Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Формули и утвърждения. Как се ползват?


Recommended Posts

На запад психолозите ги наричат утвърждения, на изток мистиците - мантри, а в България в Школата на Беинса Дуно се ползва термина „формули”. Формулите са кратки фрази, които се произнасят наум или на глас, обикновено 3 пъти и със силна концентрация на съзнанието. Целта е да стане психическа или физическа промяна в човекът, който ги изрича или в околната среда.

Вижте: примерни формули

Какво представляват формулите?

Как се работи с тях?

Кои формули ползвате в ежедневието си?

Какви резултати имате?

Бихте ли споделили?

А знаете ли как и кога за били ползвани формулите през вековете?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Според мен, формулите са есенцията на молитвите!

Много добри утвърждения - формули дава Елеазар Хараш в книгите си.

Учителят дава мощни формули. Произнасяни в добро състояние на духа, те действат магически! А ако не е добро, помагат за възстановяването му!

Формулите са проява на Идеи. Идеите, от своя страна са във връзка с архетипните си първообрази, Арупа, надформното изначалие на Вечния Живот на Реалността. Идеите се конкретизират, кондензират в Слово - слово ментално - мисли и образи, и слово вербално - думи.

Формулите са сбита, концентрирана молитва, същността на молитвата! Произнесена от Адепт, формулата може да направи чудеса. За обикновени хора като нас, формулите са средство за центриране и себепознание. Важно е каква сила, чувсто и светлина влагаме в тях. Според мен, най-силни са формулите, които сами измисляме, като сърдечен израз!

Link to comment
Share on other sites

На запад психолозите ги наричат утвърждения, на изток мистиците - мантри, а в България в Школата на Беинса Дуно се ползва термина „формули”.

Според мене базово има голяма разлика между мантри и утвърждения (формули), макар че съвременните тълкуватели са се опитали да я заличат. Но вижте при Учителя Беинса - виждате ли разлика между "фир-фюр-фен" и някоя формула на български? Така е и на Изток - мантрите са особени звуци с точно определено произношение и точно определен енергийно-психологично-духовен резултат. Съвременните йога автори дават мантри доста предпазливо, а молитви и утвърждения - по-масово и като съвсем отделни практики. В миналото е било още по-строго - казвало се е, че вярната мантра може да спаси човека, а погрешната - да го разруши. С утвържденията определено не е така: те могат да бъдат на родния език, да са многовариантни, зависещи от контекста и не толкова звуковата им вибрация, колкото субективно-индивидуалното им значение еиграе роля. Те сами по себе си не крият опасности, но ако човек е в такова психораздвоено състояние, че каквото и да си утвърждава, подсъзнанието му казва обратното - то като по-силно побеждава. Всъщност, тъкмо поради факта, че такива патологии много зачестяват в днешно време (и вече не се възприемат като отклонения, а по-скоро като норма), затова самовнушенията все по-малко действат по очакваните начини. Необходимо е отначало да се постигне известен интегритет на съзнанието и едва тогава твърденията се превръщат в мощни конструктивни "оръжия"...

P.S. В индуизма и будизма кратките твърдения - предназначени или не за повтаряне, са по-известни като "сутри". В миналото и на изток, и на запад формулите и мантрите са били инкорпорирани главно в молитвите. Молитвената настройка също е решаваща за действеността на утвържденията даже на най-големите материалисти. Ако тази настройка е налице (независимо дали човек вярва в конкретна религия или школа или просто има предразположение към духовност) - хубави реултати ще има. Ако насторйката не е налице, той вътрешно ще усеща, че иска да си внуши нещо, в което не вярва - и резултати няма да има или дори ще са обратни на желаните. Известно е, че обикновено хората, изпаднали в дълбока депресия, се влощават, дори когато ги окуражават отвън ("Трябва да съм много зле, щом всички гледат да ме утешат"). Въпросът не е никак елементарен!

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Да, има известна разлика между формулите и мантрите. Подобни аналогии са важни дотолкова колкото да покажат, че този метод за съзнтелна вътрешна работа се ползва и в източните и в западните учения, а също и в съвременната психология (например: Подсъзнанието може всичко, Джон Кехоу).

Една формула, която е често използвана от учениците на Учителя Беинса Дуно:

Ученикът трябва да има

Сърце чисто като кристал,

Ум светъл като Слънцето,

Душа обширна като Вселената,

Дух мощен като Бога и едно с Бога!

Тя е нещо като мото, като идеал, към който да се стремим. За мен тази формула е много вдъхновяваща, образна и транформираща.

