Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Силата на мисълта за изпълняване на желания?


Recommended Posts

В темата за филми, видях че се споменава за филма "Тайната". И мен ме впечатли доста, но предимно ме накара да се замисля.

Малко увод за тези, които не са гледали филма. Става въпрос за силата на мисълта. Целия филм прокламира как трябва да ползваме силата на мисълта си, за да получим здраве, пари и въобще каквото си поискаме. Разбира се всичко е представено много положително, доста хора приказват как са успели да получат в рамките на няколко месеца или години, всичко което са искали.

След като гледах филма, бях доста въодушевена от идеята, но не след дълго ме налегнаха дълбоки съмнения. Как знаем какво заслужаваме да имаме? Дали това беразборно поръчване на неща, няма да ни се върне в някой друг живот?

Как мислите? Добре ли е човек да ползва силата на мисълта да изпълнява желанията си и мечтите си? Какви могат да бъдат последствията от всичко това? Ползвали ли сте силата на мисълта, за да получите нещо желано?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Силата на мисълта обикновено е "най-силна", когато е несъзнателна, интуитивна. Концентрираното насочване на мисълта за осъществяването на някаква цел се постига след много работа и познания, тъй като е важно човек да може да СЕ контролира в качеството си на Енергия.

У всеки човек има достатъчно сила и енергия да пожелае нещо и то да му се случи (за добро ли не); все пак е много добре да се уцели момента... Имам предвид моментът, когато Вратите се разтварят и зърното на мисълта-идея попада в най-благоприятната почва и после се материализира.

Много интересна тема.

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм гледала филма, но определено има такъв механизъм.

Аз мисля, че не е хубаво, който и да е човек да си мисли, че не заслужава някакво добро в живота си. Познавам много такива хора за съжаление. Какво значи да заслужаваш :blink: ?

Ако човек се съмнява, винаги може да вмъква в мислите си например "за моето най-висше благо", или "най-доброто, което заслужавам".

Пък и то не става така с поръчването :D - хоп, и сервитъора ти го носи на масата. Мона го е казала чудесно преди мен. Всяка наша мисъл е едно семенце, един зародиш, който после е нужно да отгледаме с любов (разбирай да подхранваме с енергия), за да не стане като в една песен на Милена: "Искам, искам и все така заспивам..."

Освен това в действителност някои хора имат много по-голяма реализационна власт от други и това не е свързано единствено с много работа и познания. Много интересна тема наистина!

А спрямо последните въпроси на Сев - не се сещам кой го беше казал: Внимавай какво ще си пожелаеш, защото може и да ти се случи!

Линк към коментар
Share on other sites

Под "заслужава" имах предвид, че понякога хората са склонни да искат много повече отколкото реално имат нужда. А и понякога,когато нещо в живота ни липсва, може би има причина затова и не трябва да си го искаме сами.

Малко объркано звучи, но основната ми идея е, че алчността да имаме всичко или поне да имаме всичко, което другите около нас имат, ни кара към необмислени желания. Затова и този метод за използване на силата на мисълта, за да вземем всичко каквото искаме, ми се струва доста неподходящ, в случай че попадне, не при когото трябва. Може би преди да бъде използван, човек трябва добре да помисли какво наистина иска в живота си, да се вгледа в себе си и чак после да прилага какъвато и да е било езотерична практика с цел да си го получи.

Специално във филма, това което ме озадачи, бяха желанията на хората. Някой си беше пожелал голяма къща, друг си беше пожелал да спечели милион долара до края на годината. Незнам за какво им бяха тази голяма къща и тези пари, стурва се ми се че тези хора просто възприемаха силата на мисълта, като вълшебна пръчица или като златната рибка, за да си казват желанията.

Не че и аз не искам материални неща, напротив, ама незнам дали това е начина да си ги получиш.

Линк към коментар
Share on other sites

Прекрасна тема! :feel happy: Аз вече доста време се интересувам от силата на мисълта и мога от собствен опит да кажа, че този метод е един от най-прекрасните, чрез които човек може да въздейства на себе си и на обстоятелствата в живота си по един положителен начин! Не напразно Учителя е казал: “Ако се упражнявате с постоянство и любов, можете да направите чудеса с мисълта си.” Но ако искаме да работим с мисълта си не трябва да се съмняваме, а да имаме абсолютна вяра. Много хора са се излекували от нелечими болести използвайки силата на мисълта си. Един пример за това е Луиз Хей. С нейните положителни утвърждения тя и досега вдъхва надежда на хора от цял свят, които биха искали да подобрят живота, здравословното си или финансовото си състояние. Друг пример е Джон Кехо, който с невероятната си книга "Подсъзнанието може всичко" отлично обяснява начина, по който работи мисълта.

