Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За парите


Иво
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

Преди време бях говорил с един духовно търсещ, който ми разказваше за своя житейски път. Дълго време беше търсил себепознание в ашрами на Парамахнса Йогананда в САЩ, но в един момент осъзнал, че това, което му липсва в живота, е отношение към парите. Казал си: “Как мога да търся просветление, да разбера законите на Всемира, като не мога да се справя с един толкова обикновен и всекидневен въпрос - парите”. И тогава живота му взел обрат. Прекъснал усамотението си и решил да излезе в живота, там да приложи знанието си и да търси Истината. Минало време, с много усилия си намерил работа. И докато преди това парите не му стигали даже за паста за зъби, сега има добра работа. Често пътува и даже в момента си е направил програма: 6 месеца в САЩ – сериозна работа, 6 месеца – на обучение в Тайланд, Индия... където учи акупунктура, медитация и лечебен масаж.

Друг ученик, само че от Школата на Беинса Дуно, ми беше споделил: “Бизнесът лош ли е? Или нашето отношение към него го прави такъв?”

И в Библията е казано (цитирам по памет): "Как ще разберете Небесните работи, ако не можете да се справите със земните?"

Всъщност, няма значение за коя Школа или духовен път говорим. Знанието е едно и Великите Учители на човечеството работят по един всеобщ план за повдигане на човечеството.

Но да не се отклонявам от темата. Явно, че отношението към парите, е ключов момент по Пътя към Себепознание на всеки човек. Това важи особено за България, където голяма част от населението живее под критичния минимум. И изглежда, като че ли е по-лесно човек да си каже нещо от сорта: “аз ще израствам духовно, няма да се занимавам с пари” или пък: "и без това ми дават малко, зашо да се напрягам ". Но, както беше писал известния лектор и преподавател по будистка медитация Джек Корнфиилд("Път със сърце"): “Нещата, които правим добре... не там ще се отвори най-добре духовният ни живот.... Точката, в която най-пряко можем да се отворим за тайнството на живота, е там, където не се справяме добре, в точките на нашите борби и уязвимости... Това, което сме търсили се оказва точно тук, погребано под самия проблем и самата слабост.”

Какво мислите за парите?

Какво трябва да бъде отношението ни към тях?

Те средство ли са или цел във вашия живот? Ако са цел защо? А ако са средство към какво?

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 152
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Парите са средство, материализирана енергия. С тях може да се направи много добро.

Няма нищо страшно в парите -въпроса е как ги печелим, за какво и как ги използваме.

Парите не са господаря, те са слугата.

И този който се плаши от тях и ги отрича, и този който живее с тях и им робува са ги поставили за господар.

А те ли са господаря или има друг - Господар...

Link to comment
Share on other sites

Според мен проблема с парите и духовното развитие стои само в България и в други страни, където е съществувал комунистически режим. Там парите и капитализма бяха обявени за тотално зло. В момента хора, които са отрасли в соц. среда и тръгват по духовния път виждат в парите проблем (зло), което представлява бариера пред тяхното развитие. Единствения начин да избегнеш парите е като не работиш, затова тези хора се обричат на ленност и бездействие, смятайки по този начин себе си за много духовни

На запад този проблем не стои или стои, но в далеч по-малка степен отколкото в България. Там стои пове4е проблема с пристрастяването към парите, което е също е крайност.

Link to comment
Share on other sites

ЗА мен парите, са средство за живот. Мога да живея с малко, мога да живея и с много. Помня като бях студентка, с 60 лв. съм ходила на море. В България, "пари" е мръсна дума. И задължително трябва да се работи в хубав офис, бюро, да си лакираш маникюра и да не даваш знак, че можеш да мислиш.

Често срещано явление. Затова има много време докато достигнем, някакво развитие в тази област.

Пък какво остана за духовната страна. Та човек който не знае кой е Дънов, как ще разбере твоите търсения, как ще разбере какво ти вълнува.

Едва ли, мога да допусна, че не е осведомен.

И някой да ми каже как се ходи в Тайланд и Индия да се изучават лечебен масаж и медицина? :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

:)))) От 10 години работя с много хора и имам страхотни примери за това как парите променят хората. Един мил, сърдечен, отворен човек се превръща в намръщено и стиснато същество, което по цял ден си брои и подрежда банкнотите. А на въпроса защо го прави огтоваря - обичам да ги докосвам и да ги имам в ГОЛЕЕЕЕЕЕМИ количества. Този човек загуби всичките си приятели, пропи се, жена му го заряза. Има пари вярно е. Много пари. Но какво има друго? Може би само ужаса да не ги загуби. Тотална морална деградация. Отношението към хората се променя в зависимост от дебелината на портфейла. Човекът определено става слуга.

В крайна сметка колко важни са парите, за да се чувстваме добре и къде е границата? И колко са хората, които успяват да запазят равновението?

