Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Манията за пазаруване, медиите и обществото


Иво
 Share

Recommended Posts

"Днешния средностатистически човек в САЩ консумира двойно повече отколкото преди 50 години.

Шефът на икономическия съвет на президента Айзенхауер казва че: "максимална цел на Американската икономика... е да се прозвеждат повече стоки за консумиране". Наша най-голяма цел? Не предлагането на медицинска помощ, образование, безопасен транспорт или сигурност и справедливост? Стоки за потребление?... Нещата се правят така, че да станат ненужни колкото може по-бързо, така, че да ги изхвърлим и да купим нови. Очевидно е с пластмасовите торбички и чаши за кафе. Но те стават все по-големи: DVD, камери, дори барбекюта, всичко....

Основен способ да се определи и покаже ценноста ни, е според това... колко потребяваме. И ние го правим! Купуваме, купуваме и купуваме... Имаме повече стоки откогато и да било, но статистиките сочат, че щастието при хората пада. Имаме повече НЕЩА, но по-малко време, за това, което наистина ни прави щастливи: приятели, семейство, свободно време... И знаете ли кои са двете основни дейности, които правим през малкото свободно време? Гледаме телевизия и купуваме.

Рекламата и медиите като цяло играят голяма роля в това. Всеки в САЩ е подложен на повече от 3 000 реклами на ден. Гледаме повече реклами на година, отколкото хората преди 50 години за целия си живот. И ако се замислите, смисъла на една реклама е да ни накара да се чувстваме нещастни с това, което имаме. И 3 000 пъти на ден ни се казва, че косата ни, кожата, дрехите, мебелите, колите ни са лоши. Ние сме лоши. Но всичко може да се оправи, ако идем да ПАЗАРУВАМЕ. "

из "История на нещата"

Какво мислите за манията за пазаруване?

Кой и защо има интерес тя все повече да ни обзема?

Медиите спомагат ли за нея?

Как мислите превръщаме ли се в консуматорско общество?

Как това влияе на пленатата ни и на самите нас, на духовното ни израстване и себепознание?

Как може това да се промени и какво може всеки от нас да направи?

http://vbox7.com/play:db52f90b

Link to comment
Share on other sites

Иво :thumbsup:

Как мислите превръщаме ли се в консуматорско общество?

Как това влияе на пленатата ни и на самите нас, на духовното ни израстване и себепознание?

Как може това да се промени и какво може всеки от нас да направи?

За начало е важно всеки за миг да спре, да се замисли и да се попита накъде върви? Какно е важно за него в живота му, щастлив ли е наистина, когато пазарува и пазарува и пак....

"Човечеството е превърнало средството в цел, а целта в смисъл на живота...." Вещите са хубаво нещо, но са средство да живеем добре.... :feel happy::dancing yes:

Link to comment
Share on other sites

Това е една масова хипноза и внушение. Освен всички негативни последици за околната среда, здравето и щастието ни, освен големия дисбаланс при различните държави и иконимики, това явление има и друг негативен ефект.

Ние постоянно мислим какво да купим, дали купихме най-доброто, дали да не го сменим. Всяка покупка краде от нас времето ни, силите ни, вниманието ни.

Какво остава тогава за истинските неща в живота? Погледът навътре? Нашата дълбока същност, сили и способности? Ами отношенията с другите?

Всичко, което не ни е необходимо е тежест, пречка, от която трябва да се освободим.

Link to comment
Share on other sites

Какво мислите за манията за пазаруване?

Не й се поддавам. Имам си ценностна система. Възпитавам и децата си според нея. Споделям я с хора, които биха я разбрали.

За другите, с които трябва да имам ежедневни контакти , правя известен компромис ( външен вид, грим, облекло), за да бъда приета добре, което не може да се случи иначе при тяхното ниво. Но компромисът става все по-малък.

Техника - единият телевизор е на 20 години, добра и трайна марка... ние и без това не гледаме много ТВ. Знам, че след няколко години ще има качествена промяна в приемниците и изчаквам, не си купувам нов само за дизайна и плазмения екран. Ако тогава още гледаме ТВ, ще си взема. GSM-ите са необходимо зло, но за всеки ден - не с камера. Качествена камера / фотоапарат човек може да си има отделно, ако работата му не налага да снима някакви мостри.