Накрая бих искала да ви дам два линка свързани с темата за мисълта, които може да ви бъдат полезни:

http://zashto-kak.hit.bg/luiz.htm

http://www.learnmindpower.com/Pages/mind-power-first.html

С усмивка,

Диана

Линк към коментар
Share on other sites

Ще споделя нещо, то няма пряка връзка, а само косвена. Когато усилено и настойчиво мислите за някого, това не е случайно. Във всички случаи - не мислите за някого, ако той не мисли за вас. Връзката е реципрочна. На същия принцип действат и сънищата.

Линк към коментар
Share on other sites

Ще споделя нещо, то няма пряка връзка, а само косвена. Когато усилено и настойчиво мислите за някого, това не е случайно. Във всички случаи - не мислите за някого, ако той не мисли за вас. Връзката е реципрочна. На същия принцип действат и сънищата.

Мона,моите наблюдения потвърждават казаното от теб.Много често ми се случва да мисля някого и да го чуя,видя или получа писмо.Понякога,дори отговорът на въпрос,който съм си задала "звучи"в мен и след туй го виждам.Много се боя, това дали не е "сънуване"т.е. да се самозаблуждавам и да изкривявам възприятията си,само за да "докажа""правотата"си.Вчера например,часове преди да ида на кино писах писмо,в което написаното от мен съвпада по смисъл и по думи напълно с казаното във филма.Не ми е за първи път.Все повече се озадачавам.Но извода,до който стигам е,че действителността се създава първо във въображението ни.

Редактирано от shelter
Линк към коментар
Share on other sites

Мона,моите наблюдения потвърждават казаното от теб.Много често ми се случва да мисля някого и да го чуя,видя или получа писмо.Понякога,дори отговорът на въпрос,който съм си задала "звучи"в мен и след туй го виждам.
:thumbsup1:

Да, просто започваме да усещаме истинската реалност...

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Не смятам, че нашите желания са решаващи за бъдещото им осъществяване. Вижте колко много хора са искали много силно определено нещо, и колко често са оставали разочаровани, точно заради това желаене на нещо. Стараеш се да мислиш позитивно, пожелателно, ден и нощ, дълго време, дълги години, и въпреки това нищо не получаваш, и в един момент идва отчаянието и всичко се срива като илюзия, което си градил години наред.

Разбира се често желанието съвпада с реалното развитие на ситуациите. Но не мислите ли че е така просто защото ти е дадено поначало от Всевишния? Каквото трябва да дойде при теб, каквото си заслужил-то идва. Щом си го заслужил, то ти е проектирано на фин план, стига да си достатъчно сензитивен, за да го уловиш, ти вече си в съзвучие с него, стремиш се към него несъзнателно още преди да се е реализирало. И в един момент то идва(и си мислиш "да, аз го исках силно и затова стана"). Не е защото си го желал много силно(желанието ти просто е съвпаднало със събитието), а защото ти е отредено, защото ти е дарено. Всичко се дарява на този свят. Защо някой цял живот се трепе от работа и винаги си остава бедняк, а друг без да пипне нищо се ражда в богаташко семейство и живее охолно?

Линк към коментар
Share on other sites

Каквото трябва да дойде при теб, каквото си заслужил-то идва. Щом си го заслужил, то ти е проектирано на фин план

Да, така е, но ако подсъзнателно човек си мисли или чувства, че не заслужава нещото, или че няма късмет, или че успеха все не каца на неговото рамо т.н.? Той хем го иска и на фин план също, както казваш, му е отредено, но именно на някой фин план (дали като чувство, дали като мисъл) човека не може да влезе в синхрон с уж желаното и съответно то реално не идва при него.

Линк към коментар
Share on other sites

Много е важно - за онова, за което мечтаеш, да имаш силите да ГО ПОНЕСЕШ. Много хора се срещат с мечтите си, но нямат доблестта да ги понесат, което е различно и има чисто психологически измерения. Въпросът е в самочувствието - нашият най-голям недостатък. Ние не сме достатъчно самоуверени, недостатъчно силни и устойчиви. Ежедневно се разминаваме с големите си шансове ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДЕМ ЩАСТЛИВИ. И ЗАЩО? ЗАЩОТО СЕ СТРАХУВАМЕ ДА СМЕ. И НИКОГО НЕ НИ Е ВИНОВЕН.

