Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Демократично общество - мит или реалност?


Recommended Posts

Какво е демократично общество? Има ли го някъде реално осъществено? Възможно ли е да го създадем? Добро ли е за човешкото общество? А за развитието/еволюцията на хората?

Да задам тези въпроси ме подтикнаха два постинга на Ян от друга тема, част от които ще цитирам тук:

Когато дадено Общество не позволява на определен човек или група да си изработят честно парите, имаме много страшна криза в Обществото като цяло. Налице е конфликт в който има много ясно изразено желание на определено Общество или група от хора да властват върху даден човек или друга група от хора.

Такова Общество има точно два изхода -

1. Отказ от недемократичните си властови мераци с цел запазване на обществения мир. / а пък власт не се дава, а се взема/

2. Революционни /силови/ методи за разрешаване на проблема.

И КОНФЛИКТЪТ Е НАЛИЦЕ.

В Природата, сред джуглата - да. В човешките общества има юридически закони, ако ги пренебрегнеш - лошо. В мировият съд много не се интерисуват от духовност. Дори да си по-силен, силом нещата не се разрешават. В сърцата на хората със сила не се влиза. :thumbsup:

Мога да продължа с въпросите - Справедливо ли е демократичното общество?, Какви са или какви трябва да бъдат законите в едно демократично общество?, но нека дам думата на вас.

Моля! :)

Link to comment
Share on other sites

:D

Разбира се, че демократичното общество е реалност.

Доколкото ми е известно май само в България тоталитарното управление се смени с демократично без размирици. Във всички бивши соц. страни имаше размирици. И трансформацията в България стана по един сравнително тих начин. Значи можело и така по демократичен начин.

Въпросите ти са смислени, но не са на място Диана. Лично съм много далече от управлението на държавата и не мисля да смесвам светските закони с духовните тук във форума. Макар, че от птичи поглед едните произтичат от другите. Има една народна мъдрост - " Всяка жаба да си знае гьола и мястото в гьола". Та и аз така, да си знам моето място.

Който се чувства силен в материята на светските и духовните закони или има идеи, естественно може да коментира на воля. Ще чета коментариите и идеите ви с удоволствие. Тъкмо ще помогнете с нещо на премиера, президента и всички управляващи които четат форума. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Да, наистина доста демократично преминаха трансформациите в България. Дали правилно или не, Бог знае.....

Тук, във форума наистина се търсят духовни простори, но все пак и като граждани, живеещи в тази държава имаме право на мнение и глас. Друг въпрос е дали някой ги зачита. Единственото ми притеснение е, че думите ни по светски въпроси могат да се тълкуват грешно. Все още няма уважение на духовните ценности и разбирания. И от всичко се извличат политически дивиденти. :feel happy:

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Хм :hmmmmm: , може би Ян е прав и не им е мястото тук в този форум на въпросите, които съм задала (като съдя по липсата на интерес към темата).

От друга страна ми се иска и ще опитам да ви заинтригувам още веднъж, защото моето мнение е, че няма лошо да "се смесват светските закони с духовните", както каза Ян, дори ми се струва, че е хубаво светските закони постепенно да се доближават към духовните. :thumbsup:

Да си отговоря сама на част от въпросите :)

Какво е демократично общество? Демо (народ), крация (кратос - сила, власт). Т.е демократичното общество би трябвало да се превежда като народовластие, сила на народа.

Затова попитах - Има ли го това някъде реално по света? Моето лично мнение е, че го няма никъде, още по-малко в България. Ако го има, защо се ширят такива фрази като "силните на деня" или "за кокошка няма прошка ..." Наистина ли сте убедени, че 1. Управлява народа и 2. Всички имаме равни права? На хартия - да, но реално ....???

Според мен и преди (при социализма), и сега "някои са по-равни от другите" - каквато крилатка имаше навремето. :)

Съвсем друг е въпросът възможно ли е да има действаща, работеща демокрация. Според мен това би било възможно само и единствено, когато всички хора в това общество са абсолютно еднакви като ниво на развитие, способности и т.н. Това не е така, поне засега.

Полезна ли е демокрацията за развитието на обществото? Според мен - не! Дори и при абсолютно спазване на законите, залегнали в демократичните конституции, защото тогава ще стане още по-лошо. Ще се създадат условия за силна уравновиловка и стремеж към уеднаквяване спрямо средната и най-многобройна фракция в обществото.