Обичам да майсторя. Най-много обичах преди време да разпоря 2 - 3 готови, вече непригодни дрехи и от тях да направя нещо ново. Кроях, обмислях, съчетавах цветове, десени, модели...Същото се отнася и за ремонтите у дома . Сега нямам време, пак бих го правила с удоволствие.

(Пак се налага понякога да дръпна няколко шева, защото на китайските шарении, дори и маркови, конците им се порят при първото обличане.)

Преди 15 - 20 години беше гордост да си направиш нещо сам. Сега децата ни масово дремят пред ТВ и не знаят да се забавляват сами, да експериментират със собствените си умения, да ги развиват и да са доволни от себе си.

Ясно е, защо сега креативността не е модерна. Модерна е марката. Ами аз съм си запазена марка сама по себе си, втора такава няма :D !

Като бях в майчинство, правех на роднините апликирани картички за празниците - от парчета плат, памук, мъниста, пайети...

Преди време бях поръчала на децата - не искам купен подарък за Нова година. Те не печелят, каква е логиката да купуват нещо? Сега си имам няколко ръчно направени кутии за бижута и такива дреболии - много мили спомени. Мисля, че научиха нещо по този начин.

Те самите обичат да правят креативни подаръци,макар някога да ги купуват. Опаковката и картичката задължително си аранжират сами - доставя им удоволствие.

Edited by късметче
Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Според мен нещата съвсем не са така апокалиптични, особено пък в България. Защо?

Много просто - българинът, като цяло, е достатъчно неплатежоспособен, за да си позволи да трупа нови и нови вещи. Един факт - средно през колко време сменяте мебелите си, бялата и черната техника?

Колко често си купувате дрехи и обувки. Къде отиват парите ви?

Основно за храна и цигари и консумативи по жилището. Българинът за съжаление е беден потребител и тепърва му предстои да заприлича и то бегло на западните граждани.

Какво ни е виновна рекламата и медиите?

Хайде да се изолираме тогава, да не гледаме телевизия - реклама в случая ....

Има основна разлика между социалното поведение и психика на човека от Изтока и на човека от Запада, добре е да не се забравя това, обществата ни са с различни нагласи и методи на социално общуване (вкл. и начин на пазаруване).

Link to comment
Share on other sites

Всичко тръгва от банките. Те имат нужда да дават заеми и на потребителите и на производителите и търговците. Свръх производството и свръхпотреблението, необходимостта от реклами, инфлацията и т.н. са само следствие от съществуването на банковата система. Банките владеят света в сериозна взаимообвързаност и подкрепа от водещи управляващи фигури от политиката в абсолютно всяка държава. Законите работят за банките още отпреди векове. Нещата нарастват прогресивно (пари в обръщение, потребление, производство) и това съвсем естествено доведе до финансовата криза. Хората ще бъдат принудени от обстоятелствата да ограничат потреблението си и да спрат безотговорното си задоволяване на несъществуващи потребности. Материализма оставен сам на себе си води до самоунищожение и това вече се вижда. Самите банките в които виждам основната причина за всичко случващо се, ще се окажат в състояние на несъбираемост на вземанията си. Това се вижда от затегнатите условия по взимане на кредити и търсене на по-големи обезпечаващи ги гаранции. В резултат и съществуващата стагнация в производството и потреблението. Най-голямата грешка е да се предприемат мерки за връщането на последните към досегашното им ненужно високо равнище (ненужно от духовна гледна точка). Това ще доведе до нова, още по-сериозна криза в бъдеще. Колкото повече човек задоволява материалните си желания, толкова повече те нарастват. Пълно задоволяване не може да има. Такава е самата природа на човешките желания, на която потреблението е външен израз.

Link to comment
Share on other sites

Мда. Лихварите са заклеймени на много места и много отдавна ... :hmmmmm: Обаче те са по-скоро резултат, а не причина.

А за това, дето е казала Мона:

Според мен нещата съвсем не са така апокалиптични, особено пък в България. Защо?

Много просто - българинът, като цяло, е достатъчно неплатежоспособен, за да си позволи да трупа нови и нови вещи. Един факт - средно през колко време сменяте мебелите си, бялата и черната техника?

Колко често си купувате дрехи и обувки. Къде отиват парите ви?

Основно за храна и цигари и консумативи по жилището. Българинът за съжаление е беден потребител и тепърва му предстои да заприлича и то бегло на западните граждани.

