Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Безсъние - Инсомния


Recommended Posts

Ето, човек живее живота си, малкия си живот всред големия свят. Лута се, греши, пада, става, стреми се към малки и илюзорни и към велики и истинни неща. Уморява се, забавя темпото си, почива! После пак вдига гордо глава и се впуска в живота си, такъв, какъвто сам си го е определил. Защото винаги ние самите сме господари на живота си. Зависим и от родителите, от възпитанието в ранните години, което поставя дълбока диря в характерите ни, зависим от конституционалните предразположености, които получаваме при въплъщаване в определен род. Но - ако вярваме на мъдрите - въплъщаваме се в такъв род и получаваме такива родители, каквито отговарят на вече придобитото от нас самите качество на съзнанието и които обогатяват оформят личностите ни по най-подходящия за цялостното ни Аз начин! Така и в живота ни - страдаме, мъчим се, обвиняваме съдбата - а всъщност ние сами сме ковачи на съдбата си!

Докато сме в тийн възрастта, също и в двадесетте, а за мнозина и цял живот - сънят е просто естествена даденост - част от ритъма бодърстване, изключване! Човек е зает с житейски дела, работи, комуникира - всички тези дейности изискват добър и здрав, дълбок сън, след който човек да е силен, бодър, зареден свеж! Такъв сън не е задължително да е дълъг - може и 5 часа да е - но да е дълбок и здрав! Такъв сън не е дори зависим от външната обстановка - дори на три стола и в съседство с щуро парти, ако вътрешният механизъм е наред, човек спи като бебе.

Но - ето че идва един момент - обикновено около 35 години, но понякога и по-рано, дори на 28, когато мистър X или госпожа Y си ляга в уютното легло, заобиколен е от тишина и спокойствие, има всички условия за добър сън - но - не може да заспи. Или заспива, но се събужда след 2 часа, в малките утринни часове, и повече не може да потъне в толкова нужното за физико-психическото му здраве състояние, което предпоставя и силата и интензитета на дневната му дейност! В началото човек си мисли, че това е просто случайност: "О, не, аз спя като заклан, на мен не може да ми се случи такова нещо!" Впоследствие, когато симптомът безсъние рецидивира отново и отново и се хронифицира, човек с твърде голямо нежелание приема факта, че страда от сериозен проблем. В първите месеци дори му е било интересно! Имал е голям запас от сили и за него не е било проблем да не спи дори по 3-4 дни. А понякога безсънието го захапва за гушата(за продълговатия мозък, за хипоталамуса и таламуса, които изпращат импулси за будно състояние) за няколко дни. Но - човекът се смее...Казва:"Ха, колко силен съм - аз всъщност не се нуждая от сън!" Но, когато на следващия ден отиде на работа, всяко движение, дори всяка мисъл му се струват оловно тежки, концентрацията му намалява, бързината на реакциите му - също. Отначало не му личи - запасът сили поддържа външното му изражение нормално, дори и при безсъние. Но - след няколко години мъчение(а безсънието е именно мъчение, използвано в тайните служби, при разпити и т.н.) дори и час недостиг на сън вече му се отразяват. Запасът сили е на привършване. Безсънието образува бръчки под очите му, състарява го, подлудява го - ако страдащият е човек с по-лабилна психика и слаб аз, той наистина може да се психотизира много бързо. Ако е особено драстично, безсънието буквално убива, и то по жесток болезнен начин - с най-тежкото страдание - на заключената във физически мозък душа, с единствено право за изход - смъртта на мозъка! Ако е по-силен, ще се опита да се поучи от ставащото и да извлече положителна опитност от мъките на страданието, на което е подложен ... или сам се е подложил с действията си!

Вие как мислите - каква е причината(причините) за безсънието? Има ли разлика в тези причини в зависимост от пола? Има ли конституционална предразположеност за възникването му? Как да се подходи към лечението му?

