Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Чистотата


Ради
 Share

Recommended Posts

Здравейте, как разбирате и прилагате чистота в живота?

Колко е важна според вас? Общоприето е, че е абсолютна необходимост и първоначално условие за духовния път - иначе човек попада в лапитe на Dark Side of the Force...

Link to comment
Share on other sites

Здравей Ради !!!

Добра тема пусна за обсъждане. Много се радвам за нея и четящите я .

Според мене чистотата в живота , особенно в Духовния живот е изключително важно нещо. Под чистота в Духовния живот разбирам ... мислите , поставените цели и пътищата за постигането им да бъдат по възможност съвършенно чисти и неоронващи и ненарушаващи достойнството и личното пространство на човека като събеседник . Но по силата на обстоятелствата те ... мислите, целите и пътищата за постигането им се намират "заключени" в главата на човек . И от тук произтича голямата сложност при доказването им . Единственно "зрящ" човек може да докаже чистотата им безапелационно на "прима-виста " с условията - ако пожелае, ако се наложи, ако му "стиска" ..... според мене списъка е дълъг.

Тък на Земята... в "илюзорното тяло " , индийците му казват " майя рупа" - не всичко е такова , каквото изглежда. Според мене по някога е доста трудно при човеците да се докажат добронамереноста и чистотата във взаимоотношенията поради заблудата на риториката.

Според мене добре си се насочил Ради. Ако тръгнеш по Духовния път без много строги морални категории , които трябва да се спазват безапелационно ...."демоните" - страстите човешки, ще си играят като "котка с мишка" с тръгналия по Духовния път . И измъкване няма - попаднеш ли един път в лапите им...

Само чрез Христовия Кръст Господен е измъкването.

Нали точно за това е измислен Христовият Кръст. Дори до смърт да не посягаш в чуждото лично пространство без личното разрешение на ...брата си и то без изнудване и извиване на ръце .

Съдията е само един ... Христос - недостижимо чистият .

Всички останали сме братя и сестри на този свят. И всеки има чувства святи... и бедни ...и богати !!!!!!!!

Това беше личното ми мнение.

Link to comment
Share on other sites

ЧИСТОТА!?

Трудна за определяне, но благодатна за размисли тема!

Какво е детето, когато е сред полето и се радва на цвят и слънце, на полъхването на вятъра и трептенето на пеперудата? Възхитено от ЖИВОТА. Душицата му изпитва непознати, но безкрайно приятни ЕМОЦИЙ.

Радва се на ЧИСТОТАТА на синьото небе, на ВИБРАЦИЙТЕ В ДУШАТА СИ!

Ако мога да изпитвам тези усещания, ако ЖИВОТА ми е като тези детски ЕМОЦИЙ, ако в душата ми е ЧИСТО И СВЕТЛО, значи съм постигнал ЧИСТОТА В ДУШАТА СИ! Искрено се надявам!

А как ще стане, това зависи само мен си!

Link to comment
Share on other sites

Колко е важна?!

В глобален смисъл, чистотата максимално се доближава до съвършенство. Ние към какво се стремим?

А и вратата пред нас е отворена чрез непорочната кръв, чиста, на нашия Спасител обичан...

Link to comment
Share on other sites

Здравейте:),

Иване, радвам се, че ти харесва темата - за мен тя наистина е много важна.

Според мен, ако човек не се стреми към чистотата, не може да мисли и разсъждава - в истинския смисъл на думата. Неговия ум е в плен на неговите страсти и низши желания.

Въпроса е как постигаме и запазваме чистотата си в ежедневието? Тя е състояние, и човек трябва да е буден - да не я загуби, да не се изцапа с някоя мисъл, чувство или постъпка.

Затова според мен ние трябва да анализираме и изпитваме мислите и чувствата си, както и нашите действия. Трудна е така будност, но нали всички се стремим?

Молитвата, постът- също са средства за пречистване.

И тука една малка препратка към така нагорещената тема за вегетарианстово - месето е нечиста храна - то ни цапа.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Средство за постигане на чистота е изповедта с искрено покаяние. Който го е правил, знае каква радост, благодарност, лекота и пречистеност се усеща, как се прояснява мисълта, как се съживяват добрите чувства. Сами ние не бихме могли да се пречистим, пречистваме се по Божия милост и благодат.

