Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Пчелите. Защо те изчезват?


Recommended Posts

здравейте!

пиша по въпрос, който засега, доколкото виждам, не е повдиган. моля да сверим и допълним информация си относно изчезване на пчелите.

изследванията са противоречиви, но фактите - безспорни: пчелните популации по света и у нас намаляват драстично през последните три години. Пчеларка в Стара планина е имала 60 кошера през 2006, сега е останал само 1. този пример се повтаря на много места, говорих и с други пчелари.

преди няколко дни пък седях на тротоар в родното градче Русе и гледам до крака ми мъртва пчела, на 10 см от нея втора, а малко по-встрани трета умираше :( . иска ми се да знам някой обсъждал ли е нещата с пчелари, има ли нещо като лек или пък места, където засега да няма загуба на популациите и да е ясно защо?

също предлагам да погледнем и дискутираме 2 кратки филмчета. Авторът е Немезис, заповядайте: http://www.youtube.com/watch?v=7cGSGtJORcY...re=channel_page &

http://www.youtube.com/watch?v=XlsSBVUBNms...re=channel_page

Link to comment
Share on other sites

Здравей, dolphin! Пишеш по въпрос с изключителна важност, според мен! Попадали са ми научно-популярни филми, отнасящи се до Щатите, които за съжаление само потвърждават казаното от теб. Това, което си спомням също от тези филми е, че изчезването на пчелите е предвестник на изчезването на живота на нашата планета, но за съжаление не съм чувала за лек, който да е помогнал!? :( И аз се надявам да се появи някой по-просветен в тази област! Ще изгледам и предложените от теб филмчета!

Link to comment
Share on other sites

Ще погледна филмите по-късно, че сега нямам време, но последното изследване на учени от САЩ е дало като извод, че пчелите умират заради излъчвателите на мобилните оператори. Предполагам, че електромагнитното поле, осигуряващо ни мобилни връзки, пречи на ориентацията при полета на пчелите, които също използват подобно поле за ориентация, а може и за други жизнено важни неща. Не са пострадали популациите пчели само на места в Южна Америка и Африка, където няма такова плътно покритие на мобилните комуникации.

Ако е така, значи въпросът е: или мобилни телефони, или пчели. Ясно е, че здравословния избор е втория, но предполагам, че болшинството хора за съжаление ще изберат първото. :(

Link to comment
Share on other sites

Много е странно...

Давам си обяснение със замърсяването на Природата и от там отслабване на имунната им система... те са толкова чувствителни животинки и като се сетя колко видове болести ги мъчат ми става зле.

Може и да е някаква наказия заради комерсиализирането им.

На www.kolibka.com има два филма по темата:

Who Killed The Honey Bee

Nature - Silence of the Bees

Link to comment
Share on other sites

Пчелни продукти, пчелните продукти - храна и лекарство

В тази тема съм цитирала една статия по въпроса:

"Една съвършена цивилизация загива

Пчелите са изключително интелигентни и използват сложен език, за да общуват помежду си. Езикът им е танц, чието значение разкрива австрийският зоолог и етнолог Карл фон Фриш през 1973 г., с което печели и Нобелова награда. Пчелите, които се връщат към кошера, натоварени с нектар и цветен прашец, обясняват на сестрите си откъде са ги донесли. Чраз танц те им показват точната посока на цветовете, ориентирайки се по слънцето. Новите пестициди съсипват способностите им за ориентация и водят до загуба на памет. Съдържат синтетичен никотин, който действа като невротоксин и атакува нервната им система при контакт и поглъщане. Спасение от него няма, тъй като химикалът прониква в цялото растение.

Още през 2004 г. Франция обяви, че е загубила над 90 милиарда пчели за едно десетилетие заради пестицида imidaclorid , продаван под различни имена, едно от които е gaucho. През 1999 г. френското правителство забрани gaucho, след като хиляди французи излязоха по улиците да протестират. Забраната... само за слънчогледа.

За месец през 2008 г. немските, холандските и италианските пчелари загубиха 2/3 от пчелите си отново заради пестицида clothanidin, продаван този път под името poncho. Злоупотребата с пчелите е част от бизнеса с тях. Пчеларите ги мамят, че е настъпило лято, местейки ги през зимата в по-топли райони. За да бъде пълна илюзията, ги хранят с протеини и "енергийни" хранителни добавки. Колкото повече храна влиза в кошера, толкова по-често снася яйца царицата-майка. Така се произвеждат повече работници. Но цариците се изтощават и умират по-бързо."

От друга страна и аз съм чела някъде предположението за магнитното поле, необходимо за покритие на моб. телефони.

Ако пък са се насложили няколко причини, още по-зле.

