Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Историята на България


Recommended Posts

Здравейте,

една много обсъжадана тема в последно време е коя истинската история на българите? Случаен ли е факта че тази малка балканска държава е дала прием на толкова велики духовни движения?

Малък, слаб и черноглед ли е българския народ или велик етнос с отговорна мисия?

Вие как мислите? Какво ни подсказва на всички българската душа?

И въобще какъв е смисълът на историята?

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :)

Ради, Благодаря ти за интересната тема.

Напоследък излезе много информация за историята на България. Изглежда голяма част от информацията е били съзнателно укривана, манипулирана и променяна. Явно има силии, които нямат интерес това да стигне до хората и до ушите на международната общност.

Примерно, според последни проучвания, имало е 5 Велики Българии досега. Последната е нашата, а предпоследната Волжка България (вижте например: Няколко случки из живота на древните българи край Волга).

Започава да става все по-явно, че българите имат задача/мисия... А може би всеки народ си има? Но доколко я изпълнява?

Интересно за мен е близкото звучене на думите Дуло (именития български род) и Дуно (Беинса Дуно - Учителя). Дали е случайно?

Иво

Link to comment
Share on other sites

Едва ли е необходимо да търсим връзката между рода Дуло и духовното име на Учителя... Още повече, че има доста версии за произнасяне на името на Аспаруховия род.

Но това, което на мен ми прави впечатление е, че през цялото си съществуване ние, нашите деди, българският род, винаги сме се борили за своето доказване, за своето оцеляване! Били сме войнствен народ, уважавали са ни, защото с ум и далновидност българските владетели са успявали да завладеят територии, на които да разположот своя народ. Да, може би точно "завладеят" е думата, защото ние не сме били като ромеите или римляните, които с векове са обитавали своите земи... Тръгнали сме от далечния Изток, за да стигнем до бреговете на Черното море, за да пуснем своя корен тук. И така вече стотици години наред... В хода на съществуването си сме се омесвали с различни етноси, в жилите ни тече и тракийска, и славянска, и маджарска, и куманска кръв - може би точно в тази странна смесица се крие автентичността на българския нрав! И винаги сме живяли в мир и сговор с племената, които по една или друга причина са ставали част от нашия народ...

Не е странно, че и в този момент в нашата малка България има толкова много етноси! А някой да е чул българинът да не приема като равни арменците, евреите, турците?! Не само, че живеем на равно с тях, но и сме един своеобразен балкански център на мира, за което великите държави могат да вземат пример. Може и да сме слаби в политиката, икономиката, дипломацията... Но те са в правомощията на избран кръг от хора, които за добро или зло определят съдбата на страната ни... Но истинските хора, тези, чиито имена не остават в историята, се подписват със златни букви в нея с добродетелите си, нравите си, обичаите си.

Докато е жив българския дух, този, който е съхранил българинът през вековете на византийско, турско, съветско и американско владичество, ще съществува и България. И тя ще продължава да ражда велики хора, светли същества, защото с това изпълняваме мисията си - мисията на народ, предопределен да остави своя отпечатък в хода на еволюцията. Да помолим Бог да ни даде сили и просветление да изпълним своята задача и да носим с достойнство името българско...

Link to comment
Share on other sites

Българите са голям и древен етнос. Учителя говори за "благите българи", които са живели по нашите земи - питали ли сте се кои са те?

Кои са траките?

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :)

Много хубава тема...

Българите сме древен народ, независимо от някои опити този факт да се прикрива. Преживели сме десетилетия и продължаваме да се борим. Според някои източници сме един от седемте най-древни народи на света. Пазим и до днес частица от древната си памет...В най-топлата усмивка, в чистосърдечното отношение към другите и уникалната култура, фолклор...

И без значение от някои писания и опити да се заличи това...

Нес сме били, сме и продължаваме да бъдем БЪЛГАРИ!