Формулите могат да се използват също за здраве и лекуване, за хармонизиране със силите на Природата, за ограждане и повдигане на съзнанието, преди сън, след ставане, преди и след хранене, при опасности за живота и затруднения, при противоречия и т.н и т.н. Има и формули със специално дишане, както и формули със специални движения и музика....

Произнасянето може да стане наум или наглас, самостоятелно или колективно. Както казаха Орлин и Добромир, важно е молитвеното състояние, чувството, концентрацията по време на изпълнението, за да имаме резултат.

А някой да се е упражнявал за дълъг период от време да ползва конкретна формула всеки ден и да сподели резултат?

Link to comment
Share on other sites

:) опитности с формулите имам разни + разнообразни + винаги положителни + поучителни + пример преживян ще споделя с

Аз живея в Бога , Бог живее в мен , аз и Отец ми ЕДНО сме.
Работих с тази мисъл - формула около няколко месеца + вече не помня точно колко, но не повече от половин година беше + и то не като "автомат", а когато имах вдъхновение :D същата година на Мусала по време на лятното слънцестоене ...ми се даде отлично преживяване + подарък един...виждам че нещо свети, свети на около десетина метра нагоре от мен...размърдвам се от "размишлението" си все пак да проверя що е то това...гледам камък един :1eye: истинска каменна Единица...бая големичка като дланта ми + спря да свети :1eye: отначало не схващам момента, но изведнъж проумях :D и полетях :angel: подобно преживяване имах преди две години на Езерото на Съзерцанието под Обелиска с
Вътре в мен сияе Пенраграма
и формулите пентаграмските + сещате се какво ми се случи нали + среща със съвсем истински каменен Пентаграм :feel happy: лежат ми под възглавницата оттогаз :king:

Упражнения с формули

:rolleyes: нещо не се отваря , но търсещите ще го намерят в секторчето Медитация :v:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Да утвърждаваш нещо, означава да го „направиш твърдо”. Всички знаем, че почти непрекъснато през ума ни протича поток от мисли, за повечето, от които дори нямаме съзнателна представа. А именно тези мисли определят нашите чувства и възприятия на това, което ни се случва в живота и създава нашата действителност.Целта на утвържденията е да се освободим от остарелите или негативни мисли и чувства, които спъват нашето развитие и на тяхно място да си изградим по-съвременни, позитивни идеи и представи.Колкото по-разпуснато е съзнанието ни в момента, когато правим утвърждения, толкова по-голяма е вероятността да успеем. Утвържденията могат да бъдат устни, писмени, а също така и под формата на песен, която ни вдъхновява.Важно е обаче да бъдат в сегашно време, първо лице, единствено число и позитивни.Хубаво е да бъдат кратки и ясни, да изразяваме чувства, емоции, да се изживяваме като главно действащо лице, а не като страничен наблюдател. При утвържденията е необходимо да си създадем колкото може по-стабилно чувство за вяра и вътрешна убеденост, всяко съмнение е препятствие, което тряба да преодолеем.

Link to comment
Share on other sites

Ученикът трябва да има

Сърце чисто като кристал,

Ум светъл като Слънцето,

Душа обширна като Вселената,

Дух мощен като Бога и едно с Бога!

Едва ли има нещо по-добре действащо от тези думи. Те са заредени, те са Словото. А то е, което работи.

Изпитвала съм тези думи, т. е. прилагала съм ги. Такава хармония се постига трудно, но е невероятно като усещане. Тогава всъщност сме в постоянна молитва и свобода...

Link to comment
Share on other sites

А някой да се е упражнявал за дълъг период от време да ползва конкретна формула всеки ден и да сподели резултат?
При мен се получават.

Преди десетина години ми попадна книгата "Развиване на психичните сили" на Уилям Хюит.Ако мога да я квалифицирам то може би това е "практическа психология".

Метода му е /най-грубо казано/:написваш едно или няколко желания,и след определена настройка на съзнанието си го четеш всеки ден.Има фрази за преди и след четенето.

Резултатите се появиха.

Той има и две мисли,които бих искал да споделя тук:

Задръжте желанието,превърнете го в една определена конструктивна мечта, предоставете тази мечта на висшия разум за осъществяване,а след това го следвайте с най-добрите съзидателни действия,за да стане тази мечта действителност.Ревниво пазете тази мечта в ума си,като продължите да действате за постигянето й.
и

Да се промени светът е сравнително просто,но се изисква непоколебима индивидуална ангажираност
:)

При мен обаче се появи един необичаен проблем.Тъй като първоначално не вярвах,че наистина ТЕ ще се случат,то когато ги видях в близост - се стъписах.