Що се отнася до храненето като средство за постигане на чистотата /това е човешки метод/, ще се въздържа да дам цялостно мнение, понеже вече предизвиках твърде силни , недотам положителни емции у много хора. Ще кажа само, че растенията също страдат, когато ги вземаме за храна, те също имат чувства, това е доказано и е съвсем реално за по-чувствителни натури. Така и аз в детството си не късах красивите цветя, предпочитах да им се порадвам съвсем за малко и да ги оставя живи, отколкото да ги сложа във ваза на масата. По-късно не желаех да ми подаряват букети. Понастоящем не се чувствам виновна, когато взема и откъсна цвете за подарък, това според мене е един вид жертва, както и храната е жертва. Даваш нещо на някой друг като израз на отношение, а дали ще го приеме в уста или само в ръце, това не е толкова съществено. Не трябва обаче да се пропуска благодарността със смирение за тази жертва.

Малко на шега - щом сме от месо, което е нечисто, значи сме нечисти и докато сме живи, няма шанс да се пречистим.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте! Сигурен съм, че Чистотата е най - важната - и във физически, и емоционален и ментален аспект. Без изключения и без компромиси.За да има усъвършенставане по Пътя. Другото си е илюзия , невежество, слаба воля , мързел , оправдавания и елементаризиране на нещата, как ги изредих.Всъщност прекалената емоционалност и наивността са големи бариери според мен. Знаем приказката за прасето - като го измият, изкъпят и го пуснат...то къде отива - отива пак в кочината, както то си знае! Хората сме като животните във всяко едно отношение, и върви все на по зле.Особено пък и като се храним с нечиста/животинска храна. Даже ми става страшно колко наивно подценяваме и разбираме всичко.

Постигането на чистота като че ли е най-трудното.Шанса е за мъдрите,силните и чистите. Любовта да е над всичко! Успех по Пътя на всички!

Link to comment
Share on other sites

Ефесяни 2

8 Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами вас; това е дар от Бога;

9 не чрез дела, за да се не похвали никой.

Деяния ня апостолите 3

19 Затова покайте се и обърнете се, за да се заличат греховете ви, та да дойдат освежителни времена от лицето на Господа,

20 и Той да ви изпрати определения за вас Христа Исуса,

26 Бог, като възкреси Служителя Си, първо до вас Го изпрати, за да ви благослови, като отвръща всеки от вас от нечестието ви.

Римляни 10

3 Понеже, ако не знаят правдата, която е от Бога и искат да поставят своята, те не се покориха на правдата от Бога.

4 Понеже Христос изпълнява целта на закона, да се оправдае всеки, който вярва.

9 Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш.

10 Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява.

11 Защото писанието казва: "Никой, който вярва в Него, не ще се посрами".

Ефесяни 6

10 Най-после, заяквайте в Господа и в силата на Неговото могъщество.

11 Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола.

12 Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.

13 Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите.

14 Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник,

15 и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира.

16 А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия;

17 вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово;

18 молещи се в Духа на всяко време с всякаква молитва и молба, бидейки бодри в това с неуморно постоянство и моление за всичките светии,

2 Тимотей 1

7 Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.

9 Който ни е спасил и призвал със своето призвание, не според нашите дела, а според Своето намерение и според благодатта, дадена нам в Христа Исуса преди вечните времена,

1 Солунци 5

14 Молим ви още, братя, увещавайте безчинните, насърчавайте малодушните, поддържайте слабите, бъдете търпеливи към всички.

15 Внимавайте, никой да не връща никому зло за зло; но всякога търсете доброто един на друг и на всичките.

16 Винаги се радвайте.

17 Непрестанно се молете.

18 За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса.

19 Духа не угасвайте.

20 Пророчества не презирайте.

21 Всичко изпитвайте; дръжте доброто.

22 Въздържайте се от всякакво зло.

23 А сам Бог на мира да ви освети напълно; и дано се запазят непокътнати духа, душата и тялото ви без порок, до пришествието на нашия Господ Исус Христос.

24 Верен е Оня, Който ви призовава, и ще извърши това.

Евреи 4

12 Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето.

13 И няма създание, което да не е явно пред Бога; но всичко е голо и разкрито пред очите на Този, на Когото има да отговаряме.

14 И тъй, като имаме велик Първосвещеник Исуса, Божия Син, Който е преминал до най-високите небеса, нека държим това, което сме изповядали.