Edited by късметче
Link to comment
Share on other sites

привет!

поразтърсих се и попаднах на доста изчерпателна статия: http://e-vestnik.bg/1254/

а това е линка от коментар 8: http://www.vbox7.com/play:9b867ae5

п.с. моето мнение е, че това е част от плана към Нов Световен Ред

Link to comment
Share on other sites

dolphin, пуснатите линкове в по предното ти мнение ме заинтригуваха , но филмът "Явлението", който се коментира в първия линк , няма много общо с пчелите :) аз лично не можах да го догледам до край , защото се оказа психотрилър, а аз не мога да гледам такъв жанр.

Относно пчелите баща ми се занимава с пчеларство и през последните години има периоди , например 2007 измряха много пчелни семейства , цели кошери се изпразниха.Миналата година положението беше стабилно , нямаше празни кошери, за тази година още не сме коментирали, но на пролетта всичко беше по местата си все още.

Като се има предвид, че кошерите му са в доста изолирана местност в Странджа не знам дали е много показателно, но действително имаше 1-2 години преди 2 години в които цели пчелни семейства изчезнаха.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Guest Veselin

Много ви благодаря, че сте пуснали тази тема. Аз съм един от малкото хора, които са се отказали вече от мобилните телефони. Надявам се и другите да последват моя пример.

Link to comment
Share on other sites

Според химически анализи пчелите умират, защото развиват нещо като СПИН за тях. Имунната им система рухва, а и химически се дезориентират.

Филмите за положението в САЩ, може да станат реалност скоро и тук, особено, ако ни пробутат ГМО и все повече селскостопанска химия.

За съжаление Ванга е имала предсказания, че първо ще изчезнат пчелите, чесъна и .....( не помня точно). А това уви вече е научно доказано.

Link to comment
Share on other sites

Веднага се сещам за пророчествата на Ванга за бъдещето на планетата ни.

Тя казва,че когато започне златото само да излиза изпод земята,ще се скрие водата.Този процес вече е започнал.

Млякото ще стане вредно за пиене.Това вече е факт.

Пчелите ще изчезнат.Ето че и това е налице.

Следва или гибел на планетата,или преосмисляне на отношението ни към Природата.Иска ми се да вярвам,че ще се осъзнаем докато не е станало прекалено късно.

Час по-скоро трябва да освободим Земята от отровите,вредните електромагнитни излъчвания и жестокостта към хора,животни и растения.

Пчелните продукти са най-чистите природни лекарства.Установено е,че медът и от най-замърсените райони е чист,т.е. пчелите пречистват замърсената храна която поемат и ни дават чист продукт.Когато обаче замърсяването мине определена граница, работливите същества загиват.

Link to comment
Share on other sites

Guest Veselin

Мисля, че изчезването на пчелите е още едно доказателство за катаклизма през 2012-а година. Не че не заслужаваме да загинем, но малко ме е страх. :3d_112:

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че изчезването на пчелите е още едно доказателство за катаклизма през 2012-а година. Не че не заслужаваме да загинем, но малко ме е страх. :3d_112:

Един ден попитали Настрадин Ходжа: А с тебе какви произшествия са се случили? Да, започнал да разказва Настрадин, единадесет дена корабът се бореше с бурята и на всичко бе съдено да отиде на дъното, всичко беше разрушено - вещи, хора, кораба, всичко потъна на дъното. Страшно събитие, не ви го пожелавам! Попитали го: Добре бе Настрадин, ами ти как се спаси? Ааааа, аз бях на друг кораб! Посланието е: Аз бях в Духа. Аз бях в друго измерение. Там никога не се случват произшествия!

Нека да си пожелаем да няма нито един извън спасителния кораб :)

Link to comment
Share on other sites

Здравейте! 

Имам идея! Защо не почнем да засаждаме колкото се може повече цветя, по дворове, поляни, даже да поставим кошници с цветя и на балконите си. И разбира се да не ги торим с изкуствени торове. ( мойта котка много ми помага в това начинание :D:P:rolleyes: ) въпреки , че не знам дали им помага.  :)

Не знам какви култури обичат най-много пчеличките? Дали е възможно в града да оцеляват? На село е по-лесно, там съм виждала повече пчели и се надявам да можем да ги опазим! 

Относно ГМО - във Варна сега раздаваха специални брошурки за вредите от тях, правиха се и презентации, дано има полза и достигнат до повече хора.

Link to comment
Share on other sites

Guest Veselin

Здравейте!