И трудно предприех новите,необичайни за мен действия -за да ги взема.

Преди да тръгнеш на лов за лъвове реши дали искаш да срещнеш лъв

Аз първоначално не бях решил :D

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup1: Хубави съображения... Според мен обаче не само дали си готов да срещнеш лъва е въпросът, но и дали си готов да се откажеш от котката :) В смисъл: винаги когато придобиваш нещо желано, се налага по някакъв начин да се откажеш или да намалиш вниманието, което отдаваш на нещо друго желано. Ако можеше да осъзнем, че с постигането на по-висшето не губим нищо съществено в лицето на по-низшите привични ни атрибути, нямаше да има проблеми... но обикновено има, поне при мен и много други хора, които се опитват по този или онзи начин... Явно не става по обичайните начини, т.е. се налага да изоставим не само привични обекти, но и привични методи за постигане на нещата. Това, което работи навън, в материалния свят, обикновено не работи по същия начин навътре...
Link to comment
Share on other sites

Формулите са и един от най-добрите начини за ограждане на човешката душа :)

"В изпълнение Волята на Бога е силата на човешката душа"

:angel:

Link to comment
Share on other sites

:hmmmmm:

При мен обаче се появи един необичаен проблем.Тъй като първоначално не вярвах, че наистина ТЕ ще се случат, то когато ги видях в близост - се стъписах.

И трудно предприех новите, необичайни за мен действия -за да ги взема.

И при мен преди няколко години се получи нещо такова. :feel happy:

Изобщо не очаквах, че с мисълта си мога /и то без особени настройки/ да получа реализация на мечтите си. Но хубавото е, че имах упование в Бога и молитвите ми бяха- "Нека бъде твоята воля Господи, а не моята!", за да не направя глупави грешки, за да не нараня някого.

Сега нямам мечти, нямам желания. Зная, че каквото е най-добро за мен Бог ще ми го изпрати. И съм изпълнена с Любов и Благодарност :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Сега нямам мечти, нямам желания.
"Искай и ще ти се даде"...

Мен лично мечтите /и желанията,като тяхно следствие/ са ми давали сила винаги да съм на повърхността,и да съм активен.

Практиката показва,че при поставяне в екстремални,изключително тежки за оцеляване ситуации обикновено оживяват хората,които имат конкретна мечта /и цел/ за която да живеят.

Един инструктор по оцеляване в неблагоприятни условия го каза същото и даде пример, който ще цитирам по памет:

На път за Лас Вегас частен самолет каца принудително в пустинята и милионера оцелява в нея 14 дни правейки само "грешните неща".После учудено го питали - какво го е крепило.А той отговорил "Във Вегас се развеждам. Не мога да допусна тя да вземе имуществото ми"...
Edited by Майкъл
Link to comment
Share on other sites

Да, Майкъл, всичко, което поискам, всичко, за което си помисля се случва. Но не искам за себе си. Имам всичко, от което се нуждая. Щастлив човек съм :feel happy:

Да, аз мога, но не искам, защото Бог ми е дал всичко, от което имам нужда. Радвам се на живота, такъв, какъвто е. :thumbsup2:

Благодарна съм и обичам живота си такъв, какъвто е!

Обичам ви приятели и нека Светлината и Мирът са с нас и в нас.

Аум :yinyang:

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Да, Майкъл, всичко, което поискам, всичко, за което си помисля се случва. Но не искам за себе си. Имам всичко, от което се нуждая. Щастлив човек съм :feel happy:

Да, аз мога, но не искам, защото Бог ми е дал всичко, от което имам нужда. Радвам се на живота, такъв, какъвто е. :thumbsup2:

Благодарна съм и обичам живота си такъв, какъвто е!

Обичам ви приятели и нека Светлината и Мирът са с нас и в нас.

Аум :yinyang:

Сега нямам мечти, нямам желания. Зная, че каквото е най-добро за мен Бог ще ми го изпрати. И съм изпълнена с Любов и Благодарност

:thumbsup: Точно в десятката! Източните учители казват, че това е ключът към истиското щастие, а именно да нямаш желания. Ти си цялостен, божествен, пълен...точно сега и точно в този момент. :) Каквото трябва да получим, ни се дава. Единственото желание, което си струва да изпитваш-е копнежът към Бог.

"Най-щастливи са тези, които нямат никакви желания, защото вече имат необходимото още преди да са пожелали.

По-малко щастливи са тези, чиито желания биват изпълнени скоро след като са възникнали.