По нататък ще споделя моя опит с проблема и някои от отговорите на горните въпроси, до които съм стигнал след много болка. Но, иска ми се първо да чуя вашите становища! :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Болестта безсъние не идва от само себе си без причина. Първо трябва според мен да се локализира причината. Не съм медицинско лице и разсъждавам от мой личен опит и от този на мои познати. Например върху безсънието влияе право пропорционално времето през денонощието прекарано пред компютъра и телевизора. Тези два уреда направо увреждат съня. Но да разгледаме факторите, които влияят в обратна посока - благоприятствуват за възстановяване на здравия сън. Ако има възможност да се ходи пеш сред природата / в гората, планината, край морето, езеро и др./ по 10 км всеки ден , като през топлите сезони се върви бос , безсънието ще намалее/ изчезне. Това показва моя личен опит. За дълбочината на съня способствува и ежедневните физически натоварвания - физ.работа, спорт / плуване, колоездене, бягане/ особено за хората на умствения труд. Като правило те имат проблеми със съня, а не тези на физическия труд. При самоанализ на живота си човек може да открие и други причини за безсъние - нуждата от промяна / затвърждаване връзката с Бог/ , прекратяване на вредни навици, смяна на : хранителния режим , обкръжението , работата, начина на живот и др. Давам възможност и на други участници да допълнят.

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup: Съгласна с bugi.

1.Когато изпада в сънно състояние, умът губи контрол над тялото, ситуацията, хората около себе си. Т.е. безсънието и най-вече лекия сън може да се дължи на завишена зависимост от контрол и самоконтрол. Когато имах прекалено високо чувство за отговорност, скачах от всеки малък шум и не заспивах до сутринта. Моя ученичка ми е споделяла, че не може да заспи защото преди сън започва да си "отчита" как се е справила днес и дали е постигнала каквото е "трябвало".

2.Сънят е близък по характеристика до смъртта - напрежението преди заспиване може би е симптом за болезнена зависимост от живота - подсъзнателен страх от загубата на връзката с материалния свят и "потопяване в неизвестност, хаос или нищо"... Дъщеря ми се страхуваше да заспи, защото не знаеше какво ще стане с нея като заспи. :D

3. Преди и по време на съня отслабва волевият контрол над "болезнените зони". Когато падне потенциалът на работните зони на мозъка, остава да "свети" центърът, койтое "възпален" с негативна емоция - често това е съжаление за нещо направено или ненаправено в миналото; дискомфорт в настоящето, който вместо да се осъзнава, се подтиска;негативни предположения за бъдещето и т.п. Случвало ми се е да проигравам като на филм ситуации от миналото и от бъдещето, разговаряла съм с някого, като повтарям едни и същи реплики, опитвала съм се да намеря решение на проблем (безуспешно, разбира се, защото за това е нужен точно сънят). Лекарството ми беше да се прости и забрави миналото, да се остави на Бог бъдещето (всичко, което ще се случи, ще бъде за мое и на другите добро), а настоящето да се ръководи от принципа "правя всичко и само това, на което съм способен в конкретния момент"

.... и аз оставям щафетата на страдалите и още страдащите... :D

Link to comment
Share on other sites

  Плодът на дивия кестен бе една от най-тачените билки на народния лечител Петър Димков. Той носеше в джобовете си по няколко кестена. Понякога ги вадеше и после пъхаше обратно. 

  Убеден бе, че поставен там, кестенът излъчва с нищо не сравнима енергия, която благоприятно влияе върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.

  "Тези малки, кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение цялата година"- споделяше той. Те са незаменими успокоителни. Ето защо Петър Димков съветваше да ги има под възглавницата- 5-6, най-много 10.Но не повече, защото лъчението може да стане много силно и да предизвика главоболие.

  За добър сън Лечителят използуваше шапка от двоен тензух, в която кестените бяха двойно съшити и доста повече на брой от тези които препоръчваше. Вечер слагаше тази шапка на главата си. "Заспивам мигновено"- отбелязваше той.