15 Защото нямаме такъв първосвещеник, Който да не може да състрадава с нас в нашите немощи, а имаме Един, Който е бил във всичко изкушен като нас, но пак без грях.

16 Затова, нека пристъпваме с дръзновение към престола на благодатта, за да придобием милост, и да намерим благодат, която да помага благовременно.

2 Тимотей 3

16 Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;

17 за да бъде Божият човек усъвършенствуван, съвършено приготвен за всяко добро дело.

Накрая нещо лично от мене. Именно с помощта на Божието слово и Божията помощ посредством няколко необичайни и чудни събития бях спасена и освободена от една /християнска/ секта преди години. Човек не може сам, със своите човешки усилия да се спаси и очисти. Да не изопачаваме Словото според човешки страхове и предразсъдъци. Да се доверим напълно на Господ за всяко нещо. Да не съдим себе си и другите - това е Негова, а не наша работа. За да бъдете чисти, молете се Бог да ви очисти. Би трябвало да знаете как - посредством изповед с искрено покаяние. Молете се и за знание кое е грях, понеже често грешим без да осъзнаваме това. С човешки усилия и разбиране можем само да размацаме нечистотията, която имаме.

Римляни 8

1 Сега прочее, няма никакво осъждане на тия, които са в Христа Исуса, [които ходят, не по плът но по Дух].

2 Защото законът на животворящия Дух ме освободи в Христа Исуса от закона на греха и на смъртта.

3 Понеже това, което бе невъзможно за закона, поради туй, че бе ослабнал чрез плътта, Бог го извърши като изпрати Сина Си в плът подобна на греховната плът и в жертва за грях, и осъди греха в плътта,

4 за да се изпълнят изискванията на закона в нас, които ходим, не по плът, но по Дух.

Ис 53:5 Но Той биде наранен поради нашите престъпления,

Бит биде поради нашите беззакония;

На Него дойде наказанието докарващо нашия мир,

И с Неговите рани ние се изцелихме.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, приятели! Здравей. Латина!

Накрая нещо лично от мене. Именно с помощта на Божието слово и Божията помощ посредством няколко необичайни и чудни събития бях спасена и освободена от една /християнска/ секта преди години.

Човек не може сам, със своите човешки усилия да се спаси и очисти. Да не изопачаваме Словото според човешки страхове и предразсъдъци. Да се доверим напълно на Господ за всяко нещо. Да не съдим себе си и другите - това е Негова, а не наша работа. За да бъдете чисти, молете се Бог да ви очисти. Би трябвало да знаете как - посредством изповед с искрено покаяние. Молете се и за знание кое е грях, понеже често грешим без да осъзнаваме това. С човешки усилия и разбиране можем само да размацаме нечистотията, която имаме.

Благодаря за споделеното.Отлично си го написала.

Ще вмъкна само по някоя и друга думичка и коментар тук там...като сътворец +с много обич.

За да бъдете чисти, молете се Бог да ви очисти...но не забравяйте, че Бог помага но в кошара не вкарва!

Будни бъдете+непрестанно се молете+постоянно благодарете+дадената ви от Бога работа вършете....

С "неразумни" човешки усилия и "неразумни" разбирания можем само да поразмацаме нечистотията която имаме...!

Молитвата...искрената ..да!...всеки който съумее да влезе във вътрешната си стаичка...Бог отговаря на неговите молитви...понякога отговаря и на неразумните ни молитви ако са силни с вяра...тогава..олеле..молих се то взе че стана...какво да правя сега...веселба...случвало ми се е и съм си извлякла правилните опитности/поуки...иначе представителите и на двете ложи са много учтиви и отзивчиви....когато се молим....

Затова ни е нужно за сме ЧИСТИ +знаещи/мъдри (правилно възприемащи+прилагащи+..)..+ любящи.

Молитвата за ЗАЩИТА/съдействие от нечисти сили е винаги прието от Небето!!!

Човек действително трудно може да си помогне сам в определени ситуации...затова се иска отлична будност...будност и правилно познание...

Будни трябва да бъдем! И да различаваме правилно Волята Божия!

Молитвата е молитва, но и лозето иска мотика.

Лозето - най-първо ...личното (...вътрешното и външното) иска правилната мотика и то работеща мотика...

Иначе за работата / служенето на другите видове лозета и за Божествената нива Бог Отец наш ни е подсказал какво трябва да правим.

ЧИСТОТА...абсолютната чистота е всъщност и абсолютната ни защита!