аз мисля, че потребителската нагласа е нещо съвсем различно от количеството пари, с които разполага някой. То и на запад има хора с доходи 10 000 евро, 100 000 евро, 1 000 000 евро, 1 000 000 000 евро ...

Можеш да имаш много малко пари и пак да си обсебен от потребителската нагласа, можеш да имаш милиони и да не си! Идеята е такава - за какво искаш да използваш парите, с които разполагаш?

Склонен ли си, ако имаш достатъчно, да си купиш още една вила, където почти няма да ходиш или яхта, която няма да ползваш, ей така, само от любов към спорта (в случая към пазаруването и потребителската нагласа на обществото) и защото можеш да си го позволиш?! Споменавам разни едри и скъпи неща, но същото важи и за много по-дребни - склонен ли си да си купиш GSM за няколко стотин лева, натъпкан с всевъзможни функции, 90% от които дори няма да ползваш, вместо такъв за 100лв, който има тези 10% функции, които са ти нужни?

Оказва се, че много хора са склонни! Нещо повече - дори и тогава, когато не могат да си го позволят, а се налага да вземат кредит.

Темата може да се доразвие в такова направление - склонни ли сте да отделяте 99% от времето и енергията си в занимания по печелене на още и още пари, защото за вас е важно да имате още и още придобивки?

Link to comment
Share on other sites

Темата може да се доразвие в такова направление - склонни ли сте да отделяте 99% от времето и енергията си в занимания по печелене на още и още пари, защото за вас е важно да имате още и още придобивки?

Точно в този смисъл беше по-горният ми пост - може някой да го е сметнал за много личен, но такъв беше и въпросът. От всеки лично зависи състоянието на планетата ...в крайна сметка.

Когато се купува нещо не съвсем нужно с пари - това е израз на егото.

Когато човак сам се погрижи да изработи нещо ( ясно, че не може всичко) - той влага душата си в него.

...

Нещо като разликата да отгледаш сам дете и да платиш на детегледачка.

Интересно ми е също и другите да споделят своето отношение към предметите и купуването на практика и конкретно. :)

Link to comment
Share on other sites

Как мислите превръщаме ли се в консуматорско общество?

За страна като България има друга, по-голяма опасност от консуматорското общество. То е да бъдем консумирани. Смущават ме следните думи на авторката на филма:

...Ако всички консумират с това темпо, ще се нуждаем от 3 до 5 планети. Но знаеш ли какво? Имаме само една.

Тогава решението на този лимит в моята страна е просто да иде и да вземе от другите. И това е третият свят. Или както биха казали някои, това е друга дума за нашите неща, които получаваме от други страни. И как изглежда това? Същото - опустошаване на природата. 75% от световния риболов лови риба изън лимита си. 80% от естествените гори са изчезнали. Само в Амазония губим 2 000 дървета в минута, това е колкото 7 футболни игрища за минута.

И какво става с хората, които живеят там? Според тези типове, те не са стопани на своите ресурси, независимо, че живеят там от поколения. Те не притежават средствата за производство и не купуват много неща. А в тази система, ако не си собственик или не купуваш много неща, не си ценен.

.....

В САЩ индустрията признава изхвърлянето на над 1.8 млрд. кг. химически токсини на година, а вероятно много повече от това, което признават. Това е друг лимит, защото гадост... кой иска да гледа и мирише 1.8 млрд. кг. токсични химикали на година. Така че какво правят? Местят мръсните фабрики в други страни. Замърсяват някоя друга страна.

....

Целта тук е да се поддържат цените ниски, хората да купуват постоянно и стоките да са в обръщение. Как подържат ниски цените? Не плащат много на продавачите и спестяват винаги когато могат от здравното им осигуряване. Става дума за изнасяне на разходите. Това означава, че реалната стойност за производство на нещата не е калкулирана в цената. С други думи не плащаме за нещата, които купуваме.