Link to comment
Share on other sites

Уау - интересно! :sleeping:

Трябва да намеря кестени!!! :thumbsup2:

Донке, Буги - а когато си ляга човек щастлив и с радост очаква да се потопи във временната смърт? Когато по цял ден работи в природата, пее, диша чист планински въздух, но пак не може вечер да спи? Когато му е леко на сърцето, не мисли, но не може да заспи?

Edited by Орлин
Link to comment
Share on other sites

:) Орлин, въпрос имам един : би ли споделил, дали си "засичал" кога се появява безсънието ти ... ежедневно ... или кога точно - важно е, даже много важно...при мен така се случи, че когато си отговорих на този въпрос...ми се даде ключът към правилното/ритмичното редуване на състоянията Работа - Почивка за моя организъм :1eye: и още нещо ... много моооля чуждата дума инсомния - при възможност :D да се пренапише на български...когато преди време ме питаха искам ли да ми дадат да гледам филма "Инсомния"...ми не я знаех тази дума :blink: нали все гледах да не отърва някаква нужна за великото ми "израстване "информация :hypocrite: си признах, че не знам :lol: усетих как пробих един цирей в мен... :king:

:) кога точно се появява бевзсънието ти :smarty:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Edited by Благост
Link to comment
Share on other sites

Мисля, че няма такива случаи, когато му е леко на сърцето, човек да не може да заспи. Просто си го мъчи нещо, а той не иска да си го признае. Може и да го измъчват не точно конкретности, а обща невъзможност, безпомощност да промени света в който живее, а това се постига, всички тук сме наясно, като промени себе си. Обикновено спя като бебе, дори не чувам будилници, но понякога и аз имам подобни периоди на безсъние. Мисля, че няма връзка с пола или конституционалните особености, е , има донякъде генетична обусловеност, но тя е преодолима, а повече безсънието или трудното заспиване, според мен, е свързано с хиперсензитивността, която се появява при някакъв вид проблем. Природата ни е устроила така, че сензорите ни да изострят възприятията си при наличие на някаква заплаха / проблем, това може да бъде и сигнална лампичка, че става или ще се случи нещо не съвсем редно. Обикновено се случва, когато човек допусне повече от колкото трябва негативни чувства в сърцето или мисли в главата си, които не му дават мира да заспи. Мислите трябва да се приучим да ги подбираме и не всяка да бъде допусната да ни тормози, защото една - две би могло да изиграят роля на катализатори, но повече започват да надхвърлят възможностите на един човешки мозък да се справи с тях, а чувствата трябва да умеем да ги филтрираме, като за това се изискват ситни сита. Затова - къш на отрицателните мисли и изкъпване на недобрите чувства, които не ни дават покой! Това се постига с воля, разбира се и не отведнъж. Но това е решението, според мен, всичко останало е козметика, обикновено неуспешна.

Воля се изисква и в създаването на режим на сън - бодърстване. Един и същи час на лягане в леглото, в началото няма да се получи, но след упорити опити да се заспи точно в определен час, след седмица - две, пък дори и месец, може да даде желания резултат. И още нещо важно - обичайте живота си такъв, какъвто е, себе си - каквито сте, приемете се с любов, каквато заслужава всеки един от нас, няма човек на този свят, който да не е заслужил да бъде обичан, просто няма такъв, обичайте истински всички и всичко около вас, бъдете благодарни за всичко, което ви се случва, като изхождате от мъдрата максима на нашия народ - всяко зло за добро, а перифразирана от Учителя - всяко малко страдание те отдалечава от по - голямо, така че, ето - просто е - да сме благодарни.

Ами успех! :thumbsup: Аз тази нощ смятам да си спя. ;):D

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup::feel happy:

Благодаря ти Силвия!

Имам и още един случай, който ми е малко странен, но ми се е случвал. :D

По едно и също време на годината известен период е свързан с необяснимо за момента безсъние. Този период е свързан с неприятен спомен или стрес или някакво силно вълнение в миналото.

