Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Не се отдавай на мечти забравяйки да живееш!


Иво
 Share

Recommended Posts

Хари Потър поглежда в огледалото и вижда родителите(убити са малко след неговото раждане) си стоящи до него. След малко идва проф. Дънболдорф и му казва, че това магическо огледало показва най-съкровенните желания. То не дава нито знание, нито истина. Много хора са пропилели живота си след като само веднъж са погледнали в това огледало. И след това добавя: Не се отдавай на мечти забравяйки да живееш!

как бихте интерпретирали тази сцена?

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 27
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Чели ли сте книгите на Лазарев? Той пише за тези неща, към които се пристрастяваме и превръщаме в смисъл на живота (за сметка на любовта към Бога). Без значение материални, духовни или някакви други. "Ако човек мисли само за земното и стои само върху земното, като забравя Божественото, то към Земята се прилепва не само малка част от душата му, но и цялата душа. Той започва да прилича на ракова клетка, която, забравила за организма, работи само за себе си. Този процес трябва да спре, защото деградацията на духовните структури е опасна за цялата Вселена..."

Това огледало е равносилно на наркотик. На редовно преяждане с шоколад. На безкрайно, трескаво кътане и трупане на пари. Това огледало е слабост. За хора, които нямат висок идеал. Те спират пред него по време на своя път и тъй като нямат цел, не знаят защо вървят (а тук виждат нещо хубаво, опияняващо) спират. И няма причина да тръгват отново. Тук те намират своя смисъл.

Мечтането по един такъв начин... си е чисто самозадоволяване. Безцелно. Едно безкрайно удоволствие, от което човек рано или късно ще деградира, ще страда.

"...Затова човек трябва периодично да бъде откъсван от земното чрез болестите, травмите, нещастията и смъртта в зависимост от това, колко е приземена душата му."

Link to comment
Share on other sites

Здравей Любомира, :)

До колкото знам, той пише по една тема - "Диагностика на кармата", като до момента има 7 издадени книги. Лазарев е лечител, който записва своите изследвания, за да може повече хора да използват знанията му, тъй като работното му време е все пак ограничено. :) А както знаем, ако човек сам не си помогне...

Интересно е и много полезно, според мен. Много, много, много.

Дано и за теб! :)

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Ако не мечтаеш... Аз виждам няколко възможности:

Да си прекалено зает с твърде отговорна работа; да си наистина щастлив и да се радваш на всичко около себе си; да си се отдал на самосъжаление; да си в труден емоционален (или някакъв друг) период; да водиш еднотипен начин на живот, мисли, поведение... като машинка.

Но всички те са временни. С различна продължителност, да, но... временни.

Дори и в рамките на един живот.

Може би въпросът е, какво значи да си жив?

Link to comment
Share on other sites

Guest Small Brother

Може би въпросът е, какво значи да си жив?

Ето това е -- ВЪПРОСА! :thumbsup2: А отговорите са поне толкова, колкото са хората по земята :hmmmmm:

Относно възможностите, които си посочила, като моменти на "немечтание" според мен дори и в тях има ясно изразено мечтание-друг е въпроса дали си го формулирал като мисъл ;)

Link to comment
Share on other sites

И от тук - следващият въпрос - Какво значи да мечтаеш?

Дали е просто да мислиш за бъдещето; да си представяш неосъществими неща; да правиш планове (с голяма или малка вероятност на сбъдване); да се "ощастливяваш" по изкуствен начин; или просто да мечтаеш - да виждаш невидимото, красотата и вдъхновението в сегашно, бъдеще или минало време.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

За всеки е различно и именно по формата на мечтите се определя значението им. Когато всеки следващ етап на себепознание и доближаване до статиката ти стане постоянно желание - един вид мечта, и работиш по реализирането и...

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ами... на мен ми се случваше нещо подобно.....

Едно време толкова много ненавиждах себе си, че душата ми бе почти мъртва. Просто ми бе невъзможно да чувствам нещо друго, освен страдание . Затварях се в себе си . Затварях се в стаята си и почти неизлизах оттам.

Та, тогава аз много мечтаех да бъда по-различна- да се боря с неправдата и с живота, и да бъда силна. Но само мечтаех за това, а не се борех, защото постоянно се подценявах и се смятах неспособна за нищо.

Е, след това, разбира се се взех в ръце и се напънах да реализирам мечтите си. Сега съм много по-силна от преди, и успях да сбъдна почти всичките си предишни мечти. Сега имам много нови мечти и... живея. Щастлива съм и съм заобиколена от много добри хора, които ме обичат и ме подкрепят винаги.

Тогава не живеех в истинския живот, а в мечтите. Само в тях, и заради тях живеех. Може би е трудно да го разбереш, ако не си го изпитвал никога.

Понякога човек просто не живее, а чака мечтите да се сбъднат в истинския живот. Неразбира, че за това трябва да се погрижи сам.