Мислех за това онзи ден... Вървях за работа и исках да слушам новините, влязох в един магазин, за да си купя радио. Намерих това сладко малко зелено радио за 4.99 $ Стоях на опашката да платя и се чудех. Как е възможно в 4.99 $ да се включи разхода за производството и достигането на това радио в ръцете ми. Метала вероятно е добит в южна Африка, петрола е добит сигурно в Ирак, пластмасата вероятно е произведена в Китай и може би всичко е било сглобено от някое момче на 15 г. на конвейр в Мексико. Цената 4.99 $ не може дори да плати наема на щанда, който е заемало, преди да се появя. Да не говорим за заплата на продавача, който ме консултира, или множеството прекосявания на океана и пътувания с камион, които тези части са изминали. Така си дадох сметка: "Аз не платих за това радио". Тогава, кой го е платил? Тези хора са платили със загуба на природните си ресурси. Тези са платили, като са загубили чистия си въздух и с увеличаване на астмата и рака. Децата в Конго са платили с бъдещето си. 30% от децата в Конго днес са оставили училище, за да идат да работят в мините за "coltan". Метал необходим за нашата евтина и еднократна електроника.Тези хора са платили, чрез липсата на здравни осигуровки. Всички хора по цялата тази система са платили, за да мога да взема това радио за 4.99 $. И нито едно от тези плащания не е записано в счетоводна книга.

История на нещата (Story of stuff)

Ани Ленард

Всъщност май изместих въпроса на Иво на 90°, но за мен това е по-голямата опасност, конкретно за нашата страна. Дано преувеличавам. :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

Манията за пазаруване, медиите и обществото, какво може да се направи?

...май изместих въпроса

Напротив, Ани, ти обясни откъде се поражда въпросът.

А какво може да се направи? Първо да помислим колко произвежда България и дали и ние не лежим на нечий гръб, макар от своя страна да сме евтина работна ръка. Колко от чудесните ни ресурси са неизползвани и колко - безумно провалени.

А след мисълта -> желание, намерение, действие. :)

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че има връзка с предните две поста :)

Казват, че човек е централна точка във вселената. Това обаче не се отнася за човека-животно, но за онзи човек, който има дух, душа, ум, сърце и воля. В света има обикновени хора, талантливи, гениални и свети хора. Ние се стремим към гениалните хора, към онези, които не зависят от окръжаващата среда. Дотогава, докато окръжаващата среда ти заповядва, ти не можеш да бъдеш свободен. Средата ти се налага. Обаче, когато ти се налагаш на средата, на окръжаващата среда, тогава ти ще бъдеш в състояние да използуваш живота така, както намираш за добре.

......Това, което днес ви говоря, се отнася до далечното бъдеще. То ще стане един ден, когато хората бъдат готови. Ако това нещо се изнесе днес, всички ще кажат, че това е някаква магия или някакво заблуждение. Да, докато парите играят важна роля в живота на човека, всякога ще търсят заблуждението там, дето не съществува. Не са лошо нещо парите, но докато те служат в живота на човека, всякога ще има заблуждения. Един ден, когато парите отстъпят на второ място, а първото място заема любовта, която може да изнесе истината в света, тогава ще се знае как се е създал светът, как е станало развитието на човека. До това време няма защо народите да се гонят едни други. Бог гледа еднакво на всички народи. Понеже Бог е създал всички народи, на всички е дал власт, на всички е дал земя, съответно на тяхното развитие..........

Всеки народ, който работи за въдворяване на Царството Божие на земята, който туря ред и порядък на земята, който работи за подобряване на цялото човечество, е благороден народ. Добротата му се определя от степента на неговото развитие и от това, колко повече е допринесъл за благото на човечеството. Исторически е доказано, че всеки народ мисли повече за себе си, отколкото за другите, както и всеки човек мисли повече за себе си, отколкото за другите. Засега така е в живота. Ако съберете десет или 20 милиона хора, законът е пак същият. Тези хора ще мислят повече за себе си, а по-малко за другите. Сега ние искаме всеки народ да мисли донякъде поне и за благото на другите. Това е качество на Бога. Само Бог е, Който мисли за цялото човечество. Само Той мисли за благото на цялото човечество. А засега няма в света нито един народ, който да мисли за благото на човечеството, както Бог мисли.

Възгледите на сегашните хора са по-широки и по-добри, отколкото са били в миналото, но все още има някои изопачени идеи. Но сега това не влиза в нашата програма. Ние не сме изпратени в света да го оправяме. Всеки от вас е изпратен да реформира себе си. Всеки от вас е изпратен на земята да реформира своя дух, своята душа, своя ум, своето сърце и своята воля. Това е една задача, дадена на всички хора. Казвате, че трябва да се създаде човешкият характер. За да се създаде човешкият характер, трябва да се направи едно преобразяване в човешкият дух.