Лазарев говори за "радиация на стресовите ситуации в бъдещето". Осъзнаването на връзката помага, макар и не напълно - може би е някакъв вид предупреждение, профилактика :D да не се посрещат събитията с такава болезнена реакция или свръхсилни емоции... :hmmmmm: или симптом на нещо недоизчистено докрай... :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

:hmmmmm: Да, трябва да се разрови подсъзнанието и съзнанието

вид предупреждение, профилактика biggrin.gif да не се посрещат събитията с такава болезнена реакция или свръхсилни емоции... g.gif или симптом на нещо недоизчистено докрай... g.gif

Контрол и поглед "отстрани" мисля, че помагат. :feel happy::smarty:

Link to comment
Share on other sites

Здравей Орлине,

Би могъл да посетиш Института по приложна психология и физиопрофилактика, който се помещава на пл.Славейков 4-А, ет.2, ст.218. Там организират курсове по системата на Нурбеков, които са си групова психотерапия и помогат да се премахнат блокажите, което може да въздейства на безсънието. Може би ще ти е интересно и като бъдещ психолог и техен колега.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте,

Аз, доста често страдам от безсъние и съм забелязала,че се случва ,когато имам напрегнат ден ,или негативни емоций.

Но определено страдам от безсъние, когато има пълнолуние! Луната ми действа много лошо, освен това , когато успея да заспя, сънувам кошмари.

Физическото натоварване, донякъде помага, но стига да не се претовариш, защото тогава следва , отново безсъние.

Бъобще, смятам, че сънят зависи изцяло от състоянието на нервната ситема. При мен , всяко възприятие през деня, се преработва и премисля, преди да заспя.Човек трябва да има много силна воля, за да може да изстрие и да не мисли , за това, което му се е случило през деня.

Поздрави на всички и приятни сънища! :hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

Въобще, смятам, че сънят зависи изцяло от състоянието на нервната система.

Е, ако имаш предвид, че всичко се контролира от нервната система... но иначе, повечето безсъния доста яко зависят например от състоянието на съдовата и храносмилателната системи и на щитовидната жлеза.

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Определено безсънието е неприятел на досат голяма част от хората, също и пробуждането по време на съня, аз спя много леко и се събуждам по няколко пъти нощем :) ....и по други поводи също :P

Но може да се опитат и следните формули от Учителя:

"Тази нощ ще спя. Аз трябва да спя и ще изпрося от Безскрайното Съзнание помощ, за да ми изпрати сън".

- произнася се сутрин, за да действа през деня.

Или си кажете с вяра:

"Господи, аз съм немощен, Ти си силен-прояви се". :)

Успех.

Link to comment
Share on other sites

Разхождали ли сте се през нощта просто ей така? Аз го правя понякога, когато не мога да заспя. Тишината на нощта е прекрасна. Само през нощта мога да чуя гласа й. Само в мрака мога да видя красотата на звездите. Има нещо затрогващо в съня на хората. Бебетата се нуждаят от много сън.

Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

За мен безсънието е друг вид живеене, то е живеене на ръба. Това е като да да караш с 240 км/ч. Не знаеш какво има от другата страна. Освен безсъния и незабрава. За мен безсънието е невъзможност да забравяш.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Бич,от който цял живот не мога да избягам!Всички важни събития в живота си съм посрещала с безсънен поглед,в полубудно състояние!И звездните си мигове,най-вече тях!Безбройни нощи,вперен в тъмнината поглед,очаквайки съня!И питам се защо,когато трябва да съм свежа,остроумна,силна,съм смачкана от дълги нощи без покой!И още нещо-едва сега се осмелих,да се боря за една мечта,отколешна.Но трябва да съм силна, да дам най-доброто,а съня изчезна!Заспивам трудно,будя се след час!И тези мои вечни мисли!Не мога да спра да мисля!Сякаш проявявам някаква автоагресия!Вместо сила,си подарявам това!Такава съм! Бих искала съвет,за мен ще значи много!

Link to comment
Share on other sites

Здравей!