Гордея се, че съм българка! :)

:smarty: Едно много любопитно интерпретиране на темата за истинската история на България може да намерите в книгата:

"Авитохол и Ирник - начало на българската държавност" от Светлозар Попов

Варна, 1999г :):feel happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

На гърба на книжката "Древните българо-чуваши" от волжкия българин акад. Михаил Юхма четем:

Слагам ръка на сърцето си и казвам:

Ние никога не сме били беден народ;

Никога не сме били забравен народ;

Ние никога не сме били слаб народ.

Винаги сме били велик, горд, красив народ,

помнещ миналото и вярващ в бъдещето.

Нека тази Истина да достигне до всеки българин!

(Мишши Юхма)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

По темата - на много теории се дава гласност напоследък и все повече ще стават те. Едно е безспорно - били сме велик народ. За другото - не мога да го обясня, но аз отнякъде имам обедеността, че такова ни е и бъдещето. Ние ще бъдем от основните стабилизатори на сегашната Земя и основоположници на бъдещата. Ние ще бъдем от първити прекрачили границата между сменящите се ери ( Риби - Водолей )

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

:) Здравейте! две годинки отлежава темата :1eye:

Мисля си от време на време за траки - прабългари - славяни, живота им по "нашите" земи...Тракия и известните в древността траки - лечителите...нимфата Траке, ритоните във формата на сфинкс, тракийската Бендида - станала по после Артемида, Кибела и Херакъл, царят - жрец на траките - беси Орфей...светилищата им и златните съкровищата ...столицата им Севтопол ( близо до Казанлък), златният Феникс - отскоро отново в България...свещената българска земя - колко много съкровени неща има тук и сега.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

:) пак съм аз :1eye: пореден опит да поразмърдам темата :D днес се сетих за едно крилато изречение, което ме подсети за темата...изречението беше ИСТОРИЯТА УЧИ, ЧЕ НИКОЙ НЕ СЕ УЧИ ОТ ИСТОРИЯТА... има ли такива конкретни моменти от историята ни...можете ли да поскажете :sleeping:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Както е казано от Учителя - в този народ Бог е започнал приготовление 5000 години назад за идването на Великия Учител.При Неговото пребиваване в България са били изявени всички светии от Стария и Новия Завет.А истинската нова история на България / бих казал и на света/ не може да бъде разбрана, ако не се познава живота на Учителя и Неговото Слово.Иначе няма да имаме ключ към събитията, довели да Освобождението на България от турско робство, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, метежа срещу Александър Стамболийски и обезглавяването му, разцвета на икономиката на държавата ни м/у 1934 и 1939 год., причината и резултатите от Втората световна война, причината за нападението на Германия срещу СССР, идването на Съветската армия в България, разделението на Германия/ Берлин/ на две, времетраенето на социализма в България, голямата емиграция на българи сего и др.

Link to comment
Share on other sites

Ради, поздравления за темата! Всеки от нас трябва най - напред да си изясни отговора на въпроса от къде произлиза, от къде са корените му, та чак тогава да се упътва нанякъде, а за да избереш правилната посока, добре е да си знаеш изходната точка. Има много скрити истини за произхода ни като нация, как, от къде и защо се създава българската държава на Балканите, за съжаление истината трудно си пробива път, но напоследък има и проблясъци, все повече и повече, които въпреки неудобството си и потулването им, поради ред причини, рано или късно ще видят бял свят. Интересни са много от хипотезите на историците ни за истинския дълбок корен на прабългарите ( т. н. буйни българи - хунобългари, свързани с тенгрианството), за това от къде е първоначалния им произход ( във всеки случай не и азиатски ) защо кан Исперих ( Есперих, Аспарух - исполин, АспарХрук - бял конник от арм., Аспрорухос - белодрешко - от гр.) ги е повел от местата в централна Азия и накъде точно ги е повел???, дали Балканите са били крайната цел или истинските им първоначални земи и къде са те? и траките ( благарите, свързани с орфизма ). Дано повече хора вземат участие в тази тема, ще бъде много интересно и полезно всеки да сподели до къде е стигнал в своя поглед по въпроса. Аз още съм на ниво търсене, съпоставяне и допитване до моята си интуиция. Успех!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Съгласна съм с тези който твърдят,че трябва да познаваме своята история,трябва да знаем от къде идваме за да разберем на къде отиваме.