Може би, когато всеки промени своите възгледи, съзнанието си, тогава ще има и разумно отношение към Природата, кам света и хората изобщо....

:smarty::sorcerer::feel happy: :feel happy:

Някой си стотник

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

Струва ми се, че въпросите не са много сложни и може да се отговори лесно ...

Какво мислите за манията за пазаруване? - всяка мания е някаква неосъзната крайност и не е за препоръчване...Определено човек трябва да не се поддава на такива влияния и най-лесното нещо за предпазване в такива случаи е това да си задава по често въпроса "ЗАЩО..." .

Кой и защо има интерес тя все повече да ни обзема? - интереса е от производители и търговци и е изцяло комерсиален и меркантилен.

Медиите спомагат ли за нея? - определено да и дори са основен движещ фактор с реклами (скрити и явни).

Как мислите превръщаме ли се в консуматорско общество? - и да се превръщаме това не е страшно, защото рано или късно се получава едно насищане и човек осъзнава празнината в себе си, която не може да се запълни с материални блага...

Как това влияе на планетата ни ? - Определено не е нещо страшно и апокалиптично. Има много методи и начини Невидимият свят да запази Земята от унищожение или трайно увреждащи действия.

Как това влияе на самите нас, на духовното ни израстване и себепознание?

- мисля, че потребителското общество и манията за пазаруване е като манна небесна за истински духовният човек (в буквален и в преносен и във всякакъв смисъл!). :)

Как може това да се промени и какво може всеки от нас да направи? - полагане на усилия за промяна не са нужни докато хората не "узреят" за промяната,...а узряването идва, когато се задоволят безсмислените желания и потребностите. Тогава ще дойде етап на "искане" за промяна и тогава може всеки "от нас" да направи нещо, съгласно неговата подготовка. Така че, към настоящия момент е по-разумно всеки да набляга на знанията си и подготовката си ,...да оправи себе си и собствения си живот, а за другото, ...ако се налага и ако трябва - ще бъдем поканени! :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Колкото повече- толкова по-добре...Колкото повече се пазарува и консумира, колкото повече се произвежда и предлага, колкото повече се унищожават природни ресурси- толкова по-добре, защото няма смисъл да се удължава една агония и едно, така или иначе обречено състояние...А и в крайна сметка, колкото по-глобална и мащабна става кризата, толкова повече придобива характкер на благословия, заедно с разни, уж природни катаклизми като земетресения, цунами и т.н.

Аз съм изцяло "за" всякакъв вид консумиране, потребяване, изтискване на ресурсите до последно...и естествено- с неизбежната агония и съмрт след това. Колкото по-бързо стане, толкова по-добре...Писанието твърди, че в "последните дни" ще бъде същото, каквото е било по времето на Ной: консумиране и потребление...Така че, няма смисъл в напъните да се "спасява" нещо, което е обречено по принцип...

Вярно е, че ние сме поизостанали- все още не са застроили около седемте рилски езера например...Загубих надежда в инициативния и предприемчив българин, който не се спира пред нищо...

Медиите сами си причиняват липсата на "публика"...А и рекламите са малко, а и са тъпи...поради липсата на инициативния и предприемчив българин... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

оф, кво да ви кажа за пазаруването.

Тука в Бургас от около 2-3 седмици голямо пазаруване пада. За това са виновни двата големи магазина Кауфланд-немски и Карфур-френски, които отвориха почти едновременно и водят ценова война. Мляко кисело по 15 ст, хляб по 25, 30 ст, прясно мляко по 50-60ст., банани по левче килото, ябълки по 59 ст.

Хита са възглавниците във Карфур, вече втора седмица народа купува като пощурял по 4-5 възглавници, чуда се за кво им са толкова много.

Захар по левче, олио по 1.30, брашно по 35 ст , дори разклонител тройка за 1.40.

И още много други евтини неща, двата магазина се следят и ако единия намали цената на нещо, другия веднага намаля цената още повече на същото нещо.

Потребителят е доволен, от всякъде се стичат хора да пазарят в Бургас евтини неща.

Проблемът е обаче, че покрай евтиното, човек се увлича да купува и неща, които са по-скъпи отколкото в кварталния му магазин и въобще не са му необходими.

Например на откриването на Карфур, масово се купуваха по 2-3 огромни куфара, щото били евтини, човек можеше да си помисли, че градът ще се евакуира нанякъде.