Преди години и аз не можех да спя! Съзнанието ми беше изключително неспокойно, а за мен тогава, неговото неспокойствие беше индикатор за живот. Не можех да си представя, че то може да бъде спокойно, смятах, че това означава смърт... А иначе то беше силно съзнание, с много възможности, окултно насочено, с уклони към красотата на света, обичащо и упражняващо изкуството и т.н. и т.н. Беше до голяма степен и самовлюбено...

Измъкването минава само през отказването от това съзнание, но знам, че звучи прекалено унищожително, а съвсем не е така... Спекулирането по темата би могло да бъде безкрайно, но аз имам конкретен съвет. Възвърнах (всъщност спечелих си го, непознаващ дотогава) си съня и не по този начин, но придобих представа за проблематиката в същността и, затова, както съм абсолютен непривърженик на т.нар. практики и упражнения, които само по силата на същността си не биха могли да са духовни, въпреки етикетите, които обичат да им поставят, та, предлагам ти да започнеш с чести (разбирай ежедневни, или през ден примерно) опити за медитация. Не някакви концентрации, или визуализации, а чиста медитация - изчистване на съзнанието. Ако не си опитвала досега можеш да започнеш с проходилка - концентрация върху дишането. Само върху дишането, без да се налагат негови манипулации, а върху самия естествен процес. Като посвикнеш насочи коннцентрацията само върху паузите между всяко вдишване и издишване. Накрая опитай да се изчистиш и от самата концентрация, насочи се само към празнотата, към бездействието си, до стопяване на самата насоченост. Прави всичко само по желание, колкото и когато ти е удобно. Позата си я избери сама, като важно е само да можеш максимално да се отпуснеш.

Това си е зареждащ и хармонизиращ метод, но ти гарантирам, че ще ти донесе спокойствие в съня. Казва ти го човек, който не обича (както споменах) подобни упражнения...

Успех и светлина по пътя!

Link to comment
Share on other sites

Енергията следва мисълта. Ако не се лъжа Учителят Дънов беше препоръчал при безсъние да се концентрираме върху върха на носа си за да заспим. Опитвал съм - действа.

Link to comment
Share on other sites

Бич,от който цял живот не мога да избягам!Всички важни събития в живота си съм посрещала с безсънен поглед,в полубудно състояние!И звездните си мигове,най-вече тях!Безбройни нощи,вперен в тъмнината поглед,очаквайки съня!И питам се защо,когато трябва да съм свежа,остроумна,силна,съм смачкана от дълги нощи без покой!И още нещо-едва сега се осмелих,да се боря за една мечта,отколешна.Но трябва да съм силна, да дам най-доброто,а съня изчезна!Заспивам трудно,будя се след час!И тези мои вечни мисли!Не мога да спра да мисля!Сякаш проявявам някаква автоагресия!Вместо сила,си подарявам това!Такава съм! Бих искала съвет,за мен ще значи много!

Разбирам те напълно!!! И защо става така, един Господ знае! Съвети лесно се дават, когато не ти е на главата! Ако става дума за мисли или чувства, които те безпокоят - хубаво, но нима другите нямат такива. И какво значи безпокоене - в каква степен - бясно неспокойство ли? Едва ли - всеки мисли и всеки има въпроси за решаване! Но - безсънието не сполита всеки - особено хроничното!

При мен, да, ако съм напрегнат или нещо ме мъчи, по-голям е шансът за безсънна нощ - но въобще не е правило. есто именно мисленето за някой проблем ме приспива!

Когато съм щастлив, спокое, добре ми е, мога да мисля или не - да направлявам психичните си съставки по волята си - би трябвало да спя като умрял... Ама не. По-скоро и от това не зависи... Да, чудесно е да си легнеш щастлив, спокое, безгрижен - и честоточно така си лягам. И често спя, но и не рядко си прекарвам една спокойна и щастлива, пълна с молитви и медитация безсънна нощ... :dancing yes: Наистина няма правило.