Съжалявам само, че в случая на Хари е невъзможно мечтите му да се сбъднат в истинския живот. Но в Рая , и в мечтите, в сърцата и в мислите- те винаги ще бъдат до него, и той до тях. Винаги ще бъдат един до друг.

Пожелавам Ви никога да не узнаете какво значи да се отдадеш на мештите, забравяйки да живееш.

Желая Ви Покой и душевно щастие! :)

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Мисля,че Буда го е казал много правилно ``Не живей в миналото,не мечтай за бъдещето,концентрирай се върху настоящия момент``.

Хубаво е когато човек мечтае,това означава,че си жив и имаш цели и желания.Но заслужава ли си само заради тях да пренебрегнеш останалото,и в стремежа си да ги осъществиш да пропуснеш най-важните уроци,заради които сме тук на Земята.

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

много ми допада тази тема и наи вече изказването на Маргото според мен е трудно да живееш без мечти но и с мечти никак не е лесно може би трябва да се научим да ги съчетаваме. Мечтата- това е болест! :)

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

мечтата е първата крачка към създаването на това което желаеш в живота си.

Но ако не продължиш със следващите крачки, това може да се окаже нещо недостижимо.Във всичко човек да търси "златната среда" за да е в хармония с Вселената. :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Да, обаче какво ще да е "златната среда"? Средата определя някаква централна част от нещо, а златното е определение за чистота и то съвършена ( поне за настоящите условия ). Ммм, не знам - в математиката и физиката на явлениията средата и мястото с най-плътно разпределение на вероятности и оттук - определя максимуми... Ммм, няма логика в логиката...

Link to comment
Share on other sites

То зависи от кривата на разпределение на вероятностите... Максимумите /ако ги има/ може да не са по средата. Златната среда може да не е в геометричния център, а разглежданията може да са многомерни. Моето усещане за златната среда по смисъл е мястото, където се уравновесяват силите. Така изискванията от всички условия са максимално изпълнени и покоят в равновесното положение е достижим.

Пък има и едно явление трептене около равновесното положение. Човек може да минава от едната към другата крайност многократно, докато постепенно "затихне". Така и с някои, които се лашкат ту към живота в духа, скъсвайки със земната реалност, ту към неговата противоположност - приземяване и отричане на основни духовни ценности, които фанатично са поддържали доскоро. Докато схванат, че и в двете има истина, още повече - че са неделими, взаимозависими части от едно цяло, минава време, различно за всеки.

Link to comment
Share on other sites

Донякъде наистина е така. Все пак сме ограничени в способността да възприемаме условията по свой избор. Ако ми падне саксия на главата от осмия етаж няма как да избера да възприема, че не ме боли, ако изобщо остана жива. Не сме всесилни дори и в илюзорните игри на ума. Мога да избирам как да се чувствам, как да възприемам и как да отреагирам, но само в някаква ограничена от човешките ми слабости степен.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Страхотна сентенция и пак от Иво :3d_097:

Колко малко думи и колко истина, наистина по-добре човек да се стреми да живее, ако може приближавайки се най-много до мечтите и осъществявайки ги, но все пак е по-добре да НЕ забравя да живее и да си мисли, че някои неща са само мечти и той няма никога да ги преживее...

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

На сентенцията ми се иска да отговоря със сентенция.

"Някои правят така, че нещата се случват.

Други наблюдават как се случват,

а трети се питат дали нещата са се случили".

Безвъзвратността на времето не допуска в случая последните да станат първи. Въпросите и наблюденията ги вмествам в движение.То има само една посока.Това е и посоката на живота. Единствено и в него могат да се изживеят мечтите .

Не приемам глагола "отдавам се" . Предпочитам действието на "ИЗЖИВЯВАМ". Тогава има и емоционално насищане на мечтите.

Link to comment
Share on other sites

Мечтите са проекция на онези наши дълбоки стремежи и желания в търсене на Теб самия и мястото ти в този свят.

Следвайте своите мечти, но внимавайте какво си пожелавате защото може да се сбъдне.

"Въображението на влюбената жена има космическата сила да

твори материалните светове."

:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Точно и явно си го написала Силвия.Благодаря ти.А въображението на отчаяна жена има ли такава сила?

От доста време не мечтая.Опитвам се ,но накрая решавам ,че няма смисъл.Трябва направо да си действам.

Link to comment
Share on other sites

Първо си постави ясно целите и визуализирай резултата, без очаквания относно постигането му. Ти тъй или иначе не си зависима от този резултат.

Това за което мечтае човек изразява вътрешната му същност. Когато мечтаем за хубави и приятни неща това до голяма степен пренася тези вибрации и в реалния живот. Дори и мечтата да е неосъществима, тя спомага за вътрешното ни изграждане. Качествата на характера за които мечтаем да изградим, много лесно могат да се превърнат в реалност.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...