Edited by mvm
Link to comment
Share on other sites

:3d_065: mvm, благодаря ти за порцията смях. Това което си написала е много точно описание на ефекта от манипулацията над хората.

Аз също се изумявах на безмисленото пазаруване на хората при откриването на всеки нов магазин във Варна.

А между временно тези дни си направих опит колко време мога да не пазарувам храна.

Оказа се, че за около 15 лв основни продукти мога да се храня спокойно около 4 дена.

Това е основното- храната-всичко останало е суета и каприз на който всеки доброволно се отдава, колкото може или желае.В което няма лошо, ако това му помага да се чувства добре.Но пре-изкупуването специално на храна която се изхвърля по- късно, според мен е грехота.

В Лондон има заведения (тип китайски в случая)в което влизаш плащаш 8 паунда и имаш право да се храниш колкото и каквото искаш, но ако все пак си се надценил и върнеш нещо, то се претегля и плащаш по 8 паунда на всеки изхвърлени 100 грама храна. :)Оказва се, че е трудно да изконсомираш 8 паунда храна.

Като има предварителен надпис с който поясняват, че това е с цел да не се допуска разхищението на храна.

Интересно защо в България няма подобни заведения? ;)

А що се отнася до останалите ни "нужди".Едно хубаво пролетно чистене с равносметка на изхвърленото ще ни накара да се замислим, може би!?

Link to comment
Share on other sites

didi_ts :D:thumbsup:

Mvm, твоят пример напълно потвърждава мнението на Диана, че:

...потребителската нагласа е нещо съвсем различно от количеството пари, с които разполага някой. То и на запад има хора с доходи 10 000 евро, 100 000 евро, 1 000 000 евро, 1 000 000 000 евро ...

Можеш да имаш много малко пари и пак да си обсебен от потребителската нагласа, можеш да имаш милиони и да не си! Идеята е такава - за какво искаш да използваш парите, с които разполагаш?

Дори ние сме прохождащи в тази област за разлика от запада. Така, че пожеланията на Никола:

Как това влияе на самите нас, на духовното ни израстване и себепознание?

- мисля, че потребителското общество и манията за пазаруване е като манна небесна за истински духовният човек (в буквален и в преносен и във всякакъв смисъл!).

Как може това да се промени и какво може всеки от нас да направи? - полагане на усилия за промяна не са нужни докато хората не "узреят" за промяната,...а узряването идва, когато се задоволят безсмислените желания и потребностите. Тогава ще дойде етап на "искане" за промяна и тогава може всеки "от нас" да направи нещо, съгласно неговата подготовка. Така че, към настоящия момент е по-разумно всеки да набляга на знанията си и подготовката си ,...да оправи себе си и собствения си живот, а за другото, ...ако се налага и ако трябва - ще бъдем поканени!

- при нас ще дойдат с известно закъснение. Ние тепърва започваме да се наслаждаваме на манията за пазаруване. Далече сме от узряването.

Прав е Кристиян да се безпокои, че ние сме малко поизостанали по отношение на застрояването на планините, но спокойно – работи се усилено по въпроса. И Рила се стреми да догони Витоша, която постепенно заприличва на застроен жилищен кватрал в стил мутренски барок. :P

Забелязвам, че моята тревога май ви се вижда безпочвена. :huh: Дано е така. Много ми се иска. :) Но авторката на филмчето, колкото и да е добронамерена и откровена, все пак разглежда нещата от позициите на американец. А как ли гледат на този проблем жителите на Конго или индианците от Амазония? :unsure:

А ние? Къде сме? Не очаквам другите народи да бъдат добри спрямо нас, но ми се иска просто нашата страна да има по-добра имунна система. Като Полша например. :thumbsup:

А какво може да се направи? Първо да помислим колко произвежда България и дали и ние не лежим на нечий гръб, макар от своя страна да сме евтина работна ръка. Колко от чудесните ни ресурси са неизползвани и колко - безумно провалени.

А след мисълта -> желание, намерение, действие.

Не мога да се сетя на чий гръб лежим. Пожеланието ти за помисляне би трябвало да се отправи към хората от които зависи използването на тези ресурси. Но на тях май последна грижа им е мисленето. Остава отделния човек. От него нещо зависи ли? :hmmmmm:

Може би, когато всеки промени своите възгледи, съзнанието си, тогава ще има и разумно отношение към Природата, към света и хората изобщо....