Нещастни са онези, чиито желания са осъществени след дълго време, защото те тогава вече дори не могат да се зарадват, минало е толкова много време.

Най-нещастни са онези, които не престават да желаят, но нито едно от желанията им не бива изпълнено."

Шри Шри Рави Шанкар, цикъл: Ежеседмични знания

Link to comment
Share on other sites

Така е, но аз смятам, че даже при липса на егожелания съществува нещо като творческо намерение, което може да се изрази чрез утвърждения и да се реализира спонтанно в живота, без да създава карми, кризи и крамоли...

Link to comment
Share on other sites

Така е, но аз смятам, че даже при липса на егожелания съществува нещо като творческо намерение, което може да се изрази чрез утвърждения и да се реализира спонтанно в живота, без да създава карми, кризи и крамоли...

:thumbsup: Съгласен. :hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

Сега нямам мечти, нямам желания. Зная, че каквото е най-добро за мен Бог ще ми го изпрати.

Еее :D:D

Хубаво е човек да иска добри неща и да не спира

например,

Всяка минута ще разбирам и давам още повече Божията Любов

Всеки час ще разбирам и давам още повече Божията Любов

Всеки ден ще разбирам и давам още повече Божията Любов

Всеки месец ще разбирам и давам още повече Божията Любов

Всяка минута ще разбирам и дарявам още повече Божията Мъдрост

Всеки час ще разбирам и дарявам още повече Божията Мъдрост

Всеки ден ще разбирам и дарявам още повече Божията Мъдрост

Всеки месец ще разбирам и дарявам още повече Божията Мъдрост

...

:1eye::):angel:

Edited by Валентин Петров
Link to comment
Share on other sites

Всяка минута ще разбирам и давам още повече Божията Любов

Всеки час ще разбирам и давам още повече Божията Любов

Всеки ден ще разбирам и давам още повече Божията Любов

Всеки месец ще разбирам и давам още повече Божията Любов

Всяка минута ще разбирам и дарявам още повече Божията Мъдрост

Всеки час ще разбирам и дарявам още повече Божията Мъдрост

Всеки ден ще разбирам и дарявам още повече Божията Мъдрост

Всеки месец ще разбирам и дарявам още повече Божията Мъдрост

:thumbsup::yinyang::sorcerer::angel:

Link to comment
Share on other sites

:) докато дорасна да разбирам + споделям + дарявам Божията Любов и Божията Мъдрост :) се налага да се уча да трансформирам / култивирам :lol: неразумните си желания+илюзии,а те не са малко :sleeping: и да отраствам повече разумни човешки и организирани Божествени Желания :rolleyes:

:v: Още Питагор е казал, че който не е създал от собственото си същество една хармония, не може да отразява Божествената Хармония. Пак Питагор е казал, че за да се Спасиш - трябва да се Слееш със Словото :smarty:

Сещам се за едно :sleeping: май мусаленско упражнение с думата ХАРМОНИЯ - по шест пъти се произнася във всяка от четирите посоки. Сигурно може и мислено в градска среда :smarty:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Edited by Благост
Link to comment
Share on other sites

Мисля , че всички , формули , мантри са все пак едно и съща субстанция /от духовен характер, защото както всички се досещат , освен субстанция от материя , съществуват и субстанции от духовен характер , или по - скоро едно ефирно съдържание от знание , което хората в Индия наричат по един начин и успяват да материализират и изявят в реалността по един начин , а хората в България /да речем, наричат по друг и успяват да го създадаат и изявят в материалния свят по друг начин . Какво многообразие на Универсума .

Да си призная не знаех българското име на тази духовна субстанция . Но ето вече го научих ,благодарение на вас , приятели . :)

Как само древно и съдържателно звучи - ФОРМУЛА . Ще бъда с вас в мисленето по темата . icon12.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте...

Силно ме заинтересуваха формулите и онези странни думички Фюр.... и АУМ - някои може ли да разкаже повече за начина по които са били открити от Дънов и за тяхното приложение. За съжаление съм чел само една книга на Петър Дънов и не съм запознат като повечето от Вас. В момента съм в положение в което ми трябва подкрепа и преоткриване на вътрешни извори на сила, така, че ... :) Благодаря предварително!

Link to comment
Share on other sites

Здравей Баян,

Тази формула се смята сред учениците на Учителя за особено специална и силна. За жалост нямам подръка информация, кога точно е дадена, в коя беседа/лекция и т.н. Приятели обаче са ми споделяли, че при работа с нея са имали много добри резултати.