Link to comment
Share on other sites

Принципа на йерархичността е един от основните на които се крепи съществуването на Космоса. Нисшето се подчинява на висшето, чрез което променя своята природа, пречиства се и се развива. Разбира се в настоящата епоха в политиката участват всякакви други, но не и духовно напреднали хора. Даже бих казал, че в момента е невъзможно духовно развита личност да направи кариера в политиката. Затова и някои учители и духовни водачи съветват своите ученици или последователи да не се занимават с политика. Но трябва да се обърне внимание, че духовното ниво на управляващите съответства на духовното ниво на човечеството като цяло.

При демокрацията, въпреки името и, управлението не е в ръцете на народа, а само правото на избор на управляващи. При управление в съгласие с космическите закони, това право на избор на управляващи липсва. тогава всеки е поставен на точно определено място според духовното си развитие. За да може да се стигне до подобно управление на физически план, една голяма част от хората трябва да се подчинят първо на духовното, на висшето вътре в себе си. По този начин събуждайки висшата си природа, те ще предизвикат аналогично следствие и в социален план. Ако хората не могат да поставят своята собствената нисша природа в служба на висшата, как можем да очакваме, че дори и при наличието на духовно извисени хора в политиката, те ще ги следват?

Link to comment
Share on other sites

Има и друг вариант.

Така наречените "духовно извисени хора" , да си вземат личните карти, шифьорските книжки, международните паспорти и да си потърсят място където ще бъдат уважавани като хора. А не както сега и тук, да битува "логиката" ..:

" А бе, тези не са престъпници, няма никакви доказани престъпления ама щом хората говорят - има нещо. Я да ги понатиснем още малко и да го изпитаме за духовността им, пък ако умрат - значи няма Господ. Щом не искат да са с нас, значи са против нас".

И това с международния паспорт е демократичен вариант. Я какво става с Косово, Македония.... по изборите за парламент, колко му е да се провери Истината. Нищо. Само с ядене става и с ....акъл.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Анархистично и депресирано общество сме ,без план карта , без идея за бъдещето .

Link to comment
Share on other sites

Честно да си кажа за българската демокрация аз съм оптимист.Имам чувство ,че нещата просто стават бавно.Много бавно.Другото, което ми е направило впечатление е ,че когато настъпи промяна не се променя всичко което е подобно ,а само частния случай,или казано по друг начин, всичко става по най-трудния начин.Както един човек първо е бил бебе после....юноша и т.н.Така и демокрацията трябва да мине през всичките си етапи на развитие.

В действителност предпочитам българската демокрация пред "китайската демокрация".Явно и двете са реалност.Гледах филм за живота в някакъв китайски град,където показваха центъра на града много лъскав,а после най-бедния квартал.Улиците и къщите в бедното кварталче бяха все едно си влезнал в циганската махала,но дори в нея улиците са по-широки.Е и някои къщи са по200кв.м.в Столюпиново.Защо вие си направете изводите.За мен това си е дискриминация според социалното положение на китаеца.Явна,показна.Че то линейка не може да мине по това пътче, което показаха.Че то защо и е да минава,то в този квартал всички са от хората ,които не се разболяват,не карат коли,каруци нямат даже като нащите ромски събратя.Ако в България дискриминират циганин,той може да осъди дискриминиращия го,в Китай явно китаец не може да търси човешките си правата.Впечатлението което имаше живеещата там българка беше,че китайците не се оплаквали.Живеели в една стая, без вода в нея, без вътрешна тоалетна,но не се оплаквали.Та Демокрацията не е никакъв мит.В Русия също е нямало много хора, които да се оплакват.Българите също не са се оплаквали преди десетина години.Колкото и да е неуредена държавата ни, на мен ми харесва.Харесва ми да живея тук,независимо от някои сериозни недостатъци, в условия на Демокрация.И честно казано на този етап от живота си не бих си взела задграничния паспорт и да отида в някоя държава,където ще ме уважават като човек,да се реализирам евентоално професионално и ще мога да спестя за един месец толкова колкото тук за една година.В крайна сметка никой не прави нещо, за да се чувства по-зле.Както беше писано по-долу"всяка жаба да си знае гоьла и мястото в него".Но това май е вече друга тема. :3d_125: Има нещо болно в нашата Демокрация,но мисля че е лечимо.Затова ни се струва ,че е мит.

Link to comment
Share on other sites

Има нещо болно в нашата Демокрация,но мисля че е лечимо.Затова ни се струва ,че е мит.

Демокрация се гради от демократични хора /не казвам партии, а хора, много различно е/. Много е важно кой ръководи процеса на демократизиране. Иначе на изхода от демократичния процес ще има авторитарен режим. Като в онзи виц:

Една жена работила 30 години в завод за шевни машини. Като се пенсионирала й подарили една от тях, а тя казала..- "Аз всеки ден изнасях по една част и все тежка картечница се получаваше при сглобяването им, как така вие я сглобихте тази???"