Има няколко хипотези :за това коя е прародината на древните българи;какво значат думите "българи" и "България";за това какви са били траките и славяните и.т.н.

Да вярно е и това,че някой умишлено крие истината за това кой сме и какво сме постигнали и дали на човечеството. Добрата новина е,че мъглата около нашият произход и прародина започва да се вдига и истината започва да блещука.

Ето няколко интересни книги : "Тайните на човешкия и българския род", "Сага за древните българи","Неизвестното в българската история","Българското име в библейски времена","Тангра знак на българите"

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Здравеите.Много хубава и интересна е темата за историята на България. Толкова интересна че от толкова дълго никой

нито се интересува нито пише нещо.Ние и за това и толкова знаем за собствената си историа.Ние по скоро се интересуваме кога е роден Маикъл Джаксон и кога е създаден някой тъп американски филм от колкото къде и кога е създадена славянската азбука.Иначе сме много велики и много древни само дето не знаем кога и от къде.Толкова много теории и хипотези и една с една не съвпадат,толкова противоречия на българските историци, че не зная на кого да вярвам.

Срам ме е Паисие ама не че съм българин, а че никой не пише истинската история.

Edited by Бина
Link to comment
Share on other sites

:feel happy: здравейте , приятели + тя темата си е интересна и без нашето писане :dancing yes: философското проветряване на мозъчните коруби :sleeping: явно ни е по актуално + истинската история си се пише винаги неумолимо + независимо от човешките субективни схващания + що карма кървава трупат всички политИци + фалшиви исторИци + убиИци и прочие:dancing yes: Ици + пък ний се забавляваме + закаляваме + нали ни подават Хляб + Зрелища :thumbsup2:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Много хубава и актуална тема е Историята на България . Ние не я познаваме и много малко от нея сме защитили чисто научно . Ще ни се наложи да я защитим . Красиви са думите на (Мишши Юхма) , които Иво е публикувал и аз вярвам , че е точно така , че сме велик народ.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...
 • 7 months later...

Ако приемем, че тангрианството е Завета между Бога и родовете, то Християнството е неговото продължение. Това, че насилствено е наложено от Борис е факт, но не можем да го съдим, за времето си е било наложително.

Понякога за владетеля е важно да издигне държавата си въпреки цената, която ще се плати..... Танг-Ра и Амон-Ра са едно и също, но Христовият Дух е естественото продължение и спасение на човешкия род. Това е изписано и в пирамидите.

Владимир-Расате си е останал в историята. Днес с меч не се защитава истината. Мирните войни на Христа са носителите на Новия живот.

Прекаленото вглеждане в миналото, прекаленото втренчване в бъдещето ни пречат да живеем днес и сега!

Миналото е за познание и неповтаряне на грешките. А бъдещето изграждаме днес...

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

...

Прекаленото вглеждане в миналото, прекаленото втренчване в бъдещето ни пречат да живеем днес и сега!

Миналото е за познание и неповтаряне на грешките. А бъдещето изграждаме днес...

И аз мисля така :thumbsup::sorcerer::thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

И тъй като говорим за история, а тя се гради от събития, случили се преди, ще ми се да споделя, че миналото за мен има тяга, сравнима с гравитацията. Толкова много ме вълнува, защото е забулено с пръст, камъни, с мъглата на отминалото време, затрупано с измислени и преиначени слова, отразено в кривите огледала на на неискрени летописци, а то е там, истинско, случило се е и е непроменимо, въпреки опитите да бъде преоблечено. Забравено е, а трябва да се спомни и помни. Бъдещето...е примамливо с неизвестността си, но в линейното време то не е станало и предполага различен ход и случване. �”окато статичността на миналото и завета, който то носи, са смисъл на осъзнаването ни като хора, като българи.