И аз бих искала да отида в Тибет, но нямам пари. Да де, ама ако ги имах, дали няма да поиска да си купя хубава кола, красиви дрехи? И дали няма да забравя, че мога да дам поне 20 стотинки на сгушилата се в ъгъла старица?

Link to comment
Share on other sites

И къде е причината - в човека или в парите?

Кой взима решението - човека или парите?

Ако парите ни завладеят - свършено е с нас, така е.

Но ако ние ги овладеем, т.е независимо от тяхното количество ги използваме за добри цели - тогава парите зло ли са?

И как може средството, създадено от самия човек за да служи за материализирана обменна енергийна единица да се превърне в спънка в неговото духовно израстване?

Link to comment
Share on other sites

Но изработването на такъв критерий пак зависи от нас.

Не случайно от древността до днес съществуват Езотерични Школи, които помагат на човека в този стръмен път, и му помагат да изработи критетий и качества.

Иначе...

Link to comment
Share on other sites

Разбира се разликата в нивата оказва влияние - въпроса е дали "слушаме" критерия.

Кой няма критерия дълбоко в сърцето и душата си, в съвестта си?

Кой няма критерия на разумното мислене и на добрите постъпки?

Този който го заглушава и бяга от него.

Link to comment
Share on other sites

Изкушенията са прекалено много.

А и не е толкова лесно да се обърнеш и да застанеш лице в лице със себе си. :) Там, вътре, са всички отговори и критерии. Но защо да ги виждаш или да се съобразяваш с тях? Колко по-лесно е да не ти пука за никой /като това според мен значи и да не ти пука за самия себе си/, отколкото за си налагаш ограничения, да съблюдаваш морални принципи и да се раздаваш?

Link to comment
Share on other sites

Защо ли?

За да Живееш, за да Обичаш, да си Свободен, Щастлив.

За да разбираш.

Като не ти пука, като не даваш, като нямаш задръжки - щастлив ли си?

Жив ли си?

Какво представлява живота?

Гъсеницата разбира ли живота на пеперудата?

Link to comment
Share on other sites

Именно зависи за какво и как използваш парите.

Те са енергия - като я влагаш в нещо лошо и егоистично - ефекта е ясен...

Ако е за доброто на всички - е добро и за теб :).

Има една статия тук "Икономика на Доброто" - там много добре са развити тези аспекти. :)

Link to comment
Share on other sites

Богатите хора най-добре знаят, че парите не само не са свобода, щастие и сигурност, но са точно обратното - голяма зависимост, тревога и несигурност за това ще стигнат ли, ще се увеличат ли, а този месец дали няма да съм на "-" и да изгубя част (за другите нищожна) от вече натрупаното.

Бедните си казват - ех сега да можех да изкарам още малко, да можех да купя нещо по-хубаво за себе си, за жена си/мъжа си или за децата си, ще имат ли те какво да ядат през следващия месец?

А човека, който не е нито богат, нито беден си казва - така съм си добре, имам си заплатата знам, че семейството ми има какво да яде следващия месец и дори ще имат подаръци за Коледа. Е, можеше шефа да ми увеличи заплатата, но какво да се прави... може би следващата година.

Е тогава кой е щастлив? Аз смятам, че Ради и Веси го казаха много добре!!!!!

А ако човек намери баланса, без да остава зависим от другите, от това по-добро няма! :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Това също не е лошо:

ПАРИТЕ МОГАТ ДА КУПЯТ :

Леглото, но не съня;

Храната, но не апетита;

Лукса, но не красотата;

Една къща, но не един дом;

Лекарството, но не здравето;

Съжителството, но не любовта;

Разпятието, но не вярата;

Развлечението, но не щастието;

Смъртта, но не и живота;

По-луксозно място в гробищата,

Но не и на небето.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Веси, това е много точно определение на разликата - какво могат и какво не могат да дадат парите, въпроса е в това, че повечето хора си мислят, че те много добре знаят как да живеят, само дето нямат пари :)))

Аз си мисля за следното - не зависи от нас колко пари ще имаме - защото това е резултат - а ние нямаме власт над резултата - от нас зависи обаче какви усилия ще положим т.е. Парите не са цел, върху която имаме контрол, това което е в наши ръце е да си намерим подходящо занимание, да вложим цялата си съзидателна енергия, да го вършим съвестно пък кавото Бог даде. :))) Но каквото и да даде да бъдем доволни.

Често съм свитетел на следното - някой намерил доходен бизнес - става работохолик - защото към правенето на много пари изглежда има силно пристрастяване

Също си мисля, че парите ни учат например как във всеки един момент да осъзнаем и подредим ценностите си - така или иначе те на никого не стигат - значи ежедневно ние чрез тях изявяваме своите приоритети

Мисля, че всички хора които са имали много пари през целия си живот - рано или късно разбират този урок - какво могат да имат чрез тях и какво не се купува с пари

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...