Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Филми, които оставят спомен - предложения

kaloqn.georgiev1
 Share

Recommended Posts

Здравейте, почитател съм на хубавите филми. Обожавам да релаксирам с някое хубаво филмче, било то разпускаща комедийка или с по-сериозен сюжет. Изглеждал съм почти всички филми, които са пуснати в нета за теглене. Именно затова ще съм ви благодарен ако ми препоръчате някой филм, хубав естествено. Без значение е дали ще бъде стар или нов, искам просто да остави спомен у мен и да ме грабне. Благодаря предварително.

Edited by Донка

Мандолината на капитан Корели - Captain Corelli's Mandoline

• 8 months later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...

Дяволът (в случая подвизаващ се с имената Луцифер Морнингстар) моли Бог за помощ в сериала "Луцифер" след като е застрелян от престъпник и усеща, че умира. Молбата му към неговия Отец е да му върне живота с обещание, че ще изпълнява волята му. Иска да остане в този свят, за да може да защити любимата си, която е в опасност.
Оказва се, че е раним, само когато детективката Клоуи Декър е наоколо, а в ситуацията тя беше наблизо и той неочаквано за самия него умря...

• 3 weeks later...

Гледал съм го поне 2 пъти. Любим.

"Три дни"/"Три дни до Коледа"

"Когато една млада и свободолюбива жена умира, небесен ангел дава шанс на опечаления й съпруг да изживее отново последните три дни от съвместния им живот. Романтична комедия с участието на Кристин Дейвис ("Сексът и градът”, "Мелроуз плейс”), Рийд Даймънд и Тим Медоуз ("Светът на Уейн 2”).

Андрю Фармър (Даймънд) е млад издател, чиято кариера се е развила за сметка на семейния му живот. Десет години след като се жени за детската си любов Бет (Дейвис), двамата се отчуждават и бракът изпада в криза. Тогава, три дена преди Коледа, Бет се втурва на улицата, за да спаси едно кученце и умира под минаващата в този момент кола. С внезапната й смърт животът на Андрю изгубва смисъл и той започва да мечтае как ще върне времето назад."

(https://www.btv.bg/movie/cinema/movies/tri-dni.html)

Edited by Кон Круз

• 1 month later...

На няколко пъти попадам на юношеския сериал ,,Клуб Веселие " . Искаше ми се да изкажа възхищението си , Но нещо ме спира , въпреки умело представеното  приемане на различните , в сексуално отношение  . На практика , в себе си и около себе си , разпознавайки различната сексуалност , не усещам заплаха , а интерес и любопитство . Както към някакво непознато животинче опитващо се да се гали и мяука , но не приличащо на коте . Опасявам се за хората , за обществото , чиято част съм . Кое е правилното ? Знам че краят е неизменен и безкрайно далечен и е хубавво да си спестим страданията  който разпознаем . И мисля че не заклеймяването на гей браковете е решението , а разбирането . Разбирането и разграничаването на съдържанието във човешките отношения  . Разграничаване в разпознаване , като първи етап в мисленето . Мисля за тези отношения е валидно : ,, по плодовете ще познаете " . Важно е да се ражда нещо смислено , за разлика от празното удоволстване . Когато нещо прави живота по--поносим е добро . А да се чудим как да се забавляваме , е най лошия сценарий , най хлъзгавия път . :) 

С тази уговорка мога да кажа , че сериала ,,Клуб Веселие " , е един светъл филм .  https://www.btv.bg/gallery/comedy/series/klub-veselie.html

Edited by АлександърТ.А.

- Игра на престоли - Всичко е вътре, отвъд наивно бонбоненото, но в актуално реалното - цялостност.А духовноста е именно цялостност!

- limitless (2011) - хапчето е само котвичка за ума - зад това иде реч за възможностите.

- Люси - отново, зад продаваемия екшън, много дълбок замисъл и предаван цялостен смисъл за потенциал, безпредел и величие не розови, а именно благодарение на цялата привидна, нагоново водена житейска илюзия...

- Черно огледало - какво се случва, когато техниката се развива, а нравствеността деградира...

- Остров (по-горе е сложен) - промяната, дълбоката вяра, искрността, покаянието като завръщане, простотата и величието...

- Облакът Атлас - паралелност, прераждане, цикличност, многослойност, отвъд черно-бялото...

- разбира се, Матрицата - дълбок, много дълбок замисъл, трогващ ядрени, събуждащи (будистки, кабалистични...) свето и себевъзприятия...

- Свръхестествено (supernatural, сериал) - зад привидния екшън, стоят купища от теолози, сравнителни религиоведи и митологоведи, оформящи сценария, засягат се ключови въпроси за битието, света, смисъла, Бога, двоичността, доброто и злото и отвъд тях, смъртта и отвъд нея...

