aurora2012
Link to comment
Share on other sites

Божидаре,

не може още сега да си отвори кабинет, защото какво ще пише на табелката? М?

Няма да пише "дипломиран психо-лог, ", а какво ще пише?

Доброволец за изслушване на чужди съдби

Е, ама ако няма докторска психо- титла,

хората няма да му се доверяват и няма да му плащат най-важното

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, Петър Цанков!

Не давате никакви базови данни.

На колко години сте, колко време можете да инвестирате в учене, има ли кой да Ви издържа?

На едно 18-годишно момче бих дала съвет да запише медицина, а после психиатрия. Хората вярват на титлата.  Десет години след днешна дата ще може да отвори собствен кабинет. И да учи психология. Животът е непрестанно учене.

А що се отнася до пропастта между медицината и психологията, знам и за нея къде може да се запълни.

 

Да се помага на хора с проблеми може още днес, още сега:  http://timeheroes.org/

Edited by Креми Стоилова (късметче)
Link to comment
Share on other sites

Първо искам да благодаря на всички ви за отговорите.На 16 съм,има кой да ме издържа по време на обучението и предполагам че мога да отделя 5-10 години за обучение

Link to comment
Share on other sites

А нещо пречи ли ти да завършиш и медицина, и психология? Ще имаш две висши образования. Животът е пред теб, имаш време. 

Link to comment
Share on other sites

имам още един въпрос какви са ми шансовете за реализация ако завърша психология и шансовете за реализация ако завърша медицина.

Здравей! Нормално е и всеки поел по тоя път да се замисли за какво учи и дали един ден наученото ще му се отплати. Ще се яват специалисти, те да ти кажат какви са вероятностите да се впишеш в средата. Аз ще ти кажа, че не бива да се притесняваш и да отдаваш кой знае какво значение на това: дали чрез наученото един ден ще изкарваш прехраната си. Въпреки че я има тая опасност: да се видиш излъган от системата. Ти учи, пък дойде ли време да те стигне тоя въпрос: за какво учих(!?) не се притеснявай — за себе си учил. Времето прекарано в учене никога не е откраднато. Вгледай се внимателно и ще забележиш, че хората, които са се изучили не е нужно да са до нас, за да ни поправят. Титуловани или не още щом си помислим за тях и вече сме в правия път. 

Link to comment
Share on other sites

имам още един въпрос какви са ми шансовете за реализация ако завърша психология и шансовете за реализация ако завърша медицина.

Завършвайки медицина и психиатрия, ще имаш признание от обществото. Стабилната основа на науките до 20 век. И хлъзгавия наклон да изписваш химия , да станеш дистрибутор на фармацевтичните компании. Макар че средствата на психиатрията са временно необходими за най-тежките случаи. Ако не се подхлъзнеш в рутината, ако продължиш да си търсеща личност и да учиш паралелни теории и практики, ще си незаменим!

 

Ако завършиш психология, ще си повече с пациенти - леки и средни случаи. Също много полезно. И също ще прогресираш , ако продължиш да се развиваш.

Източната и холистичната медицина също са верен път и са изключително полезни. И спиращи дъха с необятните си възможности. Ако те интересуват, има много и различни направления и школи. Питай.

 

П.П. Медицината има много фактология и помнене, Изисква потенциала на млад човек, който няма грижа да се издържа сам. Психология може да се учи и по-късно, и паралелно с професията, която упражняваш.

Edited by Креми Стоилова (късметче)
Link to comment
Share on other sites

имам още един въпрос какви са ми шансовете за реализация ако завърша психология и шансовете за реализация ако завърша медицина.

 

НИКАКВИ. Ти още разсъждаваш от гледна точка на родителите ти (...какви са шансовете...), а не от твоите потребности.

 

Засега.....никакви шансове за твое лично утвърждение....

Edited by Божидар Цендов-БожидарЗим
Link to comment
Share on other sites

Здравейте искам да попитам какво трябва да завърша за да мога да си отворя мой кабинет в който да идват с проблеми(депресия от дози вид,а не психично болни).
Психиатрията, както беше споменато дава по-големи възможности, но тя по принцип се занимава с психично болни - нещо, с което ти споменаваш, че не искаш да се занимаваш. Ти разбира се можеш да учиш психиатрия и пак да работиш само като психолог - решението си е твое, аз само споменавам това леко несъответствие да учиш за нещо (психиатрия), което не желаеш да работиш докрай.