Имам идея! Защо не почнем да засаждаме колкото се може повече цветя, по дворове, поляни, даже да поставим кошници с цветя и на балконите си. И разбира се да не ги торим с изкуствени торове. ( мойта котка много ми помага в това начинание :D:P:rolleyes: ) въпреки , че не знам дали им помага. :)

Не знам какви култури обичат най-много пчеличките? Дали е възможно в града да оцеляват? На село е по-лесно, там съм виждала повече пчели и се надявам да можем да ги опазим!

Относно ГМО - във Варна сега раздаваха специални брошурки за вредите от тях, правиха се и презентации, дано има полза и достигнат до повече хора.

Vespertine, идеята ти е страхотна!!! :) Моята майка отдавна засажда цветя, а на мен ми хрумва даже и тайно да засаждам цветя и дръвчета, може пък след като са засадени, никой да не посмее да ги пипне.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Guest pavletA

Заинтересува ме факта, че през предходната година пчелните семейства или рояци са намалели с 45% в държави като САЩ, ,Канада,Китай и др.Всичко се свежда до факта, че има нов вирус, който отслабва имунитета на пчелите и те загиват.Друга истина произнесена от Айнщайн, е че ако изчезнат пчелите, ще изчезнем като вид от планетата за четири години.Звучи много тревожно!!!Няма да има с какво да се опрашват растенията и съответно няма да има от какво да съществуваме.Като си помисля за меда, прополиса, пчелния прашец като имуностимулатор, това са неща без които не можем.Искам да спомена и друг не по- маловажен проблем.Много производители прибягват до това, извличайки мед от пчелните пити да унищожават и пчелите.Не знам как да се спре подобна подобна постъпка, граничеща с безотговорност!?А вие какво мислите по въпроса!? :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Искам да спомена и друг не по- маловажен проблем.Много производители прибягват до това, извличайки мед от пчелните пити да унищожават и пчелите.Не знам как да се спре подобна подобна постъпка, граничеща с безотговорност!?А вие какво мислите по въпроса!? :thumbsup2:

Може ли да уточниш, защото не знам как може да стане това.

По принцип мед се вади в предиобедните часове 9.00- 12.00 часа, когато пчелите са на "паша" с цел да не жилят хората и да ги няма в по- голямата им част. Преди да се извади питата кошерът се опушва с дим от горяща гъба и пчелите за известно време са лениви, тогава се вадят питите и се отнасят далеч от кошера където се извършва центрофугирането. Често се случва да има пити с люпило, но ваденето на меда не наврежда много на бебетата. А през това време е неизбежно да има попаднали пчели в меда и те умират, но това е неизбежно, а и те като цяло са броени пчели от хиляден кошер, което е нищо като цяло. Но това пак казвам е неизбежно и не е заради хората, пчелите сами попадат там.

А относно измирането, изброените страни са с високо производство на ГМО култури, няма какво да се заблуждаваме, това е един от основните фактори които ще навредят на пчелните семейства.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

3539_bee1.jpg

Пчелите изчезват в глобален мащаб.

Ако искате проследете линка и подпишете петицията с цел забрана на някои силно отровни пестициди.

http://www.avaaz.org...the_bees/96.php

Link to comment
Share on other sites

Аз съм пчелар от дете. Това което знам че лош човек и който няма любов към Бога не може да гледа пчели.

Изглежда доста сме загубили връзката с Първопричината.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Категорично отказвах да приема факта, че пчелите изчезват. Новините от последните месеци за пчелните семейства в България са много тревожни. Днес по БТВ съобщиха за поредното масово измиране на пчелни семейства. Пчеларите се опитват да дадат обяснение, но всички са много притеснени, че такова няма. ГМО културите се обявява като една от основните причини. Но със сигурност не са само те. За съжаление и в дивите резервати посрещнахме пролетта с мъртви или празни кошери. Не знам каква е причината, но ясно е, че е извън нашата компетенция. Да си мислим, че можем да променим нещо в материален план и да помогнем е заблуда. Време е да се обърнем навътре към себе си. Не какво ядем или какво правим, а какво мислим. Който умее да чува природата, може би ще разбере. Пчелите си отиват и не само те. Колкото и да не ми се иска да го вярвам.

Link to comment
Share on other sites

И аз съм много притеснена от изчезването на пчелите, пророчествата за 2012г. не ме притесняват, но това изчезване - много. Хората бяха решили, че могат да подчинят Природата,да я накарат да работи в тяхна полза, с техни средства. Но това е поредния знак, че тя вече не може да търпи нас, защото ние се държим с нея, като нашественици, не като поклонници, не като част от нея, както трябваше да бъде. Всеки заслужава съдбата си и ние нашата си я заслужихме.И аз гледах късните новини, много тъжно, наистина - купища измрели пчели!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...