Обикновено, забелязъл съм, че когато се случи да не мога да спя - енергията се събира в главата - чак до болка. Концентрирал съм се къде ли не най-вече в стомаха, за да я свалям, плюс микроорбитата, плюс молитва... А медитация - осъзнаваш чисто - без мислене - чуваш само тишината и звъненето и в ушите си, осъзнаваш - но, не спиш. Всъщност, медитацията колкото е отвъд мисълта, толкова и е мобилизираща и възбуждаща - защото мисълта и низшите чувства може да са преминали във воля, чисто осъзнаване и радост - но именно това състояние ме събужда още повече...

В психиатричните и психологически среди безсънието с лек аръка се приравнява като сигурен симптом на депресията. Често е. Но ако си спокоен и щастлив и ти е светло и приятно и се радваш на живота, а пак имаш безсъние? Тогава какво? Невежеството на т.н. лекари и на ограничените психологически теории - калъпи, опитващи се да вкарат безкрайността на проявленията в малките си парадигми, е изумително!

Безсънието винаги се появява кат осимптом на психическата абситенция при зависимостите. Мозъкът не получава веществата или действието, каращи го да отделя ендорфини и енкефалини и старите мозъчни структури подават сигнали за будност - тласкат към търсене на задоволяващите вещества или действия! Така е при всички, не само при наркотичните зависимости!

Но - нима всички инсомниаци са зависими от опиати или са пристрастени болезнено към нещо - най-често не!

Тогава какво и защо не можем да спим? Не е шумът или каквито и да са външни обстоятелства - със сигурност. Преди време съм спал до гърмяша тонколона, на гари, по влакове и автобуси, на столове, в палатки и стаи с 30 души - като бебе! Но - нещо кликва в теб и нещата се променят - отвътре! И съвсем не винаги има конкретна причина, стрес или невротичност - просто нещо в мозъка ти превключва и толкова! И никой не знае какво и как да се лекува ! Билките със сигурност не действат - пил съм по 100г. валериан когат оимах тежко безсъние, по времето, когато бях моряк - нищо - замайва те, вкарва те в леко медитативно състояние - но не спиш. Маточина, мащерка, корени валериан, хвощ, пешън флауър и т.н. - по-слабо и от валериана. Лекарствата, тоест алопатичните дроги - те са пък нещо още по-неприятно. В началото заспиваш от тях. Но - точно като при наркотиците - толерантността към тях се повишава, трябва да ги увеличаваш, ставаш зависим... И накрая и тройни дози не помагат, а всъщност причинената зависимост от тях увеличава безсънието - алопатичните дроги въобще са безумие, работещо на плитък принцип - безумие, следствие от ограничените разбиранията на хората...

Физиеската активност, според общото мнение, би трябвало да помага! Но - не помага! Съветите за физическо натоварване, коет оби трябвало да индуцира по-лесно съня, се дават от хора, които спят добре... Преди няколко години, когато за пръв път ми се появи инсомния, бях на море, на кораб - докрторът на кораба ми препоръча тренировки - тренирах, но разлика нямаше абсолютно никаква. След време работех физическа работа в планината, на чист въздух, в прекрасна атмосфера - но безсънието само се усили!

...

Когато почувствам, че не мога да заспя (а се чувства - появява се напрежение в главата, сякаш стоиш на челна стойка), ми помага следното:

- Ставам, излизам на терасата, гледам звездите, дишам известно време дълбоко

- Не лежа, защото енергията продължава да с енагнетява в главата и става още по-лошо,а сядам, паля лампата и чета книжка, или се моля, медитирам - но седнал. След може би 30м. четене или каквато ида е умствена работа, се появява желание за сън, това характерно за нормално заспиващите преминаване от будно в спящо състояние междинно положение. Нещо като процеп между двете внимания - будно и спящо. Тогава вероятността да заспиш е голяма. Лягаш и пробваш, кат осе стараеш да се отдадеш максимално на междинното състояние без никакъв контрол!