Предлагам ти да влезеш в сайта на някое медицинско учебно заведение и да прочетеш програмата по години на специалностите свързани с психиатрията, какви дисциплини се изучават, като какъв специалист излизаш и т.н. Направи същото и с психологията. Ако има някакви конкретни хора, на които искаш да приличаш като професия, проучи и това какво те са завършили - каква част са с медицинско образование и каква само с психология. Проучи и в кои конкретни университети са завършили.

Link to comment
Share on other sites

,,Ако има някакви конкретни хора, на които искаш да приличаш като професия, проучи и това какво те са завършили - каква част са с медицинско образование и каква само с психология. Проучи и в кои конкретни университети са завършили.,,

 

Много разумно!

Link to comment
Share on other sites

хм, това да правиш нещо, за да приличаш на някого, е като да живееш живота на другите...., а не своя собствен..............Ако искаш да станеш велик, бъди неподправено себе си.

Edited by Божидар Цендов-БожидарЗим
Link to comment
Share on other sites

Правиш въпросното нещо, защото ти харесва. А другите, които правят същото можеш да използваш за пример и насока. А ако са много извисени души, можеш да ги приемеш дори като идеал.

Edited by Станимир
Link to comment
Share on other sites

единственото което ме спира да уча медицина е, че по биология и химия не съм никак добре,предметите не ми харесват и да пропилея 7 години в учене на нещо което не ми доставя удоволствие не ми се вижда като добра идея.Възможно ли е да завърша първо психология и после да следвам като второ висше медицина.

Link to comment
Share on other sites

Какво има да се чудиш тогава? След като медицината не ти е по сърце

няма смисъл да харчиш луди пари за учене, а да се учи медицина сега е доста скъпо

Учене, което ще те изнервя, изтормозва

ще ти е неприятно, ще те е яд защо си се захванал,

а да се учи медицина освен че е скъпо, е и доста трудно

Link to comment
Share on other sites

Здравей Петър Цанков, ако намерението ти е да се занимаваш с хуманитарни науки и по - точно с лечение и обгрижване на хора, разбира се, че медицината е точната професия. 

Първото образование, което записах беше медицина( не завършено поради лични причини) , не е толкова страшно особено когато го започнеш на 18-19 години само след 6 години ти ще си все още в средата на двайсетте, т.е. достатъчно време за развитие, реализация, специализация и второ висше. Медицината е доста точна наука, там имаш фиксирано направление, ясно ти е защо си в това образование. 

Доста след това записах психология. Ако има професия, която е с широк диапазон на реализация, но всяко едно направление да изисква нова специализация това е психологията. Т.е. с това образование можеш да правиш много неща и да работиш в много сфери - образование, полиция, затвори, автошколи, офиси, държавни институции, частен кабинет, треньор към терапевтични школи и много други, но за всяко едно нещо ти трябва специализация, допълнителни знания и умения, което прави обучението ти също толкова дълго и сложно както и при медицината. За да се реализираш като успешен психолог - психотерапевт, освен знания и умения ти е нужен и усет, житейски опит, социален опит, което те праща някъде в трийсетте. Колеги които учиха психология в началото на двайсетте нямаха ясна визия и насока как точно ще се реализират, ако няма и опитен в областта човек който да те насочи става още по - объркано.

 

Ако ще кандидатстваш медицина е добре точно сега в 10, 11 , 12 клас да работиш над подготовката си, предстоящо кандидатстване може да ти подейства и доста мотивиращо, а и преминаването през тийнейджърството с ясна цел е доста по- приятно.

 

До колкото знам в последен клас в гимназиите в повечето училища има специални часове по професионално ориентиране, много необходима дейност, която за съжаление не е развита в Българското образование добре. Там ще бъдеш запознат с голяма част от професиите, тяхната реализация , предимства и недостатъци. 

Каквото и да решиш изборът е пред теб, желая ти успех!

Edited by didi_ts
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...