:3d_117:

Link to comment
Share on other sites

Да, демокрацията се гради от демократични хора - това е много важно да се осъзнае. Не веднъж Б. Дуно е споменавал в беседите си да не се опитваме да оправяме света, а да променим преди всичко себе си.

Всъщност формата на управление не е толкова важна. В смяната на формите на управление се наблюдава една цикличност. Най-общо казано, едноличното управление, трябва да бъде заменено от демократично, преди да се възвърне отново, само че на по-висока извивка от спиралата, след което отново да се премине към нова по-добра форма на демокрация и т.н. Но това са закони които действат в по-дългосрочен план. От тази гледна точка комунизмът беше неизбежен етап през който нямаше как да не се премине. Демокрацията не може да се развива до безкрайност и когато възможностите за развитие бъдат изчерпани, отново ще се възроди едноличното управление (но това управление следва да се разбира по-скоро като саможертва и засега сме твърде далеч от него).

Link to comment
Share on other sites

За да има Демокрация в България, както казва Станимир трябва да има демократични хора. За да има демокрация нуждаем се от гражданско общество. Уви нямаме такова. Затова нека насочим вниманието си върху личното самоусъвършенстване и върху производството на градивност. Само така ще променим средата около себе си.

Link to comment
Share on other sites

А за това е необходимо време и други неща.Лошите навици са и лош характер.Трудно лечими.

И дори да постигнем тази Демокрация, всички недостатъци на обществото ни в момента мисля ,че ще съществуват ,но просто в не толкова силно изразен вариант.

Link to comment
Share on other sites

Затова нека насочим вниманието си върху личното самоусъвършенстване и върху производството на градивност. Само така ще променим средата около себе си.

:thumbsup2::3d_051::3d_060:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

На демокрацията трябва да се гледа като на нещо преходно. Това не означава, че скоро ще отмине, но ще отмине. За момента демокрацията е необходимост. Ако демокрацията беше в основата на Вселената, Бог щеше да се избира с гласуване (ако искате го приемете като шега. Тази идея оставям на вас да дообмислите).

В духовния свят управлението е саможертва; там всеки заема полагащото му се място според своите качества и според Закона за Кармата. Правомощия се делегират от горе-надолу, а не обратно. Само човек койта е бил в дадена позиция, може да прецени дали някой друг притежава необходимите качества за да я заеме.

Съвременната "демократичност" се изявява предимно в агитиране и манипулиране на избирателите. На избирателите се предоставя "власт" с която в никакъв случай нямат необходимите качества да се справят (визирам избирането на достойни управляващи). Количството никога не може да бъде показател за качество. Все пак следва да се отчете, че това е стъпка напред в сравнение с монархията, където управляващия нито е заемал позицията си според присъщите си качества, ните е бил избиран, нито е бил заинтересован поне отчасти да зачита правата на населението (в позицията им на избиратели, а хората са единствено работна ръка или източник на данъчни приходи).

Link to comment
Share on other sites

Точно :thumbsup:

Аз затова именно намекнах, че то, демократичното общество, претендира, но в същност не е добро, не е справедливо и въобще, според своите принципи на функциониране, не е в състояние да осигури едно добро управление на обществото, нито пък да способства за развитието му.

Хора, които не са в състояние да вземат правилни решения дори за себе си или за семейството си, не могат да вземат добро решение относно това кой и как да управлява обществото.

Друг е въпросът, че за момента нямаме по-добра алтернатива относно организацията и функционирането на обществото.

Погледнато от друг ъгъл организацията на обществото съответства на средното еволюционно ниво на хората.

Link to comment
Share on other sites

:rolleyes: Дори за да се прецени какво е най-добре за средната маса, е необходимо по-високо разбиране от това на сегашните управляващи - тук, а и по света. Добре е да се привлекат кадърни и същевременно надпартийни учени (от различни области) в управлението. Демокрацията по принцип съответства на нуждите на средното ниво (недорасло до самоуправлението), но това сега си е псевдодемокрация... Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Всеки модел на управление съотвества на даденостите на страната и на хората които я населяват. Конкретните хора които управляват в даден момент са зависими от множество текущи фактори, някои от тях външни, други вътрешни, трети - случайни. Все пак тези хора не могат да бъдат особено различни по ценностна система от тези които управляват, щом има взаимна поносиност - съотвествие винаги има, така е във всички групи - от семейството до държавата. Така че народите са според управниците си които се задържат на властта и обратното хората са според държавата в който се задържат да живеят. Има и изключения наистина, но те управляват скрито или живеят доста изолирано.