Много хубаво пожелание Xameleona, но тук има едно условие – всеки. Това може да стане само след пресищането и узряването, за което говори Никола. Но дали планетата ще ни търпи дотогава? Не споделям оптимизма на Никола по отношение на Невидимия свят, че непременно ще ни помогнат, докато ние си вършим глупостите.

Изходът според мен е в действието, не в чакането нещата да се оправят сами. Или както е казал народа – „помогни си сам, че да ти помогне и Господ“. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

...

Дори ние сме прохождащи в тази област за разлика от запада. Така, че пожеланията на Никола:

Как това влияе на самите нас, на духовното ни израстване и себепознание?

- мисля, че потребителското общество и манията за пазаруване е като манна небесна за истински духовният човек (в буквален и в преносен и във всякакъв смисъл!).

Как може това да се промени и какво може всеки от нас да направи? - полагане на усилия за промяна не са нужни докато хората не "узреят" за промяната,...а узряването идва, когато се задоволят безсмислените желания и потребностите. Тогава ще дойде етап на "искане" за промяна и тогава може всеки "от нас" да направи нещо, съгласно неговата подготовка. Така че, към настоящия момент е по-разумно всеки да набляга на знанията си и подготовката си ,...да оправи себе си и собствения си живот, а за другото, ...ако се налага и ако трябва - ще бъдем поканени!

- при нас ще дойдат с известно закъснение. Ние тепърва започваме да се наслаждаваме на манията за пазаруване. Далече сме от узряването.

...

Ани, аз не мога да се съглася с теб ! :)

Когато писах мнението си изхождах от позицията,че ТУК във форумите има доста хора, които се стремят да водят съзнателен живот и в следствие, на което са постигнали солидно ниво на духовна зрялост и осъзнатост. За тези хора, спокойно мога да кажа, че няма да им се случи тепърва да попаднат в "капана" на потребителското общество.

Нали това е смисъла на дискусията ? - да погледнем от "високо" на това явление, ... да го осмислим и да видим нашето "вписване" (действие и роля) в него. Отговорите ми на поставените въпроси са изцяло в този дух ...

Под "узряване" имах в предвид най-общо казано "света", ако използвам израз от Учителя, който ще получи насищане от потребителската мания и жажда за нещо различно,...нещо духовно...

...

Но дали планетата ще ни търпи дотогава? Не споделям оптимизма на Никола по отношение на Невидимия свят, че непременно ще ни помогнат, докато ние си вършим глупостите.

Изходът според мен е в действието, не в чакането нещата да се оправят сами. Или както е казал народа – „помогни си сам, че да ти помогне и Господ“.

...

А къде съм казал,че трябва да се ЧАКА ??? :)

Явно,че четеш изборно и пропускаш : "Така че, към настоящия момент е по-разумно всеки да набляга на знанията си и подготовката си ,...да оправи себе си и собствения си живот..." ( от тук)

На това чакане ли му казваш ? :)

Поздрави.

Edited by НиколаДамянов
Link to comment
Share on other sites

Ани, аз не мога да се съглася с теб ! :)

Когато писах мнението си изхождах от позицията,че ТУК във форумите има доста хора, които се стремят да водят съзнателен живот и в следствие, на което са постигнали солидно ниво на духовна зрялост и осъзнатост. За тези хора, спокойно мога да кажа, че няма да им се случи тепърва да попаднат в "капана" на потребителското общество.

Аз нямам предвид пишещите във форума, а всички българи.

Нали това е смисъла на дискусията ? - да погледнем от "високо" на това явление, ... да го осмислим и да видим нашето "вписване" (действие и роля) в него. Отговорите ми на поставените въпроси са изцяло в този дух ...

Под наше какво разбираш - българския народ или само хората, които пишат в този форум и които са вече „духовно узрели“? След това ми мнение предполагам, че вече си ме извадил от тази категория. :D

Под "узряване" имах в предвид най-общо казано "света", ако използвам израз от Учителя, който ще получи насищане от потребителската мания и жажда за нещо различно,...нещо духовно...

А аз съвсем не се интересувам изобщо от света. Първо ме интересува какво ще стане с България. Защото в тези глобални промени има опасност за много нации. Да не успеят да „узреят“. :(

...