Edited by Милкана
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Много често слушам и чета за великото минало на България. Фантастиката понякога се преплита с реалността. И при другите нации е така. Хубаво е да имаме национално самочувствие. Но когато един народ забрави настоящето и започне да се опиянява само от миналото, нещата според мен не вървят на добре. В това отношение народите си приличат с хората... :(

В момента у нас масово се ругае всичко българско и същевременно се говори за великото ни минало. Пак масово. ;) Трябва да се уважава миналото, но да се живее в настоящето. Кое е най важно в нашето настояще? Пари, служба, власт...? Истинските ценности са забравени. Изглежда, че така е било и преди 71 години, малко след Първата световна война. Това се вижда от думите на Учителя :

България не се нуждае от министри.... България не се нуждае и от владици. .... България не се нуждае и от пари. България се нуждае само от едно нещо: тя се нуждае от любов. Хората трябва да имат повече любов едни към други. България се нуждае само от любов, от нищо друго. Всичко друго тя си има: и пари, и богатства. Много злато е заровено в земята.

Днес всички хора търсят щастието във външни неща. Българите не знаят, че нямат нужда и от вяра. Те имат вяра повече, отколкото им трябва. Те са много суеверни. Те повярваха в германския кайзер, който каза, че каквото завладее България, то ще бъде нейно. „Каквото завладеят от Сърбия и от Румъния, все ще остане на българите“ – тъй казваше кайзерът и те вярваха. Питам: Господ ли е кайзерът, че толкова трябва да му се вярва? Какво излезе накрая? Каквото завладяха българите, всичко им се взе. Много естествено! Кайзерът не е Бог, да знае какво ще стане. Казвам на българите: Те трябва да имат повече любов помежду си и да знаят, че каквото Господ каже, ще се сбъдне.

.............................

Разбиране трябва да имат хората. Това нещо със закон не става. Както днес мислят хората да оправят света, по никой начин не могат да го оправят. Ако кайзерът каже да отидем в Сърбия, ще отидем в Сърбия и ще се върнем. Ще отидем в Румъния и оттам ще се върнем все без нищо. България е била велика, но сега е малка. Римската империя е била велика, но сега е малка. Всички държави са били някога велики, но сега са изгубили своето величие.

...............

Всичко онова, което крепи живота, което създава живота, което се грижи за създаване на трайни връзки, това е реалното. Има един реален живот, който ще нареди всички работи. Казвате: „Как ще се оправи светът?“ След хиляди години, като дойдете на Земята, ще видите как ще се поправи света. Сега никой не може да опише как ще стане оправянето на света.

...............

И след всичко това ... хората пак продължават да се въоръжават. Защо? Защото мислят, че по друг начин не могат да си помогнат. Това е едно схващане, което няма никакво основание. Днес няма човек в света, който може да каже на хората, да ги убеди да не се въоръжават. Хората ще продължават да се въоръжават. Тъй както вървят, войната неизбежно ще дойде. След тази война доброто ще дойде в света и тогава ще видят резултатите. Какво може да допринесе една война? – Нищо не може да допринесе. Крайният смисъл не е във войната.

Беседата от която са цитатите е Стана невидим

22-ра неделна беседа,

държана от Учителя

на 2.V.1937 г. (Великден), 10 ч. сутринта,

София – Изгрев.

Учителят е познал, че се задава нова война, по-страшна от първата. Сега всички знаем за историята на Втората световна война. Знаем, че българските политици не си е взела бележка от миналото. Вижда се, че хората са забравили думата любов. Днес за съжаление май нещата се повтарят.