А демокрацията съвсем не означава по-добра форма на управление, с това е бил наясно още Сократ, просто съотвества на текущия шаблон на мислене. Какво по-точно се крие зад него е не толкова атрактивно, колкото самия шаблон, но така е било винаги. Що-годе адекватен шаблон на мислене на обществото се развива естествено при народи които са били "на завет" - нито много изолирани, нито на кръстопътя на световните събития и последващи бури. Те са имали времето и спокойствието да го формират естествено. България за съжаление никога не е имала това време и спокойствие, не вярвам че ги има и сега, точно обратното. А примери от историята много - златен век на книжнината, няма и век дори, после робство за век и половина. Ново процъфтяване на културата и мисленето, патриарх Евтимий, Григорий Цамблак, богомилство - ново робство за пет века.

Формата на управление не прави народите силни. Вярата и знанието са двата източника на човешката сила, слабостта идва от липсата им, така че всеки народ е силен доколкото ги е развил. Любовта също е важна, но зависи от знанието, защото от любовта на овцата към вълка остават само копитата, пък после кой ти гледа че вълка бил с овча кожа.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Какво означава думата демокрация? От гръцки ли идва и какъв е бил първоначалният смисъл, заложен в нея? Питам, защото не знам.

Link to comment
Share on other sites

Демокрацията е народовластие.

И може да я има реално само при наличие на свободни хора т.е. Личности. Със собствено мислене, идеи и способни да поемат отговорност за собствения си живот. Способни да разполагат със свободата си. За мен това е гражданско общество, без което демокрацията е само красива фасада на диктатурата.

Не може да има реална демокрация, когато цялото общество се стреми да размаже личността. За съжаление в България са малко хората, които носят отговорност за собствения си живот, да не говорим за обществения. Докато болшинството виждат демокрацията като прехвърляне на топката у другите, ще е много трудно да се изгради гражданско общество.

Изумявам се от хъса да се бяга от проблемите, вместо да се търси решение. Яд ме е и на нихилизма и липсата на воля за промяна на хората. А няма кой да ни даде демокрация, дадена ни е свобода, с която трябва да се научим да разполагаме - ама не някой друг, а ние. Вяра и воля!

Та с една дума гражданско общество може да се формира, само когато има повече Личности, които поемат отговорност за себе си и за другите. Т.е. хора със силен дух - способни на любов и свобода...

Какво означава думата демокрация? От гръцки ли идва и какъв е бил първоначалният смисъл, заложен в нея? Питам, защото не знам.

Думата „демокрация“ произлиза от древногръцки език: „demos“ означава „хора“, а „kratein“ — „управлявам“. Съответно буквалното значение на днешната дума е „управление на хората“.

Така пише :)

Link to comment
Share on other sites

Демокрацията е мит и утопия.

Има много по-добра система,която ще се утвърди в близко бъдеще.

Такава система която ще надхвърли и наи-смелите очаквания за нещо по-добро,

но все още не сме еволюирали за нея.

Няма да издавам каква е защото тя все още се оформя в сърцата на много хора от различни народности. :P

Не е секта,не е мит, а вътрешно усещане.

За да се стигне до осъзнаването че може да се приложи различна система от общоприетите трябва да се извърви дълъг път за усъвършенстване,

може би след 1-2 поколения това ще стане.

Ако дотогава не сме подивели и побъркали се.

:o

Link to comment
Share on other sites

Разбрал съм едно нещо валидно за всички хора и животни.

Всичко идва от вътре,всяко нещо за което ще се бориш или ще вършиш идва отвътре дълбоко скрито в теб.

И стига с тези американски глупости за демокрацията ,ДА на древните мъдрости идващи от изток и Азия,не на USA пропагандата.

Демокрацията ще падне така както падна и Комунизма когато в нашите сърца зазвучи мелодията на любовта.

Историята е пълна с примитивни хора и стремежи.

Да се обърнем към бъдещето,да изградим бъдещето  в сърцата си.

Вярвам че тази мелодия на любовта ще зазвучи в сърцето на цивилизацията,

дори и това да бъдат последните години на свободата,на волността и мечтите.

Дори и това да бъдат последните години на човека,и появата на киборгите-мутанти.

Някъде там в бъдещето ще се родят истински добрите хора,

които дори и като пометени с метла ще усмислят човешката еволюция и човешкият вид.

;)

Edited by tomodashi
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...