- А генерално, за цялостно нормализиране на съня - помага редовен секс - безсънието се минимизира значително. Там е работата, че сексът освен че приспива мозъка, проспива и духа ... и е подобен на дрогите по действие - за мозъка няма значение дали човек вземе доза хероин или прави интензивен секс - амигдалата регистрира същото удоволствие и допаминергичната система на възнаграждението плюс ендогенните опиати се задействат по същия начин... Така че - дали това е решението, не знам ...

...

Преди време четях Кастанеда - деветата книга за сънуването, четях и тибетските йоги - как умишлено не спяли по някоко дни, за да индуцират осъзнат сън и си мечтаех за такъв сън. не знам, може би тези ми стремежи към навлизане в съня осъзнато причиниха безсънието, не знам - така и не се научих обаче, явно нямам таланта. Сега обаче, ако като заспивам умишлено се концентрирам в желанието си за осъзнатост в съня, вероятността за безсънна нощ е много по-голяма... Имаме си хубаво Бяло Братство тук, добра школа, но къде са ни Учителите в нея, тази проиемствена работеща линия от учители - Ученици - Учители, живи и налични, които да могат да те видят, да диагностицират проблема точно и да те насочат? Няма ги! Както видяхме, нито лекарите, нито психолозите схващат истински тънкостите на безсънието - то не е само биологичен, мозъчен, нито само грубо психичен проблем! Зрението на съвременната наука е доста късогледо още!

...

Link to comment
Share on other sites

Учителя е дал една формула, когато искаме, а не можем да заспим "Господи, аз съм немощен, а ти си силен - прояви се". СЪщо така упражнение за волята, да си кажем, че ще заспим в 5 минути и наистина да стане. Както и да си кажем, например - ще се събудя в 6ч. и това наистина да стане. Това са упражнения за власт над себе си, над подсъзнанието, откъдето изкачат тези силни мисли, спомени най-вече. Наистина, изкуство е да се спи, особено в днешното лудо, напрегнато и динамично време.

Дано всички спим добре и сладко :sleeping:<_<

Link to comment
Share on other sites

Бич,от който цял живот не мога да избягам!Всички важни събития в живота си съм посрещала с безсънен поглед,в полубудно състояние!И звездните си мигове,най-вече тях!Безбройни нощи,вперен в тъмнината поглед,очаквайки съня!И питам се защо,когато трябва да съм свежа,остроумна,силна,съм смачкана от дълги нощи без покой!И още нещо-едва сега се осмелих,да се боря за една мечта,отколешна.Но трябва да съм силна, да дам най-доброто,а съня изчезна!Заспивам трудно,будя се след час!И тези мои вечни мисли!Не мога да спра да мисля!Сякаш проявявам някаква автоагресия!Вместо сила,си подарявам това!Такава съм! Бих искала съвет,за мен ще значи много!

Здравей, Sara!

Пробвай всички съвети, може да ти помогнат. Но е добре да се потърси причината за твоето безсъние и да се насочиш там. За всяко нещо си има причини. А конкретно в твоята ситуация каква е, ще разбереш лесно, след като прочетеш внимателно дума по дума поста си. Една от тях е ключа за решаване на проблема ти. Употребяваш я два пъти.

Edited by Силвия СД
Link to comment
Share on other sites

Почувствах се разбрана!Тук наистина хората си помагат!Ще приложа съветити ви и вярвам,че покоя ще дойде!Благодаря!

Link to comment
Share on other sites

:dancing yes: туй за потопа си е направо вълнуващо + може да бъде и удавящо :whistling: на принципа съм + Прави каквото действително можеш и трябва + става винаги каквото трябва :thumbsup: Силви туй " Je sais d`ou je viens" какво значи :sleeping: моля освети незнаенето ми :hypocrite: и на темата за безсънието + сещам за крилатката : От СЪН - СПОМЕНИ няма :sleeping: изобщо май не я разбирам + ще взема да я модифицирам на " От СЪН - ПОЛЗА няма " + Умът винаги обича крайностите + или малко сън или много сън + Орлин, изводът е един + освободи се от Ума :thumbsup:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Edited by Благост
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...