Линк към коментар
Share on other sites

Сев,силата на мисълта я притежава всеки,разликата е в това че не всеки умее да работи с нея.По принцип нещата не са много сложни но се изисква преди това да си изяснил нещата за себе си.Визуално твоето съзнание представлява бял лист на който ти записваш твоите желания и съответно очакваш тяхната реализация,но замисли се колко от желанията ти са правилно формулирани колко пъти искаш и това ,и това ,и това понякога дори не знаеш какво искаш всичко това се записва на белия лист , но за вселената и нейните сили това са драсканици ,незавършени,неразбрани и от теб самата.Това са по принцип нещата които ти се случват - незавършеностите на твоите желания.И човек започва да се вайка и намира факти как неговите желания са неизпълними ,тогава той заема позицията на жертва ,от тази позиция обаче до никъде не се стига.Силата на мисълта се овладява ,когато промениш идентичността си,когато заемеш позицията на духовно същество умеещо да ръководи себе си и нещата край себе си.Тогава ще изтриеш драсканиците от белия лист и ще проумееш силата на Възможностите.Май се получи малко объркан отговора ми,но се надявам да се разбира основната идея :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Максим, от това, което си написал следва, че ние нямаме свободна воля и всичко, което ни се случва е предварително ясно. Това ли е, което имаш предвид?

didi_ts, много си права като използваш аналогията за драсканиците. Според мен обаче силата на мисълта може да се използва въпреки всичко дори и преди човек да е готов напълно да я овладее. Не ви ли се е случвало, когато много искате нещо, да го получите в последствие? Разликата между човек, който владее мисълта си и такъв, който не я е овладял напълно е според мен във времето, което отнема да се появи мисълта в реалността.

Линк към коментар
Share on other sites

Ей, страхотни сте!

Сев, благодаря за хубавата тема! :thumbsup2:

С всички до тук съм съгласна. Във всяко едно мнение има нещо вярно, само завърташ ъгъла и идва новия поглед!

Успешна седмица на всички!

:feel happy:

Редактирано от AIM
Линк към коментар
Share on other sites

Максим, от това, което си написал следва, че ние нямаме свободна воля и всичко, което ни се случва е предварително ясно. Това ли е, което имаш предвид?

Не. С действията си от миналото сам си избрал какво да ти се случи сега. Всеизвестният закон за кармата. Има неща които можеш да промениш, и други които не можеш.

Когато приготвяш десерт ако има малко захар можеш да добавиш още. Но веднъж изпечен вече не можеш да го промениш и да добавиш захар. Прабдха карма не може да бъде променена, санчита карма може да бъде променена чрез духовни практики.

Странни са пътищата на кармата. Колкото повече я разбираш, толкова по-възхитен ставаш. Кармата събира и разделя хората. Тя прави някои слаби, а други силни. Прави някои богати, а други бедни. Всички конфликти по света са робство на кармата. Тя пресича всякаква логика и обяснение. Това разбиране те издига и те предпазва в затъване в събития или характери и ти помага по пътя към Аза.

Да празнуваш тишината, Шри Шри Рави Шанкар

Линк към коментар
Share on other sites

Еи защо ми е сменена темата. Нарочно я кръстих тайната, защото мислите ми са предизвикани от филма, който се казва тайната. Не е ли най добре автора на темата сам да си избира заглавието все пак???

Линк към коментар
Share on other sites

Хубав филм. Много неща наистина са верни. Мотивите на участниците не бяха от най-чистите. Разбира се насочената мисъл може да упражни силно въздействие в избрана от нас посока, а желанието за постигане на резултата - въздействие със срещуположен характер. Затова, че в повечето случаи ефекта е малък. А и мисълта не е единствения фактор от значение.

Затова първо трябва да се замислим над мотивите които ни водят и да определим дали това което искаме ни е действително необходимо. После тръбва да сме сигурни, че с действията си няма да навредим (пряко или косвено) на другите около нас. След това можем да концентрираме мислите си към постигане на резултата (това е твърде общо казано, но на въпроси свързани със създаването и енергизирането на мисъл-форми няма да се спирам). Трябва да се абстрахираме от напрежение, страхове и мисли свързани с това дали ще постигнем желания резултат, пък накрая може и да се получи. А може би дори да ни е от полза.

Линк към коментар
Share on other sites

Прав си, много са важни мотивите, но филма все пак има за цел да ни покаже, че можем всичко с мисълта си. Пък всеки да си поеме сам последствията... :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Да съзнаваш силата на мисълта си крие и опасности, безспорно.

Но едно е хубавото при това: разбираш, че сам си отговорен за съдбата си. Постигането на такова разбиране за нещата е много по-важно от изпълнението на конкретни временни желания.

Само на базата на това схващане човек може да се измъкне от примката на ежедневните илюзии и да пристъпи към вътрешен градеж.