- Френското кино - предава тънки емоции и разчита не на бум бам екшъна, а на актьорската чудесна игра.

- Руското кино - жертвеност, огромна смелост, великодушие, човещина, искреност - това често е червената нишка, велико е...

- Много други - но помня образно, а не имена... 

Edited by Орлин Баев

Snow Queen / Снежната Кралица (2002)

"Резюме : Герда и Кай са неразделни са свързани с обич и нежно приятелство. Веднъж в окото и сърцето на Кай попадат парченца от счупено вълшебно огледало. От този миг нататък Кай става мрачен и зъл, отблъсква Герда и един ден внезапно изчезва. Водена от обичта си Герда решава да намери Кай и предприема опасно пътешествие. Намира го в двореца на Ледената кралица, където, без да знае, той й помага да се отърве от ужасното проклятие, под което е принудена да живее."

• 4 weeks later...

Любима част от иначе един нелюбим ми и по мое мнение тъпичък филм, който не бих препоръчал заради прекалено многото насилие и прекалено нереалистичните бойни умения за хора, които се водят обикновени хора (при това един от тях е момиченце).

Едно момче, обикаля улиците облечено като супер герой. В опит да спаси котарак се стига до там, че да се бие яростно с трима хулигани, които са тръгнали да убиват някакъв тип..., може би също хулиган. Казва на едно друго хлапе да звънне в полицията, а то вместо да направи това (което наистина е най - разумно в ситуацията), извика другите дечурулига, за да гледат и те и даже взе да снима... :D:(

Откъс от "Плънкет и Маклийн" (може да се каже любим ми филм, който ми е оставил спомен, но аз съм много паметлив по отношение на филми). Главните герои са разбойници, но поне крадат само от ояли се и аристократи. Свързва ги здраво приятелство. Единият от тях има любовна афера с дъщерята на съдия Гибсън, което усложнява допълнително живота на джентълмените-разбойници. Животът на осъдения симпатичен грабител взе да минава пред очите му като на кинолента, а гадният (той си беше наистина такъв) съдия злорадстваше...преждевременно....

https://www.vbox7.com/play:2cec9e5175

• 1 year later...

Три филма са ме впечатлявали с тоталната си абстрактна, но що-годе научна фантастика (изключвам Матрицата и Еквилибриум).

И в трите основата на завръзката в сюжета е свързана с "времевите пътувания" или "пределите на времето".

1."Пренасочване"/Predestination,  https://www.cinefish.bg/Predestination-id34736.html . С Итън Хоук, австралийски. Страхотно "потапяне" в идеята за Самопораждането. Дори Итън Хоук като му дали сценария попитал - "Е, добре де, аз кой персонаж играя?!" , хихи.

2."Разполовен"/MAN DIVIDED (AKA. QEDA), http://m.cinemax.bg/movie/Разполовен_-95508- датски. Интересен филм, в който по доста метафоричен начин е "илюстрирана" Сянката ни и това, което различава мисленето, задачите, заповедите и т.н от чувстването и усещанията, които ни вдъхновяват. В доста абстрактна форма е представено предноописаното, но смятам, че "филтъра" на атмосферата на "черно-червеното бъдеще" не би попречило достигането до идеята за дуалността и оригиналното и артистично представяне от режисьора и оператора.

3. "Господин Никой"/ Mr Nobody - https://bnt.bg/bg/a/gospodin-nikoy  или https://www.imdb.com/title/tt0485947/. Този филм, който и да го е гледал, го интерпретира индивидуално. За това и аз ще се въздържа да го коментирам, щото е доста "многопластов" като идеи.

Щях да забравя да уважа и Кристофър Нолън като режисьор, а не актьор, както и Леонардо Ди Каприо:

"Генезис" https://www.warnerbros.com/movies/inception .  Не съм гледал по-добър подход за описание на различните "слоеве" на съня, както и алегорията с дълбочинната структура на подсъзнателната ни същност.

Edited by kipenzov

• 2 weeks later...

Един от най-невероятните сериали, които съм гледала ,, Интернатът'' / испански е / - горещо препоръчвам, така те увлича, че не можеш да спреш да го гледаш. / Не е сапунка./

,,Спасяването на редник Раян'' и ,,Английският пациент'' - вероятно сте ги гледали, а ако желаете да се посмеете препоръчвам ,, Мъже в чорапогащи''.

Edited by nastty

• 2 years later...

,,Аз съм Сам" 2001 г. САЩ  със Шон Пен ,Мишел Пфайфър и др.

Темата е как материалното трудно разбира нематериалното , до като обратното е лесно . Как любовта урежда живота .

• 7 months later...