"Във време на изпити, на трудности и мъки си кажете: "Фир-фюр-фен, Тао Би Аумен" — "Без страх и без тъмнина, с Живот и Светлина. Напред в Любовта безгранична.""

(източник: Книга за здравето)

Има и песен с тези думи: Фир-фюр-фен – Благославяй

Ето какво се казва за тази формула изразена в песен:

"Няма да считате, че музиката е нещо маловажно; не, много важно е, първостепенно нещо е тя. Чрез музика може да създадете в себе си характер. За пример разгневили сте се, искате да си отмъстите някому, запейте "Сила жива, изворна, течуща", "Фир-Фюр-Фен" и като ги изпеете 10-ина пъти, ще кажете: "Хайде, аз се отказвам." Така ще се свърши работата и ще спестите енергията си. Вие ще се научите чрез музиката да трансформирате енергията си."

(източник: ООК2; Влияние на музиката, пеенето и движенията; 15.10.1922 г.)

и още

"Песента “Фир-Фюр-Фен” е песен за ума. “Махар Бену” е песен за сърцето, а пък “Давай, давай” е за тялото. И строежът им е особен. Има особен строеж на песните..."

(източник: ООК19; Музикална задача; 27.12.1939г)

Темата за въздействието на музиката с думи наредени по специални правила е голяма. Тук исках да покажа само връзката. И за да не се отклонявам от основната тема, ето още инструкции за работа с формули:

"Скръбни ли сте, болни ли сте, неразположени ли сте духом, произнасяйте думата „Аум" често, даже и да не разбирате смисъла; „Аум" е дума на Духа, духът ви я разбира, а това е достатъчно."

(източник: Книга за здравето)

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

Здравейте...

Силно ме заинтересуваха формулите и онези странни думички Фюр.... и АУМ - някои може ли да разкаже повече за начина по които са били открити от Дънов и за тяхното приложение. За съжаление съм чел само една книга на Петър Дънов и не съм запознат като повечето от Вас. В момента съм в положение в което ми трябва подкрепа и преоткриване на вътрешни извори на сила, така, че ...  :)  Благодаря предварително!

За работата със формулите - смята се за най-силно да се произнасят мислено с концентрация, като се произнасят многократно. Смята се че мантрите/формулите имат основно влияние върху ума(пречиствайки го) и оттам и върху други тела.

Разбира се има различни формули, някои от които имат по комплексно действие.

Учителя е давал формули и на древния ватански език.(който е още преди санскрит)

Аум е дума от този език, има и други.

ето някои формули :sorcerer:

Сега ще ви дам една важна формула. Кажете: “Господи, желая с всичкото си сърце, с всичкия си ум, с всичката си душа и сила да изпълня Твоята блага воля, без никакво изключение.” Ще си служиш с тази формула всеки момент: като си буден и като спиш; като ядеш и като работиш. Щом изговориш тази формула, ти си вече на своето място. Ако я забравиш, ти отиваш на чуждо място. Тази формула е за всекиго от вас.

«Новата азбука», Беседа от Учителя, държана на Мусала, 13 юли 1924 г. Петимата братя

И тъй има работа за всички души: и за напреднали, и за ненапреднали - за всички има условия да се развиват и осъвършенствуват. Сега, понеже всички ще направим крачка напред, аз ви давам думата "АУМ", която можете често да произнасяте. Скърбни ли сте, болни ли сте, неразположени ли сте, произнесете тази дума няколко пъти…Има свещени думи, каквато е и думата "АУМ", които трябва да произнасяте често, даже и да не разбирате смисъла им. Духът ви ги разбира, а това е достатъчно за вас. Аум е дума на Духа. Изпеете ли тази дума от Неговия език, Той ще ви разбере и помогне, защото разбира и знае нуждите ви.

беседата «АУМЕН»

«Козативни сили», ООК V година 1925-1926, т.1 , 3 лекция,

2 декември 1925

  Да се весели духът ми и да се радва душата ми.

20. Лекция от Учителя, държана на 1 февруари 1933 г.

София. – Изгрев.

също така е хубаво няколко човека да медитират заедно с Аум 5-10 минутки.

Може да си направим едно малко упражнение да медитираме посетителите на форума(който иска и има разположение), примерно 5 минутки в 20.00 часа:):sorcerer::hypocrite:

Edited by Aurel
Link to comment
Share on other sites

Може да си направим едно малко упражнение да медитираме посетителите на форума(който иска и има разположение), примерно 5 минутки в 20.00 часаsmile.gif sorcerer.gif hypocrite.gif

Аз съм ЗА. Но от утре, че вече мина.... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...