ЧИСТОТА...отлична и обширна тема за размисъл и споделяне.

ЧИСТОТА+Благост във всичко...в делата+словата+чувствата+помислите/мислите....

Благодаря , че сме заедно.

Любов+Светлина+Мир+Радост

Link to comment
Share on other sites

Искам само да добавя нещо, което съм пропуснала от невнимание преди. Не може да бъде очистен човек, ако не е способен да прости чуждите грешки.

"... И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници!"

Има и още стихове, но ще се въздържа да ги посочвам. Който иска, знае къде и как.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Само лично мнение - човек, истинският вътрешен човек е нещо повече от действията, чувствата и мислите - той е огън - и ако този огън е по-силен, тогава той гори всичко и колкото и "мръсно" да е то, огънят само се храни с него, тоест го превръща в своите вибрации - трансформира въглените в диаманти, оловото в злато, сухото дърво в блестящи пламъци. Ако толкова много се пазим от живота и различните му проявления, защо сме се родили в тези тела ? Разбира се, ако сложим в едно малко огънче повечко материали, тоест преживявания - то ще загасне. Така че да знаем колко можем да поемем - когато можем да издържим на повече страдания с радост, тогава и можем да изпитаме по-силни радости и наслади! И - за чистите всичко е чисто!

Link to comment
Share on other sites

Съгласна съм с последното мнение, даже много ми хареса, но защо ми прилича на ходене по тънко въже?

"Прекален светец и Богу не е драг!"

Разбира се, разумният и смирен човек е наясно, че е грешил и ще продължава да греши. Но ако един вид се примири и успокои до степен да го удари през просото, понеже без друго е невъзможно на не сбърка някъде, това си е направо минаване в другия лагер. Има значение все пак дали грешим съзнателно или несъзнателно. Наистина много ми хареса следното:

Само лично мнение - човек, истинският вътрешен човек е нещо повече от действията, чувствата и мислите - той е огън - и ако този огън е по-силен, тогава той гори всичко и колкото и "мръсно" да е то, огънят само се храни с него, тоест го превръща в своите вибрации - трансформира въглените в диаманти, оловото в злато, сухото дърво в блестящи пламъци. Ако толкова много се пазим от живота и различните му проявления, защо сме се родили в тези тела ?
...

И - за чистите всичко е чисто!

:):thumbsup::thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Просто искам да кажа че има разлика между чистота и стерилност - и Абсолютната Чистота, за която говори Учителят Беинса Дуно няма нищо общо със стерилността, а се гради в житейските ежедневности и търкания! И няма никакво стоене настрана, а просто смилане на ставащото, и трансформирането му в Чистота, в чист огън! Е, и аз просто се досещам , но донякъде и го съпреживявам... !!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Думата "Чистота" е мантра. Самата мисъл за значението и ни извисява. Да разберем Чистотата можем само в съзерцание. Дори и обикновената медитация не е достатъчна. Единствено монадата е Чиста.

В по-човешки смисъл чистотата може би е стремежа ни да се доближим до Бог. Не можем да бъдем чисти. Можем единствено да се опитваме да се причистим. И да не спираме да го правим. Истинското постижение е отвъд границата на човешката еволюция, но всяка крачка е еднакво важна и необходима и без нея не може да бъде достигната заветната цел.

Edited by Станимир
Link to comment
Share on other sites

Думата "Чистота" е мантра. Самата мисъл за значението и ни извисява. Да разберем Чистотата можем само в съзерцание. Дори и обикновената медитация не е достатъчна. Единствено монадата е Чиста.

В по-човешки смисъл чистотата може би е стремежа ни да се доближим до Бог. Не можем да бъдем чисти. Можем единствено да се опитваме да се причистим. И да не спираме да го правим. Истинското постижение е отвъд границата на човешката еволюция, но всяка крачка е еднакво важна и необходима и без нея не може да бъде достигната заветната цел.

icon12.gif:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Съгласна съм с мнението на Телемах, като искам да го допълня - не само

и във физически, и емоционален и ментален аспект.
, а всичките 7 тела е хубаво да са чисти. И същевременно прав е и Станимир, че не е възможно да са чисти, ако на някой човек наистина са чисти, то той ще е излязъл от кармичния цикъл с преражданията и в буквалния смисъл на думата няма да е от този свят. Ние всички само се стремим да постигнем чистотата.