Но дали планетата ще ни търпи дотогава? Не споделям оптимизма на Никола по отношение на Невидимия свят, че непременно ще ни помогнат, докато ние си вършим глупостите.

Изходът според мен е в действието, не в чакането нещата да се оправят сами. Или както е казал народа – „помогни си сам, че да ти помогне и Господ“.

...

А къде съм казал,че трябва да се ЧАКА ??? :)

Явно,че четеш изборно и пропускаш : "Така че, към настоящия момент е по-разумно всеки да набляга на знанията си и подготовката си ,...да оправи себе си и собствения си живот..." ( от тук)

На това чакане ли му казваш ? :)

С това съм съгласна. :thumbsup:

Имах предвид това:

Как това влияе на планетата ни ? - Определено не е нещо страшно и апокалиптично. Има много методи и начини Невидимият свят да запази Земята от унищожение или трайно увреждащи действия.

Според мен ти тук се отпускаш на грижите на Невидимия свят. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

манията за пазаруване, медиите, и обществото ,.

това заглавие би могло да бъде допълнено или разширено по- различни начини и всички те наи- вероятно ще бъдат верни.

мисля че едно от изчерпателните определения /наи-вероятно/ е матрицата.

екологичните катастрофи , опустошаването на природата, пълната липса на нравствени , морални ценности и заменянето им с други стойности.

кой спомага за тези процеси - обществената норма за" правилно възпитание" ли, медииите  ли, които промиват успешно  мозъци, дават ни готови мнения, опитват се да ни насаждат разсъждения?

кой движи тези процеси видимо и невидимо, тайните общества ли ?има ли такива ,или са само мит, има ли изобщо матрица или за някои това е  само фантастика.

нима само големите компании са виновни за екологичните катастрофи , а стремежът към свръхпотребление , кой прави или какво  от човешките индивиди послушни оръдия на чужда воля и интереси, защо , и не е ли това все пак това именно правото на свободен избор ,който всеки изявява и избира страната, към която да се присъедини, защо този или онзи път е по- привлекателен за някои .

  да,за някои това може би е безинтересно , /не споря ,насила не става, или ако става, няма да е ценно/

но ако днес, не се замислим над тези въпроси ,утре няма ли да е вече късно.

сещам за един виц- "...две планети разговарят, едната се оплаква -завъдих хомо сапиенс,

не се притесняваи това е временно - отвръща другата"

ако за някои това е просто научна фантастика, или стремеж да бъдем по- оргинални.

няма никакъв проблем просто да изтрия този коментар.

кои знае защо, понякога се сещам за една от веселите тв рекламки , с фраза предизвикваща усмивка-

"сбъркал си автобуса, пич "   :3d_065:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Guest Дриада

Манията за пазаруване е като неовладяна емоция.Най- точно така бих определила това усещане.Медиите упорито ни насаждат мнението, че ако не ядем такъв продукт или каквато и да е марка храна ние сме различни, нещастни или не хора.Манипулират ни съзнанието, че не сме част от обществото или...Тази бяла лъжа ни прави безкрайни потребители и зависими от пазаруването.Бедата в съвременния свят , е че хората консумират много, и то в пъти повече от необходимото.А колко може да произведем ние самите от това, което консумираме е друг проблем на нашето общество.От тук и идеята на банковта система за кредити.Всичко на този свят е в разумното потребление, доволството от това, което имаме и благодарността. :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Манията за пазаруване идва като следствие на умишлена манипулация чрез внушение от страна на някой,който има интерес вниманието на хората да бъде отклонено от същественото - процесите в самия човек и обществото в което живее и насочено към потреблението на излишни и в повечето случаи некачествени стоки и услуги.

На практика заинтересования удря "с един куршум два заека" :

- човек губи интерес към съществените неща в живота;

- дава всичките си материални средства за неща,които не са му необходими;

Консуматорското общество се поддава лесно на манипулации от всякакво естество и поради това не се жалят средства за налагането му като еталон в световен мащаб.

Link to comment
Share on other sites

Не мен пък ми е интересно как протестантската аскеза, която стои в основата на капитализма, се е превърнала в своята противоположност - нерационално потребление. Изглежда Макс Вебер ще излезе прав - според него всяка религиозна система преминава през няколко етапа от своя чист вид до своята деградация. :feel happy:

Да ти прилошее от изобилие :3d_142:

Edited by Канел
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...