Линк към коментар
Share on other sites

Ще споделя нещо, то няма пряка връзка, а само косвена. Когато усилено и настойчиво мислите за някого, това не е случайно. Във всички случаи - не мислите за някого, ако той не мисли за вас. Връзката е реципрочна. На същия принцип действат и сънищата.

А не ви ли се е случвало да попаднете под влиянието на магнетична личност, която обича да впримчи мислите, емоциите и енергията ви, да засмуче вниманието ви, така че постоянно да мислите за нея? Дори и да не се виждате дълго след това? Такава личност си е магнетична, но по принцип действа така с всички и вие сте последният, за който симисли, докато вие мислите за нея.

А певците, актьорите и другите съвременни идоли? Колко хора мислят за тях постоянно - еднопосочно!

...

Наистина хубава тема!

Ако мислиш оптимистично и позитивно, ти променяш контекста, рамката на ставащото - дори да не е най-доброто в очите на средностатистическата представа, за теб случващото се ще е най-доброто - винаги! Тук се намесва и знанието за кармата. Всъщност мислите и чувствата ни творят кармата ни. А те са елементи от характера ни.

Мисълта наистина е мощна сила. И все пак зависи от силата на човека, който я изпраща. И от наситеността и с емоция от един или друг порядък. Въобще концентрираното мислене е благодат за човека - когато мислиш концентрирано, чувстваш, че вървиш в правилната посока на житейското си предназначение. Олеква ти на душата. Съзнанието се доближава до източника си - устремява се към него.

....

Сигурно може и материални ценности да се добиват с концентрирано мислене, да се привличат подходящи стечения на обстоятелствата. Но, това е магия. Максим много добре го казва - ако се стремиш към Бога (думата е удобно съкращение), материалните неща ще се случват по най-подходящия за теб начин, според кармата ти. А мъдрецът от Юдея нали казва: "Търсете царството божие и другото ще ви се придаде..." Е, не можем да не мислим за пари и вещи, докато сме в този свят, нормално е... Но, ако съзнанието ни е по-близо до източника, и тези мисли ще са естествено и лесно реализуеми, защото ще идват от ниво, което е по-близо до причината за всичко! :3d_100:

Линк към коментар
Share on other sites

първо трябва да се замислим над мотивите които ни водят и да определим дали това което искаме ни е действително необходимо

...разбираш, че сам си отговорен за съдбата си. ...човек може да се измъкне от примката на ежедневните илюзии

icon12.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Всичко, за което си помислим , намира отзвук в цялата вселена . Така е и така ще бъде .

Казано е :"Поискай и ще ти се даде ".

Ние проектираме живота си . Ние сме си архитектите на съдбата и целия Action , който ни съпътства .

Ние сме в постоянен синхрон и движение . Мислите ни са бъдещи материални същности и действителности , плод на всяко съзнание .

Концентрираната и насочена мисъл , предизвиква цял тунел от събитийни последствия в материалния , веществен свят .

Да нямаш мисли , желания , мечти е равностойно на отказ от всякакъв вид творческа дейност и превръщане .

Може би не -правенето , нежеланието , немечтаенето и нетворенето са били някакъв идеал за отшелника и духовния човек от средновековието , но вече не става номера .

Изисква се от нас да творим , съвсем съзнателно и отговорно СЕБЕ СИ , И СЪЗНАНИЕТО СИ.

Творчески и съзнателно с целия си потенциал . С много намерение , творческо намерение и желание . :3d_167::3d_046:

Линк към коментар
Share on other sites

Темата е страхотна, на мен много ми хареса книжката "Подсъзнанието може всичка" на Джон Кехоу

Там со описани методита навизуализацията и представянето на нещата, действието на съзнанеито и подсъзнанието и силата на мисълта :3d_009:

Може би и в тази връзка горе-долу е и старата мисъл..."Внимавай какво си пожелаваш"..въпреки че е малко скиптична.

Случвяло ми се е да искам нещо да ми се случи да си го представям и хоп то се случва..

Може би това ако сме добри програмисти, програмата която създаваме ще работи успешно за нас :dancing yes:

Линк към коментар
Share on other sites

На мен пък ми се случва нещо много странно,в момента в който си помисля,или пък се похваля,че нещо отдавна не ми се е случвало,примерно не ме е болял зъб и просто задължително на другият ден ми се случва.Това е много неприятно и майка ми го притежава и вече не се питаме как си? Ако някой знае с какво мога да го променя,моля да ми помогне.

Линк към коментар
Share on other sites

:) ами мисли за хубавите неща които не са ти се случвали отдавна ,а не за лошите.Насочи мисълта си към положителните преживявания и игнорирай отрицателните.Ако действително това ти се случва живота ти може да е безкраен празник :thumbsup: стига да успееш да контролираш мисълта си.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...