А ако в някое от телата се е натрупал "боклук", най-лесния начин то да се отърве от него е да го изтика в по-долулежащото тяло, то от своя страна в следващото и в крайна сметка най-потърпевшо е физическото ни тяло, защото то няма къде да изтика "боклука" и съответно започва да боледува, като по този начин отработва "боклука".

Замислете се - най-разпространени са физическите болести, след това тези, касаещи енергетиката (тонуса, имунитета), след това, касаещите емоциите (психиката) и т.н.

Хроничните болести са един индикатор, че човек упорито не желае да се освободи от някое отрицателно чувство или мисъл и т.н., което непрекъсното подава негативни вибрации надолу и физическото тяло трябва непрекъснато да ги отработва. В тази връзка изказването на Иван, че само някои ясновиждащи хора могат да се произнесат за относителната чистота на човека, не е съвсем така. Колкото е по-чист един човек, толкова е по-здрав и хармоничен на всички нива - и физически, и енергийно, и емоционално, и ментално, и каузално(реагира адекватно на събитията и умее да предизвиква нужните събития) и т.н. и един средно наблюдателен човек също може да си направи правилни изводи - е, разбира се, не на "прима виста" :dancing yes:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Чистите мотиви са в основата на човешкото развитие. Те не гарантират безпогрешност, но са показател за наличието на желание за духовно развитие. Те присъстват в мислите на нашите братя в много по-голяма степен отколкото предполагаме. Можем да се научим да ги различаваме.

В чистото тяло Душата е в състояние да се прояви без блясъкът и да бъде замъглен от примесите на личностното съзнание. В чистото тяло егоизмът е невъзможен, защото никой не може да затвори Светлината на Душата и да я запази единствено за себе си.

Чистото съзнание е единно в стремежите си със съзнанието на Цялото. Нуждите на Човечеството са и негови нужди, грижите на Човечеството - негови грижи, благоденствието на Човечеството - единствената му цел.

Чистата Душа е храм за проявлението на Духа.

Чистотата е пътят водещ ни през Безпределността.

Чистотата е нашата Цел.

Чистотата е Единство.

Link to comment
Share on other sites

Така е, но с относителност. Абсолютната чистота е възможна само след постигането - Дух, безпределност, цел, единство.

Понастоящем дори насочеността ни към чистотата я сацапва, понеже е атрибут на егото, освен ако не е чрез ву-вей, което е изчистване от самия себе си.

Link to comment
Share on other sites

Наистина е така, но за да достигнем Абсолютната чистота, първо се започва от относителната. А относителната чистота не се постига само с приказки за нея, а с "измиване на ръцете" .

"Нечистите ръце" каквото и да пипнат все го омаскаряват. И за това някои са измислили една думичка - Чистилище.

А този/тези търсищи каквато и да е Чистото, много да внимават освен за собстените си ръце, а и за ръцете на тези около тях. Защото в навалицата е хубаво нещо, весело е , но ...

Link to comment
Share on other sites

Мислите водят тялото. А малко са тези четящи мислите и за тях съдим по чистотата на ръцете им. Сиреч по делата им.

Ако съм ядосан и те "поздравя некултурно" , не означава , че подхранвам лошщи мисли, а само че съм бил ядосан.

За това Господ е дал на човек Разум - да го използва, а не да е консерва от кисели краставички, когато се напием- да търсим отрезвител.

Link to comment
Share on other sites

за да достигнем Абсолютната чистота, първо се започва от относителната. А относителната чистота не се постига само с приказки за нея, а с "измиване на ръцете" .

...

тези търсещи ... Чистото ...да внимават ...и за ръцете на тези около тях.

Мислите водят тялото... тях съдим по чистотата на ръцете им. Сиреч по делата им.

Господ е дал на човек Разум - да го използва

:thumbsup:

Ако съм ядосан и те "поздравя некултурно" , не означава , че подхранвам лошщи мисли, а само че съм бил ядосан.

нима? :whistling::rolleyes:

Edited by Валентин Петров
Link to comment
Share on other sites

Чистотата я рисувам в главата си така.

Малко красиво девойче,с дълги красиви коси,големи добри,искрящи очи.Тя живее сред природата.Сутрин се къпе в росата.През деня гали цветята пее с птичките,рисува по пясъка и обича всяко малко буболече.Тя винаги е готова да се засмее и да танцува.В душата и има радост и покои.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...