Спомням си онзи клип, който се въртеше из интернет и го пуснаха по Нова ТВ, правен по времето на трагичния пожар във влака София-Кардам,където зад кадар се чува младежки глас:”Яко! Такова нещо се вижда веднъж в живота!”. В душите на тези момчета напълно отсъстват понятия като любов, състрадание...За съжаление те не са частен случай. :angry:

Link to comment
Share on other sites

Много често слушам и чета за великото минало на България. Фантастиката понякога се преплита с реалността. И при другите нации е така. Хубаво е да имаме национално самочувствие. Но когато един народ забрави настоящето и започне да се опиянява само от миналото, нещата според мен не вървят на добре. В това отношение народите си приличат с хората... :(

В момента у нас масово се ругае всичко българско и същевременно се говори за великото ни минало. Пак масово.

Бъдещето, не е нещо друго, освен продължение на вектора, съединяваш миналото с настоящето. Така че без минало, без съзнание за него, без неговите вдъхновяващи примери и без мрачните му епохи, без неговите герои, висоти и падения, няма как да има и бъдеще. Не случайно в древните цивилиизации е имало летописци и те са били на най-голяма почит, най-мъдрите хора на своето време.

Без съзнание за миналото, например, са били българите преди 1762 година - преди Историята на Паисий. И какво е било тогава - тотален мрак и животински страх, примесен със стремеж към оцеляване. И ето че се появява тази История и всичко се променя и задвижва, събужда се общностният дух, българите възкръсват от небитието. Но когато се говори за миналото, най-важното е от него да се отсее всичко най-важно и основополагащо, а после - отсятото да се облече в съвременна дреха и да се продължи напред. Но тъй като става дума за съдържание, а не за външното и формата, то не е така крещящо и остава скрито за очите на повечето хора днес. А крещящото е израз на ниско национално самочувствие и на избиване на вековни комплекси, което води само до биене в гърдите... и до самооплюване.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Здравейте,

една много обсъжадана тема в последно време е коя истинската история на българите? Случаен ли е факта че тази малка балканска държава е дала прием на толкова велики духовни движения?

Малък, слаб и черноглед ли е българския народ или велик етнос с отговорна мисия?

Вие как мислите? Какво ни подсказва на всички българската душа?

И въобще какъв е смисълът на историята?

Мисля, че този въпрос е все още в сила…

Започава да става все по-явно, че българите имат задача/мисия... А може би всеки народ си има? Но доколко я изпълнява?

Имаме ли задача? Коя е тя? Да оцелеем...? Или да предадем нещо на другите народи? Да си спомним, че в миналото от богомилите в България възникват западноевропейските религиозни общности на патарени, катари (албигойци) и валденси в Далмация, Италия, Германия, Фландрия, Англия, Франция. Богомилството има принос към общочовешката култура, като: религиозна свобода и толерантност, религиозно и свещенодейно равноправие на половете, реформация на феодалния социален ред, свещено отношение към всички живи същества.

Може би сега пред нашия народ стои задачата да стане проводник на още едно ново и светло учение? :rolleyes:

Българите сме древен народ, независимо от някои опити този факт да се прикрива. Преживели сме десетилетия и продължаваме да се борим. Според някои източници сме един от седемте най-древни народи на света. Пазим и до днес частица от древната си памет...В най-топлата усмивка, в чистосърдечното отношение към другите и уникалната култура, фолклор...

И без значение от някои писания и опити да се заличи това...

Нес сме били, сме и продължаваме да бъдем БЪЛГАРИ!

Гордея се, че съм българка! :)

Наистина ли сме един от най-древните народи в света...? Какво е известно за това? А помага ли ни знанието за древното ни величие в настоящето?

... днес се сетих за едно крилато изречение, което ме подсети за темата...изречението беше ИСТОРИЯТА УЧИ, ЧЕ НИКОЙ НЕ СЕ УЧИ ОТ ИСТОРИЯТА... има ли такива конкретни моменти от историята ни...можете ли да подскажете

Защо продължава да е актуално, че докато българските войници нямат загубени битки, то политиците ни май нямат спечелени такива? Всъщност става дума за политиците ни от най-новата история - от 100г. насам, тъй като се сещам за мъдрите български царе – Крум, Симеон I, Калоян, Иван Асен II ... Къде са мъдрите български управници сега? Ще се появят ли такива? :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...